Konvertera figurer och bilder för tryck

Postad i: Övrigt, PowerPoint, Tryck den 6 October, 2017 av Emma Busk Winquist

När du ska leverera bilder och figurer till artiklar i tidskrifter som ska tryckas får du ofta instruktioner från tidskriften för i vilket format och vilken upplösning de ska ha för att bli bra i tryck. I dagens inlägg tänkte jag visa en metod för att konvertera dina bilder till korrekt format.

Bildformat och upplösning

Tidskrifterna vill ofta ha dina bilder (grafik/figurer etc) i antingen TIFF eller EPS. Det är bildformat som är anpassade för tryck. De har också krav på vilken upplösning (dpi/ppi) bilderna måste ha för att bli bra. Instruktionerna kan t ex se ut så här: “The required format is TIFF or EPS, with the following resolutions: 1,200 dpi for line figures (eg, graphs), 600 dpi for grayscale figures (eg, photographs), and 300 dpi for color figures.”

DPI står för “dots per inch” och talar om hur många pixlar per tum bilden får vid utskrift. Ju fler pixlar/tum, desto högre upplösning. Det här värdet har bara betydelse vid tryck/utskrift av en bild. För bilder som enbart visas digitalt är det helt irrelevant.

Hur du gör om dina figurer till tryckbara bilder

Det finns så klart många olika sätt som du skapar grafik/bilder/figurer osv till dina artiklar. Här tar jag upp ett sätt där du skapar din figur i Powerpoint. Verktyget Online-Convert, som beskrivs nedan, går att använda till en mängd olika filformat.

Powerpoint

Du gör en figur i Powerpoint. Gör figuren så stor som möjligt från början. Låt den gärna täcka en hel sida i Powerpoint för att få en så bra utgångspunkt som möjligt.
Spara varje figur som en egen fil i powerpoint.

Gå till http://www.online-convert.com

Online Converter webpage

Välj alternativet TIFF under “Image converter”

Konverteringsinställningar

På nästa sida gör du dina inställningar. Ladda upp din fil med hjälp av “Bläddra”-knappen. I settings väljer du värde i DPI:rutan (t ex 300). Du kan också välja om bilden är i färg eller gråskala.
Klicka på knappen “Convert file”.

När den är klar kommer du till nästa sida där du får din färdiga tiff-fil. Lite beroende på dina inställningar i webbläsaren så startar nedladdningen av filen automatiskt och du kan spara den på lämplig plats på din dator. Om den inte gör det finns en länk till höger på sidan, här markerat med röd ram .
(obs – inte reklamknappen till vänster i bild!)

Download

Gör om proceduren med alla bilder/figurer du behöver. Nu är de färdiga för att skicka till tryck.

Har du andra smarta tips för att skapa tryckbara bilder/figurer? Skriv gärna en kommentar här nedan!

//Emma

Taggar:  -  -  -

3 svar till “Konvertera figurer och bilder för tryck”

Kajsa Gilenstam

Hej!
Jag googlade för att hitta tips om hur jag ska kunna omvandla min bild så den passar tidskrifters krav och hamnade på din sida. den var väldigt bra och hjälpsam, men… när jag använde mig av online-convert så laddade den visserligen in min bild, men sedan hände ingenting.

Jag försökte felsöka och det första jag upptäckte var frånvaron av filtypen pptx (i varje fall hittade inte jag den) så då omvandlade jag min bild till PDF, som fanns i listan, men det gick ändå inte.

Det som är felet är att det hände ingenting mer när den väl laddat upp filen. Du skriver något om att man ska komma till en ny sida när filen omvandlats klart och att det kan ta olika lång tid, men jag lät min fil ligga uppe i timmar och det hände ändå ingenting. Kan det vara värt att kolla upp om den fortfarande fungerar?

En reservation i frågan är att jag har en Mac, men eftersom det är en online-tjänst tänka jag att de inte borde spela någon roll, speciellt inte om jag använder PDF-format.

Men… OM det fungerar är detta värdefullt för många forskare, så tack på förhand!
//Kajsa i Umeå

Emma Busk Winquist

Hej Kajsa
Jag provade just igen och för mig fungerar det (använder också Mac). När du hade laddat upp filen – scrollade du då ner och klickade på knappen “convert file” som ligger under rutan där man kan ställa in önskad storlek osv? Då kom jag direkt vidare till nästa sida med en “taskbar” som visade att den jobbade…
//Emma

Kajsa Gilenstam

Hej!

Jo, jag har klickat på den, men det händer ingenting mer än att den laddar upp bilden.
“Your file is currently uploading. Progress (full grön linje ska visa att den är helt uppladdad)
Total file size 0.00KB/0.0KB” (låter lite oroväckande???)
Upload rate 181.82 kb/s
Time left: 0.00

Värt Att Veta – IT–tips för dig som jobbar på LiU

IT–tips för dig som jobbar på LiU
Vi som driver den här bloggen heter Stina Hellberg och Emma Busk Winquist. Vi jobbar på IMH (Institutionen för medicin och hälsa alltså). Vi vill med denna blogg dela med oss av tips och lathundar som kan göra din vardag på jobbet lite enklare och lite effektivare. Det kommer handla om olika funktioner i Officeprogrammen, Lisam-tips, fiffiga appar till din telefon… ja lite allt möjligt. Har du själv idéer eller önskemål på sånt du tycker vi borde ta upp? Tveka inte att lämna en kommentar så kollar vi upp det!

För supportfrågor om de program vi skriver om hänvisar vi till IT-avdelningen.

Emma (kommunikatör) & Stina (IT-pedagog)

Adobe Acrobat Adobe Connect Appar Bilder Excel Flipped classroom Föreläsa Föreläsning Grafisk profil Lisam Officepaketet Outlook PDF PowerPoint Skype för företag Videokonferens Word

Värt Att Veta – IT–tips för dig som jobbar på LiU drivs av WordPress