Ellen Lindberg gästbloggar om sin praktik på Sweco

Postad i: MiP, Praktik den 15 November, 2016 av jonbj817

Hej! Ellen Lindberg heter jag och läser mitt tredje och sista år på Miljövetarprogrammet på LiU. Under fem veckor hade jag praktik på Sweco i Jönköping. En del av er kanske känner till Sweco, andra inte (de flesta brukar ha hört talas om det, eller sett loggan, men kanske inte mer än så). Sweco är ett konsultföretag med rötterna i Sverige. Nu finns det i massa länder runt om, och som teknikkonsult är de störst i Europa med ungefär 14 500 anställda. I Jönköping jobbar 120 st anställda.

Processed with VSCO with m3 preset

Här är vi ute och tar jordprover för en framtida potentiell anläggning av en vattenledning.

Vad gjorde då miljömuppen på ett konsultföretag? Jo, Sweco består av olika bolag som jobbar med olika frågor. En grupp heter environment och jobbar just med miljöfrågor. I Jönköping jobbar man bland annat med miljöutredningar, VA-frågor (vatten och avlopp) samt föroreningar. Jag hade min bas i miljöutredningsgruppen och jobbade bland annat med miljökonsekvensbeskrivningar, tillståndsansökningar, kommunbesök osv. Detta arbete sköttes mestadels på kontor, men ibland var vi även ute på möten.

Processed with VSCO with f2 preset

Här är jag ute och rastar hunden… Nej, skämt åsido. Här undersöker jag hur långt det är från mark ner till berg. Apparaten fungerar ungefär som ett ekolod.

När jag jobbade med VA-frågor var vi ofta ”ute i fält” och genomförde olika provtagningar, vatten, jord… you name it. Det gällde ofta potentiella föroreningar, men kunde även handla om att göra ett ”förarbete” för en anläggning av något slag. Inom detta område finns det många spännande projekt runt om i Sverige och Jönköping. Många marker, gamla industrier, deponier och dylikt är ofta förorenade och det görs en stor insats i vårt land för att sanera dessa. Ibland för framtida exploatering.

Tiden på Sweco gick fort och jag hade väldigt roligt med mina goa kollegor. Det var en praktik med stor bredd och jag är glad att jag nu fått insyn i hur det kan vara att jobba som konsult. Det verkade heller inte som en omöjlighet att jag kanske skulle kunna komma tillbaka efter examen sen, vilket ju är en bonus!

Jonna Elofsson Bjesse

Jonna, 24 år, stockholmare med Norrland i blodet. Pluggar mitt tredje och sista år på Miljövetarprogrammet vid LiU. Bor i Norrköping, i ett studentkollektiv med en brokig skara broccoliknaprare.

Jag har fingrarna i en massa kakburkar, bland annat Miljövetarnas studentförening, kåren och allt annat jag kan lägga näsan i blöt i (oftast över en kopp te). Även dedikerad vegan, trädkramare, boknörd och hiphopfantast, samt missbrukare av #yoloswag.

Här i bloggen får du en inblick i mitt liv som LiUstudent och Norrköpingsbo, med allt det roliga och seriösa det innebär.

Har du frågor om studentlivet, miljövetarprogrammet eller vad som helst annars så mejla mig gärna på jonbj817@student.liu.se

#Midnattssol #NorrlandIMittHjärta #Stockholmssyndromet #SVTEdit #ViStårInteUt GISday hippiefasoner Sjöfartsverket SustainergiesAcademy

Jonnas blogg drivs av WordPress