Annas verktygslåda #8 Skapa rörliga bilder i Keynote

Postad i: digitalt berättande, Multimodalt, Verktygslådan den 11 January, 2018 av Anna Söderström

Jag gillar Keynote, särskilt när det gäller att animera avsnitt i en presentation. I mitt exempel har animationen gjorts i Keynote, som sedan exporterats direkt som film. Jag behöver inte ta omvägen via skärminspelning som med Powerpoint. Dock bör det ännu en gång påpekas att jag sitter vid en iOSx-dator och därmed är övergångarna mellan Apple-utvecklade program av naturliga skäl smidigare än mellan Microsoft och Apple.

Fördelarna med Keynote är, enligt min erfarenhet:

1) form/bild-biblioteket har fler figurer, ikoner och bildelement att välja mellan.
2) Verktygslådan för animation är inte lika överbelamrad med extrafunktioner som lätt stökar till det. I animationsdelen väljer du mellan att bygga in, animera eller bygga ut ett objekt. Vill du jobba med formatering av andra slag (skuggor, spegling, ramar m.m.) så finns det i en annan flik.
3) Att det lätt går att exportera presentationen som en film.

Exempel på animation gjord i Keynote:

The two concepts of cooperation vs collaboration (in education)

Annars är det samma princip som det jag beskrev i mitt inlägg om Powerpoint: Fundera över vad och varför du ska skapa en rörlig bild. Börja med förändringar såsom färgbyte, transparens, storlek och animera utifrån en bana.

Lycka till!

Taggar:  -  -  -

IKT-studion

IKT-studion är sen 2018 en del av högskolepedagogiskt centrum Didacticum. I den här bloggen samlar IKT-pedagogerna Anna Söderström och Linnea Björk Timm mfl tips, lärmaterial och omvärldsbevakning inom området utbildning och IKT för lärare inom högre utbildning.

IKT-studion Didacticum drivs av WordPress