Jyamrung del 1

Postad i: MFS, MiP den 30 March, 2017 av jonbj817

Jyamrung var en speciell upplevelse. Det finns så mycket att skriva om, så det får bli två inlägg!
Jyamrung är alltså den andra byn som vi besökte, för att slutföra våra intervjuer. Vi hittade stället genom en svensk-nepalesisk NGO, Tuki Nepal, som bedriver utvecklingsarbete där i form av utbildning, skola, sjukvård, el och vattenprojekt. Organisationen startades och drivs av svenskar, med lokal förankring. Det tyckte vi lät så intressant så vi var bara tvungna att besöka stället!
Vi bodde hos ett äldre par på deras lilla gård, där de bedriver jordbruk och har både getter och bufflar. Vi fick bo tillsammans med vår tolk i ett plåtskjul på gården. Det var spartanskt men mysigt. Det var också varmare här, som en varm svensk sommar eller ännu varmare. Den exakta temperaturen är oklar eftersom vi inte hade varken telefonmottagning eller internet under vistelsen, och bara el på natten. Just det, och vi hade en ny tolk med oss den här gången, Nisha, som också pluggat environmental science på Kathmandu University precis som vår förre tolk Suman. Vi hade jättekul med Nisha i vårt skjul och under intervjuerna i byn!
I Jyamrung fanns inte så mycket att göra, förutom att prata med folk och gå runt bland risterasserna, vilket vi gjorde i och med intervjuerna. Vi träffade 4-åriga Sahara, med downs syndrom, som log sig rakt in i våra hjärtan med sin sprudlande personlighet. Innan vi åkte gav vi henne ett block och färgpennor, för hon satt och ritade i våra papper under intervjun med hennes mamma.
Den här vyn vaknade vi upp till i nästan en vecka, tagen från vår “veranda”. Vi pluggar utanför vårt skjul i sällskap av våra vänner & grannar – getterna. Här syns Gertrud och Gunnar smaskandes på äppelbitar vi gett till dom!
Här skålar vi svalkande öl med vår nya tolk, Nisha, efter en varm dag med många bra och intressanta intervjuer!
Här är dom, vår värdfamilj. Familjen Sapkota, med dotter och släkting på besök också (alla vill vara med på bilden)
Här är Sahara, som tog all vår fokus under intervjun med hennes mamma! Här sitter hon med Nisha och mig.
Ibland kan det bli lite mycket med intervjuer hela dagarna långa, och då kommer frugans busiga sida fram!
Sara blev nästan uppäten av en buffel! Haha nä, den var bara nyfiken ju.
Frukost, lunch och middag åt vi det här. Daal Baht – linser och ris, som också är Nepals nationalrätt.
Medan Sara låg illamående ägnade jag mig åt lite solnedgångs-yoga utanför getskjulet! #lifegoalz

Jonna Elofsson Bjesse

Jonna, 24 år, stockholmare med Norrland i blodet. Pluggar mitt tredje och sista år på Miljövetarprogrammet vid LiU. Bor i Norrköping, i ett studentkollektiv med en brokig skara broccoliknaprare.

Jag har fingrarna i en massa kakburkar, bland annat Miljövetarnas studentförening, kåren och allt annat jag kan lägga näsan i blöt i (oftast över en kopp te). Även dedikerad vegan, trädkramare, boknörd och hiphopfantast, samt missbrukare av #yoloswag.

Här i bloggen får du en inblick i mitt liv som LiUstudent och Norrköpingsbo, med allt det roliga och seriösa det innebär.

Har du frågor om studentlivet, miljövetarprogrammet eller vad som helst annars så mejla mig gärna på jonbj817@student.liu.se

#Midnattssol #NorrlandIMittHjärta #Stockholmssyndromet #SVTEdit #ViStårInteUt GISday hippiefasoner Sjöfartsverket SustainergiesAcademy

Jonnas blogg drivs av WordPress