Två goda veggorecept

Postad i: Studentlivet, vardagen den 2 March, 2015 av Karolina

1 people like this post.

Här kommer ett par goda veggorecept som vi provat på den senaste veckan. Så som plåster på såren för den dåliga uppdateringen tänkte jag ta och dela med mig till er och hoppas att det kan vara till inspiration för någon!

Indisk linssoppa

Bön och majsburgare


 


Praktikreflektion

Postad i: Studentlivet, vardagen den 2 March, 2015 av Karolina

1 people like this post.

Som jag nämnt är det lite svårt för mig att blogga under slutpraktiken, det är ju nämligen som så att jag har tystnadsplikt. Jag får ju såklart skriva generella saker men det blir på något sätt lite tomt och jag är så rädd att jag ska råka trampa någon på tårna. Det som jag däremot kan säga är att det tar otroligt mycket energi, eftersom det ju är det som jag ska syssla med senare. Det gör i sin tur att minsta lilla motgång känns helt sjukt jobbigt “ska jag behöva ha det såhär jämt?” och att allting som går bra känns helt sjukt bra och jag känner mig bäst i världen. Sen bidrar det ju till en massa press eftersom det ju är slutpraktiken och jag ska vara färdig lärare efter dessa veckorna. (Vi har ju uppsatsen då men jag kan ärligt talat säga att jag inte direkt tror den kommer göra mig speciellt mycket bättre rent yrkesmässigt). Utöver detta skriver jag ju som ni vet också på uppsatsen och pluggar inför sista tentan som är veckan efter praktiken.

Något som känns himla skönt är att mina lektioner har gått väldigt bra. Eleverna har tyckt att de varit roliga och handledaren har tyckt de varit så pass bra att hon till och med “sålt” vidare lektionerna till andra lärare. Överlag tycker jag nog att min insats är bra när det kommer till det mesta, men det som jag tycker är jobbigt är hela skolsystemet. Det är så otroligt mycket som bara hänger i luften, ingen vet vem som ansvarar och saker som jag tycker man borde kunna ha rutiner för att lösa snabbt kan ta hur lång tid som helst att lösa eftersom ingen vet vems ansvar/vad som ska göras/när det ska göras osv. Så det är något som jag går och funderar över ganska så mycket, vilket egentligen inte ger någonting då rutinerna ser olika ut på alla skolor.

Hur som helst så tycker jag att det är superkul att vara ute på praktik, och jag tvekar absolut inte över att det är rätt yrke för mig. Så nu hoppas jag att vi förstår varför jag inte skriver så mycket om slutpraktiken som jag kanske velat, och varför uppdateringen framöver också kan bli lite tunnare än vad den vanligtvis är.


 


Helgen som gick

Postad i: Studentlivet, vardagen den 2 March, 2015 av Karolina

1 people like this post.

Hejsan! Nu har jag haft lite upphåll här igen, men det är alltså helt hopplöst att blogga samtidigt som man har praktik (mer om det i nästkommande inlägg). Hur som helst har det ju varit helg och vi har tagit det lugnt, eller ja, det beror ju på vad man jämför med i och för sig. Det har varit lugnt på festfronten men annars har vi varit ruskigt effektiva.

Helgen ägnades nämligen åt att rensa ur precis hela lägenheten. Vi kommer ju att flytta efter examen, det vill säga någon gång under första halvan av juni. Det kan ju verka som en lång tid fram tills dess men då detta var den helg då vi hade tid över samtidigt som det stod en container i vårt område så passade vi på. Dessutom kan man ju konstatera att tiden går ruskigt fort just nu så innan vi vet ordet av är det väl dags…

Så vi rensade alltså ur hela lägenheten + förrådet på precis allt som var överflödigt och som vi inte vill släpa med oss i flytten. Vi skänkte bort en hel massa och slängde också en hel del som vi ansåg var för slitet för att skickas till Erikshjälpen. Det kändes otroligt skönt att bli av med allt man inte behöver och det är ju dessutom en god gärning då det kan komma någon annan till nytta (och sen fick man ju dessutom en gratis fika, toppen ju!)

Annars så har vi lagat supergoda middagar (i fredags blev det veggoburgare och i lördags entrecote, riktig helglyx), tränat och bara haft lite extra tid för varandra. Det behövs nämligen i detta virrvarr av praktik, exjobb, uppsats och framtidsångest.

IMG_0002 20150228_100951 IMG_0005 IMG_0006


 


Grattis till mig själv!

Postad i: Studentlivet, vardagen den 23 February, 2015 av Karolina

5 people like this post.

Hipp hipp hurra! Idag fyller jag hela 23 år (känns ju helt orimligt, känner mig allt som oftast knappt myndig). Detta har kanske inte varit den festligaste födelsedagen i mitt liv eftersom jag idag haft första dagen på sista praktikperioden (nu kör jag ju mina sista fyra veckor i sträck) och ska upp och hålla lektion imorgon.

Helt ofestligt har det dock inte varit, jag har fått blombud, massa fina presenter (bland annat min nya tröja och böckerna som syns i bild) och blivit serverad en riktig finmiddag här hemma.

Annars så är det ganska så mycket som upptar plats i min hjärna just nu (slutpraktik, uppsats, sista kursen och den väldigt snara ovissa framtiden) så jag är lite allmänt mosig. Fast det får väl vara ok, vi är ju trots allt på upploppet i utbildningen nu så det är bara att hålla ut in i det allra sista.

Imorgon håller jag förresten i min första “riktiga” lektion för den här praktikperioden. Jag ska lära kidzen allt dom behöver veta om minoritesspråk i Sverige, så håll gärna tummarna för mig imorgon :)

Bild 2015-02-23 kl. 20.56 #3

(Ber om ursäkt för alla kassa Photo Booth-selfies i bloggen, i veckan kommer den nya telefonen och då blir det förhoppningsvis lite mer intressanta bilder igen)


 


En liten tripp till Helsingborg!

Postad i: Studentlivet, vardagen den 20 February, 2015 av Karolina

1 people like this post.

Just nu sitter jag faktiskt nere i Helsingborg och skriver. Jag och Robin bestämde oss lite hastigt och lustigt för att åka ner hit i helgen, och eftersom man har lyxen att ha en pappa som kör lastbil så fick vi förstklassig skjuts ner igårkväll. Idag jobbar jag och Robin hemifrån och jag håller på att planera min lektioner. Fick nyss ett litet psykbryt för att det är så jäkla svårt och jag har noll inspiration. Frågade Robin uppgivet hur fasiken man ska lyckas göra språk i Norden roligt, intressant och lärorikt, fick då svaret “Språk så in i Norden” och där fick jag helt plötsligt åtminstone ett lite roligt namn till det tråkiga texthäftet som eleverna ska få inför provet… Ingenjörer hjälper till när man minst anar det.

(Och jag må vara svensklärare, men jag måste ändå googla “ingenjör” varenda gång för att kolla hur det egentligen stavas. Minnesregeln “ingetgör” är ju liksom mer rolig än hjälpsam)


 


Karolina Bergman

Karolina Bergman
Hejsan!

Jag heter Karolina och går sista året här på Linköpings universitet.Till sommaren planerar jag att vara färdig gymnasielärare inom svenska och religion.

Här får ni chansen att hänga med mig genom sista året i studentlivet och ända fram i mål! Här kommer ni får ta del av hur man bäst klarar sig som student, efter fyra år har jag nämligen samlat på mig en hel del tips och tricks som kan underlätta, och kanske till och med förgylla, studentvardagen.

Har ni några frågor är det bara att slänga in en kommentar under ett inlägg eller maila mig på: karbe238@student.liu.se.


Sök i bloggen

Sidor

Kategorier

Mest bloggat omArkiv

MetadataDetta är en personlig webbsida och information framförd här representerar inte Linköpings universitet. Se även Policy för www-publicering vid Linköpings universitet.

This is a personal www page. Opinions expressed here do not represent the official views of Linköpings universitet. Please refer to Linköpings universitets wwwpolicy.karolinas blogg drivs av WordPress