Minor Field Study – examensarbete utomlands

Postad i: MFS, Nepal den 6 October, 2016 av jonbj817

Jag ska göra mitt examensarbete och skriva min c-uppsats (betyder samma sak för miljövetarstudenter) i Nepal våren 2017 med en klasskompis. C-uppsatsen på MiP skriver man under en 15 hp (tio veckors) period sista terminen. Vi har stora valmöjligheter när det kommer till vad man kan skriva om. Många väljer en samhällsvetenskaplig inriktning med enkäter eller intervjuer som metod, andra vill göra en mer naturvetenskapligt fokuserad studie där man gör mätningar, tar prover och gör kemiska analyser på labbet. Eftersom att det finns så många olika saker att kolla på och skriva om när man läser Miljövetenskap så är det väldigt öppet!

prayer-flags-nepal-1442721

Några väljer att göra sitt examensarbete/skriva c-uppsats utomlands. Sida (Styrelsen för Internationellt Utvecklingsarbete) har ett stipendium som är eftertraktat att söka när man ska göra en studie utomlands. Då gör man en så kallad “Minor Field Study (MFS)” som de finansierar. Syftet är då att få med utvecklingsfrågor integrerat med kraven från miljövetarprogrammet att ha med miljöfrågor. De går ofta hand i hand de där två, så det brukar vara uppskattat att göra MFS för miljövetarstudenter.

Mer info om MFS:

För att få ett MFS-stipendium från Sida så måste studien ske i ett utvecklingsland och vara av relevans för utvecklingsfrågor. Man ska vara i landet i minst 8 veckor, vilket är lite tight för oss MiPare som vill göra en MFS, eftersom hela vår c-uppsats period endast är 10 veckor. Trots detta så är det flera som gör detta varje årskull och det blir bra!

Sara och jag ville skriva om klimatsårbarhet och anpassning i ett utvecklingsland, och efter lite letande så fastnade vi på Nepal! Vi har båda läst kursen Research Skills den här terminen, där vi fått möjligheten att förbereda vissa av våra metod-delar till studien (vi ska göra intervjuer).Vi skickade in vår ansökan i början av juni 2016, och beviljades ett varsitt MFS-stipendium snart efter det (man söker individuellt även om man gör studie tillsammans). Ansökan har tidigare legat senare på året, runt september, men i år var det tidigare på grund av att Sida valde att lägga mer resurser på flyktingfrågan, vilket gjorde att de beviljade färre MFS-stipendium i år. Man vill ju inte snylta resurser från flyktingar som Sida vill hjälpa, så vi känner oss väldigt lyckligt lottade som fick ett MFS-stipendium!

Här är hon, min underbara skrivpartner, och så här glada var vi när vi fick veta att vi fått MFS!

13177481_10153531841820911_1053826773043894179_n

Ansökan är bara en liten del dock, det är nu det riktiga arbetet börjar! Jag kommer att uppdatera här i bloggen om min MFS-resa, så är du nyfiken på det så håll utkik framöver!

Jonna Elofsson Bjesse

Jonna, 24 år, stockholmare med Norrland i blodet. Pluggar mitt tredje och sista år på Miljövetarprogrammet vid LiU. Bor i Norrköping, i ett studentkollektiv med en brokig skara broccoliknaprare.

Jag har fingrarna i en massa kakburkar, bland annat Miljövetarnas studentförening, kåren och allt annat jag kan lägga näsan i blöt i (oftast över en kopp te). Även dedikerad vegan, trädkramare, boknörd och hiphopfantast, samt missbrukare av #yoloswag.

Här i bloggen får du en inblick i mitt liv som LiUstudent och Norrköpingsbo, med allt det roliga och seriösa det innebär.

Har du frågor om studentlivet, miljövetarprogrammet eller vad som helst annars så mejla mig gärna på jonbj817@student.liu.se

#Midnattssol #NorrlandIMittHjärta #Stockholmssyndromet #SVTEdit #ViStårInteUt GISday hippiefasoner Sjöfartsverket SustainergiesAcademy

Jonnas blogg drivs av WordPress