DĂ„det i luften

Postad i: MFS, Nepal den 1 April, 2017 av jonbj817

0 people like this post.

Det har skett ett luftdĂ„d —— lĂ€s till slutet av inlĂ€gget för att fĂ„ veta ALLT!!!

Nu har vi varit i Nepal drygt halva tiden. Och Sara har sÄklart invigt Pokhara (som vi spenderat vÄr tid efter Jyamrung i) med bÄde spya och diarré inom loppet av ett par dagar. Det Àr standard, det har hon gjort pÄ VARJE destination.

Jag har ocksĂ„ Ă€ntligen hunnit ikapp, jag la en kommentar i förrgĂ„r vid middagen om att jag varit skonad med sin “jĂ€rnmage”. Tji fick jag, haha! SkĂ„l pĂ„ det! ApropĂ„ skĂ„l sĂ„ har vi levt semesterliv hĂ€r i Pokhara nĂ„gra dagar nu. Vi har druckit mer öl hĂ€r Ă€n vi gjort hela första mĂ„naden (3 stycken, inget att hĂ€nga i granen. Eller jo kanske? Skönt med vit mĂ„nad). Pokhara Ă€r Nepals backpacker-hotspot. HĂ€r Ă€r det #hangloose som gĂ€ller.
Vi ska trekka ocksĂ„ men vĂ€ntar in uppsatsen, mensen och vĂ€dret. Vi vill ha det mesta skrivet innan vidrar ivĂ€g, sĂ„ vi inte Ă€r stressade under vandringen. Det har blivit sĂ„ varmt hĂ€r nu sĂ„ de börjar sĂ€tta pĂ„ flĂ€ktarna. Idag Ă€r det 26 grader i skuggan. #Semester Det innebĂ€r att de antagligen snart kommer att öppna upp en av de vandringsvĂ€garna vi vill trekka. AngĂ„ende mensen sĂ„ vill vi fĂ„ den innan vi drar ivĂ€g. Samtidigt, sjĂ€lvklart. Vi har ju hĂ€ngt sĂ„ mycket att vi numera kan rĂ€knas som en person, sĂ„ sjĂ€lvklart Ă€r mensen synkad. Och om ni nu tĂ€nker, “nu mĂ„ste de ju ha tröttnat pĂ„ varandra”….nĂ€. NÄ. Vi hĂ€nger KONSTANT, Ă€r aldrig ifrĂ„n varandra i mer Ă€n tio minuter eller sĂ„. Men det Ă€r som med musiken vi lyssnar pĂ„, den tröttnar vi inte heller pĂ„. Kent konstant i en mĂ„nad, UTAN undantag.
Nu lever vi backpacker-lajf! BÀrs, sjöutsikt, sitta pÄ golvet, och framförallt daal baht-fritt! #FREEDOM
Snask-dags (nej det Àr inte diarre)! #MatlÄda (OBS hon har inte flottigt hÄr, utan behandling i form av 7 OILS-IN-ONE! som vi sÄg pÄ reklam pÄ vÄr nya favoritkanal, Star Plus, och var tvungna att införskaffa. Den funkar bra, lite för bra!)
Efter all daal baht sĂ„ var det hĂ€r himmelriket. Fast inte vĂ€rt det, med ost-magknip i ett dygn… #NotVeganNotGood

Saker vi gjort istÀllet för att plugga: kollat favvokanalen StarPlus, spytt och rensat tangentbordet med tops. Check!
Vi fick ett infall att flyga lite ocksÄ sÄ det gjorde vi. #Hangloose

Och hÀr Àr frugan, luftburen Àven hon! Och glad som en lÀrka!

Men sen skedde dĂ„det….

Vi kallar den “sekunden innan den flygande spyan”.
Och med denna vill jag tacka för mig för den hÀr gÄngen.


 


Jyamrung del 2

Postad i: MFS, Nepal den 31 March, 2017 av jonbj817

0 people like this post.

Jyamrung var vÀldigt annorlunda frÄn den första byn vi besökte. HÀr var varmare, lÀgre höjd och mer avlÀgset med sÀmre vÀgar och mindre fölk. Vi tyckte bÄde att det var skönt att ha det lite lugnt, men blev ocksÄ nÄgot uttrÄkade mot slutet. En trÄkig upptÀckt som vi gjorde nÀr vi pratade med mÀnniskorna var att dalen dÀr Jyamrung ligger ska bli ett stort mega-damm-projekt dÀr en av asiens största dammar ska byggas. Det innebÀr att hela dalen kommer att översvÀmmas, och lokalbefolkningen har blivit tillsagda av regeringen att de mÄste flytta inom en snar framtid. De har alltsÄ inget som helst att sÀga till om, det bara Àr sÄ. MÄnga av bönderna har inte nÄgra sparpengar, eftersom deras hus förstördes i jordbÀvningen 2015, och de vill heller inte lÀmna sin hemby sÄklart. Det slog oss hÄrt nÀr vi insÄg deras situation.

Den hĂ€r mannen meddelade oss stolt att “he is the one who makes all the decisions at home, and everyone has to do as he says”. Perspektiv, det fĂ„s hela tiden!
Miljöproblemen i omrÄdet kring Jyamrung handlar mest om problem med jordbruket. AnvÀndande av kemiska gödningsmedel och bekÀmpningsmedel urlakar jordarna sÄ att det blir svÄrare för bönderna att fÄ upp lika mycket grödor som innan. Ett annat stort problem de mÀrker Àr att regnet kommer mer oregelbundet och de kan inte alls lita pÄ nÀr det Àr dags att sÄ och skörda lÀngre. MÄnga kÀnner sig hjÀlplösa inför problemen orsakade av oss pÄ andra sidan jorden, vilket inte Àr sÄ konstigt. Vi fÄr verkligen perspektiv nÀr vi kommer hit som vÀsterlÀnningar för att lÀra oss om deras vardag.
VÄr tolk Nisha bondar med ett par lokala ungar, alla tre Àr lika förtjusta i de lokala bÀren och plockar entusiastiskt!
Vi Ă„t ocksĂ„ vĂ„r beskĂ€rda del av bĂ€ren kan man sĂ€ga… #HimalayanBerryHunters

PÄ fÀlten var veteskörden i full gÄng, byborna gjorde plats för att sÄ andra grödor pÄ terrasserna!
Visst var intervjuerna med lokalbefolkningen givande och hÀrliga, men vi bondade nog mest med getterna ÀndÄ!
HÀr tar frugan en paus med vÄr tolk Nisha för lite vÀlförtjÀnt meditation mellan intervjuandet!
HÀr bodde vi i nÀstan en vecka. VÄrt hus, vÄrt hem, vÄrt liv! (och sÄ lite diarré emellanÄt pÄ squat-toan!) #LevaSpartansktOchSÄ
P.s vi tror inte att ni förstĂ„r hur mycket Daal Baht vi Ă„t! Det var som ett ex som inte ville ge med sig, eller ett riktigt uselt förhĂ„llande. Det tar aldrig slut, det bara maler pĂ„ utan nĂ„gon ljusning! Fast i gamla vanor sĂ„ att sĂ€ga. Vi har inte vĂ„gat Ă€ta Daal Baht sedan den hĂ€r upplevelsen. Och vi Ă€r Ă€nnu inte redo…
Nu kanske ni tror att det varierades nÄgot, men NEJ. Det sÄg ut EXAKT sÄ hÀr TRE gÄnger om dagen. Detta betyder med snabb huvudrÀkning 15 daal baht pÄ 5 dagar. Kan ni fatta? NÀ, nÀ det kan ni inte. Det blir alltsÄ i snitt 1,5 kg daal baht om dagen. Det blir 7,5 kg daal baht. Och vi var tre personer. Och dÄ gav de vÄra rester till getterna, för det Àr inte rimligt att Àta sÄ mycket daal baht. Vi levde pÄ hoppet att det skulle komma nÄgon ny sorts pickles att spica till det. Men nej, nej det gjorde det inte.


 


Jyamrung del 1

Postad i: MFS, MiP den 30 March, 2017 av jonbj817

0 people like this post.

Jyamrung var en speciell upplevelse. Det finns sÄ mycket att skriva om, sÄ det fÄr bli tvÄ inlÀgg!
Jyamrung Àr alltsÄ den andra byn som vi besökte, för att slutföra vÄra intervjuer. Vi hittade stÀllet genom en svensk-nepalesisk NGO, Tuki Nepal, som bedriver utvecklingsarbete dÀr i form av utbildning, skola, sjukvÄrd, el och vattenprojekt. Organisationen startades och drivs av svenskar, med lokal förankring. Det tyckte vi lÀt sÄ intressant sÄ vi var bara tvungna att besöka stÀllet!
Vi bodde hos ett Àldre par pÄ deras lilla gÄrd, dÀr de bedriver jordbruk och har bÄde getter och bufflar. Vi fick bo tillsammans med vÄr tolk i ett plÄtskjul pÄ gÄrden. Det var spartanskt men mysigt. Det var ocksÄ varmare hÀr, som en varm svensk sommar eller Ànnu varmare. Den exakta temperaturen Àr oklar eftersom vi inte hade varken telefonmottagning eller internet under vistelsen, och bara el pÄ natten. Just det, och vi hade en ny tolk med oss den hÀr gÄngen, Nisha, som ocksÄ pluggat environmental science pÄ Kathmandu University precis som vÄr förre tolk Suman. Vi hade jÀttekul med Nisha i vÄrt skjul och under intervjuerna i byn!
I Jyamrung fanns inte sÄ mycket att göra, förutom att prata med folk och gÄ runt bland risterasserna, vilket vi gjorde i och med intervjuerna. Vi trÀffade 4-Äriga Sahara, med downs syndrom, som log sig rakt in i vÄra hjÀrtan med sin sprudlande personlighet. Innan vi Äkte gav vi henne ett block och fÀrgpennor, för hon satt och ritade i vÄra papper under intervjun med hennes mamma.
Den hĂ€r vyn vaknade vi upp till i nĂ€stan en vecka, tagen frĂ„n vĂ„r “veranda”. Vi pluggar utanför vĂ„rt skjul i sĂ€llskap av vĂ„ra vĂ€nner & grannar – getterna. HĂ€r syns Gertrud och Gunnar smaskandes pĂ„ Ă€ppelbitar vi gett till dom!
HÀr skÄlar vi svalkande öl med vÄr nya tolk, Nisha, efter en varm dag med mÄnga bra och intressanta intervjuer!
HÀr Àr dom, vÄr vÀrdfamilj. Familjen Sapkota, med dotter och slÀkting pÄ besök ocksÄ (alla vill vara med pÄ bilden)
HÀr Àr Sahara, som tog all vÄr fokus under intervjun med hennes mamma! HÀr sitter hon med Nisha och mig.
Ibland kan det bli lite mycket med intervjuer hela dagarna lÄnga, och dÄ kommer frugans busiga sida fram!
Sara blev nÀstan uppÀten av en buffel! Haha nÀ, den var bara nyfiken ju.
Frukost, lunch och middag Ă„t vi det hĂ€r. Daal Baht – linser och ris, som ocksĂ„ Ă€r Nepals nationalrĂ€tt.
Medan Sara lÄg illamÄende Àgnade jag mig Ät lite solnedgÄngs-yoga utanför getskjulet! #lifegoalz


 


Radiotystnad

Postad i: MFS, Nepal den 29 March, 2017 av jonbj817

0 people like this post.

Glada nyheter, vi Ă€r inte döda! Vi har bara inte haft internet eller telefontĂ€ckning i en vecka (sĂ„ vi kunde lika gĂ€rna varit döda i och för sig). Senast vi skrev sĂ„ var vi tillbaka i Dhulikhel, Kathmandu efter första halvan av vĂ„ra intervjuer som vi gjorde i Jiri. Nu har vi gjort resterande intervjuer pĂ„ det andra stĂ€llet, Jyamrung. SĂ„ vi har gjort klart alla 25 intervjuer! Det innebĂ€r att den roligaste (NOT) delen kvartstĂ„r, nĂ€mligen analysen och skrivandet av sjĂ€lva uppsatsen. Som bas för detta har vi Ă„kt till hipster-hĂ„lan i Nepal, den charmiga staden Pokhara! HĂ€r hĂ€nger alla backpackers, och sĂ„ vi dĂ„, de tvĂ„ svenska “forskarna” (tror de ja!). Idag har vi faktiskt turistat för första gĂ„ngen, levt lyxliv med varsin massage och kĂ€kat för 80 spĂ€nn (det Ă€r en dyr mĂ„ltid!).
NĂ€men en uppdatering dĂ„, av allt som hĂ€nt under den knappa veckan sen jag senast skrev. Innan vi lĂ€mnade Kathmandu för Pokhara sĂ„ hade vi ett stopp pĂ„ vĂ€gen. Vi blev medbjudna pĂ„ Nepals andra National River Summit, en toppkonferens om Nepals floder. Problematiken kring floderna Ă€r föroreningar och utslĂ€pp av avfall och avloppsvatten, men ocksĂ„ en del överraskande miljöförstöring som vi inte visste om, exempelvis att de grĂ€ver ut stora mĂ€ngder sand och grus frĂ„n flodbankerna. Det anordnades bland andra av Nepal ungdomsallians för miljön och “vĂ„rt” Kathmandu University! Det var nĂ„gra hotshots dĂ€r ocksĂ„, typ miljöministern och vatten- och sanitationsministern! Det var stora kontraster mellan Brian frĂ„n Thrive Nepal som har gjort ett TED Talk om sitt solenergiprojekt i tvĂ„ smĂ„ skolor i Nepal, och högsta hönset för mega-hydropower-projektet dĂ€r den första dammen för multimiljobelopp ska byggas i Nepal.
HÀr hÄlls det tal till flodernas försvar mitt under forsrÀnningen, bÀsta stÀllet för en konferens! #LivingOnTheEdge
HĂ€r Ă€r hon, miljökĂ€mpen! HĂ€r med en paddel med texten “Save Trishuli River”, helt spontant. #RiverFighters
HÀr Àr alla 200 personer frÄn River Summit pÄvÀg ut pÄ forsrÀnningsÀventyr pÄ Trishuli River!
Glada och vÀlkomnade till Basecamp för River Summit, alla 200 sov vi i tÀlt bredvid stranden. #Konstantmingel
HÀngbroar finns det gott om i nepal, och robusta Àr de ocksÄ. SÄ att man kan gÄ med all packning utan att dö!
HÀr Àr de, vÄra nepalesiska motparter Saru och Domma, frÄn Nepal Youth Alliance for the Environment!
Det blir sÄ mycket att uppdatera, och sÄ mÄnga bilder, sÄ vi fÄr nog skriva ett eget inlÀgg om vÄr vistelse i byn Jyamrung! #Staytuned


 


Tur i turen

Postad i: MFS, Nepal den 24 March, 2017 av jonbj817

0 people like this post.

Vi brukar kallas ‘the troublemakers’ av en av vĂ„ra lĂ€rare hemma i Norrköping. Men enligt vĂ„r erfarenhet hittills av den hĂ€r resan sĂ„ Ă€r det snarare tvĂ€rtom. Allt bara löser sig! Vi har bestĂ€mt oss för att vara ja-sĂ€gare pĂ„ den hĂ€r resan, och det leder bara till bra grejer det! Idag till exempel kollade vi upp nĂ€sta stĂ€lle vi ska Ă„ka till, byn Jyamrung, och det ligger tydligen vĂ€ldigt nĂ€ra stĂ€llet som vi ska till i helgen dit vi har blivit medbjudna av universitetet i Kathmandu pĂ„ Nepals nationella “River Summit”, en konferens om floderna. SammantrĂ€ffande? Vi vet inte, men turen Ă€r med oss, det Ă€r en sak som Ă€r sĂ€ker. Vi hade möte i morse pĂ„ universitetet och planerade, de bjöd med oss pĂ„ konferensen, inklusive forsrĂ€nning (!), och eftersom vi har fĂ„tt KU studentkort sĂ„ blir det vĂ€ldigt billigt.
Rutinerade turister köper sina egna personliga munskydd, sÄ att vi skyddar oss frÄn att bli förgiftade av avgaserna med stil!
Idag tog vi lokalbussen in till Kathmandu frÄn universitetet, det kostade 8 spÀnn för oss bÄda och vi Äkte i en timme pga trafiken. Snacka om prisvÀrt! #Ingenmertaxi   SÄ nu har vi bestÀmt att vi ska bli rutinerade pÄ lokalbussen! Det Àr hetsigt hÀr, man bara stÄr i vÀggrenen (dÀr den finns, annars pÄ vÀgen) och vÀntar pÄ sin buss. De har inga skyltar, utan man lyssnar vad de olika gossarna som hÀnger ut frÄn bussarna ropar för destination, och sÄ fÄr man hoppa pÄ i farten!
Vi har provat olika fĂ€rdmedel idag – taxi, buss, och moppe sĂ„klart! LĂ€ttaste sĂ€ttet att ta sig, men hjĂ€lmöst… #Bad
Kontrasterna mellan det lilla bergssamhÀllet i Jiri och huvudstaden Kathmandu Àr starka. Idag har vi haft en intensiv dag med tre möten, och vi har flÀngt omkring i Kathmandu som galningar! Munskydden pÄ, vatten i högsta hugg och GPSen redo. Först hade vi möte med Ram, som Àr en del av Tuki Nepal, en svensk-nepalesisk förening som har en massa utvecklingsprojekt i form av skola, sjukvÄrd, el och liknande i byn Jyamrung som vi ska Äka till.
HÀr Àr vi med Ram pÄ hans trekkingbyrÄ i Kathmandu, han var vÀdligt trevlig trots #stelbild #fakesmiles
Efter det trÀffade vi Mats pÄ International Centre for Integrated Mountain Development. ICIMOD Àr ett samarbete mellan lÀnderna som delar Himalaya, det vill sÀga Nepal, Indien, Kina, Bhutan, Pakistan, Afghanistan, Bangladesh och Myanmar. De tar fram forskning som finansieras av mÄnga europeiska lÀnder och Australien bland annat. Mats Àr gift med en nepales och bor i Kathmandu, och han visade oss runt pÄ ICIMOD och erbjöd oss att plocka pÄ oss av deras forskingsrapporter, vilket vi sÄklart tackade ja till!
Sara botaniserar bland ICIMODS böcker om klimatförÀndringar och genus och jÀmstÀlldhet.
HÀr har vi tvÄ lirare till buddhistiska munkar som chillar pÄ restaurangen Funky Buddha, de har det trevligt med livet och varandra!

SÄ nu i helgen blir det River Summit med forsrÀnning, vilket ska bli superkul, och efter det bÀr det av upp till byn Jyamrung för att göra de sista intervjuerna. Fast vi vet ju inte nÀr det blir av, egentligen. Kanske imorgon, kanske nÀsta vecka. #Nobodyknows för allt Àr sÄ oklart hÀr, vi bara flyter mÀ strömmen.


 


Jonna Elofsson Bjesse

Jonna, 24 Är, stockholmare med Norrland i blodet. Pluggar mitt tredje och sista Är pÄ Miljövetarprogrammet vid LiU. Bor i Norrköping, i ett studentkollektiv med en brokig skara broccoliknaprare.

Jag har fingrarna i en massa kakburkar, bland annat Miljövetarnas studentförening, kĂ„ren och allt annat jag kan lĂ€gga nĂ€san i blöt i (oftast över en kopp te). Även dedikerad vegan, trĂ€dkramare, boknörd och hiphopfantast, samt missbrukare av #yoloswag.

HÀr i bloggen fÄr du en inblick i mitt liv som LiUstudent och Norrköpingsbo, med allt det roliga och seriösa det innebÀr.

Har du frÄgor om studentlivet, miljövetarprogrammet eller vad som helst annars sÄ mejla mig gÀrna pÄ jonbj817@student.liu.se


Sök i bloggen

Sidor

Kategorier

Mest bloggat om

#Midnattssol #NorrlandIMittHjÀrta #Stockholmssyndromet #SVTEdit #ViStÄrInteUt GISday hippiefasoner Sjöfartsverket SustainergiesAcademy

Arkiv

MetadataDetta är en personlig webbsida och information framförd här representerar inte Linköpings universitet. Se även Policy för www-publicering vid Linköpings universitet.

This is a personal www page. Opinions expressed here do not represent the official views of Linköpings universitet. Please refer to Linköpings universitets wwwpolicy.Jonnas blogg drivs av WordPress