GÄSTINLÄGG: Om populistisk kunskapssyn

Postad i: Didacticum den 9 March, 2018 av Anna Söderström

0 people like this post.

Med anledning av att Riksarkivet firar 400 Ă„r ges ett evenemang kring Fake news, fakta och forskning – 13 mars vid campus Norrköping. Vi bjöd in vĂ„r kollega hĂ€r pĂ„ Didacticum, Per-Anders Forstorp (bitrĂ€dande professor, Institutionen för studier av samhĂ€llsutveckling och kultur) att skriva nĂ„gra rader inför detta. Evenemanget sker i anslutning till KĂ€llkritikens dag och deltar gör Ă€ven representanter frĂ„n Riksarkivet och Arbetets museum.

‘YOU KNOW IT, I KNOW IT, EVERYBODY KNOWS IT’: OM POPULISTISK KUNSKAPSSYN

Meme Trump

Under det senaste Ă„ret har frĂ„gor om sanning, trovĂ€rdighet, vĂ€rdering av fakta stĂ„tt högt upp pĂ„ den globala politiska dagordningen och gör sĂ„ fortfarande. Ledande politiker i flera vĂ€stlĂ€nder har följt exemplen frĂ„n autokratiska ledare pĂ„ andra hĂ„ll i vĂ€rlden, som innebĂ€r att de offentligt förnekar de konventioner och verksamheter som sĂ€kerstĂ€ller fakta, vare sig detta Ă€r inom journalistik, politiska processer eller forskning. Medierna har förklarats vara ’folkets fiender’, politiker med motsatta Ă„sikter har förnedrats och pĂ„ flera hĂ„ll har stödet till forskning, sĂ„vĂ€l naturvetenskaplig-medicinsk som samhĂ€llsvetenskaplig-humanistisk, har helt enkelt strypts och dess resultat har negligerats. Denna utveckling uppfattas av mĂ„nga som nĂ„got ytterst ovĂ€lkommet och, bĂ„de pĂ„ kort och lĂ„ng sikt, som ett hot mot demokratin sĂ„ som vi har kĂ€nt igen den under de senaste Ă„rhundradena, dĂ€r just en tilltro till principer för att sĂ€kerstĂ€lla kunskap har en viktig funktion.

Vad innebĂ€r det för vĂ„r syn pĂ„ sanning, trovĂ€rdighet och vĂ€rdering av fakta nĂ€r USAs president Donald J. Trump sĂ€ger ’You know it, I know it, everybody knows it’? Vilken typ av frĂ„gor vĂ€cks? Hur kan man förstĂ„ detta (och andra) sĂ€tt att formulera sig som ett uttryck för en syn pĂ„ kunskap som man kan kalla populistisk? Vilken syn pĂ„ kunskap och kĂ€llor ryms i detta uttalande? Har detta sĂ€tt att uttrycka sig alls nĂ„gon betydelse; Ă€r det bara ett talsprĂ„kligt uttryck som man kan förbise i mediebruset? Eller Ă€r det nĂ„got allvarligare som ’skickar signaler’ och kan fĂ„ omfattande samhĂ€lleliga och pedagogiska konsekvenser? Är det bara ‘Trumps’ och andra populistiska politikers fel? Eller har det förĂ€ndrade medielandskapet sĂ€rskilt med framvĂ€xten av sociala medier ocksĂ„ med detta att göra?

Författare: Per-Anders Forstorp
bitrÀdande professor vid Institutionen för studier av samhÀllsutveckling och kultur


 

Taggar:  -  -  -  -  -  -  -  - Ta hjÀlp av en IKT-pedagog!

Postad i: Didacticum, DigiMaker, digitalt berÀttande, Flipped classroom, IKT-pedagogerna, IKT-spaningar, Makerkultur, Multimodalt, Presentationsteknik, Sociala medier, Vallabiblioteket den 7 February, 2018 av Anna Söderström

0 people like this post.

CC BY Expert Infantry, Flickr

CC BY Expert Infantry, Flickr

IKT-studions nya uppdrag

Sedan Ärsskiftet 2017/2018 Àr IKT-studion en del av Linköpings universitets centrum för högskolepedagogik: Didacticum.

Kort förklarat gÄr vi frÄn att vara ett IKT-stöd med studenter (via deras kursansvariga mfl) vid filosofiska fakulteten och utbildningsvetenskap som huvudsaklig mÄlgrupp till att bli en del av den centrala satsningen pÄ pedagogisk utveckling med hjÀlp av bl a digitala verktyg och IKT via Didacticum.

Vi har nu hela LiU:s lĂ€rarkĂ„r (oavsett fakultetstillhörighet) som mĂ„lgrupp och hoppas kunna stötta och omvĂ€rldsbevaka i den vĂ€rld som rör lĂ€rande och IKT i högre utbildning. En fot har vi kvar i omvĂ€rldsbevakningen av barn- och ungdomskultur i relation till skolans vĂ€rld och den digitala utvecklingen i samhĂ€llet i stort – men det som nu övergĂ„r i annan regi Ă€r den del som haft att göra med vĂ„r bevakning av makerkultur och IT som material för skapande. Redan nu finns ett labb i Vallabibliotekets regi (DigiMaker-labbet) dĂ€r det bl a kommer finnas 3D-skrivare och utlĂ„ning av IKT-verktyg för studenter. En del av vĂ„r handledning och undervisning riktat mot studenter hamnar Ă€ven detta i bibliotekets regi. Detta ska hitta sin form och utvecklas för nĂ€rvarande i samarbete med biblioteket.

IKT-studions förelÀsningar för studenter

En vanlig förfrÄgan har under Ären varit en introduktion av generell och ibland praktisk karaktÀr för olika studentgrupper vad gÀller digitalisering, IKT-verktyg, MIK (medie- och informationskunnighet), presentationsteknik, digitalt berÀttande och creative commons. Dessa teman ska under vÄren konverteras till digitala format inklusive handledningsmaterial, förslag pÄ efterföljande praktiska övningar m.m.

Vi kommer Ă€ven kunna fortbilda de lĂ€rare som vill fördjupa sig inom IKT-pedagogik i relation till just sina Ă€mnen, men – vi har inte lĂ€ngre möjlighet att ta emot studentgrupper i synkrona möten. Vi delar dock mer Ă€n gĂ€rna med oss av det material vi har samlat pĂ„ oss och skapat genom Ă„ren. IKT-inslaget i en kurs behöver enligt vĂ„r erfarenhet integreras i kursens tema/inriktning dĂ€r den Ă€r en naturlig del av bearbetningen av stoffet istĂ€llet för att bli en utanpĂ„liggande dimension som inte direkt stimulerar till vidare reflektion.

Tidsplan för detta produktionsarbete kommer inom kort.

LĂ€rare + IKT-pedagog = kursutveckling!

För att underlĂ€tta kunskapsöverföring vad gĂ€ller IKT har vi gentemot LiU:s lĂ€rare identifierat ett antal omrĂ„den dĂ€r vi redan nu kan erbjuda IKT-pedagoger via Didacticums koncept Ta hjĂ€lp av en pedagog! – just nu under tvĂ„ rubriker: E-lĂ€rande vid ett campusbaserat universitet – kursutveckling och praktiska övningar samt Filma en förelĂ€sning – vad gĂ„r att göra?

En del av detta kommer introduceras vid Pedagogikdagarna 13-14 mars (agenda spikas i dagarna) men ocksÄ via öppna workshop under Äret.

En annan nyhet Àr att vi Àven blir fler som sysslar med just IKT-pedagogik, dÀr representanter nu finns frÄn flera olika fakulteter och med infallsvinklar frÄn olika projekt inom LiU. Dessa personer Àr knutna pÄ olika % till Didacticum och samordnas av Anna F Söderström.

Har du frĂ„gor och funderingar – hĂ„ll utkik i bloggen, eller maila: iktstudion(a)liu.se
Skulle du vilja ha omvÀrldsbevakning inom LÀrande och IKT: maila iktstudion(a)liu.se

eller följ oss via IKT-spaningar: LÀrande och IKT i högre utbildning.


 

Taggar:  -  -  - Annas verktygslÄda #8 Skapa rörliga bilder i Keynote

Postad i: digitalt berÀttande, Multimodalt, VerktygslÄdan den 11 January, 2018 av Anna Söderström

0 people like this post.

Jag gillar Keynote, sÀrskilt nÀr det gÀller att animera avsnitt i en presentation. I mitt exempel har animationen gjorts i Keynote, som sedan exporterats direkt som film. Jag behöver inte ta omvÀgen via skÀrminspelning som med Powerpoint. Dock bör det Ànnu en gÄng pÄpekas att jag sitter vid en iOSx-dator och dÀrmed Àr övergÄngarna mellan Apple-utvecklade program av naturliga skÀl smidigare Àn mellan Microsoft och Apple.

Fördelarna med Keynote Àr, enligt min erfarenhet:

1) form/bild-biblioteket har fler figurer, ikoner och bildelement att vÀlja mellan.
2) VerktygslÄdan för animation Àr inte lika överbelamrad med extrafunktioner som lÀtt stökar till det. I animationsdelen vÀljer du mellan att bygga in, animera eller bygga ut ett objekt. Vill du jobba med formatering av andra slag (skuggor, spegling, ramar m.m.) sÄ finns det i en annan flik.
3) Att det lÀtt gÄr att exportera presentationen som en film.

Exempel pÄ animation gjord i Keynote:

The two concepts of cooperation vs collaboration (in education)

Annars Àr det samma princip som det jag beskrev i mitt inlÀgg om Powerpoint: Fundera över vad och varför du ska skapa en rörlig bild. Börja med förÀndringar sÄsom fÀrgbyte, transparens, storlek och animera utifrÄn en bana.

Lycka till!


 

Taggar:  -  -  - Annas verktygslÄda #7 Skapa rörliga bilder i Powerpoint

Postad i: AllmÀn, digitalt berÀttande, Multimodalt, VerktygslÄdan den 10 January, 2018 av Anna Söderström

0 people like this post.

I det hĂ€r avsnittet gĂ„r jag igenom lite olika möjligheter att skapa rörelse i de bilder du anvĂ€nder. Det kan Ă€ven gĂ€lla informationsdesign sĂ„som pilar, ikoner, geometriska former, grafer m.m. En fördel i en digital presentation Ă€r just att det gĂ„r att levandegöra ett exempel pĂ„ ett annat sĂ€tt Ă€n det gĂ„r att göra i en bok. Processchemat kan visas i de steg som det innebĂ€r, du behöver inte presentera all information i ditt diagram pĂ„ en och samma gĂ„ng. Även lĂ€ngre texter kan vinna pĂ„ att presenteras successivt (om de nu inte kan bytas ut mot ett visuellt material).

Att anvÀnda visuella verktyg i ett lÀrande kan vara betydelsefullt för att stötta studenters lÀrande, men det Àr ocksÄ viktigt att ha en pedagogisk tanke valen som görs. Ska det utgöra en del av en illustration, en gestaltning, en förklaring/instruktion av ett fysiskt objekt eller ska det beskriva ett skeende över tid.

För att skapa animationer har jag valt att anvÀnda tvÄ infallsvinklar: 1) Desktop-baserat, dvs vad gÄr att göra i ditt vanliga presentationsprogram? 2) Vad gÄr att göra i en mobil enhet?

Animationer i Keynote (iOSx) och Powerpoint (Windows)


Exempel pÄ ett animerat process-schema i Powerpoint (för Mac)

De flesta som anvÀnt Powerpoint har nog noterat möjligheterna att skapa animerade övergÄngar, flygande rubriker och blinkande punktlistor. Det Àr lÀtt att hamna i en svÄrnavigerad gröt av rörelser som till slut stÄr i vÀgen för innehÄllet. Det kan vara bra att börja med smÄ experiment i sin kommunikation. Till att börja med kan en fundera över vilken typ av bilder, gÀrna enkla geometriska former som skulle vara anvÀndbara.

Den hÀr bilden illustrerar tvÄ möjliga animationer, förÀndring i utseende samt rörelse. Objektet kan exempelvis byta fÀrg, eller sÄ gÄr det att anvÀnda en sk ban-animation dvs du anger vilken bana objektet ska följa. I det hÀr exemplet Àr det en linjÀr rörelse, men dÀr gÄr det att experimentera med olika typer av banor.

Den blÄ cirkeln blir gul, samt molnet har fÄtt en bana att följa dÀr jag i instÀllningarna kan ange bl a hastighet

Det gÄr Àven att byta fÀrg genom att laborera med transparens, men det brukar bli lite kÀnsligt för de tillfÀllen sÄ animationen ska visas via en projektor/duk eftersom fÀrgerna dÄ blir Ànnu mer urvattnade och du tappar en hel del tydlighet.

Storleksexempel

Ett annat exempel pÄ lÀmplig förÀndring att animera Àr storlek. Minska/öka storleken pÄ objektet, stÀll det i relation till nÄgot annat objekt.

Distribution/exportera film

För anvÀndare av iOSx kan det vara problem med att exportera Powerpoint-animationen som en film (för distribution via exempelvis en lÀrplattform, YouTube eller dylikt), vilket jag i nulÀget löser genom att göra en skÀrminspelning av animationen. Förhoppningsvis ska det gÄ bÀttre för dig med Windows-dator, skriv gÀrna en kommentar om du har erfarenhet av detta! Jag föredrar annars att arbeta med animationer i presentationsprogrammet Keynote som ingÄr i iOSx, men eftersom det Àr vanligare att vi fÄr frÄgor kring Powerpoint har jag valt att börja med det.

I nÀsta avsnitt gÄr jag igenom hur jag jobbar med animationer i Keynote samt i mobil enhet.


 

Taggar:  -  -  - IKT-studion <3 Didacticum = SANT!

Postad i: Didacticum, DigiMaker, IKT-spaningar, Makerkultur, Multimodalt, Presentationsteknik, Vallabiblioteket den 18 December, 2017 av Anna Söderström

1 people like this post.

Det har varit mer Ă€n lovligt tyst i bloggen den hĂ€r hösten – dels för att förestĂ„ndare Anna bloggat en del inom ramen för kursen ONL (Open networked learning) via en extern blogg Learning by doing and failing and doing it again, men dels för att vi just nu stĂ„r inför en organisatorisk förĂ€ndring. Detta har gjort att vi har behövt strukturera om höstens projekt, avsluta lösa trĂ„dar (dĂ€r det ens gĂ„r) och fundera över i vilket format arbetet vi gjort hittills via IKT-studion ska gĂ„ att överföra till en lite annan mĂ„lgrupp: LĂ€rare vid Linköpings universitet, och dĂ„ Ă€ven hela Linköpings universitet, inte enbart Filosofiska fakulteten och Utbildningsvetenskap. IstĂ€llet för att möta en blandning av anstĂ€llda och studenter blir det mer renodlat inriktat pĂ„ IKT-pedagogik i en högskolepedagogisk kontext via Didacticum. Vissa delar kommer tas med (digitalt berĂ€ttande, presentationsteknik, multimodalt skapande till undervisning, sladdskola m.m.) medan den del som handlat om ett laborativt och undersökande förhĂ„llningssĂ€tt kring makerkultur och IT som material i ett skapande hamnar efter Ă„rsskiftet hos vĂ„ra vĂ€nner pĂ„ Biblioteket via deras DigiMaker-arena i Vallabiblioteket.

SĂ„, frĂ„n 1/1 2018 tillhör IKT-studion Didacticum och hjĂ€lper pĂ„ detta sĂ€tt lĂ€rare vid LiU att utveckla sina pedagogiska idĂ©er med hjĂ€lp av IKT – för att i sin tur kunna agera förebilder gentemot sina studenter.

Som student och/eller Makerspace-intresserad Àr det primÀrt Vallabiblioteket du vÀnder dig till efter 1/1.

Det sker samverkan mellan de olika aktörerna (ja, vi pratar med varandra), men detta Àr vÄra primÀra ansvarsomrÄden framöver.


 

Taggar:  -  -  -  -  - IKT-studion

IKT-studion
IKT-studion Àr sen 2018 en del av högskolepedagogiskt centrum Didacticum. I den hÀr bloggen samlar IKT-pedagogerna Anna Söderström och Linnea Björk Timm mfl tips, lÀrmaterial och omvÀrldsbevakning inom omrÄdet utbildning och IKT för lÀrare inom högre utbildning.

Sök i bloggen

Sidor

Kategorier

Mest bloggat om

3d-skrivare appar Cura digital storytelling digitalt berÀttande flipped classroom Google IKT IKT-dagen IKT-podden iPad LISAM makerkultur pedagogiska sprÄnget podcast wikimedia commons Wikipedia

Arkiv

MetadataDetta är en personlig webbsida och information framförd här representerar inte Linköpings universitet. Se även Policy för www-publicering vid Linköpings universitet.

This is a personal www page. Opinions expressed here do not represent the official views of Linköpings universitet. Please refer to Linköpings universitets wwwpolicy.IKT-studion drivs av WordPress