Nu får det faktiskt vara nog med Black Friday!

Postad i: Miljö & Hållbarhet den 25 November, 2016 av jonbj817

Inte nog med att det är den 25e idag och därmed löningshelg, till råga på allt så infaller det stora spektaklet Black Friday just idag. Vilket betyder att, mer än en vanlig löningshelg, så kommer folk springa omkring som myror på stan jagandes efter den perfekta dealen.

“Du missar väl inte alla bra erbjudanden??” ser jag överallt. Men jo, det är precis det jag tänker göra.15218689_10154823351242948_1897774129_n

axoidvk0the-clem-onojeghuo

Den fjärde fredagen i november har, sedan 1932, ansetts markera starten på julhandeln. I USA framförallt har de större butikskedjorna öppnat tidigt och erbjudit deals. Sedan 2006 har 7 dödsfall och 98 skador rapporterats i USA på Black Friday. Det är vanligt att människor campar ute under Thanksgiving-helgen för att säkra sina platser till när butikerna öppnar.

Själv känner jag en djup ovilja mot den här konsumtionshetsen. 20% av jordens befolkning konsumerar över 80% av naturresurserna. Och Black Friday blir bara större och större för vart år som går. Hur skevt är inte det? Och jag är inte ensam att tycka så!

uezxmrzffkq-clark-young

Buy Nothing Day är en internationell protestdag mot konsumtionssamhället vi lever i. I Nordamerika, Storbritannien och Sverige infaller den på samma dag som Black Friday, alltså idag. Det firar jag mycket hellre än Black Friday! Ett annat initiativ mot Black Friday har Minimera.se startat. Green Friday är en kampanj på deras onlinebutik för second hand-kläder.

1454749_3625057363141_1244368617_n

Kampanjen Green Friday går av stapeln idag och håller på till söndag 27 november. Tanken är att uppmärksamma hotet mot jordens naturresurser som modeindustrin tyvärr bidrar till. Istället för att sänka priser som butiker runtom i världen som uppmuntrar till ökad shopping, höjer i stället Minimera sina priser med 10 %. Överskottet från prishöjningen går direkt till WWF – Världsnaturfonden i Sverige – för att hjälpa det viktiga arbete de gör för bevarandet av vår miljö.

WWF jobbar aktivt med stora företag och deras leverantörskedjor för att förändra hur viktiga globala råvaror produceras, bearbetas, konsumeras och finansieras. De verkar för att förnyelsebara naturresurser ska användas på ett hållbart sätt och för att minska föroreningar och ohållbar konsumtion. Modebranschen har en stor hemläxa att göra för att bidra till det här arbetet.

Hitta till kampanjen Green Friday: http://minimera.se/

Jonna Elofsson Bjesse

Jonna, 24 år, stockholmare med Norrland i blodet. Pluggar mitt tredje och sista år på Miljövetarprogrammet vid LiU. Bor i Norrköping, i ett studentkollektiv med en brokig skara broccoliknaprare.

Jag har fingrarna i en massa kakburkar, bland annat Miljövetarnas studentförening, kåren och allt annat jag kan lägga näsan i blöt i (oftast över en kopp te). Även dedikerad vegan, trädkramare, boknörd och hiphopfantast, samt missbrukare av #yoloswag.

Här i bloggen får du en inblick i mitt liv som LiUstudent och Norrköpingsbo, med allt det roliga och seriösa det innebär.

Har du frågor om studentlivet, miljövetarprogrammet eller vad som helst annars så mejla mig gärna på jonbj817@student.liu.se

#Midnattssol #NorrlandIMittHjärta #Stockholmssyndromet #SVTEdit #ViStårInteUt GISday hippiefasoner Sjöfartsverket SustainergiesAcademy

Jonnas blogg drivs av WordPress