Johan Weijden gästbloggar från sin praktik på Envima

Postad i: MiP, Praktik den 11 November, 2016 av jonbj817

Vafan, det här kan ju jag! Eller?!15033771_10211022915830532_1717493252_n

Hej, idag var det min andra dag på prakti… Nej, riktigt så tänker jag inte skriva detta så kallade gästblogginlägg. I sin enkelhet blev jag snällt tillfrågad av min före detta General, aka Jonna, aka ordförande, aka Tengil, och vem är jag att tacka nej?

Räsersnabb fakta om mig så vi får det överstökat

• Namn: Karl Johan Ossian Weijden – tilltalas Johan och nej inga smeknamn är tillåtna.
  • Född och uppvuxen i Malmö
  • Jobbat på lager, butik, restaurang, bar och försäljning tidigare
  • Studerar min femte termin på Miljövetarprogrammet (MiP)
  • Hatar, verkligen hatar, när folk är sena (tänker på er, Jonna och Sara!)
  • Älskar, verkligen älskar, känslan när man ansträngt sig utan dess like och resultatet matchar

15049875_10211022921390671_1482466472_n

Hallå, jag vill ha en praktikplats. Inte? Jag jobbar ju gratis!

Varför är det intressant att läsa om mig nu då, undrar ni. För er som läser som studerar första eller andra året på MiP kan jag ge er ovärderliga kunskaper om er kommande praktik, eller VFU som vikalalr det på programmet. Står för Verksamhetsförlagd Undervisning.

Sökandet

Det första som kommer slå er är: Hur söker jag? När ska jag börja söka? Vart ska jag söka?

Det första jag spånade på kan vara en av de mest komplicerade frågorna: vad vill jag jobba med? Om du inte kommer fram till ett svar precis som jag, så söker man till ett företag som gör det mesta. Vilken typ av företag gör det mesta? Konsultbyråer.

Okej, typen av företag är bestämt. Jaha, vilken konsultbyrå är värd mitt excellenta jag då? Svaret är: de som vill ha mig i relativt nära belägenhet till där jag kan tänka mig verka. Oftast finns möjligheterna i de stora städerna, men är man mån om sin mentala hälsa så borde man undvika Sveriges douche-ass-potatis Stockholm.

Med enkla google-sökningar så som ”miljökonsult, miljökonsultbyråer” etc. hittar man en hel del för varje stad av intresse. Sen In på varje företags hemsida. Läs på om vad de pysslar med: vad har jag studerat som möjligtvis är relevant i deras verksamhet? Knappade ihop ett personligt brev där jag i all sin enkelhet beskrev vilken jävla tillgång jag kommer vara tillsammans med vilka kurser jag har i bagaget som kommer ”up their game”.

Om ni letar under sommartid och inte får ett svar, tänk då på att semestertider är på gång och ingen orkar med att behandla en dum studentpojkes praktikansökan. Vad gör man då? Jo, leta upp telefonnummer till så högt uppsatt person som möjligt på företaget. Tillkalla din charm och hoppas på att de nappar tillräckligt mycket att de letar upp din ansökan på mejl och börjar behandla.

15045772_10211022915230517_8209334_n

Grattis, du är välkommen på måndagen den…

Jäkla stjärna, nu har vi fixat en praktikplats. Vad är nästa steg? Jo, prestera. Satfläsk – det är ju skitsvårt. Bästa rådet är nu som Dalai Lama sa ”Fake it till you make it”.

Under ansökningen har man konstant tryckt på ”vilken jävla tillgång” man är. Nu är det ju upp till bevis, både för en själv ifall man duger eller ej, samt om företaget har gjort rätt val.

Min inledande taktik är att vara positiv. Om jag de första dagarna inte kan eller förstår ett skit, ska jag åtminstone tillföra bra energi på kontoret. Lyckligtvis kom jag till en konsultbyrå vid namn Envima i Linköping och jag kan inget annat säga än att de är grymma på att inkludera en. Alla rapporter vi gjort på miljövetarprogrammet har gett oss ett gott skriftspråk (visas kanske inte i detta inlägg), källeftersökning (hitta bra info), problembaserat lärande (PBL) har gett både ork och förståelse över vikten att ha bra kommunikation med de du samarbetar med, som kommer att spela stor roll här.

15049751_10211022914670503_1406771829_n

Nedan följer en kort konversation med tillhörande personliga tankar som tog plats dag 1.

”Hej, Johan. Vi ska ta fram ett samrådsunderlag till en kund här. Du har ju både erfarenhet av GIS och åtgärdsplaner. Löser du det?”

”Självklart, inga problem” säger jag, men jag tänker ”Okej, Johan. Första uppgiften. Facka inte upp nu”.

”Vad bra, skickar du den till mig så snabbt som möjligt?” säger mentorn med entusiasm.

”Nemas problemas” – ööööh varför sa jag så??

Sagt och gjort var det samrådsunderlaget basic shit för oss miljövetare som spenderat otaliga timmar med ineffektiva studentgrupper och utan framgång på flera timmar. När man ska lösa det mesta själv, finns färre käppar i hjulet.

Det visar sig att jag faktiskt har lärt mig något som spelar roll. Vafan, det här kan ju jag.

1 svar till “Johan Weijden gästbloggar från sin praktik på Envima”

Chris

Hundra timmar som professionell svampplockare var stråt vassare, men kul att läsa och lycka till med allt basic shit, fred!!

Jonna Elofsson Bjesse

Jonna, 24 år, stockholmare med Norrland i blodet. Pluggar mitt tredje och sista år på Miljövetarprogrammet vid LiU. Bor i Norrköping, i ett studentkollektiv med en brokig skara broccoliknaprare.

Jag har fingrarna i en massa kakburkar, bland annat Miljövetarnas studentförening, kåren och allt annat jag kan lägga näsan i blöt i (oftast över en kopp te). Även dedikerad vegan, trädkramare, boknörd och hiphopfantast, samt missbrukare av #yoloswag.

Här i bloggen får du en inblick i mitt liv som LiUstudent och Norrköpingsbo, med allt det roliga och seriösa det innebär.

Har du frågor om studentlivet, miljövetarprogrammet eller vad som helst annars så mejla mig gärna på jonbj817@student.liu.se

#Midnattssol #NorrlandIMittHjärta #Stockholmssyndromet #SVTEdit #ViStårInteUt GISday hippiefasoner Sjöfartsverket SustainergiesAcademy

Jonnas blogg drivs av WordPress