Kliver ur hemtentebubblan

Postad i: Studentlivet, vardagen den 30 October, 2014 av Karolina

0 people like this post.

Nu har jag äntligen färdigställt hemtenta nummer 2! Det har dock inte varit helt utan slit och jag kan nog ärligt säga att detta varit den hemtenta jag tyckt varit krångligast hittills i min utbildning. Svårt att sätta fingret på vad som var så svårt, men kan ju säga att det är så illa att jag faktiskt är lite orolig över att jag kanske inte ens klarat den. (Så kommer alla och bara “men så säger ju ju jämnt” och det kanske är sant men jag hävdar ändå att detta är lågvattensmärket för mig gällande hemtentor) Jag har svarat på första delen av varje fråga, men den andra delen (så att säga sista meningen i varje fråga för er som orkar scrolla ner ett inlägg) har liksom bara inte riktigt gått fullt ut. Dock är ju det fina med hemtentor att det inte blir omtentor utan kompletteringar (alltså att man får tillbaka tentan med kommentarer kring vad man ska ändra på) så det är ju egentligen inte hela världen. :)

Ytterligare en faktor som gjort det lite extra svårt är att jag har lidit av lite tidsbrist, tentan ska egentligen inte in förrän på onsdag (alltså om 5 dagar) men jag ska åka till Norge minisemster fre-mån och vägrar tänka på plugg då. Sen på tisdag så ska vi börja jobba med uppsatsen. Det är dock skönt med lite tidspress, annars hade jag väl inte ens kommit igång vid det här laget!

Så min vecka har inte sett mycket roligare ut än såhär (satt i bibblan mån & tis sen har jag varit hemma). På första bilden ser ni min studieplats vid köksbordet under en lunchpaus (i lådan finner ni älgfärsbiffar med matvete, pumpapuré och stekta grönsaker och till detta serverades ajvarsmaksatt creméfraishe). Bilden under är en av alla snapchats som skickats under veckan, just denna gick till Robban som var omtänksam och undrade hur det gick för mig.

IMG_2974 IMG_2973


 


Hemtena nummer 2!

Postad i: Studentlivet, vardagen den 27 October, 2014 av Karolina

1 people like this post.

Nu är det måndag igen och dags för mig att sätta tänderna i hemtenta nummer två för denna tentaperioden. Nu är det religionshistoria som ska avhandlas och ärligt talat tycker jag tentan är skitsvår. Det är så stora frågor som omfattar stora delar av litteraturen i varje fråga vilket gör det svårt att greppa då man måste ta sig genom massa litteratur för att svara på en fråga (vilket som vanligt är mitt eget fel då jag inte läst ordentligt innan). Sen är det lite jobbigt med bara tre essäfrågor också, då det är svårt att förutse hur många poäng man lyckas plocka. Annars är det vanligtvis åtminstone en del med bara massa begrepp som man ganska lätt kan plocka poäng på.

Hur som helst, det är alltså tre stycken essäfrågor och vi ska skriva 1000-1500 ord på varje fråga och se till att vi refererar till var vi hittar litteraturen. Nedan har ni frågorna! (Har bara copy-pasteat från själva tentan och därför är språket som det är, misstänker att han inte riktigt läst genom efter att han skrev ihop tentan… väldigt professionellt…)

 


 

1. Ett återkommande tema i antika religioner är kampen mellan ordning och kaos. Beskriv hur minst tre olika religioner beskriver den konflikten och de politiska och sociala implikationer det kan ha haft. Jämför också de olika religionerna och lyfta fram hur deras förhållningsätt liknar och skiljer sig åt från varandra och vilka orsaker som kan finnas till det.

2. Medan förkristna religioner var polyteistiska skilde de sig åt i synen på gudarna. Men hjälp av kurslitteraturen beskriv hur egyptiska, grekiska och fornnordiska gudar presenteras och hur man såg på dem? Varför skiljer sig synen på sådant som allsmäktighet och föränderlighet mellan de olika religionerna?

3. Välj ut några exempel där du kan se hur antika religioner fortfarande har en påverkan på våra kultur? Jämför de moderna exemplen med deras antika föregångare och lyft fram hur tolkningen har ändrat eller bevarat betydelsen jämfört med dess antika föregångare.


 


En hösthelg

Postad i: Studentlivet, vardagen den 27 October, 2014 av Karolina

2 people like this post.

Så har ytterligare en helg hunnit passera, känns verkligen som att tiden fram till jul bara kommer att flyga iväg. Denna helgen började ju hur som helst redan i torsdags då vi firade Runesson med middag på stan, hur mysigt som helst och lyxigt med en långhelg som smygstartar redan på torsdagen. Fredagskvällen spenderades hemma då vi lagade supergoda wraps och sedan höstmös med serier hela kvällen. På lördagen hade vi en riktigt mysdag och strosade på stan och shoppade lite. Sen lagade vi höstmiddag hemma med älgfilé, pumpa och trattkantarellsås. Sen föll det sig som så att vi senare på kvällen åkte vi hem till Daniel och sen blev det en sväng nere på stan som slutade lite senare än vi kanske hade planerat då vi ju skulle ha en lugn helg i helgen, men så kan det gå! Därför var söndagen inte mycket mer produktiv än en storhandling på kvällen.

Det var alltså en liten sammanfattning av min helg, om det intresserar er att läsa om precis vad jag sysslar med vet jag ju i och för sig inte, men detta är ju faktiskt lite av min dagbok också :)

 


 


Klaaaaar!

Postad i: Studentlivet, vardagen den 22 October, 2014 av Karolina

2 people like this post.

Idag blev jag äntligen färdig med min hemtenta! Eller redan i förmiddags faktiskt, men sen har jag ägnat tiden åt att förbereda en redovisning inom den andra kursen (religionshistoria, vi skulle analysera en historisk text utifrån ett gäng frågor) och sedan också gått på seminarie och redovisat. Efter det åkte jag direkt iväg på pilates och nu är jag alltså äntligen hemma :)

Sen har jag ju ingen aning om hur det gått, men det har man ju ändå aldrig. Så nu är det bara att hålla tummarna!

Det betyder också att jag imorgon har en “vilodag” eftersom nästa hemtenta inte kommer förrän på fredag. Den tänkte jag dock ägna åt att kolla upp lite litteratur inför uppsatsen som jag ska ägna mig åt resten av terminen (jag börjar skriva direkt efter att religionhistoriehemtentan är inlämnad). Vi har nämligen en liten uppstartsträff på fredag och det känns skönt om man kan komma dit och ha någorlunda koll på läget.

Just det! Sen kommer min lilla “vilodag” avslutas på toppenvis då jag efter min yoga ska bege mig ner på stan då vi ska ut och käka ett gäng för att fira Gustav som fyller år. Vi ska prova den nya restaurangen 1854 som jag velat gå till hela hösten :) Så det blir nog en bra dag imorgon med!


 


Veckomenyn!

Postad i: Studentlivet, vardagen den 20 October, 2014 av Karolina

2 people like this post.

Trots att både jag och Robin är inne i tentaperioder just nu (har suttit hela dagen idag och typ inte lyckats producera något alls, men vissa dagar måste få vara lite sämre antar jag) måste vi ju faktiskt ändå äta mat! Därför tänkte jag ta och slänga upp veckans meny här idag, det var ju uppskattat sist. Som vanligt är det inte planerat vilken dag vi äter vilket eftersom det beror lite på vad man är sugen på/orkar laga. Däremot gör vi alltid en veckomeny innan vi åker och veckohandlar så vi vet vad vi ska äta under veckan :) Denna vecka blev det massa pumpa, har varit nyfiken på det ett tag och nu är det ju sådana tider.

(Nu är det bara två receptlänkar, resten hittar vi på lite medan vi lagar)

 

1. Älgryggbiff med couscoussallad och ajvarsmaksatt creme fraishe. (Det käkade vi nu ikväll)

2. Chilihet pumpasoppa med ingefärsyoghurt

3. Viltkryddad färslimpa med pumpa och äpple

4. Wok på viltkött med lime, ingefära, grön curry kokosmjölk och nudlar

5. Wraps med viltskav, grönsaker, creme fraishe och guacamole

6. Gös med broccoli, potatis och äggsås

 


 


Karolina Bergman

Karolina Bergman
Hejsan!

Jag heter Karolina och går sista året här på Linköpings universitet.Till sommaren planerar jag att vara färdig gymnasielärare inom svenska och religion.

Här får ni chansen att hänga med mig genom sista året i studentlivet och ända fram i mål! Här kommer ni får ta del av hur man bäst klarar sig som student, efter fyra år har jag nämligen samlat på mig en hel del tips och tricks som kan underlätta, och kanske till och med förgylla, studentvardagen.

Har ni några frågor är det bara att slänga in en kommentar under ett inlägg eller maila mig på: karbe238@student.liu.se.


Sök i bloggen

Sidor

Kategorier

Mest bloggat omArkiv

MetadataDetta är en personlig webbsida och information framförd här representerar inte Linköpings universitet. Se även Policy för www-publicering vid Linköpings universitet.

This is a personal www page. Opinions expressed here do not represent the official views of Linköpings universitet. Please refer to Linköpings universitets wwwpolicy.karolinas blogg drivs av WordPress