DIY forskningskommunikation: Skyltfönster och punktinsatser

Postad i: forskningskommunikation, forskningsstöd den 17 December, 2018 av Johanna Nählinder

1 people like this post.

Det är en sak att skriva forskning, en annan sak att den blir läst. Den dåliga nyheten är att även om du publicerat dig i en välkänd tidskrift finns risken att ingen citerar artikeln. Den goda nyheten är att du kan göra mycket själv för att få din forskning läst.

Nedan föreslår jag en sorts DIY forskningskommunikation som utgår från att din forskning förtjänar både skyltfönster och punktinsatser.

Skyltfönster ska inte vara dammiga

Skyltfönster är ställen där din forskning syns. Då och då går du in i ditt skyltfönster och uppdaterar det. Två skyltfönster som du får på köpet som LiU-forskare är LiUs hemsida och DiVA. Var rädd om dem! Hemsidan hjälper att synliggöra din forskning åt den målgrupp som den är skriven för. Ta din kommunikatör till hjälp att göra den bra, och se till att inte glömma den engelska översättningen.

DiVA är underskattat som skyltfönster. DiVA är LiUs institutionella repositorium som samlar information om LiU-forskares publikationer. I DiVA finns uppgifter (sk metadata) om publikationer  som sökmotorer behöver för att återfinna den, och dessa metadata gör alltså att information om publikationen kan spridas över nätet. På biblioteket samlar vi in information om publikationer där det låter sig göras (dvs främst från WebOfScience). En del publikationer läggs alltså in automatiskt in i DiVA, men kontrollera då och då att alla publikationer finns med!

En extra bonus med DiVA är att du kan välja vilka typer av publikationer som du vill ha i skyltfönstret. Botanisera gärna litegrann bland de olika typerna av publikationer du kan registrera i DiVA: kanske har du lite forskningsdata (i samband med publikation) eller patent du vill lägga upp i ditt skyltfönster?

Utöver LiU-hemsidan och DiVA kan du välja ett par skyltfönster till. Innan du drar igång, tänk på att skyltfönster måste hållas uppdaterade! Ett dammigt skyltfönster är inget bra sätt att ta hand om sin forskning. Några skyltfönster vill jag särskilt framhålla. På ORCID och Google Scholar profile kan du lägga upp dina publikationslistor. Här hittar du lite tips på hur du smidigt kan få ut informationen från DiVA. Professionella nätverk för forskare (ResearchGate, Academia, Mendeley) håller på att bli generella. Innan du lägger tid på att ställa i ordning de professionella skyltfönstren kan du tänka på om dina kollegor finns där – då blir det mycket mer relevant för dig att synas just där.

Punktinsatser: äntligen accept!

Skyltfönstren finns där ständigt. Punktinsatserna gör du när det händer något du vill förmedla, som exempelvis en publicering eller nya forskningsmedel. Den version av ditt manus  när du har arbetat in alla kommentarer från peer reviewers, men innan förlaget gjort sin layout (den versionen kallas ofta författarversion eller postprint) är viktig att spara – den kommer vi att kunna hjälpa dig att lägga upp i fulltext i DiVA så småningom. Men redan när du fått accept kan du skicka in den till din forskningskommunikatör! Hen kommer då att kunna se om det är något de kan hjälpa dig att sprida information om i sina kanaler.

När din publikation är publicerad se då till att:

  1. uppdatera dina skyltfönster!
  2. Använd dina kanaler för att berätta att din artikel är tillgänglig! Det är mycket individuellt vilka  kanaler du har och vill använda. Några vanliga och effektiva kanaler är Twitter (ta gärna kontakt med oss forskningsstod@bibl.liu.se så hjälper vi dig att komma igång), FaceBook (se till att göra inlägget publikt) och LinkedIn. Har du blogg eller hemsida är det utmärkta kanaler. Glöm inte dina forskarkontakter! Kanske är de intresserade av din publikation?
  3. Överväg att redigera relevant artikel på Wikipedia och gör en referens till din publikation.

 

Vi kommer gärna ut och talar om hur du kan tänka för att göra forskningen tillgänglig och anträffbar för de som kan vara intresserad av den!

 

Skrivet av Johanna Nählinder, forskningskoordinator LiUB


 

Taggar:  -  - Fortfarande inget avtal med Elsevier

Postad i: forskningsstöd den 12 December, 2018 av Johanna Nählinder

0 people like this post.

Snart har det gått ett halvår sedan prenumerationsavtalet med förlaget Elsevier sades upp av Bibsam-konsortiet, som Linköpings universitetsbibliotek tillhör. Förhandlingarna innan var svåra, och parterna stod mycket långt ifrån varandra. (Läs gärna mer här). Även i andra länder finns liknande exempel. Exempelvis har det tyska konsortiet Project DEAL avbrutit förhandlingarna med Elsevier.

Som biblioteksanvändare har du märkt detta genom att artiklar som publicerats i Elseviertidskrifter efter 30 juni inte varit tillgängliga genom bibliotekets prenumerationer. Däremot har du hela tiden kunnat komma åt artiklar genom att fjärrlåna dem, eller (om du är forskare) att en länk till fjärrlånetjänsten GetItNow dykt upp. (Klicka på ikonen LiU Full text och välj länken Mails Request document from Get It Now  så får du artikeln som PDF inom någon timme.) Lite krångligare kanske, men vi på biblioteket kan fortfarande hjälpa dig som användare att komma åt artiklar. Och har du frågor, eller vill att vi kommer till dig och informerar, kan du gärna kontakta oss på biblioteket@liu.se


På bilden ovan framgår lite mer om Get It Now, en tjänst riktad till forskare. Om länken dyker upp kan du snabbt få tag på artikeln. Bildcollaget är sammanställt av Johanna Nählinder, LiUB.

Vi vill också passa på att påminna om vår survival guide som vill inspirera användaren att hitta open access-versioner av artiklar. Framförallt Unpaywall, ett enkelt plug-in, hjälper dig att automatiskt hitta artikelversioner som är fritt tillgängliga. Investera gärna ett par minuter för att förenkla för dig själv i framtiden!

På bilden ovan, som du även kan ladda ner här, ges ett antal tips om hur man kan nå artiklar som inte finns i bibliotekskatalogen. Bilden är tillgänglig under licensen CC BY NC.

Slutligen kanske någon undrar vad vi gör med pengarna som vi ofrivilligt sparar på att inte betala för Elsevier-prenumerationen? På Linköpings universitetsbibliotek har vi valt att lägga de pengarna på att ge ”våra” forskare möjlighet att få sin guld open access-publicering betald. Läs mer om OA-stödet här! Vi har fortfarande pengar kvar….

!

 

Skrivet av Johanna Nählinder, forskningskoordinator LiUB


 

Taggar:  -  - Vad hände idag för 150 år sedan? Del 2 – dagstidningar på mikrofilm

Postad i: dagstidningar den 27 November, 2018 av petig68

2 people like this post.

Vi har tidigare skrivit om Kungliga bibliotekets tjänst för digitaliserade svenska dagstidningar, en guldgruva för forskare, studenter, släktforskare och andra intresserade som vill komma åt äldre tidningsmaterial. Det finns dock fortfarande ett antal tidningar som Kungliga biblioteket inte hunnit digitalisera. En del av dessa går att läsa på mikrofilm, antingen på Vallabiblioteket eller Campus Norrköpings bibliotek.

På Vallabiblioteket finns exempelvis följande mikrofilmade tidningar som helt eller delvis ännu inte finns tillgängliga via KB:s tjänst:

Aftontidningen 1942—1956
Arbetet 1960-01-01—2000-09-30
Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning 1930-01-02—1985-06-16
Socialdemokraten 1939—1943
Morgontidningen 1944—1958
Norrländska socialdemokraten 1864-12-12—2003-10-31
Norrskensflamman 1930-05-16—1998-08-13
Ny Dag 1960-01-02—1990-06-29
Nya Dagligt Allehanda 1929-12-17—1944-10-14
Skånska Dagbladet 1959-12-21—2013-12-31
Stockholmstidningen 1938-12-11—1984-08-29
Sydsvenskan 2004-10-05—2013-12-31
Upsala Nya Tidning 1962-2013-12-31
Östgöta Correspondenten 1838-09-24—2013-12-31

Dessutom finns en samling med löpsedlar på mikrofilm för ett urval dagstidningar, till exempel Aftonbladet, Dagens Nyheter, Expressen och Östgöta Correspondenten.

Och på Campus Norrköpings bibliotek finns:

Norrköpings tidningar (NT) 1798—2013

För att läsa mikrofilmer använder du samma dator på respektive bibliotek som för det digitaliserade materialet. Kontakta oss om du vill boka in dig. För att logga in på datorn behöver du antingen ett LiU-kort (studenter och anställda vid LiU) eller ett LiU-bibliotekskort (övriga).

Skrivet av Peter Igelström, bibliotekarie Vallabiblioteket


 


Vad hände idag för 150 år sedan?

Postad i: dagstidningar den 15 November, 2018 av Britt Omstedt

2 people like this post.

Hur uttryckte man sig om en viss politisk affär när det begav sig?

När använde DN första gången ett visst ord?

 Foto: tack till Kungliga biblioteket

Nu finns fina möjligheter att ta reda på detta genom att läsa äldre svenska dagstidningar via datorn.

Den här typen av frågor kan man få svar på i materialet liksom mycket av lokalhistoriskt intresse.

Genom digitaliseringsprojekt Svenska dagstidningar har Kungliga biblioteket i samarbete med Riksarkivet gjort det möjligt att söka i och läsa svenska dagstidningar från 1600-talet och fram till idag via datorn.

Projektet omfattar 400 tidningstitlar och över 20 miljoner tidningssidor som tidigare bara varit tillgängliga vid fysiskt besök på KB eller i viss mån via mikrofilm/fiche. Tidningarna är digitaliserade i olika hög grad men de stora tidningarna Aftonbladet, Dagens industri, Dagens nyheter, Expressen och Svenska dagbladet finns digitaliserade i sin helhet och uppdateras löpande med nya nummer.

I KB:s samlingar finns över 1200 titlar som nu digitaliseras. Arbetsgången innebär att tidningarna inte behandlas alfabetiskt eller strikt geografiskt utan varje år försöker man sprida ut arbetet på ett rättvist sätt på tidningar från olika landsdelar och olika tider.

Tidningar äldre än 115 år, som inte längre är upphovsrättsskyddade, finns tillgängliga för alla via länken https://tidningar.kb.se/. Dessa kan du läsa från egen dator var du än befinner dig.

P.g.a. upphovsrättsliga skäl kan tidningar yngre än 115 år bara läsas från en dator på Vallabiblioteket respektive Campus Norrköpings bibliotek. Kontakta då personalen i informationsdisken för bokning.

En förteckning över alla digitaliserade titlar och vilka år som omfattas finns här: https://feedback.blogg.kb.se/files/2018/10/Digitaliserade-dagstidningar.pdf

Skrivet av Britt Omstedt, bibliotekarie Campus Norrköpings bibliotek


 


Temporary OA-support at LiUB

Postad i: forskningsstöd, In English den 6 November, 2018 av Andreas Engmark

0 people like this post.

Are you a researcher at LiU who has had your article accepted in an open access journal? Congratulations!

If you have an article near acceptance for publication, but have not yet paid the invoice, the library may pay the publishing fee (APC) under certain circumstances.

This summer, the Swedish University Library’s could not reach an agreement with Elsevier. The negotations have stranded and we now are without agreement. That is why we currently can not offer access to the articles published by Elsevier after the end of June. Because the deal with Elsevier was expensive, the University Library currently has funds that we can use to fund gold open access publishing. It also means that we do not know how long we can continue to offer support for OA publishing.

The support we offer here applies only to pure open access publishing (= gold open access), i.e. publishing in open access journals who exclusevely publish open access.

To pay the invoice, we require that:

  • The journal is a gold open access journal (also called pure open access journal). It should be serious. An easy way to see if this is the case is to check if the journal is included in DOAJ.  DOAJ is a quality controlled list of open access journals.
  • The article should be near acceptance for publication and the invoice should not have been paid.
  • You (the LiU researcher) should be the corresponding author, have used an email address ending @ liu.se and have stated “Linköping University” as affiliation in the article.

Apply here!   https://www2.bibl.liu.se/oafond/login_en.aspx

 

Written by: research coordinator Johanna Nählinder


 


Aktuellt på Biblioteket

En blogg som administreras av medarbetare på biblioteket.

Sök i bloggen

Sidor

Kategorier

Mest bloggat om

forskningskommunikation forskningsstöd open access publicering svenska

Arkiv

MetadataDetta är en personlig webbsida och information framförd här representerar inte Linköpings universitet. Se även Policy för www-publicering vid Linköpings universitet.

This is a personal www page. Opinions expressed here do not represent the official views of Linköpings universitet. Please refer to Linköpings universitets wwwpolicy.Aktuellt på Biblioteket drivs av WordPress