En övning i att leva spartanskt

Postad i: MFS, Nepal den 18 March, 2017 av jonbj817

0 people like this post.

Så, vi funderar på att stanna i Nepal!

Haha, nej kanske inte på riktigt, vi har ju ett universitetsprogram att avsluta. Men det har varit ett par väldigt roliga och intensiva dyng. Nu har vi varit i Nepal i två veckor, och här i Jiri en vecka. Det kliar i fingrarna att Inte kunna tvätta eller duscha när man vill, eltillgången är inte pålitlig med regelbundna strömavbrott, och internet är inte ens värt att räkna med. Perspektiv kan man kalla det, vi får mer och mer sånt hela tiden. Imorse vaknade vi till snö på bergstopparna runt oss, och vi har i princip spenderat dagen i våra sovsäckar!

 Under intervjuerna kommer vi människorna inpå livet, här bygger kvinnorna en hönsbur av metallnät under tiden.

Intervjuerna flyter på. Häromdagen träffade vi ett gammalt par, en man och hans fru. Hans andra fru. Vi vågade inte fråga vart den första frun befann sig…! Vi har dock läst i en forskningsstudie om en grupp människor i en annan del av Nepal som praktiserar polyandri, det vill säga att det är kvinnan som har flera män. Så det är inte alltid som man tror här, det är en sak som är säker!

Alla är alltid trevliga och taggade under intervjuerna! Så söta! Här är mannen med sin “första” fru… (och grannar)
Något som det inte är brist på är te. Te överallt! Man blir alltid bjuden på en kopp ”chiya” här, det är standard. Och det passar oss fint faktiskt, vi älskar te (deras citronte med honung är extra gott! ). Vi dricker säkert minst sju koppar om dagen, vi blir bjudna på intervjuerna, till maten och en kopp då och då för att tina upp sig. Det kommer bli mååånga koppar te under våra två månader här… #Teärlivet

Annat kul som hänt är att vi bjudit våra nepalesiska forskarkollegor på KU center på en ”typisk” svensk middag. Detta skedde under åskstorm och strömavbrott! De tyckte att det var jättespännande, även om de var skepiska först. De verkade lite oroliga innan vi började laga maten! Vi såg på dem att de var taggade men också lite skeptiska när de såg vilka varor vi köpt. Efter att de hade tagit sin andra portion andades vi alla ut, haha! Våra vegobollar, kokt potatis och brunsås – “brown sauce” vilket de tyckte var väldigt fyndigt – blev en succé. Efter det så var vi en del av KU-familjen på riktigt! #Nyavänner

Vegobollar, kokt potät, brunsås och en klassisk svensk sallad á tomat-och-gurka, väldigt o-nepalesiskt, men Sunjina, Susmita, Moti, Pradeekcha, Suman och Pradeek tycker om det ändå! #kulturutbyte
Här sitter Sara och rullar vegobollar tillsammans med hungriga och förväntansfulla Suman och Pratik!
 Här snaskar vi pommes med våra boys, Suman och Moti, som vi hänger med på KU center.


 

Kommentera!

Jonna Elofsson Bjesse

Jonna, 24 år, stockholmare med Norrland i blodet. Pluggar mitt tredje och sista år på Miljövetarprogrammet vid LiU. Bor i Norrköping, i ett studentkollektiv med en brokig skara broccoliknaprare.

Jag har fingrarna i en massa kakburkar, bland annat Miljövetarnas studentförening, kåren och allt annat jag kan lägga näsan i blöt i (oftast över en kopp te). Även dedikerad vegan, trädkramare, boknörd och hiphopfantast, samt missbrukare av #yoloswag.

Här i bloggen får du en inblick i mitt liv som LiUstudent och Norrköpingsbo, med allt det roliga och seriösa det innebär.

Har du frågor om studentlivet, miljövetarprogrammet eller vad som helst annars så mejla mig gärna på jonbj817@student.liu.se


Sök i bloggen

Sidor

Kategorier

Mest bloggat om

#Midnattssol #NorrlandIMittHjärta #Stockholmssyndromet #SVTEdit #ViStårInteUt GISday hippiefasoner Sjöfartsverket SustainergiesAcademy

Arkiv

MetadataDetta är en personlig webbsida och information framförd här representerar inte Linköpings universitet. Se även Policy för www-publicering vid Linköpings universitet.

This is a personal www page. Opinions expressed here do not represent the official views of Linköpings universitet. Please refer to Linköpings universitets wwwpolicy.Jonnas blogg drivs av WordPress