Datornörd för en bättre värld

Postad i: Allmän den 11 January, 2014 av Gunnar

Kommer ni ihåg att jag en gång skrev att jag var tvungen att välja sida när det gäller hur man skriver dokument? Antingen är man en WYSIWYG-person eller en LaTeX-person. En annan viktig uppdelning som jag nämnde rör vilket operativsystem man använder. En stor sak har hänt här sedan jag skrev den posten, så nu kommer ett tillkännagivande:

Jag har gått över till Linux.

Det betyder att jag inte längre använder Windows, som jag alltid haft på mina datorer tidigare. Den största anledningen för mig är hållbarhetsaspekter. Det låter kanske konstigt, men jag ska förklara hur jag menar.

Datorn jag har på mitt kontor fick jag i slutet av 2007. Den hade Windows XP, och fungerade bra i många år. Men sen började den bli lite för långsam, och jag lät därför kollegorna på IT-enheten göra en fräsch installation med Windows 7. Tyvärr var datorn lite för vek i prestandan för att klara nya versionen av Windows, så den var fortfarande störigt långsam.

Så vad gör man när man har en dator som egentligen fungerar hur bra som helst, men som inte är tillräckligt bra för att klara moderna versioner av Windows? Jo, då kan man installera Linux istället. Det finns en mängd olika versioner av Linux, så kallade distributioner, och flera av dem är speciellt utformade för att klara av datorer vars hårdvara har en medelmåttig eller till och med låg prestanda.

Jag hade tidigare installerat Linux på en gammal laptop, som jag och min sambo sedan tog med och donerade till en skolverksamhet i Nepal. Därför var steget inte långt till att installera det på min jobbdator också. Så jag gjorde det, och har nu alltså en mer än 6 år gammal dator på kontoret som är så pigg att man (nästan) kan tro att den är helt ny. Jag har även återupplivat en annan, ungefär lika gammal, dator som stod och samlade damm under en kollegas skrivbord. Den använder jag vid de tillfällen då jag sitter i Linköping och arbetar.

Vad har då detta med miljön att göra? Jo, en stor del av en dators totala miljöpåverkan uppkommer vid tillverkningen. Genom att förlänga livet på datorer går det alltså att minska IT-utrustningens miljöpåverkan. Sen sparar det ju också pengar förstås. Det bidrar även till ökad social hållbarhet genom att minska behoven av mineraler vars brytning ofta är kopplad till regionala konflikter i fattiga länder (som i sin tur naturligtvis följs av ett fruktansvärt mänskligt lidande).

Nackdelen, den enda jag hittills stött på, med att byta till Linux är att det inte finns Linux-versioner för riktigt alla program. Men det har ändå inte varit något stort problem för mig. Det finns nämligen fullgoda ersättare för de flesta behov, som till exempel typiska Office-paket, browsers och email-klienter.

En annan liten twist som kan vara bra att veta är att Linux ibland kan var lite mer krävande än Windows. Vid vissa tillfällen har jag till exempel varit tvungen att skriva in text-baserade kommandon för att göra något som i Windows enbart skulle krävt att jag “klickade runt lite”. Det är det jag menar med titeln, att jag fått tillfälle att utveckla min inre datornörd och samtidigt bidra till en bättre värld. Två flugor i en smäll alltså!

Dr Hösts blogg om visualisering och lärande

Gunnar Höst
Nyfiken på vad en lektor vid Linköpings universitet gör? Jag jobbar med allt från forskning och undervisning till populärvetenskap och forskningskommunikation. På bloggen berättar jag lite om vad som händer i mitt kontor i Visualiseringscenter C i Norrköping.

Dr Hösts blogg om visualisering och lärande drivs av WordPress