Studiebesök på Stadsbyggnadskontoret

Postad i: GIS, Kurser den 8 November, 2016 av jonbj817

Norrköpings Kommuns stadsbyggnadskontor. Det låter inte jättehett, ellerhur? Men där var vi på studiebesök idag med GIS-kursen. Vad har miljövetarstudenter där att göra, tänker du? Nej, det kanske du inte gör men det gjorde jag iallafall. Vi fick en föreläsning av hur de jobbar med geografiska informationssystem där, vilka karttjänster de har och några projekt de jobbar med just nu. Exempelvis Ostlänken, förbindelsen med höghastighetståg som kommer gå mellan Stockholm/Södertälje och Linköping/Norrköping. Vi fick se de visualiseringsverktyg som kommunen har och jobbar med på sina olika projekt. Just nu håller det på och byggs en väldig massa i Norrköping, kommunen expanderar som bara den. Vi fick veta att kommunen har en vision om att öka invånarantalet från ca 137 000 i år till 175 000 år 2035, och att öka stadens studenter från ca 5 000 till 10 000 under samma period! Det var spännande att höra, och vi undrade hur det ska gå till praktiskt. Där finns det många utmaningar och möjligheter de närmaste åren.

14962356_10154770324777948_1182245429_n
På Stadbsyggnadskontoret jobbar de med GIS, speciellt på avdelningen Geografisk Information där vi var.

Ett spännande projekt som de berättade om som kanske rör oss miljövetare lite extra är en del av byggnadsexpansionen i stan, som kallas Inre Hamnen. Det är en remsa vid Motala Ström nära där den mynnar ut i Bråviken på en yta som varit hamn innan, där det nu ska byggas bostäder och en helt ny stadsdel. En av tomterna har tidigare varit gasverk i hamnen, på marken där nya stadsdelen Inre Hamnen ska byggas. Den marken är väldigt förorenad. Tydligen den mest förorenade tomten i hela Östergötland! Därför har kommunen hyrt in borrprover av miljökonsultfirman Sweco, för att mäta halterna av föroreningar och se hur omfattande saneringen av marken måste vara för att marken ska kunna byggas bostäder på. Till den beräkningen använder man karttjänster och GIS, för att visualisera hur stor föroreningen är, vad för ämnen det rör sig om, och hur föroreningarna spridit sig i marken. Ett mycket stort och dyrt projekt, men det var spännande att höra om. Saneringen kommer att börja med start tidigt år 2017, och ta circa ett år!

15032528_10154770320082948_1949168667_n Vi fick en föreläsning om kommunens arbete med GIS, både internt och externt.

Jonna Elofsson Bjesse

Jonna, 24 år, stockholmare med Norrland i blodet. Pluggar mitt tredje och sista år på Miljövetarprogrammet vid LiU. Bor i Norrköping, i ett studentkollektiv med en brokig skara broccoliknaprare.

Jag har fingrarna i en massa kakburkar, bland annat Miljövetarnas studentförening, kåren och allt annat jag kan lägga näsan i blöt i (oftast över en kopp te). Även dedikerad vegan, trädkramare, boknörd och hiphopfantast, samt missbrukare av #yoloswag.

Här i bloggen får du en inblick i mitt liv som LiUstudent och Norrköpingsbo, med allt det roliga och seriösa det innebär.

Har du frågor om studentlivet, miljövetarprogrammet eller vad som helst annars så mejla mig gärna på jonbj817@student.liu.se

#Midnattssol #NorrlandIMittHjärta #Stockholmssyndromet #SVTEdit #ViStårInteUt GISday hippiefasoner Sjöfartsverket SustainergiesAcademy

Jonnas blogg drivs av WordPress