Starka intryck i Nepal

Postad i: MFS, Nepal den 17 March, 2017 av jonbj817

Nä, nu är det hög tid att vi skriver lite om den faktiska anledningen vi är här – studien. Vi har ju faktiskt fått stipendium av SIDA för att göra det här, då måste vi faktiskt producera något också!

Med det sagt så är det långtifrån enbart jobbigt med plugget för tillfället, vi har faktiskt haft ett genombrott skulle man kunna säga. Igår gjorde de första två intervjuerna, och det kändes väldigt bra att komma igång. Idag har vi gjort 4 stycken, och vi börjar verkligen komma in i ett flow! Extra kul är att vi blir presenterade som svenska “forskare” av vår tolk Suman, haha!

Det är otroligt unikt att intervjua lokalbefolkningen, det gör stort avtryck på oss måste vi erkänna. Fram tills nu har vi ju vetat om den stora jordbävningen som drabbade Nepal 2015, men det har varit abstrakt. Nu de senaste dagarna har vi hamnat mitt i konsekvenserna, som fortfarande syns överallt två år senare. Här i Jiri, som var epicentrumet för jordbävningen, märks det extra tydligt.

Under en av gårdagens intervjuer träffade vi ett äldre par, 70+. Vi blev välkomnade att slå oss ner på deras tomt, där deras hus tidigare stått. Huset förstördes i jordbävningen för två år sedan. Dessa människor bjöd oss på te och leenden, även fast de hade förlorat allting. Vi kände att vi fick perspektiv på livet, det skapade väldigt starka känslor för oss, och vi gick båda därifrån djupt berörda.

Utöver den fantastiska gästriheten och vänligheten man möts av överallt så har de också i Nepal röd dag på internationella kvinnodagen! Tydligen så prioriteras kvinnofrågan högt hos landets styre, vilket ju är positivt, men vi har sett att det fortfarande krävs mycket ute på landsbygden för jämställdheten. Kvinnorna drabbas oftast hårdast av klimatförändringarna, det märks på hushållssysslorna. De tvingas gå längre för att hämta ved till matlagning och foder till djur, vilket är fysiskt krävande samtidigt som det utsätter de för fara. På grund av att skogen huggs ner för ved och byggnadsmaterial efter jordbävningen tvingas de vilda djuren, såsom leoparder, leva på mindre ytor och de kommer närmare bebyggda områden. Det utsätter kvinnorna för högre risk eftersom de måste gå längre, ibland i mörker. Ett annat problem är att fler och fler av traktens män migrerar till huvudstaden Kathmandu eller utomlands för att jobba, vilket lämnar kvinnorna kvar att sköta tungt jordbruk, andra bördor och att ansvara för hela hushållet själva.

Jonna Elofsson Bjesse

Jonna, 24 år, stockholmare med Norrland i blodet. Pluggar mitt tredje och sista år på Miljövetarprogrammet vid LiU. Bor i Norrköping, i ett studentkollektiv med en brokig skara broccoliknaprare.

Jag har fingrarna i en massa kakburkar, bland annat Miljövetarnas studentförening, kåren och allt annat jag kan lägga näsan i blöt i (oftast över en kopp te). Även dedikerad vegan, trädkramare, boknörd och hiphopfantast, samt missbrukare av #yoloswag.

Här i bloggen får du en inblick i mitt liv som LiUstudent och Norrköpingsbo, med allt det roliga och seriösa det innebär.

Har du frågor om studentlivet, miljövetarprogrammet eller vad som helst annars så mejla mig gärna på jonbj817@student.liu.se

#Midnattssol #NorrlandIMittHjärta #Stockholmssyndromet #SVTEdit #ViStårInteUt GISday hippiefasoner Sjöfartsverket SustainergiesAcademy

Jonnas blogg drivs av WordPress