Vanliga frågor jag får om Miljövetarpogrammet

Postad i: Kurser, MiP den 9 February, 2017 av jonbj817

0 people like this post.

Snart är det ansökningsperiod till universiteten! Nu på senaste tiden har jag fått en del frågor om miljövetarprogrammet från folk som funderar på att söka nu till våren. Så jag tänkte att jag slänger ihop svar till de vanligaste frågorna jag får till er som är nyfikna!

l8snwgunqbu-gaelle-marcel

1. Vilka typer av kurser läser man på programmet? Är det mest natur eller samhällsinriktat?

Det som är unikt med vår miljövetarutbildning är att vi läser både samhällsvetenskap och naturvetenskap, det finns inget annat sådant program i Sverige. Så om du inte vill ha en ren natur eller ren samhällsvetenskaplig grund så rekommenderar jag det här programmet. Vad innebär det då egentligen undrar du?

Jo, hos oss på MiP är det så kallad tvärvetenskap som gäller, dvs samhälle, natur, humaniora och teknik i en salig blandning. Det tycker jag om! Vi har gjort kopplingen mellan miljö och resten av samhället, och därför är det ganska uppenbart i utbildningen att vägen framåt för miljön inte bara ligger i ämnesområdena natur eller samhälle, utan samverkan däremellan. Låter det oklart? Det gör inget! Det kommer klarna under utbildningens första termin. Men jag kan säga att själv tycker jag det passar väldigt bra på miljöområdet, som är komplext och behöver tacklas från olika vinklar. Man löser inte miljöproblemen genom att läsa enbart biologi eller enbart teknik.

Vi har många med bakgrund inom samhällsvetenskap som inte läst natur sen grundskolan, och vice versa. I utbildningen ingår både laborationer, fältarbete, projekt, seminarium och annat skoj! Programmet passar alla bakgrunder!

2. Vad kan man göra efter utbildningen, vilka jobb finns det?

Angående jobb så är det väldigt mycket man kan göra som examinerad miljövetare. Det är ett växande och ständigt förändrande område. Man kan jobba som inspektör, konsult, samordnare, kommunikatör…på företag, ideell organisation, myndighet eller starta eget, eller egentligen vad som helst. De flesta företag och statliga myndigheter har miljöavdelningar nuförtiden, och det kommer nya miljöjobb hela tiden. Med andra ord är det ett framtidsyrke. Du kan välja vilken typ av företag du vill jobba för, kan du sälja in dig själv så är det sky’s the limit som gäller!
Själv är jag intresserad av att jobba internationellt med utvecklingsfrågor efter examen, så jag ska nog söka något som har med UNICEF, Sida eller FN att göra! Vill man ha en lite mer specifik kompetens finns det många olika masterutbildningar på avancerad nivå man kan läsa vidare efter MiP. De jag känner som gått ut MiP har hamnat överallt! Verkligen spritt vad folk gör efter utbildningen.

3. Är det bara folk som just tagit studenten som går på programmet?

Nej! Det är väldigt blandat med åldrar på programmet, och på universitetet generellt kan man väl säga. På MiP har vi allt ifrån 19-åringar som kommer direkt från gymnasiet till 35+ som valt att byta karriärbana. De flesta är mellan 19-26 skulle jag gissa, men det är också olika mellan årskurserna såklart. Jag har vänner mellan 19 och 30 år här. Jag själv började programmet vid 22 och nu när jag tar examen i sommar är jag 25. Jag tycker inte att ålder spelar någon skillnad, är du sugen på att skola om dig eller har ett genuint driv för miljön så kommer programmet antagligen passa dig!

4. Har du fått mycket tips och idéer ang vart du kommer kunna jobba sedan när du är klar?

Det finns ett antal nätverk via min utbildning där man kommer i kontakt med arbetslivet och företag, bland annat via vår Marknadsföringsgrupp (MFG). Det finns många möjligheter, och är du intresserad kan du få en bra inblick i vilka jobbmöjligheter som finns för en MiPare. Jag tycker att jag har fått ordentligt med info om framtida arbetsmarknad, både genom studentlivet (föreningar) och genom utbildningen i sig (kurser osv). Vi har haft samarbeten med företag under vissa kurser, studiebesök, och praktik. Vi har också en facebookgrupp där alla som går och har gått utbildningen är samlade och delar jobbtips och idéer, den är jättebra!

5. Hur ser möjligheterna att jobba utomlands efter examen ut?

Det finns stora möjligheter till att jobba utomlands via den här utbildningen. Jag känner en tjej som exempelvis gjorde sin praktik hos EU i Bryssel, och en del som har utbyte och gör examensarbete utomlands! Så stora möjligheter om man har drivet.

 

Slutligen vill jag tillägga att studentlivet på LiU, MiP och Campus Norrköping också är jättebra, det är många som flyttar hit för att plugga från alla delar av landet. Jag vill också våga påstå att det är mer intimt och sammansvetsat studentliv här än i Linköping!

Slutligen så tycker jag att du ska söka hit om du har rätt magkänsla, och prova om MiP passar dig! Ett brinnande intresse för miljön kommer man långt på, och vi studenter på programmet har ett smeknamn, vi brukar kalla det för “rädda världen-programmet”!

Hoppas ni som funderar på att söka fått några svar på era funderingar! Om inte så är ni supervälkomna att mejla mig angående vad som helst! Ni når mig på Jonbj817@student.liu.se

 


 

Kommentera!

Jonna Elofsson Bjesse

Jonna, 24 år, stockholmare med Norrland i blodet. Pluggar mitt tredje och sista år på Miljövetarprogrammet vid LiU. Bor i Norrköping, i ett studentkollektiv med en brokig skara broccoliknaprare.

Jag har fingrarna i en massa kakburkar, bland annat Miljövetarnas studentförening, kåren och allt annat jag kan lägga näsan i blöt i (oftast över en kopp te). Även dedikerad vegan, trädkramare, boknörd och hiphopfantast, samt missbrukare av #yoloswag.

Här i bloggen får du en inblick i mitt liv som LiUstudent och Norrköpingsbo, med allt det roliga och seriösa det innebär.

Har du frågor om studentlivet, miljövetarprogrammet eller vad som helst annars så mejla mig gärna på jonbj817@student.liu.se


Sök i bloggen

Sidor

Kategorier

Mest bloggat om

#Midnattssol #NorrlandIMittHjärta #Stockholmssyndromet #SVTEdit #ViStårInteUt GISday hippiefasoner Sjöfartsverket SustainergiesAcademy

Arkiv

MetadataDetta är en personlig webbsida och information framförd här representerar inte Linköpings universitet. Se även Policy för www-publicering vid Linköpings universitet.

This is a personal www page. Opinions expressed here do not represent the official views of Linköpings universitet. Please refer to Linköpings universitets wwwpolicy.Jonnas blogg drivs av WordPress