Simon Hoge bloggar från sin praktik på ICA Gruppen

Postad i: MiP, Praktik den 25 November, 2016 av jonbj817

Tja tja bloggen (det är väll näst intill tvång att inleda ett inlägg på det sättet?) här kommer ännu ett okänt våldgästande på denna magnifika MiP blogg.

Ni kanske undrar ”Vem f*n är du och vad har du egentligen att bidra med som de andra inte redan sagt?”. Svaret på dessa frågor är att mitt namn är Simon Hoge och precis som de andra läser även jag femte terminen på Miljövetarprogrammet – Går även under namnet som den bättre halvan av Jomon och den andra (LÄS: Johan) har ju redan debuterat som bloggare så han känner ni ju redan till! Den andra får ni helt enkelt läsa vidare för att få besvarad.

UntitledHär visar jag upp min ödmjuka sida redan dag 2. Man kan ju inte arbeta med hållbarhetsfrågor och använda sig av pappersmuggar till de kopiösa mängder kaffe som krävs.

Men kom till saken då.. Vi vill ju höra om DIN PRAKTIK! Vägen till min praktikplats är väldigt enkel, men lång, och jag brukar säga att mitt 16-åriga jag skulle vara stolt över mig. Det hela började redan när jag med mitt flyttlass från Stockholm på väg till Norrköping fick höra från min älskade mamma att det faktiskt finns en miljöavdelning på ICA Gruppen efter jag sagt att vi har praktik under utbildningen. Anledningen till att mitt 16-åriga jag förmodligen skulle vara stolt är att det var startskottet på min röda tråd och för er som var på framtidskvällen låter jag kanske som en trasig skiva men det är ack så sant.

”Men ICA och miljö.. handlar det bara om ekologiskt eller? Det är ju faktiskt bara mat vi pratar om.” Man skulle nog kunna tro det, trots att ICA i synnerhet handlar om livsmedel händer det mycket bakom kulisserna. Avdelningen jag praktiserar på heter Corporate Responsibility (Förkortat till CR, de gillar förkortningar på ICA). På CR arbetar vi med ICAs miljöarbete utifrån ett ansvarstagande perspektiv, vilket kräver en effektiv samverkan både centralt och ut mot de 1300+ individuella handlarna i Sverige. I breda drag kan man säga att jag under min tid på praktiken har arbetat med att kartlägga ICAs klimatpåverkan men även bidragit med en uppdatering över vägen att uppnå deras miljömål att vara klimatneutrala till år 2020.

Untitled1En något litet smakprov på hur det ser ut på ICAs huvudkontor i Solna Business Park (jag har mitt skrivbord ca 20 meter nedåt åt vänster, alla hörnkontor var tyvärr upptagna)

Förutom mina uppdrag har jag även varit med på mässor i form av profildagar där jag pratat med handlare om vad den nya f-gas förordningen från EU betyder för både butik och miljö, miljöcertifiering och miljöledningssystem samt förnyelsebar energi. Men även när högsta hönsen för avdelningen for iväg till Marrakech för att ta emot ett hållbarhetspris från FN under klimatkonferensen för ’vårt’ arbete att hjälpa människor att minska sin klimatpåverkan.

Det bästa med att praktiken har varit både att komma iväg från skolbänken en stund och trots att det bara är 4-5 veckor så har jag fått ett kvitto på att jag har lärt mig massor under mina år på utbildningen och redan från dag 1 var med i ’matchen’ – vilket är en otroligt skön insikt och bekräftelse när man snart ska ta examen!

Jonna Elofsson Bjesse

Jonna, 24 år, stockholmare med Norrland i blodet. Pluggar mitt tredje och sista år på Miljövetarprogrammet vid LiU. Bor i Norrköping, i ett studentkollektiv med en brokig skara broccoliknaprare.

Jag har fingrarna i en massa kakburkar, bland annat Miljövetarnas studentförening, kåren och allt annat jag kan lägga näsan i blöt i (oftast över en kopp te). Även dedikerad vegan, trädkramare, boknörd och hiphopfantast, samt missbrukare av #yoloswag.

Här i bloggen får du en inblick i mitt liv som LiUstudent och Norrköpingsbo, med allt det roliga och seriösa det innebär.

Har du frågor om studentlivet, miljövetarprogrammet eller vad som helst annars så mejla mig gärna på jonbj817@student.liu.se

#Midnattssol #NorrlandIMittHjärta #Stockholmssyndromet #SVTEdit #ViStårInteUt GISday hippiefasoner Sjöfartsverket SustainergiesAcademy

Jonnas blogg drivs av WordPress