Trekking i Himalaya

Postad i: Nepal den 24 May, 2017 av jonbj817

0 people like this post.

Jag utlovade visst ett inlägg om vår vandring i Himalaya, så här kommer det! Vi belönade oss alltså med en vandring när vi skickat in första utkastet av uppsatsen.

Ja, vad ska en säga? En bild säger mer än tusen ord sägs det. Därför kommer det här inlägget ha mer bilder än ord. Här på den första bilden ser man soluppgången över “Fishtail”-toppen. Den heter egentligen Machapuchre på nepalesiska och ligger i Annapurna-massivet i Himalaya. Vi gjorde en 8-dagars vandring upp till Annapurna basecamp (ABC). Vi valde en trekkingbyrå som ägs av tre systrar, med kvinnliga guider, 3 sisters adventure trekking. Vi var jättenöjda med dom och vår guide Kabita som hängde på oss i vått och torrt och med våra konstiga internskämt.
Vyn över Annapurna-massivet som vi möttes av på morgonen i den första byn vi övernattade i.
Vår andra natt sov vi i Chomrong på samma höjd som kebnekasie, drygt 2100 möh, och vaknade till den här vyn!
Man ska passa sig för höjdsjuka när man vandrar så här högt. Vi träffade en man som skulle göra ABC-trekken på 5 dagar totalt, 3 dagar från 1000-4130 möh och 2 dagar ner. INTE BRA. Man måste respektera höjden. Vi kände oss lite yra och hade lite lite huvudvärk när vi nådde Annapurna Basecamp, man kände atmosfärens tyngd på ett sätt man aldrig gjort förut, förutom kanske något liknande när man dyker.
Med buddhistiska böneflaggor i förgrunden skymtas en av Annapurnamassivets toppar i bakgrunden.
Sådana här krabater träffar man på då och då, mulåsnor som är pyntade med färgglada böneflaggor.
Vandringen går genom berg i varmare områden, bland risterasser och bergsbyar, till högre höjd med rhodondendronskogar och inga byar. Den största delen av trekken är stentrappor, det är alltså inte bara stigar. Och är det högsäsong är det mycket FOLK också. En annan sak värd att nämna är att det nästan aldrig är platt. Det är alltid upp eller ner. Kommer en “raksträcka” hinner man pusta ut i kanske tio minuter. Första dagen var det uppemot 30 grader, och Sara (som vi började kalla Tomaten efter det) var så röd så det såg ut som om hon borde svimma närsomhelst.
Här har vi Tomaten under första dagen, hon uppskattade INTE värmen kan man säga…
När man nått stugorna i Deurali, på ca 3000 meters höjd, går man upp i dalen och det börjar bli kallare.
Första dagen på vår trek poserar vi framför Annapurna med vår guide Kabita.
När man är uppe i passet dagarna innan Basecamp tränger knappt någon sol in, men det är häftigt det med.
Dag 5 av trekken kom vi tillsist upp på Annapurna Basecamp på 4130 meters höjd lagom till soluppgången!
Några minuter efter att vi nått ABC kom solen upp, vi tog en te och njöt av utsikten från botten av “skålen”.
Vi hade fantastisk tur med vädret, det regnade bara en enda gång på 8 dagar, och det var vår sista dag. Sjukt ovanligt. Veckan innan vi gick upp så var det åskstorm varje eftermiddag/kväll, och dagen efter vi kom ner började det igen med dåligt väder och regn. Annapurna Basecamp (ABC) ligger i en “skål”, på 1430 möh, med topparna i massivet runtomkring. När man är där så har man alltså ett 360 graders panorama runt sig.
En till toppbild, bland de buddhistiska böneflaggorna som fanns vid toppröset.
Är det en tavla eller är det verklighet? En sak är säker iallafall, det är “Excellent View”.
Sista dagen vandrar man en del på snö, med en spektakulär vy runt sig.

Efter 8 dagars vandring är fötterna trötta och behöver svalkas i en iskall bergsbäck…


 

Kommentera!

Jonna Elofsson Bjesse

Jonna, 24 år, stockholmare med Norrland i blodet. Pluggar mitt tredje och sista år på Miljövetarprogrammet vid LiU. Bor i Norrköping, i ett studentkollektiv med en brokig skara broccoliknaprare.

Jag har fingrarna i en massa kakburkar, bland annat Miljövetarnas studentförening, kåren och allt annat jag kan lägga näsan i blöt i (oftast över en kopp te). Även dedikerad vegan, trädkramare, boknörd och hiphopfantast, samt missbrukare av #yoloswag.

Här i bloggen får du en inblick i mitt liv som LiUstudent och Norrköpingsbo, med allt det roliga och seriösa det innebär.

Har du frågor om studentlivet, miljövetarprogrammet eller vad som helst annars så mejla mig gärna på jonbj817@student.liu.se


Sök i bloggen

Sidor

Kategorier

Mest bloggat om

#Midnattssol #NorrlandIMittHjärta #Stockholmssyndromet #SVTEdit #ViStårInteUt GISday hippiefasoner Sjöfartsverket SustainergiesAcademy

Arkiv

MetadataDetta är en personlig webbsida och information framförd här representerar inte Linköpings universitet. Se även Policy för www-publicering vid Linköpings universitet.

This is a personal www page. Opinions expressed here do not represent the official views of Linköpings universitet. Please refer to Linköpings universitets wwwpolicy.Jonnas blogg drivs av WordPress