Konvertera figurer och bilder för tryck

Postad i: Övrigt, PowerPoint, Tryck den 6 October, 2017 av Emma Busk Winquist

När du ska leverera bilder och figurer till artiklar i tidskrifter som ska tryckas får du ofta instruktioner från tidskriften för i vilket format och vilken upplösning de ska ha för att bli bra i tryck. I dagens inlägg tänkte jag visa en metod för att konvertera dina bilder till korrekt format.

Bildformat och upplösning

Tidskrifterna vill ofta ha dina bilder (grafik/figurer etc) i antingen TIFF eller EPS. Det är bildformat som är anpassade för tryck. De har också krav på vilken upplösning (dpi/ppi) bilderna måste ha för att bli bra. Instruktionerna kan t ex se ut så här: “The required format is TIFF or EPS, with the following resolutions: 1,200 dpi for line figures (eg, graphs), 600 dpi for grayscale figures (eg, photographs), and 300 dpi for color figures.”

DPI står för “dots per inch” och talar om hur många pixlar per tum bilden får vid utskrift. Ju fler pixlar/tum, desto högre upplösning. Det här värdet har bara betydelse vid tryck/utskrift av en bild. För bilder som enbart visas digitalt är det helt irrelevant.

Hur du gör om dina figurer till tryckbara bilder

Det finns så klart många olika sätt som du skapar grafik/bilder/figurer osv till dina artiklar. Här tar jag upp ett sätt där du skapar din figur i Powerpoint. Verktyget Online-Convert, som beskrivs nedan, går att använda till en mängd olika filformat.

Powerpoint

Du gör en figur i Powerpoint. Gör figuren så stor som möjligt från början. Låt den gärna täcka en hel sida i Powerpoint för att få en så bra utgångspunkt som möjligt.
Spara varje figur som en egen fil i powerpoint.

Gå till http://www.online-convert.com

Online Converter webpage

Välj alternativet TIFF under “Image converter”

Konverteringsinställningar

På nästa sida gör du dina inställningar. Ladda upp din fil med hjälp av “Bläddra”-knappen. I settings väljer du värde i DPI:rutan (t ex 300). Du kan också välja om bilden är i färg eller gråskala.
Klicka på knappen “Convert file”.

När den är klar kommer du till nästa sida där du får din färdiga tiff-fil. Lite beroende på dina inställningar i webbläsaren så startar nedladdningen av filen automatiskt och du kan spara den på lämplig plats på din dator. Om den inte gör det finns en länk till höger på sidan, här markerat med röd ram .
(obs – inte reklamknappen till vänster i bild!)

Download

Gör om proceduren med alla bilder/figurer du behöver. Nu är de färdiga för att skicka till tryck.

Har du andra smarta tips för att skapa tryckbara bilder/figurer? Skriv gärna en kommentar här nedan!

//Emma

Taggar:  -  -  -

Värt Att Veta – IT–tips för dig som jobbar på LiU

IT–tips för dig som jobbar på LiU
Vi som driver den här bloggen heter Stina Hellberg och Emma Busk Winquist. Vi jobbar på IMH (Institutionen för medicin och hälsa alltså). Vi vill med denna blogg dela med oss av tips och lathundar som kan göra din vardag på jobbet lite enklare och lite effektivare. Det kommer handla om olika funktioner i Officeprogrammen, Lisam-tips, fiffiga appar till din telefon… ja lite allt möjligt. Har du själv idéer eller önskemål på sånt du tycker vi borde ta upp? Tveka inte att lämna en kommentar så kollar vi upp det!

För supportfrågor om de program vi skriver om hänvisar vi till IT-avdelningen.

Emma (kommunikatör) & Stina (IT-pedagog)

Adobe Acrobat Adobe Connect Appar Bilder Excel Föreläsa Föreläsning Grafisk profil Lisam Mac Officepaketet Outlook PDF PowerPoint Skype för företag Videokonferens Word

Värt Att Veta – IT–tips för dig som jobbar på LiU drivs av WordPress