Mina 10 000 timmar av grupprocesser

Postad i: Gästbloggande alumner den 26 April, 2011 av Camilla

Gästbloggare: Oskar Henrikson, LiU-alumn från psykologprogrammet

Psykologprogrammets mottagning vid Linköpings universitet, när jag startade hösten 2002, var inte särskilt ambitiös. Fem personer hade tagit sig ut för att spela biljard samma kväll som övriga Linköpings studentliv gick på någon stor fest som de kallade München Hoben. Någon annan kväll hade vi lite namnlekar och tog en öl på gräsmattan utanför HG. Jag var lite besviken.

Jag hade läst psykologi sen jag var 13 år. Då gick jag direkt från skolan hem till mamma som satt med böcker som Theories of development och Psychology, the science of mind and behaviour uppslagna på köksbordet. Hon pluggade till psykologilärare och jag lärde mig mycket av henne med ett glas mjölk och en ostmacka i handen. Hon lärde mig att grupprocesser är väldigt viktiga och att den första perioden i en grupps liv är avgörande. Kunskap som psykologstudenter borde ha men som inte märktes inte på psykologprogrammets mottagning.

Tillsammans med några andra psykologstudenter bestämde jag mig för att ta tag i mottagningen till kullen efter vår. Vi skapade fadderiet Freud och ordnade aktiviteter som dokumenterat ska vara bra för gruppsammanhållning. Vi använde oss bland annat av samarbetsövningar, fusknollor och tjusiga T-skjortor för att hjälpa gruppen att formas. När mottagningen var över hade vi en utbildning för nästa grupp faddrar och lämnade över vår nyfunna kunskap. Denna utbildning innehöll en föreläsning om grupprocesser. När kåren fick nys om detta påhitt bjöd de in oss psykologstudenter att utbilda även på fadderutbildningen. En tradition som fortfarande finns vid LiU.

Det sägs att det tar 10 000 arbetstimmar för att bli riktigt bra på någonting. Över åren föreläste jag för över 5000 studenter och fadderutbildningen gav mig många timmar under bältet. I takt med att jag fick mer och mer träning och blev bättre och bättre spred sig ryktet. Plötsligt fick jag hålla samma utbildning på gymnasieskolor och andra universitet. Grupprocesser utvidgades till ledarutbildningar, stress och kreativitet. Den glade och peppande Karl Eldebo på LiUs företagshjälp Venture Zone utmanade mig: “Starta ett företag så ska du få föreläsa för en nationell samling studentrådgivare”.

Nu, några år senare, behöver jag inte den enskilda firman jag startade då längre. 2008 var jag med och startade Psykologifabriken som sprider psykologi till en bredare skara. Vi har haft bloggen 100 känslor på SvD.se, hjälpt SVTs “Jakten på Lyckan” med lyckoövningar och skapat appen “Det är mänskligt att vara kortsiktig” för pensionsförvaltaren Alecta. Fadderutbildningen och de ledarskapskurser jag hållit för kåraktiva har banat vägen för att nu hålla utbildningar som Vi är dom – om grupprocesser och Ledarverkstan för bland annat chefer inom HR. Det visste jag inte när jag spelade biljard på The Champ och var lite besviken över min mottagning.

LiU, Stort tack för allt!

Tipsa dina vänner:     Share on Twitter     E-mail

4 svar till “Mina 10 000 timmar av grupprocesser”

Björn Paxling

Vad roligt att vår dåliga mottagning av er inspirerade dig till sådana stordåd! :)

Oskar Henrikson

Hehe, ledsen att behöva dissa ert arbete Björn! Tur att ni var riktigt trevliga :)

Jonas

Det märks tydligt att du har gjort det här många gånger! Tack för kvällens bästa föreläsning! :D

Björn Paxling

Vad skönt att vi uppfattades som trevliga trevliga! :D
Jo, det var en ganska snäv sammanfattning av ett nollningsprogram innehållande 12 punkter/aktiviteter fördelat över 2 veckor, innehållande minst 2 olika gruppövningar (hade kvar nollningsprogrammet ht02 på hårddisken). Sen går det förstås inte att styra över någons upplevelse av ett mottagande, motsvarades inte förväntningarna är det klart att man blir missnöjd, men jag kan lova att vi lade ner mycket tid på att planera, förbereda och genomföra det hela. Sen är jag övertygad om att mottagandet av nya studenter har blivit många resor bättre sen vi tog emot er, och mycket förändring föds förstås genom frustration och känslan av att kunna göra saker bättre också. Men, visst blev ni en rätt bra fungerande grupp studenter på psykologprogrammet som uträttade fantastiskt mycket bra, trots det mottagande ni fick? (eller, kanske på grund av gemensam frustration över mottagandet).. ;)

Alumnibloggen

Den här bloggen vänder sig till före detta studenter och andra som är intresserade av alumniverksamheten vid Linköpings universitet.

RSS! Inlägg som RSS

RSS! Kommentarer som RSS