Sista veckan på jobbet

Postad i: Personligt, Praktik, Uncategorized den 20 October, 2016 av jonbj817

Min tid på praktikplatsen går mot sitt slut. Nu avslutar jag min fjärde och sista arbetsvecka här. Det känns skönt faktiskt, man får inte ut så mycket mer om man bara ska vara på ett ställe i en månad.

Nu börjar de plocka fram pepparkakor och saffranste på jobbet dock… NOT COOL! Inte än. Jag är så trött på julhetsen! Snart börjas det i butikerna också… blä. Jag tror att vi kommer köra på den idéen jag har infört hemma i år igen, att man bara ger varandra upplevelser, välgörenhet eller mat (helst mat)! Det är en bra tradition som jag önskar att fler provade. Så himla skönt att fokusera på maten, människorna och stämningen istället för plånboken, julhandeln och sakerna.

14686220_10154685608787948_49289848_n

Det pratas väldigt mycket om 12-taggare här på jobbet nu också. Jaktsäsongen är här och machokulturen gör sig påmind…och det gör mig varken upprörd eller ledsen. Det gör mig uppgiven. Som vegan så pratar de “runt” mig, de vet inte riktigt hur jag ska ta det antar jag så de väljer väl den lätta vägen – att ignorera mig. Men jag hade hellre uppskattat ett öppet forum där man kan sakligt diskutera sina olika ståndpunkter. Det finns en till tjej här som är vegan, men hon är (lustigt nog) inte här den här veckan… hm, I smell a rat. Ja ja, snart är jag out of here, så slipper de den konstiga hippie-vegan-miljö-gangstern.

Skärmavbild 2016-09-13 kl. 18.24.34
Mysigt med höst! Man får passa på att få lite ljus i köket, bland murgröna och frön!

14793882_10154708225212948_1019370967_n
Halloweenpynt hemma hos oss (ska bli juice).

Generellt så har de varit öppna gentemot mig, om än reserverade gentemot “miljötramset”. Men det är en nyttig erfarenhet det med, jag tycker absolut inte att praktikveckorna inte gett mig nåt. Att se verkligheten, att komma ut på en arbetsplats där miljöintresset inte är nummer 1 på agendan, kanske inte ens nummer 100, är nyttigt att se och lära sig relatera till. Min praktikplats är varken en tillstånds- eller anmälningspliktig verksamhet, så att de gör något miljöarbete alls är egentligen mer eller mindre frivilligt. Visst, de har krav från sina kunder, och det är attraktivt att profilera sig som ett “grönt” företag, men det är ändå kul att se att det tänks på. Att de ska ISO-certifieras är ett steg i rätt riktning. Även om inte alla förstår vikten av miljö- och hållbarhetsarbete eller uppskattar det.

Hade jag hamnat på en länsstyrelse, kommun, Naturskyddsföreningen eller ett “grönt” företag så hade jag aldrig fått se den här sidan av en arbetsplats, där miljöarbetet faktiskt inte är obligatoriskt, tas för givet och tar plats.

Jonna Elofsson Bjesse

Jonna, 24 år, stockholmare med Norrland i blodet. Pluggar mitt tredje och sista år på Miljövetarprogrammet vid LiU. Bor i Norrköping, i ett studentkollektiv med en brokig skara broccoliknaprare.

Jag har fingrarna i en massa kakburkar, bland annat Miljövetarnas studentförening, kåren och allt annat jag kan lägga näsan i blöt i (oftast över en kopp te). Även dedikerad vegan, trädkramare, boknörd och hiphopfantast, samt missbrukare av #yoloswag.

Här i bloggen får du en inblick i mitt liv som LiUstudent och Norrköpingsbo, med allt det roliga och seriösa det innebär.

Har du frågor om studentlivet, miljövetarprogrammet eller vad som helst annars så mejla mig gärna på jonbj817@student.liu.se

#Midnattssol #NorrlandIMittHjärta #Stockholmssyndromet #SVTEdit #ViStårInteUt GISday hippiefasoner Sjöfartsverket SustainergiesAcademy

Jonnas blogg drivs av WordPress