“En kopp kaffe att ta med, tack!”

Postad i: Miljö & Hållbarhet den 18 October, 2016 av jonbj817

0 people like this post.

Visst är det lätt att ta en stor latte på väg till tåget eller jobbet. Men har du tänkt på den faktiska kostnaden? Det pratas mycket om hur vi kan minska vår miljöpåverkan genom att exempelvis flyga mindre och minska vår köttkonsumtion. Något som dock inte diskuteras men som är en stor miljöbov i dagens stressade samhälle är den slösaktiga kaffekonsumtionen och dess kolsvarta baksida.

Photocred till Mark Daynes https://unsplash.com/@markdaynes

Kaffedrickandet har varit en del av vardagen sedan 1800-talet men fikakulturen är nu starkare än någonsin. 80 procent av alla svenskar dricker kaffe och varje kaffedrickare dricker i genomsnitt drygt 3 koppar varje dag, enligt WWF. Förutom att dricka kaffe hemma, på jobbet eller på café ger engångsmuggen oss möjlighet att dricka i farten. Den ökade tillgängligheten av take away-kaffe leder till en allt större konsumtion. Vid valet mellan stor och liten kaffekopp är det dessutom lätt hänt att falla för den större. Detta i sin tur påverkar mängden material som går åt till engångsmuggar.

Under det senaste århundradet har engångsartiklar och så även engångsmuggen intagit marknaden och samhället. Vi förbrukar omkring 500 miljarder engångsmuggar världen över varje år. Något som bidrar mycket till den stora ökningen av engångsmuggar är vårt älskade och lättillgängliga take away-kaffe. Hade alla 500 miljarder muggar placerats ut bredvid varandra hade jorden kunnat varvas 1 360 gånger.

Debatten om engångsmuggens vara eller icke vara har pågått i decennier och de olika lösningarna, alternativen och förslagen har ändrats genom åren. Hälften av all plast, globalt sett, produceras för att användas i engångsartiklar. Mänskligt avfall har ökat enormt under det senaste århundradet. Enligt organisationen Baltic Marine Litter kommer cirka 6 procent av allt skräp hittat på stränder runt Östersjön från engångsmuggens plastlock. Den stora ökningen av avfall innebär att vi personligen slänger skräp motsvarande ungefär 8 gånger vår egen kroppsvikt varje år, vilket vem som helst förstår är ohållbart.

Photocred till Patrick Tomasso https://unsplash.com/@impatrickt

Engångsmuggarna är tillverkade av papp med ett lager av plast som skyddar mot läckage. Muggen har även ett lock i plast. När muggen är använd kan den förbrännas men majoriteten av muggarna slängs på soptipp eller i naturen. En studie gjord vid KTH visar att då muggarna är tillverkade av både papp och plast är återvinning inte möjlig, på grund av det går mängder av både plast och papp till spillo. Eftersom muggarna, av hygienskäl, inte kan tillverkas av återvunnet material måste varje mugg tillverkas av nya råvaror. Engångsmuggarna som förbrukas varje år släpper ut ungefär dubbelt så mycket koldioxid som alla svenskar. Denna mängd kan inte minskas då muggarna inte kan återvinnas. Alltså hänger det på konsumenten.

Enligt Naturskyddsföreningen hamnar oftast engångsartiklar på soptipp och i fattiga länder är problemen med nedskräpning mycket stora. För att livnära sig ägnar sig många fattiga åt plaståtervinning av sopor, som är mycket smutsigt och giftigt. Tyvärr hamnar många barn i denna situation, de kan till och med bo på soptippar. Plast kan läcka farliga kemikalier som tas upp av människor, och kan påverka hälsan negativt. Särskilt känsliga är barn. För oss i Sverige är det möjligt att skydda oss och våra barn mot plastens negativa hälsoeffekter, men barn i fattiga länder är mer utsatta. Detta blir extra farligt för de som livnär sig på soptipparna. De som jobbar under de här extrema förhållandena är oftast helt ovetande om farorna.

En flergångsmugg, i exempelvis keramik, är både energisnålare och billigare än en engångsmugg och kan dessutom ersätta tusentals engångsmuggar. Om du dricker 2000 koppar kaffe i engångsmugg släpper du ut ungefär 3 gånger mer koldioxid än om du dricker lika många koppar kaffe i en keramikmugg. Flergångsmuggen är överlägset energisnålast per kopp kaffe. Dessutom tillkommer koldioxidutsläpp från soptipp för engångsmuggen, vilket man undviker genom att använda flergångsmugg.

Photocred till Tim Wright https://unsplash.com/@timdwright

Många använder sig av kaffe för att få energi och hålla fokus men koffeinet som bidrar med detta gör inte bara nytta. Det vi inte tänker på är att det rekommenderade dagliga intaget av koffein, enligt en studie av European Food Safety Authority, endast bör vara 200-300 mg vilket oftast överstigs på grund av kaffets lättillgänglighet. En normalstor engångsmugg rymmer kaffe motsvarade cirka 200 mg koffein. Detta är en stor samhällelig hälsofara då koffeinkonsumtionen, enligt Livsmedelsverket, kan leda till negativa hälsoeffekter så som darrningar, nervositet, sömnsvårigheter och uttorkning.

Mycket pekar på att den slösaktiga konsumtionen av engångsmuggar, grundat i lättillgänglighet och vårt stora behov av koffein, inte är hållbar. Trender visar att förbrukning av engångsmuggar har ökat lavinartat. Ändå blundar man för problemet med att överkonsumera take away-kaffe.

Den nuvarande kaffekonsumtionen bidrar till nedskräpning av naturen, negativa hälsoeffekter och drabbar dessutom extra utsatta i fattiga länder. Det spelar ingen roll vad orsaken till problemet är, men det är tydligt att det måste ske en förändring i denna ohållbara vana. Att antingen minska sin slösaktiga förbrukning av engångsmuggar, använda sig av flergångsmuggar eller minska sin kaffekonsumtion är vad som krävs för att vända den ohållbara trenden. Så visst är det lätt att ta en stor latte i farten, men nästa gång kanske du bör tänka en extra gång på den faktiska kostnaden. Är det värt det?

 

En debattartikel av miljövetarstudenterna Jonna Elofsson Bjesse, Anna Flodin, Moa Lindborg & Martin Widell.


 

Kommentera!

Jonna Elofsson Bjesse

Jonna, 24 år, stockholmare med Norrland i blodet. Pluggar mitt tredje och sista år på Miljövetarprogrammet vid LiU. Bor i Norrköping, i ett studentkollektiv med en brokig skara broccoliknaprare.

Jag har fingrarna i en massa kakburkar, bland annat Miljövetarnas studentförening, kåren och allt annat jag kan lägga näsan i blöt i (oftast över en kopp te). Även dedikerad vegan, trädkramare, boknörd och hiphopfantast, samt missbrukare av #yoloswag.

Här i bloggen får du en inblick i mitt liv som LiUstudent och Norrköpingsbo, med allt det roliga och seriösa det innebär.

Har du frågor om studentlivet, miljövetarprogrammet eller vad som helst annars så mejla mig gärna på jonbj817@student.liu.se


Sök i bloggen

Sidor

Kategorier

Mest bloggat om

#Midnattssol #NorrlandIMittHjärta #Stockholmssyndromet #SVTEdit #ViStårInteUt GISday hippiefasoner Sjöfartsverket SustainergiesAcademy

Arkiv

MetadataDetta är en personlig webbsida och information framförd här representerar inte Linköpings universitet. Se även Policy för www-publicering vid Linköpings universitet.

This is a personal www page. Opinions expressed here do not represent the official views of Linköpings universitet. Please refer to Linköpings universitets wwwpolicy.Jonnas blogg drivs av WordPress