Tillbaka från dödens grind

Postad i: MFS, Nepal den 16 March, 2017 av jonbj817

Namaste!

Innan helgen åkte vi alltså (dödens) buss från huvudstaden Kathmandu hit till bergsområdet Jiri, som ligger på 2 100 meters höjd – samma höjd som Kebnekaise. Jiri var också epicentrum för den stora jordbävningen 2015. Jiri är ett intressant område för oss, det brukade kallas ”Gateway to Everest”, eftersom det brukade vara startpunkt för turister som skulle trekka till Mount Everest. Nuförtiden har turismen flyttat lite längre upp i bergen, de flesta flyger in från Kathmandu till flygplatsen i Lukla som ligger ungefär 700 höjdmeter högre upp än Jiri, i en dalgång. Den kallas också för världens farligaste flygplats, den ni! Dödens flygplats är alltså alternativet till dödens buss… #stabilt

Nu är vi “uppe i bergen” på riktigt! Nepals Schweiz kallas Jiri tydligen för, och det kan man förstå.

Under helgen har vi bekantat oss med trakterna runt Jiri. Här har Kathmandu University, där vår kontaktperson jobbar som ‘Head of Research’ och som vår tolk Suman hör till, har en fältstation här i Jiri. Där på KU center har vi träffat Moti och Pradeek, som är Sumans kompisar och forskare i Environmental Science, och hundvalpen Haru!

Haru är ett japanskt namn och betyder “vår”. Han gör KU center till en väldigt livlig plats!

Sara mådde till och från under hela helgen, så egentligen har vi bara haft idag att utforska. Sara, som låg och mådde illa i typ 12 timmar i sträck efter bussresan, känner sig nu rensad. Fotbolls- och bärsfesten som vår tolk Suman och de andra forskarna här på KU center tänkte bjuda in oss på under helgen blev inställd när hon mådde så dåligt, plus att det var strömavbrott. Men nu kanske den blir av trots allt! (Annars har vi fått erbjudande om att röka på med några randoms som gick förbi oss på gatan, så fest finns nog för den som vill! Men inget röka för oss. Vi är seriösa forskare ju!).

Forskarna på KU center har ett vatten- och hygienprojekt med WHO på gång, de tar vattenprover i trakten.

Annat vi har reagerat på är att det är mycket bättre luft här uppe än i Kathmandu. Man dör liksom inte av avgaserna, och den där skyddsmasken för näsa och mun ligger inte längre längst upp i väskan. Den var det första vi köpte i huvudstaden men nu ligger den bortglömd. Det är också lite kallare här, även på dagarna. Vi går nästan omkring i fleece hela tiden. Även om solen är stark här uppe så blåser det kallt. Det är också billigare (!!!) mat. Idag åt vi lunch för 7 kronor för oss två, inklusive te och mat! Middagen var lite dyrare, ca 16 kronor med te. #Ändåöverkomligt

Här är Lakshmi, vår husmor, eller värdinna, på hotellet där vi bor. Hon göder oss så vi gillar henne!

Nu ligger vi på vårt rum i Jiri, diggar Kent, strötittar på indiska Idol och läser studier. Det blir mörkt här runt 18 på kvällarna, så det blir tidigt besök till Jan Blund. Nu är klockan snart 22 och ögonlocken börjar kännas riktigt tunga. Det är dags att säga godnatt, vi får se vad för äventyr de kommande dagarna bär med sig!

Jonna Elofsson Bjesse

Jonna, 24 år, stockholmare med Norrland i blodet. Pluggar mitt tredje och sista år på Miljövetarprogrammet vid LiU. Bor i Norrköping, i ett studentkollektiv med en brokig skara broccoliknaprare.

Jag har fingrarna i en massa kakburkar, bland annat Miljövetarnas studentförening, kåren och allt annat jag kan lägga näsan i blöt i (oftast över en kopp te). Även dedikerad vegan, trädkramare, boknörd och hiphopfantast, samt missbrukare av #yoloswag.

Här i bloggen får du en inblick i mitt liv som LiUstudent och Norrköpingsbo, med allt det roliga och seriösa det innebär.

Har du frågor om studentlivet, miljövetarprogrammet eller vad som helst annars så mejla mig gärna på jonbj817@student.liu.se

#Midnattssol #NorrlandIMittHjärta #Stockholmssyndromet #SVTEdit #ViStårInteUt GISday hippiefasoner Sjöfartsverket SustainergiesAcademy

Jonnas blogg drivs av WordPress