Jessica Erixon bloggar från sin praktik på Länsstyrelsen Örebro

Postad i: MiP, Praktik den 17 November, 2016 av jonbj817

Halloj! Jessica här!

Jag studerar tillsammans med Jonna det sista året på miljövetarprogrammet i Norrköping och har lika som Jonna och Ellen precis haft praktik. Min praktikplats var på Länsstyrelsen i Örebro på avdelningen Plan och Kultur. Okej vad jobbar länsstyrelsen med tänker du, vänder tråkiga papper och går på möten? Ja en del papper får man vända på och ett och ett annat möte dyker upp men tro mig, de är roliga papper och spännande möten.

Under min tid på länsstyrelsen fick jag i uppgift att ta fram en nulägesrapport över hur länets kommuner arbetar med återvinning och återanvändning. För att kunna lösa denna uppgift använde jag mig av flera olika metoder som vi lärt oss under tidigare kurser på programmet. Jag fick även åka till Stockholm och medverka på ett seminarium som riksdagen anordnat där de redovisade sin nya strategi för hållbar konsumtion. Mycket av den information som gavs på detta seminarium kunde jag sedan använda mig av i rapporten samtidigt som jag fick en inblick i hur regeringen arbetar mot främjandet av en cirkulär ekonomi.

15046454_10154698793672813_780373673_nHär är jag på väg till Stockholm för att medverka på riksdagens seminarium. Det är med skräckblandad förtjusning som jag helt själv intar huvudstaden för att representera länsstyrelsen.

Utöver rapporten har jag även fått följa med på ett flertal seminarier och konferenser i Örebro. Ett av seminarierna var på miljökonsultfirman WSP och handlade om sol-el. Flera olika talare hade bjudits in och de beskrev hur sol-elen har utvecklats och hur den mer och mer blir ett måste för fastighetsägare som hyr ut lokaler då det efterfrågas av kunderna.

Jag fick även följa med på en konferens som hölls i av länsstyrelsen kring friluftsliv och naturturism samt vara med vid planeringen och utförandet av en konferens som länsstyrelsen tillsammans med regionen höll om deras nya energi- och klimatprogram. Inför energi- och klimatkonferensen fick jag sammanställa statistik de skulle använda sig av och eftersom jag sedan tidigare har erfarenhet av video och filmredigering från Phesteriet MAX så fick jag äran att filma talarna under konferensen. Dessa filmer lades sedan upp på länsstyrelsens hemsida för att tillgängliggöra det som sas för fler människor. Under eftermiddagen fick jag även medverka som workshopsansvarig vid en av workshoparna vilket var superroligt! Upplägget på workshopen påminde väldigt mycket om miljövetarprogrammets sätt att arbeta i basgrupper fast denna gång var det jag som agerade handledare och ledde gruppen.

15034040_10154698791342813_1698024324_oÖrebros fina slott som jag passerade varje dag på väg till praktiken!

Tiden på länsstyrelsen i Örebro gav mig en bra inblick i hur de arbetar och de fem veckorna jag praktiserade där bara flög förbi. Är du intresserad av att arbeta i offentlig sektor rekommenderar jag dig verkligen att praktisera på en länsstyrelse!

Jonna Elofsson Bjesse

Jonna, 24 år, stockholmare med Norrland i blodet. Pluggar mitt tredje och sista år på Miljövetarprogrammet vid LiU. Bor i Norrköping, i ett studentkollektiv med en brokig skara broccoliknaprare.

Jag har fingrarna i en massa kakburkar, bland annat Miljövetarnas studentförening, kåren och allt annat jag kan lägga näsan i blöt i (oftast över en kopp te). Även dedikerad vegan, trädkramare, boknörd och hiphopfantast, samt missbrukare av #yoloswag.

Här i bloggen får du en inblick i mitt liv som LiUstudent och Norrköpingsbo, med allt det roliga och seriösa det innebär.

Har du frågor om studentlivet, miljövetarprogrammet eller vad som helst annars så mejla mig gärna på jonbj817@student.liu.se

#Midnattssol #NorrlandIMittHjärta #Stockholmssyndromet #SVTEdit #ViStårInteUt GISday hippiefasoner Sjöfartsverket SustainergiesAcademy

Jonnas blogg drivs av WordPress