Creative Commons bildsök

Postad i: Föreläsa den 9 January, 2020 av Stina Hellberg

Du har skrivit en kärnfull text eller förberett en engagerande presentation. Allt du behöver nu är ett passande fotografi eller en illustration för att understryka ditt budskap. Men var medveten om att du har inte har rätt att använda en bild utan upphovspersonens medgivande. Det kan låta besvärligt, men det behöver det inte vara – tack vare Creative Commons.

Creative Commons är en märkning som visar att upphovspersonen låter dig använda bilden – under vissa villkor. Upphovspersonen kan välja mellan sex olika licenser, som består av en kombination av villkor. Observera att samtliga licenser innehåller villkoret BY, vilket innebär att du måste ge upphovspersonen erkännande när du använder verket.

C BY Creative Commons Polska, by Piotrek Chuchla

Creative Commons har en egen tjänst för att söka efter bilder med CC-licens, via adressen ccsearch.creativecommons.org. Här kan du snabbt se vilken licens bilden har, samt att du får hjälp med att formulera attributionen till upphovspersonen.

Se en kort film om hur du använder söktjänsten:

Creative Commons bildsök from Stina Hellberg on Vimeo.

Lycka till! /Stina

Taggar:  -

Värt Att Veta – IT–tips för dig som jobbar på LiU

IT–tips för dig som jobbar på LiU
Vi som driver den här bloggen heter Stina Hellberg och Emma Busk Winquist. Vi jobbar på IMH (Institutionen för medicin och hälsa alltså). Vi vill med denna blogg dela med oss av tips och lathundar som kan göra din vardag på jobbet lite enklare och lite effektivare. Det kommer handla om olika funktioner i Officeprogrammen, Lisam-tips, fiffiga appar till din telefon… ja lite allt möjligt. Har du själv idéer eller önskemål på sånt du tycker vi borde ta upp? Tveka inte att lämna en kommentar så kollar vi upp det!

För supportfrågor om de program vi skriver om hänvisar vi till IT-avdelningen.

Emma (kommunikatör) & Stina (IT-pedagog)

Adobe Connect Bilder Excel Flipped classroom Föreläsa Föreläsning Grafisk profil Kalender Lisam Mac Officepaketet Outlook PDF PowerPoint Stress Videokonferens Word

Värt Att Veta – IT–tips för dig som jobbar på LiU drivs av WordPress