Sista KUA-veckan

Postad i: Sjuksyrra den 28 March, 2017 av Fanny Borg

0 people like this post.

God förmiddag people! Ännu en sĂ„dĂ€r sjukt fin vĂ„rdag, men tyvĂ€rr kommer jag vara inomhus pĂ„ sjukhuset fram tills 21:30 ikvĂ€ll. Hade jag tĂ€nkt till lite kunde jag ha sett till att fĂ„ tid till en promenad imorse, men sĂ„ duktig var jag inte pĂ„ att planera min dag idag. Men jag har fĂ„tt lite annat gjort: ringt lite samtal, haft “pĂ€lsvĂ„rdsdag” med kissarna, tagit lite lĂ€ngre sovmorgon och pysslat lite med mitt kommande praktikschema. SmĂ„tt och gott helt enkelt!

För övrigt Ă€r det ju sista KUA veckan nu och det har gĂ„tt sĂ„ fort! Vi har en utbytesstudent frĂ„n Namibia i vĂ„rt team vilket innebĂ€r att ronder, reflektioner och vissa patientkontakter tas pĂ„ engelska. Första dagen kĂ€nde jag mig lite nervös inför det hĂ€r – att prata omvĂ„rdnad och medicin pĂ„ engelska hela tiden? Men det har gĂ„tt bĂ€ttre Ă€n jag trodde och trots att vi inte alltid kommer pĂ„ de rĂ€tt orden lyckas man förstĂ„ varandra med lite kroppssprĂ„k och “genvĂ€gar” i sprĂ„ket. Det var varit mycket roligare och mer givande att arbeta med en utbytesstudent Ă€n jag trodde det skulle vara! Men, hur som helst. Nu har vi bara tre pass plus ett seminarium kvar av KUA-perioden. DĂ€refter Ă€r det dags att Ă„tergĂ„ till akuten. Har haft det roligt pĂ„ KUA men jag saknar verkligen akuten!


 


VÄren har kommit till Linköping

Postad i: Personligt, The Fanny way of life den 26 March, 2017 av Fanny Borg

1 people like this post.

Denna helg har jag verkligen “laddat batterierna” som man brukar sĂ€ga. Efter KUA i fredagskvĂ€ll mös jag hemma i sĂ€ngen med Grey’s Anatomy innan jag somnade. I lördags, alltsĂ„ igĂ„r, kom mamma till Linköping. Vi tog en tur pĂ„ stan, Ă„t lite lunch och hade det mysigt. PĂ„ eftermiddagen och kvĂ€llen stannade jag hemma tillsammans med katterna. Jag satt och mĂ„lade i sĂ€kert 2 timmar och sedan tappade jag upp ett varmt bad. LĂ€ste bok och lyssnade pĂ„ musik i badkaret ett bra tag, för att efter det krypa ner i sĂ€ngen och sov tidigt.

Idag ringde klockan 06:30. Jag hade bokat tvĂ€ttstuga vid 7, men i och med att jag somnade sĂ„ tidigt igĂ„r var det inga problem att komma upp i morse. Ägnade förmiddagen Ă„t att tvĂ€tta (finns inte att otvĂ€ttat plagg hemma hos mig nu!), plugga (förberedde mig inför nĂ€sta veckas seminarium) samt röjde undan lite mĂ„sten (mejl, skriva upp saker i kalendern och sĂ„ vidare..). Vid lunchtid kom Linn förbi en stund och nĂ€r hon gick passade jag pĂ„ att ta en lĂ„ngpromenad i solen. Gick tvĂ„ varv runt stĂ„ngĂ„n och satte mig sen pĂ„ en brygga i solen och blundade ett tag. NĂ€r jag satt dĂ€r och solen nĂ€stan brĂ€nde mot ansiktet kĂ€nde jag verkligen att det Ă€r det hĂ€r som Ă€r livskvalitet. Satan sĂ„ hĂ€rligt det var med lite rörelse, friskt luft och sol!

KvÀllen har jag spenderat med Cornelia. Vi tog ocksÄ en liten promenad vid vattnet och sedan gick vi hem till henne och fikade. Jag kom hem ganska nyligen. Imorgon börjar jag KUA klockan 06:45 sÄ ska strax krypa ner i sÀngen och sova.

 

Nu Àr jag redo för sista veckan pÄ KUA. Heja heja! 17547481_10154189718471249_1686170551_o


 


Vilken bra vecka!

Postad i: Personligt, Sjuksyrra, The Fanny way of life den 24 March, 2017 av Fanny Borg

1 people like this post.

Hej hej!

Jag har haft en superbra vecka! KĂ€nns som att det typ Ă€r det enda jag sĂ€ger – att veckan eller helgen har varit bra. Men det ska man ju inte klaga pĂ„, eller hur? Är ju trots allt en positiv sak! Veckan har hur som helst tuffat pĂ„ riktigt snabbt. Jag Ă€r ju just nu pĂ„ KUA och har alltsĂ„ jobbat klart första veckan. Det Ă€r rĂ€tt roligt att vĂ„rdlaget drivs av enbart studenter (men det finns sĂ„klart handledare nĂ€rvarande ifall vi behöver hjĂ€lp med nĂ„got) och det har gĂ„tt bĂ€ttre Ă€n förvĂ€ntat. Blir lite imponerad över att vi i teamet fĂ„r ihop arbetspassen sĂ„ bra som vi faktiskt fĂ„r. Alla har sin yrkesroll, men hjĂ€lper samtidigt till med omvĂ„rdnadsarbetet (t.ex. hjĂ€lpa patienter med hygien, fixa matbrickor, hjĂ€lp vid mobilisering och sĂ„ vidare).

Annat roligt som hĂ€nt i veckan Ă€r att jag skrivit pĂ„ mitt anstĂ€llningsavtal!! Den 3de juli kommer jag att börja jobba pĂ„ avdelning 78, KĂ€rlkirurgen, pĂ„ US. Det Ă€r dĂ€r jag sommarjobbade som undersköterska och Ă€ven extrajobbar lite pĂ„ dĂ„ och dĂ„ nu under terminen. Det kĂ€nns helt rĂ€tt att starta dĂ€r. NĂ€r man kommer som ny sjuksköterska Ă€r det sĂ„ himla mycket att tĂ€nka pĂ„ – man Ă€r helt ny i sin roll. Jag valde att börja pĂ„ kĂ€rlkirurgen av mĂ„nga olika anledningar. En stor anledning Ă€r att jag kĂ€nner personalen och har blivit vĂ€l omhĂ€ndertagen av mina blivande kollegor nĂ€r jag har jobbat tidigare. Alla har varit vĂ€ldigt hjĂ€lpsamma och hĂ€rliga att arbeta med. En annan anledning Ă€r att jag redan kĂ€nner avdelningen, hittar hyfsat bra till olika stĂ€llen med utgĂ„ngspunkt frĂ„n just kĂ€rlkirurgen samt kĂ€nner patientgruppen rĂ€tt vĂ€l. Detta Ă€r vĂ€l de största anledningarna till att jag valde att börja just dĂ€r. Men sjĂ€lvklart ligger Ă€ven intresset för kirurgi och hjĂ€rt- och kĂ€rlsjukdomar som grund att jag söker mig dit – det var ju dĂ€rför jag ville jobba dĂ€r som undersköterska frĂ„n första början!


 


KUA har precis startat!

Postad i: Studentliv, The Fanny way of life den 20 March, 2017 av Fanny Borg

1 people like this post.

En mÄndagkvÀll som denna sitter jag bÀnkad med ett par böcker vid skrivbordets ena sida. PÄ andra sidan av skrivbordet stÄr en powerking. Dricka energidryck kl 19 en vanlig mÄndag? Det hör inte till vanligheterna! Men idag har jag varit sÄ fruktansvÀrt trött att jag inte alls skulle orka plugga utan koffein i mig. DÄ jag inte dricker kaffe och heller inte kan dricka sisÄdÀr 5 koppar te pÄ raken fick det bli denna variant av energi i flytande form. TÀnkte vara en ambitiös person som redan nu pÄbörjar ett arbete som ska vara inlÀmnat 15 maj. KÀnner mig lite knÀpp som börjar med det nÀstan tvÄ mÄnader innan deadline men ju mer jag betar av nu desto skönare senare i terminen. SÄ, kÀmpa Fanny!

För övrigt hade jag introduktionsdag pÄ KUA (Klinisk Undervisningsavdelning) idag. Fick trÀffa lÀkar-, biomedicinsk analytiker-, arbetsterapeut- och fysioterapeutstudenterna jag och mina klasskompisar ska arbeta tillsammans med i tvÄ veckor. Fick ett superbra intryck av bÄde teamet och av avdelningen i stort. SÄ det hÀr kommer nog bli tvÄ roliga veckor, Àven om jag redan nu saknar akuten (Àr tillbaka dÀr vecka 14).

Jag hade förresten en vÀldigt bra helg. I fredags var mina gymnasietjejer, vilka annars Àr utspridda i olika stÀder hÀr i Sverige, samlade i Linköping och vi hade en himla trevlig kvÀll pÄ Pinchos och dÀrefter pÄ Harrys. I lördags hade jag ocksÄ vÀldigt trevligt. Gick pÄ hockey med pappa och nÄgra fler. LHC-BrynÀs spelade i Saab Arena och otippat nog blev LHC totalt utklassade. Sjukt kul att se den matchen live!

 

Anyway. Jag ville nog mest bara berĂ€tta att jag lever. Nu ska jag Ă„tergĂ„ till mitt plugg och försöka fĂ„ Bilbo att inte trampa pĂ„ alla tangenter pĂ„ datorn! (bilden Ă€r tagen vid StĂ„ngĂ„n igĂ„r morse vid 8-tiden – sĂ„ hĂ€rligt!)

17343009_10154171939086249_542870889867397713_n


 


Man blir klokare med Ă„ldern?

Postad i: Sjuksyrra, Studentliv, The Fanny way of life den 16 March, 2017 av Fanny Borg

1 people like this post.

Hej pÄ er!

Idag Ă€r det torsdag och jag har mitt sista praktikpass för denna vecka. Att vecka tvĂ„ redan susat förbi – herregud! Det gĂ„r sĂ„ fort! Den hĂ€r veckan har jag börjat ha lite mer sjĂ€lvstĂ€ndigt arbete, nu nĂ€r jag börjat bli van med hur man arbetar pĂ„ akuten. Jag har haft lite lĂ€ttare patienter (lĂ„ngdragna förkylningar, lĂ€ttare frakturer etc) som jag har fĂ„tt ha hand om delvis sjĂ€lv. Med detta menar jag att jag har tagit in patienten, tagit anamnes, tagit vitala parametrar och gjort en bedömning. DĂ€refter har jag diskuterat patienten med min handledare – vad Ă€r patientens besvĂ€r? varför söker patienten akutvĂ„rd just nu? vad misstĂ€nker jag? vilka parametrar anser jag Ă€r de viktigaste att fokusera pĂ„? vad Ă€r min plan nu? Förhoppningsvis tĂ€nker jag och min handledare likasinnat! Ibland har jag missat att frĂ„ga om nĂ„got relevant eller liknande och dĂ„ har handledaren vĂ€glett mig till vad jag mer vill veta och sĂ„ har jag gĂ„tt tillbaka till patienten och samla in Ă€nnu mer data. NĂ€r det sen Ă€r dags för t.ex. blodprover, lĂ€kemedel och liknande Ă€r det jag som utför detta. Superroligt!

Förutom praktik har jag haft en mysig vecka. Har, som tidigare nĂ€mnt, pĂ„börjat plugget inför NKSE-tentan. Idag har jag suttit och lĂ€st igenom termin 3, alltsĂ„ de stora medicinska sjukdomarna (njursvikt, hjĂ€rtsvikt…). Utöver plugg har jag myst med tjejerna. IgĂ„r Ă„t vi pannkaksmiddag hemma hos Amela och bara mös. Även om det Ă€r vĂ€ldigt mycket att göra nu sista terminen försöker jag att ta det lite lugnt emellanĂ„t och slĂ€ppa plugget dĂ„ och dĂ„. Det behöver man!

 

Den hĂ€r texten kom jag över för ett tag sen. Ville visa er för den Ă€r sĂ„ himla sann. NĂ€r jag var lite yngre kunde jag ibland kĂ€nna att jag pluggade för att fĂ„ bra betyg pĂ„ provet, men tĂ€nkte kanske inte alltid sĂ„ mycket pĂ„ appliceringen av kunskapen i framtiden. Sedan jag började plugga till sjuksköterska har detta synsĂ€tt verkligen förĂ€ndrats. Jag har fĂ„tt ett helt annat perspektiv pĂ„ att plugga – den dagen jag stĂ„r med en dĂ„lig patient gĂ€ller det ju att jag vet vad jag ska göra!

17352698_10154164987181249_1687314191_n


 


Fanny Borg

Fanny Borg
Tja!
Vem Àr jag? Jag heter Fanny, född Äret 1993 och flyttade till Linköping vÄren 2014. Med ord och bilder hoppas jag pÄ att ge er en inblick av hur livet kan vara för en sistaÄrsstudent pÄ sjuksköterskeprogrammet.

Bakom mig har jag en djurvÄrdarutbildning med naturvetenskaplig inriktning samt tvÄ Ärs biologistudier pÄ högskolenivÄ. Efter mycket funderingar kom jag fram till att det var sjuksköterska jag ville bli! Jag har tidigare bloggat för biologiprogrammet sÄ kollar ni pÄ inlÀgg frÄn juli 2014 och bakÄt finner ni inlÀgg om det. Men nu Àr ni varmt vÀlkomna att följa mig och mitt Àventyr pÄ HÀlsouniversitet!

Ni kommer fÄ ta del av alla hÀrliga studentevenemang, alla dessa timmar vi spenderar framför böckerna och alla dessa fantastiska ögonblicken man bara kan uppleva som student. Jag hoppas pÄ att ge er en uppfattning av hur livet som student kan vara - med alla dess toppar och dalar.

Om ni har funderingar om programmet och studentlivet Àr ni varmt vÀlkomna att mejla mig pÄ fanbo009@student.liu.se eller kommentera ett valfritt inlÀgg sÄ ger jag er det bÀsta svaret jag kan!


Sök i bloggen

Sidor

Kategorier

Mest bloggat omArkiv

MetadataDetta är en personlig webbsida och information framförd här representerar inte Linköpings universitet. Se även Policy för www-publicering vid Linköpings universitet.

This is a personal www page. Opinions expressed here do not represent the official views of Linköpings universitet. Please refer to Linköpings universitets wwwpolicy.Fannys blogg drivs av WordPress