Jyamrung del 2

Postad i: MFS, Nepal den 31 March, 2017 av jonbj817

0 people like this post.

Jyamrung var väldigt annorlunda från den första byn vi besökte. Här var varmare, lägre höjd och mer avlägset med sämre vägar och mindre fölk. Vi tyckte både att det var skönt att ha det lite lugnt, men blev också något uttråkade mot slutet. En tråkig upptäckt som vi gjorde när vi pratade med människorna var att dalen där Jyamrung ligger ska bli ett stort mega-damm-projekt där en av asiens största dammar ska byggas. Det innebär att hela dalen kommer att översvämmas, och lokalbefolkningen har blivit tillsagda av regeringen att de måste flytta inom en snar framtid. De har alltså inget som helst att säga till om, det bara är så. Många av bönderna har inte några sparpengar, eftersom deras hus förstördes i jordbävningen 2015, och de vill heller inte lämna sin hemby såklart. Det slog oss hårt när vi insåg deras situation.

Den här mannen meddelade oss stolt att “he is the one who makes all the decisions at home, and everyone has to do as he says”. Perspektiv, det fås hela tiden!
Miljöproblemen i området kring Jyamrung handlar mest om problem med jordbruket. Användande av kemiska gödningsmedel och bekämpningsmedel urlakar jordarna så att det blir svårare för bönderna att få upp lika mycket grödor som innan. Ett annat stort problem de märker är att regnet kommer mer oregelbundet och de kan inte alls lita på när det är dags att så och skörda längre. Många känner sig hjälplösa inför problemen orsakade av oss på andra sidan jorden, vilket inte är så konstigt. Vi får verkligen perspektiv när vi kommer hit som västerlänningar för att lära oss om deras vardag.
Vår tolk Nisha bondar med ett par lokala ungar, alla tre är lika förtjusta i de lokala bären och plockar entusiastiskt!
Vi åt också vår beskärda del av bären kan man säga… #HimalayanBerryHunters

På fälten var veteskörden i full gång, byborna gjorde plats för att så andra grödor på terrasserna!
Visst var intervjuerna med lokalbefolkningen givande och härliga, men vi bondade nog mest med getterna ändå!
Här tar frugan en paus med vår tolk Nisha för lite välförtjänt meditation mellan intervjuandet!
Här bodde vi i nästan en vecka. Vårt hus, vårt hem, vårt liv! (och så lite diarré emellanåt på squat-toan!) #LevaSpartansktOchSå
P.s vi tror inte att ni förstår hur mycket Daal Baht vi åt! Det var som ett ex som inte ville ge med sig, eller ett riktigt uselt förhållande. Det tar aldrig slut, det bara maler på utan någon ljusning! Fast i gamla vanor så att säga. Vi har inte vågat äta Daal Baht sedan den här upplevelsen. Och vi är ännu inte redo…
Nu kanske ni tror att det varierades något, men NEJ. Det såg ut EXAKT så här TRE gånger om dagen. Detta betyder med snabb huvudräkning 15 daal baht på 5 dagar. Kan ni fatta? Nä, nä det kan ni inte. Det blir alltså i snitt 1,5 kg daal baht om dagen. Det blir 7,5 kg daal baht. Och vi var tre personer. Och då gav de våra rester till getterna, för det är inte rimligt att äta så mycket daal baht. Vi levde på hoppet att det skulle komma någon ny sorts pickles att spica till det. Men nej, nej det gjorde det inte.


 

Kommentera!

Jonna Elofsson Bjesse

Jonna, 24 år, stockholmare med Norrland i blodet. Pluggar mitt tredje och sista år på Miljövetarprogrammet vid LiU. Bor i Norrköping, i ett studentkollektiv med en brokig skara broccoliknaprare.

Jag har fingrarna i en massa kakburkar, bland annat Miljövetarnas studentförening, kåren och allt annat jag kan lägga näsan i blöt i (oftast över en kopp te). Även dedikerad vegan, trädkramare, boknörd och hiphopfantast, samt missbrukare av #yoloswag.

Här i bloggen får du en inblick i mitt liv som LiUstudent och Norrköpingsbo, med allt det roliga och seriösa det innebär.

Har du frågor om studentlivet, miljövetarprogrammet eller vad som helst annars så mejla mig gärna på jonbj817@student.liu.se


Sök i bloggen

Sidor

Kategorier

Mest bloggat om

#Midnattssol #NorrlandIMittHjärta #Stockholmssyndromet #SVTEdit #ViStårInteUt GISday hippiefasoner Sjöfartsverket SustainergiesAcademy

Arkiv

MetadataDetta är en personlig webbsida och information framförd här representerar inte Linköpings universitet. Se även Policy för www-publicering vid Linköpings universitet.

This is a personal www page. Opinions expressed here do not represent the official views of Linköpings universitet. Please refer to Linköpings universitets wwwpolicy.Jonnas blogg drivs av WordPress