En ny CARER-rapport av polisen och polisforskaren Stefan Holgersson

Postad i: AllmÀn den 29 May, 2018 av madpe54

1 people like this post.

Det finns starka skÀl till att agera mot brottsligt nÀthat eftersom dessa brott begrÀnsar det demokratiska samtalet och riskerar att öka polariseringen i samhÀllet. Brotten ökar dessutom dramatiskt otryggheten hos de grupper som Àr sÀrskilt utsatta och kan i förlÀngningen förstÀrka en radikaliseringsprocess hos enskilda individer. Polismyndigheten har en viktig roll i detta sammanhang. Forskaren Stefan Holgersson har undersökt hur det gÄtt med de 797 anmÀlningar om brott som föreningen NÀthatsgranskarna lÀmnat in till Polisen under 2017. I rapporten redovisas och diskuteras hur Polisen hanterar och kommunicerar kring demokrati- och hatbrott och upplevelsen hos de som blivit utsatta. Rapporten visar att det Àr en stor skillnad mellan hur polisens verksamhet mot demokrati- och hatbrott presenteras och hur den fungerar i praktiken. Ett antal strukturella förÀndringsbehov inom Polismyndigheten lyfts fram i rapporten. Slutligen presenteras ocksÄ ett antal konkreta förÀndringsförslag som snabbt skulle kunna göra att Polisens arbete mot hatbrott pÄ nÀtet förbÀttrades.

Rapporten finns att ladda ner hÀr. För ytterligare information kontakta Stefan Holgersson. 


 


Första doktorsavhandlingen inom CARER

Postad i: AllmÀn den 29 May, 2018 av madpe54

0 people like this post.

Torsdagen den 19:e april försvarade Jonas Rybing sin avhandling Studying Simulations with Distributed Cognition .

Jonas har studerat simuleringsmiljöer (ETS) som anvÀnds av sjukvÄrdspersonal för att trÀna katastrofmedicinskt ledningsarbete. Simuleringarna utförs analogt dÀr personalen övar med hjÀlp av stora whiteboardtavlor dÀr fysiska figurer flyttas runt och symboliserar skadade, rÀddningspersonal och olika fordon.

Till grund för studien anvĂ€nde Jonas en teori om det mĂ€nskliga tĂ€nkandet som ”distribuerad kognition”, vilken betonar externa faktorer som miljö, verktyg och kultur som viktiga för kognitionen. Ett förenklat exempel Ă€r hur inköpslistor kan ta över en del av hjĂ€rnans funktion (att minnas) och tilldela den en annan uppgift (att lĂ€sa listan). En traditionell syn pĂ„ tĂ€nkandet uppfattar det tvĂ€rtom som mer eller mindre oberoende av omgivningen; nĂ„got som enbart tillskrivs hjĂ€rnan och dess interna processer.

 

HÀr finner ni artikeln som helhet, skriven av Mikael Sönne, kommunikatör vid IEI.

 

 


 


Kommundoktorand inom CARER

Postad i: AllmÀn den 22 May, 2018 av madpe54

0 people like this post.

Vill du vara med och utveckla Svensk rÀddningstjÀnst och arbetet mot framtidens brÀnder?

Genom Brandforsks forskarskola kan du bli kommundoktorand i CARERs tvÀrvetenskapliga och praktikvÀnliga miljö. Du kan lÀsa mer pÄ  https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6403157191179796480.

En liten uppfattning om bredden i CARERs verksamhet kan du fÄ om du gÄr in pÄ CARERs projektkatalog https://liu.se/artikel/carer-projektkatalog . Hör gÀrna av dig med frÄgor till Rebecca.Stenberg@liu.se

PÄ bilden ser ni Lars-Göran Uddholm, Brandchef vid Södertörns brandförsvarsförbund


 


Presskonferens för ny rapport om nÀthat

Postad i: AllmÀn den 21 May, 2018 av madpe54

0 people like this post.

Stefan Holgersson bjuder in till presskonferens om sin studie av nÀthat och Polisens hantering av det. Studien kommer att finnas tillgÀnglig i CARERs rapportserie i samband med att en intervju med Stefan. För frÄgor kontakta stefan.holgersson@liu.se


 


Hur ska vi möta utmaningarna pÄ framtidens skadeplatser? Film frÄn konferensen 1:a februari

Postad i: Framtidens skadeplats den 4 May, 2018 av madpe54

0 people like this post.

1:a februari anordnade CARER tillsammans med KMC konferensen “Framtidens skadeplats- Hur ska vi möta utmaningarna pĂ„ framtidens skadeplatser?”. Deltagande var stort och bestod bl.a. professorsinstallation, seminarier och scenarios.

Alla seminarier som hölls i Aulan spelades in och ni finner dem pÄ CARERs youtubekanal hÀr.


 


Sök i bloggen

Sidor

Kategorier

Mest bloggat omArkiv

MetadataDetta är en personlig webbsida och information framförd här representerar inte Linköpings universitet. Se även Policy för www-publicering vid Linköpings universitet.

This is a personal www page. Opinions expressed here do not represent the official views of Linköpings universitet. Please refer to Linköpings universitets wwwpolicy.Carer drivs av WordPress