Att bo i kollektiv med andra studenter

Postad i: Personligt, Studiesocialt, Styrelsen den 17 October, 2016 av jonbj817

0 people like this post.

Så jag bor i vad man kan kalla ett studentkollektiv i Norrköping. Vi är fyra universitetsstudenter som bor i en stor femma på 140 kvadratmeter. Det är alltså inte ett korridors-kollektiv, utan ett egenskapat kan man väl säga.

Vi var tre tjejer på MiP som valde att flytta ihop när vi började andra året, vår tredje termin. Det är många som gör så och flyttar ihop med en eller flera klasskompisar efter ett par terminer, det blir billigare hyra än att bo själv (oftast oavsett om det är ett studentrum/lägenhet man bor i) och det är kul att bo med sina kompisar. Efter typ 3 månader i den stora lägenheten valde vi att ta in en till vän som pluggar till byggnadsingenjör, också på Campus Norrköping, eftersom det finns 4 sovrum. Nu bor vi två MiP-tjejer och två byggnadsingenjörs-grabbar här, en konstig mix men funkar förvånansvärt bra! Det är jättehärligt faktiskt.

14741631_10155309514063452_709331780_n 14686206_10154696419097948_819140197_n
Hemma hos oss händer det alltid roliga grejer! I helgen så bjöd jag hem mitt styrelsegäng på spelkväll, som avslutades lite udda med Rasmus på Luffen, för att tagga inför våran MiP-vecka som startar idag! På lördagen hängde jag med min kompis Jessica, som är på besök från sin praktik på Örebro Länsstyrelse. Det blev taconight, med rödvin och fläta varandras hår.. så tjejigt, haha!

14741011_10210486306972219_726570817_n 14731206_10154696405917948_8701806566223309422_n
Sen på söndagen så bakade vi kardemummabullar, hinkade te och kollade American Horror stories heeela dagen. Myshelg deluxe kan man säga.


Så här tomt var det hos oss i tjackishaket förra året när jag, Ellen och Sara flyttade in! Vi trodde aldrig att vi skulle kunna fylla utrymmet och funderade seriöst på att ha ett pingis/biljard/tennisrum, haha!


Ooooch… så här hemtrevligt blev det tills förra julen, typ två månader efter att vi flyttat in, och vi skaffade till och med en julgran eftersom vi hade så mycket plats! Den bidrog till mysstämningen, men barrade utav bara helvete…

Innan jag flyttade ihop med de andra två så bodde jag i en egen liten student-etta på ett studentboende, som var 28 kvadratmeter, hade eget badrum och kokvrå och kostade knappt femtusen i månaden. Nu bor jag med tre andra på 140 kvadrat och betalar under tre papp i månaden, inklusive el och internet. Lätt värt.
Fördelar med att bo tillsammans:
– Man har oftast väldigt roligt med sina vänner och lär känna dem bättre
– Man behöver aldrig vara ensam och det finns alltid sällskap om man känner sig sällskapssugen (bor man själv kanske man känner sig ensam – det gjorde jag i min studentetta)
– Man kan dela på vissa inköp, t.ex toapapper, diskmedel, tvättmedel och viss mat vilket blir billigare
– Man kan göra storkok ihop vilket är extremt smart ekonomiskt sett
– Man kommer ha (mycket) mer space än i en liten studentetta
– Man kan slå ihop sina möbler och inredning så man slipper köpa massa nytt (vi har typ köpt kanske 2 saker nytt i vårt hak, resten är ärvt/medtaget/second hand)
– Det kan vara nyttigt att lära sig leva och bo med andra
– Man kan anordna roliga aktiviteter hemma eftersom man har mer plats och fler vänner att bjuda
– Det kan vara givande att plugga tillsammans, hjälpa varandra och diskutera

Hos oss är det mysigt att träffas i köket på morgnarna eller kvällarna, och äta tillsammans eller plugga. Det är dock lätt hänt att det blir mycket snack och liten verkstad… 😉

Nackdelar med att bo tillsammans:

– Man är sällan ensam, vilket kan vara påfrestande
– Ibland är det mycket ljud och saker som händer, man har inte alltid samma schema och dygnsrytm
– Man kan behöva vara tydlig med regler och sånt även om man är bra vänner, det är inte säkert att man har samma vanor, t.ex med städning, ljudnivå, teve och sånt
– Det kan vara svårt att dela upp inköp beroende på hur mycket man delar
– Det kan vara svårt med möbler, vem betalar och vem tar det när man flyttar ut?
– Man kan få svårt med studiero, eller bli distraherad om man försöker plugga ihop
– Man kanske får bestämma mindre över inredningen och sånt
– Om man bott hemma innan och det är första gången man flyttar hemifrån kanske det är skönare att ha något eget, det brukar vara det man längtar efter
Skärmavbild 2016-10-17 kl. 12.54.03 Skärmavbild 2016-10-17 kl. 12.52.37
Ibland är det fancy som gäller i haket, t.ex när man lämnat in B-uppsats och firar med skumpa. Ibland not so much, då är det nudlar och budget-vin som gäller!
Nu har jag säkert missat en massa men tror jag fått med en del bra grejer ändå! Som kanske kan ge dig som funderar på att flytta ihop med vänner eller klasskompisar en tankeställare iallafall.
Som man ser så är det många saker som kan vara både en fördel och en nackdel. Mycket beror på personerna, hur man fungerar tillsammans och hur väl man känner varandra. Men jag skulle inte avråda från att flytta ihop om man tror att man hittat nån/ett gäng som kan funka. Det värsta som kan hända är att det inte funkar, och det är inte hela världen! Prova för all del, det kan bli hur bra som helst.

 


 

Kommentera!

Jonna Elofsson Bjesse

Jonna, 24 år, stockholmare med Norrland i blodet. Pluggar mitt tredje och sista år på Miljövetarprogrammet vid LiU. Bor i Norrköping, i ett studentkollektiv med en brokig skara broccoliknaprare.

Jag har fingrarna i en massa kakburkar, bland annat Miljövetarnas studentförening, kåren och allt annat jag kan lägga näsan i blöt i (oftast över en kopp te). Även dedikerad vegan, trädkramare, boknörd och hiphopfantast, samt missbrukare av #yoloswag.

Här i bloggen får du en inblick i mitt liv som LiUstudent och Norrköpingsbo, med allt det roliga och seriösa det innebär.

Har du frågor om studentlivet, miljövetarprogrammet eller vad som helst annars så mejla mig gärna på jonbj817@student.liu.se


Sök i bloggen

Sidor

Kategorier

Mest bloggat om

#Midnattssol #NorrlandIMittHjärta #Stockholmssyndromet #SVTEdit #ViStårInteUt GISday hippiefasoner Sjöfartsverket SustainergiesAcademy

Arkiv

MetadataDetta är en personlig webbsida och information framförd här representerar inte Linköpings universitet. Se även Policy för www-publicering vid Linköpings universitet.

This is a personal www page. Opinions expressed here do not represent the official views of Linköpings universitet. Please refer to Linköpings universitets wwwpolicy.Jonnas blogg drivs av WordPress