Tur i turen

Postad i: MFS, Nepal den 24 March, 2017 av jonbj817

Vi brukar kallas ‘the troublemakers’ av en av våra lärare hemma i Norrköping. Men enligt vår erfarenhet hittills av den här resan så är det snarare tvärtom. Allt bara löser sig! Vi har bestämt oss för att vara ja-sägare på den här resan, och det leder bara till bra grejer det! Idag till exempel kollade vi upp nästa ställe vi ska åka till, byn Jyamrung, och det ligger tydligen väldigt nära stället som vi ska till i helgen dit vi har blivit medbjudna av universitetet i Kathmandu på Nepals nationella “River Summit”, en konferens om floderna. Sammanträffande? Vi vet inte, men turen är med oss, det är en sak som är säker. Vi hade möte i morse på universitetet och planerade, de bjöd med oss på konferensen, inklusive forsränning (!), och eftersom vi har fått KU studentkort så blir det väldigt billigt.
Rutinerade turister köper sina egna personliga munskydd, så att vi skyddar oss från att bli förgiftade av avgaserna med stil!
Idag tog vi lokalbussen in till Kathmandu från universitetet, det kostade 8 spänn för oss båda och vi åkte i en timme pga trafiken. Snacka om prisvärt! #Ingenmertaxi   Så nu har vi bestämt att vi ska bli rutinerade på lokalbussen! Det är hetsigt här, man bara står i väggrenen (där den finns, annars på vägen) och väntar på sin buss. De har inga skyltar, utan man lyssnar vad de olika gossarna som hänger ut från bussarna ropar för destination, och så får man hoppa på i farten!
Vi har provat olika färdmedel idag – taxi, buss, och moppe såklart! Lättaste sättet att ta sig, men hjälmöst… #Bad
Kontrasterna mellan det lilla bergssamhället i Jiri och huvudstaden Kathmandu är starka. Idag har vi haft en intensiv dag med tre möten, och vi har flängt omkring i Kathmandu som galningar! Munskydden på, vatten i högsta hugg och GPSen redo. Först hade vi möte med Ram, som är en del av Tuki Nepal, en svensk-nepalesisk förening som har en massa utvecklingsprojekt i form av skola, sjukvård, el och liknande i byn Jyamrung som vi ska åka till.
Här är vi med Ram på hans trekkingbyrå i Kathmandu, han var vädligt trevlig trots #stelbild #fakesmiles
Efter det träffade vi Mats på International Centre for Integrated Mountain Development. ICIMOD är ett samarbete mellan länderna som delar Himalaya, det vill säga Nepal, Indien, Kina, Bhutan, Pakistan, Afghanistan, Bangladesh och Myanmar. De tar fram forskning som finansieras av många europeiska länder och Australien bland annat. Mats är gift med en nepales och bor i Kathmandu, och han visade oss runt på ICIMOD och erbjöd oss att plocka på oss av deras forskingsrapporter, vilket vi såklart tackade ja till!
Sara botaniserar bland ICIMODS böcker om klimatförändringar och genus och jämställdhet.
Här har vi två lirare till buddhistiska munkar som chillar på restaurangen Funky Buddha, de har det trevligt med livet och varandra!

Så nu i helgen blir det River Summit med forsränning, vilket ska bli superkul, och efter det bär det av upp till byn Jyamrung för att göra de sista intervjuerna. Fast vi vet ju inte när det blir av, egentligen. Kanske imorgon, kanske nästa vecka. #Nobodyknows för allt är så oklart här, vi bara flyter mä strömmen.

Jonna Elofsson Bjesse

Jonna, 24 år, stockholmare med Norrland i blodet. Pluggar mitt tredje och sista år på Miljövetarprogrammet vid LiU. Bor i Norrköping, i ett studentkollektiv med en brokig skara broccoliknaprare.

Jag har fingrarna i en massa kakburkar, bland annat Miljövetarnas studentförening, kåren och allt annat jag kan lägga näsan i blöt i (oftast över en kopp te). Även dedikerad vegan, trädkramare, boknörd och hiphopfantast, samt missbrukare av #yoloswag.

Här i bloggen får du en inblick i mitt liv som LiUstudent och Norrköpingsbo, med allt det roliga och seriösa det innebär.

Har du frågor om studentlivet, miljövetarprogrammet eller vad som helst annars så mejla mig gärna på jonbj817@student.liu.se

#Midnattssol #NorrlandIMittHjärta #Stockholmssyndromet #SVTEdit #ViStårInteUt GISday hippiefasoner Sjöfartsverket SustainergiesAcademy

Jonnas blogg drivs av WordPress