Förberedelse

Postad i: Examensarbete den 28 March, 2017 av emmny734

0 people like this post.

Denna vecka har börjat med tvĂ„ “förberedelsedagar”. Jag har lĂ€st igenom tidigare arbeten/artiklar som handlar om undersökning av blĂ€ck i kulspetspennor och kikat pĂ„ hur de har gĂ„tt till vĂ€ga. Imorgon börjar jag mitt laborativa arbete och ska dĂ„ testa nĂ„gra av de metoder som anvĂ€nts i tidigare studier och sedan vĂ€lja en som fungerar bra. Jag ska anvĂ€nda mig av gaskromatografi (GC) nĂ€r jag gör mina analyser. Vi har anvĂ€nt GC i flera kurser tidigare sĂ„ jag vet en del om hur denna separationsmetod fungerar.


 


Planering

Postad i: Examensarbete den 26 March, 2017 av emmny734

0 people like this post.

I fredags gjorde jag, min examinator och min handledare en planering över mitt examensarbete. I tre timmar satt vi och planerade projektet. Vi gjorde en ganska detaljerad planering sĂ„ nu har jag koll pĂ„ exakt vad jag ska göra varje dag fram till sommaren. Det kan nog bli ganska stressigt för det Ă€r en hel del som ska göras. Jag hoppas allt flyter pĂ„ bra och att jag slipper onödiga problem sĂ„ som att instrumenten krĂ„nglar eller liknande. I helgen har jag sammanstĂ€llt planeringen i ett sĂ„ kallat Gantt-schema. Det Ă€r bra nĂ€r man fĂ„r lĂ€ra sig att göra riktiga planeringar och sedan försöka följa dessa, dĂ„ fĂ„r man lite insyn i hur det fungerar “pĂ„ rikigt”. NĂ€sta vecka drar jag igĂ„ng med labbandet!


 


Examensarbete

Postad i: Examensarbete den 23 March, 2017 av emmny734

0 people like this post.

Som jag skrev igÄr har jag nu alltsÄ dragit igÄng med mitt exjobb. Det Àr första gÄngen jag gör ett sÄ stort arbete helt sjÀlv. De andra labbarna/projekten har vi alltid gjort i grupp. Examensarbetet Àr pÄ 16 hp och innebÀr att man skall utföra sitt arbete, skriva rapport, presentera arbetet, lyssna pÄ tvÄ andra studenters presentation samt opponera pÄ en annan students arbete. Den hÀr veckan har jag samlat information som kan vara bra att ha i mitt arbete och börjat skriva lite pÄ rapporten. För att utföra ett projekt Àr det ofta nödvÀndigt att ta reda pÄ vilka tidigare studier som utförts inom omrÄdet. Jag har lÀst igenom en del artiklar om dokumentundersökning och blÀck för att snöa in mig pÄ Àmnet.  Det var ganska svÄrt att sÀtta igÄng, det tycket jag alltid det Àr nÀr man skall skriva ett arbete. Hur som helst sÄ har jag kommit en bit pÄ vÀgen och imorgon ska jag trÀffa min examinator och handledare för att göra en planering över resten av exjobbet.


 


Vad Àr kemi?

Postad i: Examensarbete den 22 March, 2017 av emmny734

0 people like this post.

Nu har mitt examensarbete dragit igĂ„ng. Jag ska ta reda pĂ„ om det gĂ„r att se om text pĂ„ ett papper Ă€r skriven med samma eller olika kulspetspennor. Jag kommer berĂ€tta vĂ€ldigt mycket mer om detta under vĂ„ren eftersom jag “endast” har exjobb nu och inga vanliga kurser. NĂ€r jag funderade pĂ„ vad jag skulle göra för examensarbete slog det mig att min bild av kemi har förĂ€ndrats ganska mycket sedan jag började plugga. Innan jag började pĂ„ Liu visste jag inte att kemi Ă€r sĂ„ brett och att det faktiskt finns överallt. En vĂ€n sa till mig hĂ€romdagen att “snart Ă€r du klar med skolan, dĂ„ kan du koka massa kemiska brygder och bli rik”. Det Ă€r kanske sĂ„ mĂ„nga förestĂ€ller sig kemi, att man blandar olika saker och det smĂ€ller lite grann. För tre Ă„r sedan visste jag inte vad en gaskromatograf var, nu sitter jag hĂ€r och ska undersöka kemin bakom blĂ€ck…


 


SISTA tentan

Postad i: AllmÀn den 19 March, 2017 av emmny734

0 people like this post.

Klockan 05.00 ringde min klocka igĂ„r (lördag!). TrĂ„kigt nog Ă€r det inte jĂ€ttebra tĂ„gförbindelser mellan Norrköping och Linköping pĂ„ lördagsmornar vilket innebar att jag fick Ă„ka med tĂ„get som gick strax innan 06 frĂ„n Norrköping för att komma i tid till tentan igĂ„r (började kl.0800). Tur att det Ă€r ganska sĂ€llan vi har lördagstentor! Hur som helst gick tentan (Forensisk kemi) vĂ€ldigt mycket bĂ€ttre Ă€n den jag skrev i torsdags (LinjĂ€r algebra). Detta var för övrigt min sista tenta pĂ„ denna utbildning (om jag inte fick nĂ„gon omtenta dvs.)! En sĂ„dan sak Ă€r man tvungen att fira sĂ„ jag fick gĂ„ pĂ„ IKEA med Johan 🙂


 


Emma NykÀnen

Tjosan! Emma heter jag och pluggar tredje och sista Äret pÄ kandidatprogrammet Kemi-molekylÀr design.

PÄ denna blogg försöker jag berÀtta hur vardagen kan se ut för en kemistudent. Plugg, storkok, trÀning, samboliv, party och pendling, hur gÄr det ihop?

Eftersom jag bor i Norrköping spenderar jag cirka 2 timmar om dagen pÄ Campusbussen som tar mig till och frÄn Campus Valla, Linköping.

Har du en fundering kring kemiplugget? Skicka ett mail till emmny734@student.liu.se eller skriva din frÄga i kommentarsfÀltet.


Sök i bloggen

Sidor

Kategorier

Mest bloggat omArkiv

MetadataDetta är en personlig webbsida och information framförd här representerar inte Linköpings universitet. Se även Policy för www-publicering vid Linköpings universitet.

This is a personal www page. Opinions expressed here do not represent the official views of Linköpings universitet. Please refer to Linköpings universitets wwwpolicy.Emmas blogg drivs av WordPress