En trädkramares väg till LiU

Postad i: Miljö & Hållbarhet, Om mig, Personligt den 27 September, 2016 av jonbj817

Hej och välkommen till min blogg! Jag som skriver här är en miljövetarstudent som har drivit runt på denna planet i 24 år, och har under den tiden utvecklat en överväldigande besatthet av att skydda moder jord. Jag är, med andra ord, en obotlig trädkramare.

IMG_7994

Jag tänkte att jag skulle leta fram en fin bild på mig till det här första inlägget för att introducera mig själv. Under mitt letande så insåg jag att den i särklass vanligaste bilden på mig så återfinns jag i eller på ett träd. Så jag antar att det är befogat att kalla mig trädkramare, i den väldigt bokstavliga bemärkelsen av ordet.

I den mindre bokstavliga bemärkelsen av ordet känner jag också igen mig. Inte som en djärv Greenpeace aktivist som brukar kedja fast mig vid tusenårig gammelskog eller bestiga kärnkraftverk, eller en volontär som spenderar den mesta av sin tid med att bygga brunnar i Afrika, utan snarare i min syn på livet. Att det egentligen bara finns en väg för mig att gå i livet och det är samma väg som otaliga trädkramare genom åren har gått.

Jag minns inte exakt när mitt miljöintresse började. Jag tror inte att det var någon enskild händelse som triggade igång min lilla hjärna. Men jag minns att när det väl hade satts i rullning så fanns det inget som kunde minska mitt intresse för miljöfrågor. Jag har ett minne som bekräftade det jag hade misstänkt.

När jag var tolv år besteg min familj Kebnekaise. Jag har fjällvandrat mycket både innan och sen dess, men just den turen lämnade ett speciellt avtryck. Ett avtryck i form av två vuxna som diskuterade något som min unga hjärna snappade upp och tog till sig. Det var min mamma och en utländsk turist som pratade om hur toppen på Kebnekaise blev någon centimeter lägre för varje år. Det kändes inte logiskt för mig, jag hade ju läst geologi och visste att berg inte krympte så snabbt. Jag frågade mamma om det i efterhand, och hon förklarade väldigt sakligt att det inte var berget som krympte, det var glaciären allra längst upp som smälte lite mer för varje år.

Jag har alltid vetat, så länge tillbaka som jag kan minnas, att det är något fel med världen. Och att jag skulle komma att viga mitt liv åt att försöka förstå och åtgärda det felet. Men misstolka mig inte, jag är full av hopp. Hopp om att världen går att rädda, att vi inte har grävt oss en så djup grav att vi inte kan ta oss upp igen. Den vetskapen som jag haft inom mig har bara växt med åren, och den har aldrig vacklat ens det minsta.

Den har tagit mig dit jag är idag. En miljövetarstudent som just påbörjat sitt tredje och sista år, utan den minsta tanke på att ge upp. Om något så har den här utbildningen och alla de eldsjälar jag träffat bara stärkt mig i min beslutsamhet.

Att försöka dämpa eller ignorera den gnistan som alltid funnits inom mig för miljön skulle vara som en liten död. Jag är den jag är, och även om det känns jobbigt och motigt, som att världen är emot en ibland, så är jag ändå stolt över att vara en obotlig trädkramare. För jag kan inte vara något annat.

10409491_10152489794012948_1369669100109201840_n-2 kopia

Untitled

Taggar:

Jonna Elofsson Bjesse

Jonna, 24 år, stockholmare med Norrland i blodet. Pluggar mitt tredje och sista år på Miljövetarprogrammet vid LiU. Bor i Norrköping, i ett studentkollektiv med en brokig skara broccoliknaprare.

Jag har fingrarna i en massa kakburkar, bland annat Miljövetarnas studentförening, kåren och allt annat jag kan lägga näsan i blöt i (oftast över en kopp te). Även dedikerad vegan, trädkramare, boknörd och hiphopfantast, samt missbrukare av #yoloswag.

Här i bloggen får du en inblick i mitt liv som LiUstudent och Norrköpingsbo, med allt det roliga och seriösa det innebär.

Har du frågor om studentlivet, miljövetarprogrammet eller vad som helst annars så mejla mig gärna på jonbj817@student.liu.se

#Midnattssol #NorrlandIMittHjärta #Stockholmssyndromet #SVTEdit #ViStårInteUt GISday hippiefasoner Sjöfartsverket SustainergiesAcademy

Jonnas blogg drivs av WordPress