“Köpa och Köpa, jag hör inget annat!”

Postad i: Miljö & Hållbarhet den 17 November, 2016 av jonbj817

Citatet är från Emil i Lönneberga, och där slog Astrid Lindgren verkligen huvudet på spiken. Jag är innerligt trött på konsumtionshetsen vi lever i. För ett tag sedan köpte jag ett par nya skor, vilket inte sker ofta. När jag beställde dem så föddes en känsla av förväntan, snart kommer ett paket på posten! Men så fort jag hade öppnat paketet och tagit fram skorna så rann den känslan ut i sanden. Väldigt snabbt. När jag använt skorna ett par gånger var den helt försvunnen. Och det värsta är att det enda sättet att fortsätta ha den känslan är att fortsätta köpa mer saker.
Foto: Artificial Photography https://unsplash.com/@artificialphotography
Några dagar efter att jag köpt de där skorna så hade jag en köpstoppsvecka. Jag kan säga att den känslan jag fick av att avstå från att lägga ut pengar på annat än det absolut nödvändigaste under den veckan var oändligt mer tillfredställande än känslan jag fick av att köpa de där skorna. Och det är inte bara jag som upplevt detta. Det finns en rörelse som tycker likadant. Det handlar om vad man kallar “cirkulär ekonomi“.
På Wikipedia står det att “cirkulär ekonomi är ett uttryck för ekonomiska modeller i ett företag, samhälle eller en organisation, som lyfter fram affärsmöjligheter där cirkulära kretslopp används snarare än linjära processer som hittills har varit dominerande.”
Men cirkulär ekonomi är inget svårtolkat akademiskt uttryck som forskare forskar om och politiker stajlar med, det är riktigt enkelt egentligen. Visst forskas det på, och forskningen är dessutom riktigt intressant. Men vad det betyder i all sin enkelhet är att istället för att köpa nytt hela tiden ska man byta, återanvända, laga! Så enkelt och tydligt är cirkulär ekonomi. Det är kul, det är modernt, det är omodernt, det är viktigt.
Foto: Jeffrey Wegrzyn https://unsplash.com/@jeffreymwegrzyn
Cirkulär Ekonomi, snabbversion: Köp mindre, återanvänd, laga, byt, köp begagnat och släng mindre.
Det finns sätt att undvika köpa nytt. Själv har jag köpt mina senaste två “nya” mobiler på en sajt för begagnade mobiltelefoner (www.mobilfynd.se). Det låter kanske oseriöst, men man får 1 års garanti och för mig har det funkat jättebra. Just mobiltelefoner verkar det finnas en extrem hets kring, man måste uppdatera ofta, man måste ha det nyaste. Men det är inget annat än en affärsstrategi från tillverkarnas sida. Genom att hela tiden släppa nya modeller så får man folk att köpa nya mobiler oftare. Det blir nog ingen lyckligare av.
Ett gammalt ordspråk av okänt ursprung säger att “om vi inte känner oss tacksamma för vad vi redan har, vad får oss att tro att vi skulle bli lyckligare med mer?” och logiken i det går inte att argumentera med. Dessutom verkar det stämma! Konsumtion leder inte till lycka. Ett land som rankas högt på lycko-index är Costa Rica. Enligt Happy Planet Index har invånare i Costa Rica lägre ekologiskt fotavtryck än de flesta västerländska länder, men högre välmående än exempelvis USA och Storbritanninen, båda högkonsumtionsländer.
Foto: Ben Rosett https://unsplash.com/@spiritvisionstudios
Här är ett enkelt videoklipp som förklarar hur cirkulär ekonomi funkar:
www.youtube.com/watch?v=IHXIFOjueKI
För dig som vill grotta ner dig lite djupare:

1 svar till ““Köpa och Köpa, jag hör inget annat!””

Jessica

Riksdagen har ju tagit fram en strategi för att ställa om
Till cirkulär ekonomi så gott de går 🙂 strategin för hållbar konsumtion! Check it out!

Jonna Elofsson Bjesse

Jonna, 24 år, stockholmare med Norrland i blodet. Pluggar mitt tredje och sista år på Miljövetarprogrammet vid LiU. Bor i Norrköping, i ett studentkollektiv med en brokig skara broccoliknaprare.

Jag har fingrarna i en massa kakburkar, bland annat Miljövetarnas studentförening, kåren och allt annat jag kan lägga näsan i blöt i (oftast över en kopp te). Även dedikerad vegan, trädkramare, boknörd och hiphopfantast, samt missbrukare av #yoloswag.

Här i bloggen får du en inblick i mitt liv som LiUstudent och Norrköpingsbo, med allt det roliga och seriösa det innebär.

Har du frågor om studentlivet, miljövetarprogrammet eller vad som helst annars så mejla mig gärna på jonbj817@student.liu.se

#Midnattssol #NorrlandIMittHjärta #Stockholmssyndromet #SVTEdit #ViStårInteUt GISday hippiefasoner Sjöfartsverket SustainergiesAcademy

Jonnas blogg drivs av WordPress