De valde sin egen väg

Postad i: Gästbloggande alumner den 26 May, 2016 av Jessica Peterson

0 people like this post.

Career-Talks

Bild: Lena Miranda, Elnaz Baghlanian, Erik Byrenius och moderator Marcus Höök. Foto: Anna Nilsen.

Ytligt sett är alumnerna som medverkade i årets Career talks ganska olika. Men gemensamt för de tre är att de gått sin egen väg. Och de är överens om att nätverk är viktigare än CV.

Career talks numera bekanta vardagsrums-scenografi hade i år flyttats till Kåkenhus. Efter två år i Linköping var det nu Norrköpingsstudenternas tur att få lyssna till tre tidigare LiU-studenters samtal om vägval, karriär och livet efter studierna.

Erik Byrenius var första alumnen att ta plats i soffan där moderatorn Marcus Höök tog emot med nybakade bullar och puttrande kaffebryggare. Eller borde han kanske bjudit på pizza? För Erik Byrenius är civilingenjören som, tillsammans med några kompisar, ville kunna beställa pizza på nätet och startade företaget Onlinepizza medan han pluggade teknisk fysik.
– Idag är det självklart att beställa på nätet, men då, 2005, var det nästan bara böcker och resor som folk köpte på nätet, berättar han.
Företaget såldes senare för mångmiljonbelopp, Erik Byrenius blev affärsängel och hjälper nu andra entreprenörer att göra verklighet av sina idéer.

Ingen spikrak karriär för en civilingenjör, men är han ändå nöjd med sitt studieval?
– Ja, även om det inte blev precis som jag tänkt. Jag har kanske inte haft så stor nytta av de kunskaper jag fick. Men jag lärde mig analytiskt tänkande. Och framför allt är jag nöjd med ATT jag pluggade. Jag träffade nya människor, människor som idag är ett värdefullt nätverk.

– Passa på att göra saker under studietiden! Det är mitt tips till dagens studenter. Heltidsstudier är bara 40 timmar i veckan, det finns mycket tid att engagera sig i andra saker. CSN står för uppehället – så länge man sköter studierna.

Elnaz Baghlanian lät kärleken till litteraturen styra utbildningsvalet och tycker att hon haft stor användning för det hon lärde sig under studietiden.
– Studietiden, det är grunden till allt. Att få läsa all litteratur – vilken lyx! Mitt tips är att ta vara på de här åren. Man ska jobba i hela livet sen. För mig öppnade sig en ny värld, det var magiska år. Att läsa Brott och straff på två dagar var bara intressant, inte alls flummigt.

Men hon fick försvara sitt val, inte minst för sina föräldrar som tyckte hon skulle utbilda sig till ett ”riktigt” yrke som jurist eller läkare.
– Men jag visste att jag ville jobba med litteratur och jag är glad att jag gick på magkänslan, trots att alla sa att jag inte skulle få jobb.
Elnaz fick inte bara jobb, hon gick från drömjobb till drömjobb, från Svenska PEN:s första anställda, till litterär chef på förlaget Atlas där hon nyligen börjat.
– Här får jag göra alla de roliga sakerna som att läsa manus och ta hand om författare, medan förlagschefen tar hand om pengar och personal, de tråkiga sakerna.

Lena Miranda fick också läsa Dostojevskij när hon pluggade på kulturvetarprogrammet och även hon fick höra att hon aldrig skulle få något jobb. Siktet var inställt på journalist men andra världar öppnades när hon hamnade i ett startuppföretag i elektronikbranschen och sedan på ett rekryteringsföretag som hon så småningom köpte och efter några år sålde. Idag är hon vd för Mjärdevi Science Park.
– Bristande insikt om var min gräns går har gjort att jag vågat prova saker utanför min komfortzon, säger Lena Miranda. Ett exempel är när jag under studietiden sökte och fick jobbet som redaktör för studenttidningen. Skriva kunde jag. Men jag hade varken redigerat eller fotograferat.
Men i sitt nätverk hitta Lena Miranda människor som kunde hjälpa henne med både redigering och fotografering.
– Jag bygger nätverk med människor som kan det jag inte kan. Mitt kårengagemang under studietiden gjorde att jag träffade studenter från andra utbildningar, discipliner och kulturer, det har varit väldigt värdefullt.
Vikten av nätverk är något som alla tre alumnerna återkommer till under samtalet, människorna de mött och umgåtts med under studietiden, det är de som är nätverken idag. Men det är inget medvetet arbete med baktankar om att man någon gång kunna dra nytta av människor. Det handlar egentligen bara om att fortsätta umgås med människor man trivs med.

– Bygg ditt nätverk nu, tipsar Erik Byrenius. Det är mycket svårare efter studietiden. Killarna jag startade Onlinepizza med, de träffade jag under mitt engagemang i organisationen Free Dawit, och vi är fortfarande kompisar.
– Nätverken kommer naturligt om man är intresserad, nyfiken och öppen, menar Elnaz Baghlanian. Att bygga nätverk handlar inte om att gå runt och dela ut visitkort.
Och nätverk är viktigare än CV, de tycker de alla tre. Idag handlar rekrytering om kontakter, gemensamma bekanta och sociala medier, inte enbart om de där två pappren, CV och personligt brev.
– Jag har aldrig haft ett CV, avslöjar Erik Byrenius.
– Jag jobbade i rekryteringsbranschen i tio år men hade ingen koll på hur man söker ett jobb, erkänner Lena Miranda. Det är ju nästan tjänstefel! Innan jag sökte jobbet som vd på Mjärdevi Science Park hade jag aldrig använt ett CV.

Engagemang vid sidan av studierna, är däremot något som Lena Miranda tittar på i en ansökan. Engagemang i kårer, studentföreningar eller extrajobb.
– Det spelar ingen roll om det bara är ett extrajobb på ICA, det är viktigt att visa att man är en driftig person.

Några avslutande goda råd på vägen då?
– Passa på att göra saker innan du kommer ut i arbetslivet, våga! CSN står för försörjningen, säger Erik Byrenius
– Gå på magkänslan, säger Elnaz Baghlanian. Man utbildar sig för att få ett jobb. Men utbildningen är mer än det. Den formar dig som person. Bildning är viktig, använd de här åren till att bilda dig!
– Gå utanför din komfortzon, rekommenderar Lena Miranda. Och sök dig utanför universitetet innan studierna är klara!

Varför ville du ställa upp på Career talks, Lena Miranda?
– Studentlivet påverkar. Utöver själva utbildningen var jag väldigt aktiv i kårlivet, nämnder och styrelser. Även efter studierna jobbade jag i ett avknoppningsföretag, jag har aldrig riktigt släppt taget från LiU. Så för mig var det helt självklart att tacka ja till det här.
Vad tar du med dig från Career talks?

Bild: Kajsa Fredriksson Franzen. Foto: Anna Nilsen

Bild: Kajsa Fredriksson Franzen. Foto: Anna Nilsen

Kajsa Fredriksson Franzén, som läser medieteknik och går ut om ett år.
– Intressant! Ingen av dem har gjort den klassiska karriären. De har gjort egna val och är glada för det. Det visar att man kan lyckas ändå, även om man inte gör precis som ”man ska”.

Text: Elisabet Wahrby
Foto: Anna Nilsen


 

Tipsa dina vänner:     Share on Twitter     E-mail


Nominera till Årets alumn!

Postad i: Allmän den 11 May, 2016 av Maria Karlberg

0 people like this post.

Årets alumner 2015, Mihai Aldén och Kajsa Andersson.

Årets alumner 2015, Mihai Aldén och Kajsa Andersson. Foto: Göran Billeson

Snart är det dags att utse Årets alumner för sjätte gången. Passa på att nominera dina favoriter!

Utmärkelsen delas ut till två före detta studenter som har gjort avtryck i samhället. De ska ha läst vid Linköpings universitet i minst två år på heltid och därefter utmärkt sig, kanske genom en prestation eller särskilt engagemang i en fråga. Några tidigare Årets alumner är Oscarsvinnaren Mihai Aldén, Kajsa Andersson, rektor för Skäggetorpsskolan och Peter Agnefjäll, vd och koncernchef för Ikea.

Nominera en eller flera kandidater senast den 3 juni. Förslag skickas till jessica.peterson@liu.se. De ska innehålla alumnens namn, utbildning, en kort beskrivning av vad personen har gjort och en motivering till varför hon eller han förtjänar att bli Årets alumn.

Här kan du läsa mer om Årets alumner


 

Tipsa dina vänner:     Share on Twitter     E-mail

Taggar:Vad gör vi egentligen när museet är stängt?

Postad i: Gästbloggande alumner den 9 May, 2016 av Jessica Peterson

2 people like this post.

Gästblogginlägg av Karin Sandstedt – LiU-alumn från kulturvetenskapliga programmet med inriktning mot konstvetenskap
Jag arbetar som lånehandläggare på Nationalmuseum. En fråga som många av oss anställda får på museet är: vad gör ni nu då när museet är stängt? Sedan 2013 har Nationalmuseums ordinarie byggnad varit stängd för renovering och den planeras att öppnas igen 2018. Många förknippar museets verksamhet med den publika verksamheten, det vill säga det som syns i utställningssalarna, men i själva verket jobbar de flesta anställda med andra saker bakom kulisserna. Det är konservatorer, administratörer, intendenter, arkivarier, bibliotekarier, forskare, registratorer, tekniker, kommunikatörer… ja, en massa olika yrkesgrupper som får museet att gå runt. Museets uppdrag är inte bara att visa samlingarna utan också att bevara dem för framtiden och därför har de anställda varit minst lika upptagna under stängningen som annars. Dessutom finns Nationalmuseum tillfälligt på Konstakademien och Kulturhuset Stadsteatern med utställningar, program, butik och ateljéverksamhet.

Nationalmuseum renoveras av Statens Fastighetsverk

Nationalmuseum renoveras av Statens Fastighetsverk

Vad gör då en lånehandläggare? När ett museum vill anordna en utställning vill det oftast låna in konstverk från andra museer för att kunna utforska ett speciellt tema eller kanske göra en utställning med samlade verk av en särskild konstnär. När andra museer vill låna konstverk av Nationalmuseum är min kollega och jag deras första kontakt och vi är också sedan de som ordnar med kontrakt och transporter och så vidare. Museerna är beroende av varandra för att kunna låna konstverk, därför lånar ett museum gärna ut till en institution som det själv kommer att vilja låna av i framtiden.

Många av Nationalmuseums anställda har sin arbetsplats i Amiralitetshuset på Skeppsholmen

Många av Nationalmuseums anställda har sin arbetsplats i Amiralitetshuset på Skeppsholmen

Flera konstvetare som jobbar på Nationalmuseum har tidigare jobbat som museilärare på de kungliga slotten. Det är en vanlig inkörsport till de statliga museerna. Från Drottningholm har jag själv mitt finaste kontaktnät, många av mina dåvarande kollegor jobbar numera på andra konst- och kulturinstitutioner och är också mina goda vänner.
Fick jag då träffa Kungen och Drottningen någon gång? Nej, men en gång mötte jag Kronprinsessan på väg hem från jobbet!

Som många känner till så är det ganska svårt att få jobb efter en humanistexamen, kanske särskilt med de kulturvetenskapliga ämnena (konst, litteratur, filosofi, historia). Många sadlar om och blir lärare eller bibliotekarier. En satsning som gjorde att många av oss fick jobb och erfarenhet var Accessprojektet som den dåvarande regeringen startade 2006. Det var en sysselsättningsåtgärd inom kultursektorn och hade som syfte att stärka arbetet med att bevara, vårda och tillgängliggöra samlingar inom museer, bibliotek och arkiv. Tack vare detta projekt blev en stor del av museernas samlingar digitaliserade och du kan söka efter föremål på museernas hemsidor, även om långt ifrån allt är digitaliserat. Det fanns krav på utbildning vid anställningen så satsningen var riktad mot kultursektorn. Annars florerar tyvärr ibland idéer om att det kan vara volontärer som jobbar på museer, det tyder på dålig kunskap om vilket arbete som utförs där. De anställda har ofta minst 4 års utbildning, många har doktorerat, och kan därmed inte ersättas av volontärer.

Drottningholms slott erbjuder en fantastisk arbetsmiljö

Drottningholms slott erbjuder en fantastisk arbetsmiljö

När du kommer till Nationalmuseum efter att museibyggnaden har öppnat igen 2018, sänd då en tanke till de som jobbar bakom kulisserna för att förvalta ditt kulturarv!


 

Tipsa dina vänner:     Share on Twitter     E-mail

Taggar:Inte den som är den

Postad i: Gästbloggande alumner den 6 April, 2016 av Jessica Peterson

1 people like this post.

Gästblogginlägg av Magnus Wiberg – LiU-alumn ifrån Socionomprogrammet
Jag brukar aldrig vara den som tänker allt för mycket på framtiden. Visst har jag ofta både en plan B och C men för det mesta låter jag allt utvecklas på egen hand. Det kanske låter deterministiskt eller till och med fatalistiskt men det har gått bra än så länge. När jag skulle välja utbildning för fem år sedan stod jag och vägde främst mellan sjöingenjörsprogrammet vid Linnéuniversitetet och socionomprogrammet vid Linköpings universitet. Det blev socionomprogrammet vilket passade alldeles utmärkt då min fru kom in på arbetsterapeutprogrammet på samma campus här i Norrköping.

Magnus Wiberg 4

Stugan efter att vi påbörjat renoveringsarbetet

Vi hade inga erfarenheter alls från Norrköping, inte heller från övriga Östergötland heller för den delen, men vi var inte heller då främmande för nya äventyr. Sagt och gjort, vi började söka efter lägenhet och fick ett erbjudande inom 24 timmar från det att vi började mejla runt. Jag uppfattar att mycket har hänt sedan dess när det kommer till bostadsmarknaden. Dagen efter det att vi flyttat in till vår lägenhet 7 minuter från campus Norrköping åkte vi ut till kolmårdsskogen och köpte där en sommarstuga. Tre dagar efter det att vi flyttat till Norrköping började jag på socionomprogrammet och även om det kändes väldigt diffust från början var jag fast besluten om att slutföra det jag hade påbörjat.

Då både jag och min dåvarande sambo var ganska engagerade människor dröjde det inte länge innan vi etablerat oss och skapat oss ett nätverk bestående av både ytliga bekanta och nära vänner. Jag började på socionomprogrammet med inställningen att göra mitt bästa i alla avseenden. Dock fick jag höra från en utav föreläsarna under första veckan att det onekligen skulle gynna oss om vi skaffade en meningsfull sysselsättning vid sidan av studierna. Jag tolkade föreläsaren som att denna sysselsättning borde ha någon anknytning till socialt arbete vilket på så sätt skulle ge oss en mer nyanserad bild utav just det sociala arbetets praktik.

Lättare sagt än gjort, jag tog på mig så mycket jag kunde. Flera uppdrag som kontaktperson, stödperson och en hel del ideella uppdrag. Jag började engagera mig inom spelvärlden i Norrköping och hittade där några utav mina bästa vänner. Första sommarlovet jobbade jag som undersköterska vid en vårdcentral i Söderköping, andra sommaren arbetade jag som biträdande enhetschef på vård- och omsorgskontoret i Norrköping där jag blev kvar och jobbade parallellt under resten utav min studietid. Sista året jobbade jag 80 % där samtidigt som jag skrev min C-uppsats och genomförde mina fördjupningskurser. Det var tufft men då jobbet främst utfördes under jourtid, det vill säga kvällar, nätter och helger, blev det sällan någon konflikt mellan de två. Istället handlade det om självdisciplin och uppoffringar när det kommer till fritid som under den tiden i princip var obefintlig.

Under tiden som jag skrev min C-uppsats fick jag dock en bra kontakt med min dåvarande handledare. Min handledare trodde på mig och tyckte att jag skulle göra ett försök med att skriva en forskningsansökan för att få en tjänst som forskningsassistent. ‘Varför inte?’ tänkte jag och skrev ett dokument som senare gav upphov till ett forskningsprojekt med en budget som skulle komma att finansiera min tjänst som forskningsassistent under de kommande två åren. I samband med att jag påbörjade min åttonde termin började jag fokusera helhjärtat på universitetslivet och skrev min D-uppsats samtidigt som jag genomförde den första delstudien inom forskningsprojektet.

Magnus Wiberg 3

Mitt kontor, relativt organiserat

Forskningsprojektet är nu inne på sitt andra och sista år samtidigt som jag sedan årsskiftet även har andra arbetsuppgifter i samband med att jag blev antagen som doktorand. Nu skall jag utöver forskningen även läsa kurser på forskarnivå och undervisa i kurser som ges på avdelningen för socialt arbete. Jag har fått förtroendet att vara kursansvarig för en kurs till hösten och kommer även att hålla i en föreläsning samt ett par seminarier redan nu under vårterminen.

Min bror flyttade hit för ungefär ett år sedan och för bara någon vecka sedan flyttade även mina föräldrar hit. Jag tror att jag är lyckligt lottad som har en sådan familj som visar att sådant stöd och vilja att vara tillsammans. Många utav de vänner jag har fått har flyttat i samband med avslutade studier, bildandet av familj och andra faktorer men samtidigt kommer det även nya människor i mitt liv. Idag finns det även så goda kommunikationer att en människa egentligen aldrig är långt ifrån.

Jag är inte orolig för framtiden men den är onekligen inte bestämd. Jag vet att jag kommer att vara här en bit in på vårterminen 2017 men sen är det oklart var jag hamnar. Så klart hoppas jag att det finns en möjlighet för mig att fortsätta mina doktorandstudier och gå från fil. lic. till en fil. dr. Jag hoppas även kunna fortsätta med kursutvecklingen utav de kurser som jag blivit involverad med. Om så inte skulle vara fallet har jag dock som sig bör både en plan B och en plan C och jag är säker på att oavsett hur saker och ting utvecklas är jag nöjd med min dåvarande situation.

Jag och min sambo gifte oss för ett par år sedan och väntar nu vårt första barn. Vi har börjat se oss efter en större bostad och den tillgång som vi såg när vi flyttade hit finns inte kvar. Det märks att världen har förändrats och det känns ännu viktigare än någonsin att engagera oss och helt enkelt vara goda samhällsmedborgare. Vi är idag kontaktfamilj och försöker göra så mycket vi hinner med för att skapa så goda förutsättningar som möjligt för vårt barn att växa upp i ett tolerant och accepterande samhälle som möjligt.

Onekligen har det gått fort men det har varit en fantastisk resa som jag fortfarande inte kan se något slut på.

 

Magnus Wiberg 2

Jag och min fru på minisemester, 2015

 


 

Tipsa dina vänner:     Share on Twitter     E-mail

Taggar:Nytt sätt att betala spex uppskattat

Postad i: Events den 5 April, 2016 av Maria Karlberg

0 people like this post.

Utvärderingen av alumniträffen med spex i februari är klar. Träffen får som vanligt ett högt medelbetyg, 4,0 på en skala från 1 till 5.

I år kunde man för första gången betala för träffen i förväg via bankgiro (tidigare har alla behövt ha med sig kontanter). Att det var uppskattat ser vi på det höga medelbetyget för betalningsförfarandet – 4,3. Inför kommande träffar finns också önskemål om betalning via kort eller swish som vi tar med oss.

Många kommentarer handlar om mackorna som serverades vid minglet. Vissa önskar större smörgåsar, andra mindre. Riktigt tråkigt är att några som kom sent helt blev utan. Det är vi ledsna för. Kanske ska vi nästa år göra som ett par deltagare föreslår i utvärderingen: lämna ut kuponger för tilltugget.

Själva spexet, Lawrence i mumiedalen, får lite sämre betyg än vanligt med ett medelvärde på 3,6. Kommentarerna här är blandade, från ”ganska dåligt” till ”toppenkul!”.

Tack alla som svarat i utvärderingen!

Mer om spexträffen i inlägget Mingel, mackor och spex för alumner


 

Tipsa dina vänner:     Share on Twitter     E-mail

Taggar:  -  - Alumnibloggen

Den här bloggen vänder sig till före detta studenter och andra som är intresserade av alumniverksamheten vid Linköpings universitet.


Prenumerera

RSS! Inlägg som RSS

RSS! Kommentarer som RSS


Sök i bloggen

Sidor

Kategorier

Mest bloggat om

Alumnikalas alumniträff Career Talks Civilekonom internationell Civilingenjör i industriell ekonomi Civilingenjör i maskinteknik Civilingenjör i medieteknik Civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik inspiration Kultur samhälle mediegestaltning Kulturvetenskap Linköpings studentspex LiU40 Stockholm utvärdering Ämneslärare i gymnasieskolan Årets alumn

ArkivLänkar

Tipsa dina vänner!

  Share on Twitter     E-mail

MetadataDetta är en personlig webbsida och information framförd här representerar inte Linköpings universitet. Se även Policy för www-publicering vid Linköpings universitet.

This is a personal www page. Opinions expressed here do not represent the official views of Linköpings universitet. Please refer to Linköpings universitets wwwpolicy.Alumnibloggen drivs av WordPress