Äntligen fredag!

Postad i: Studentlivet, vardagen den 17 October, 2014 av Karolina

2 people like this post.

Så kom den äntligen, fredagen! Jag är i och för sig fortsatt ambitiös och sitter i skolan 9-15 och skriver på hemtentan för att sedan möta Veronica, Jake & Robin på fredagspuben för att ta en (förhoppningsvis) välförtjänt fredagsöl! Fredagspuben är här på campus då det studentdrivna fiket Baljan på torsdags- och fredagseftermiddagar byter skepnad till en pub istället. Efter att vi varit där så ska vi hem till oss och laga sushi tillsammans, så himla kul! Älskar sushi och älskar matlagningspyssel tillsammans med vänner hemma i köket :)

Även lördagen har faktiskt storslagna planer, då ska nämligen jag, Robin & Björn ta tåget till Stockholm för att gå på Malins inflyttningsfest! Ska bli så himla kul att träffas igen. Sen på söndag åker vi tillbaka till Linköping igen. Så det är en fartfylld helg även detta, man är ju bara ung en gång, yolo osv.

Hoppas ni också får en fin fredag och har en härlig helg framför er! :)

 


 


Eftermiddagsdippen

Postad i: Studentlivet, vardagen den 15 October, 2014 av Karolina

1 people like this post.

Har idag suttit i skolan sen ca halv nio och skrivit på hemtentan, och det har minsann gått riktigt bra! Fram tills nu då.. Klockan är nu halv tre och jag måste säga att jag lätt tappar all inspiration såhär på eftermiddagen. Hela förmiddagen var jag hur pigg och klar i huvudet som helst, sen mötte jag upp Björn, Veronica och Linda för lunch mellan 12-13 och sen satte jag mig här igen och nu känner jag bara hur orken rinner ur mig. Det beror nog också lite på att jag har de svåraste begreppen kvar på fråga ett (de som jag liksom skjutit framför mig då jag vet att de är lite knivigare än de andra) men det är bara att försöka hitta ny motivation och försöka tänka på att när jag väl fixat det där sista får jag lov att gå hem för dagen!

Sitter nu insvept i min gigantiska halsduk och försöker hälla i mig kaffe för att få fram de sista krafterna :)

Bild 2014-10-15 kl. 09.09


 


Så ser hemtentan ut!

Postad i: Studentlivet, vardagen den 14 October, 2014 av Karolina

1 people like this post.

I vanlig ordning tänkte jag ta och lägga upp hemtentan här på bloggen, så ni vet vad det är jag kommer ägna mig åt närmsta tiden! Sen antar jag att det kanske kan vara intressant att se hur en hemtenta kan se ut egentligen. Gällande denna tentan kan jag känna att den är stor för att vara en tentamen på endast 6,5 hp. Sen tror jag att den kommer bli väldigt svår för mig då jag inte läst alls speciellt mycket i kursboken (den som omnämns som Beauchamp & Childress i tentan) inför tentan. Att jag inte gjort detta beror i sin tur på att boken är på engelska, och det har jag egentligen inga problem med, men när det är biomedicinsk etik som behandlas blir det allt lite knivigt. Dock har ju föreläsaren gått genom det där, så har ju lite grepp i alla fall. Nu har jag inte börjat jobba med tentan än, men jag tror säkert jag ska lyckas reda ut det tillslut, det har ju gått förr liksom.

Nedan är själva tentan, först en beskrivning på hur vi ska gå till väga och betygssättning, sedan själva frågorna (totalt 4 st):

Besvara nedanstående uppgifter (utförligt) på sammanlagt 10 sidor (Times New Roman 12, 1,5 radavstånd). För betyget godkänt krävs 40p. För betyget Väl godkänd krävs 60p. Vid poängbedömingen tas hänsyn till såväl kvantitativa (hur många relevanta aspekter man tar upp) som kvalitativa (hur man analyserar och argumenterar) aspekter. Använd kurstexter (kursbok + pdf-texter) och föreläsningsmaterial när du besvarar frågorna. Hemskrivningen skall göras självständigt.

1. Vad innebär följande? (Svara relativt utförligt) (20 p)
a) Det kategoriska imperativet (enligt Kant)
b) Nyttoprincipen
c) “Common morality” (enligt Beauchamp & Childress)
d) Hälsocentrerat ramverk inom genetisk rådgivning gällande fosterdiagnostik (enligt Nordgrens definition)
e) Omsorgsetik
f) Acceptabla kriterier för moralisk status (enligt Beauchamp & Childress)
g) Moraliska dilemman
h) Etisk induktivism
i) Begreppet QALY som en del av CEA
j) Person (enligt Singer)

2.
Respekt för autonomi är en central etisk princip enligt Beauchamp & Childress. Välj några olika områden (typer av sjukvård) inom hälso- och sjukvården (oavsett land) och ge exempel på olika typer av problem som kan uppstå inom dessa olika områden när man försöker tillämpa denna princip. Hur bör dessa problem lösas enligt Beauchamp & Childress? Ta också själv ställning och anför dina argument (20 p)

3.
Rättvis fördelning av begränsade ekonomiska resurser är en viktig fråga inom hälso- och sjukvården (oavsett land). Hur bör en sådan fördelning göras enligt några av de olika etiska synsätt som analyseras av Beauchamp & Childress? Ta också själv ställning och anför dina argument. (20 p)

4.
Tillämpa Beauchamp & Childress etiska ramverk på några olika problem som är centrala i dagens debatt om skolan. Analysera argumenten rörande dessa problem (för och emot olika lösningar på problemen) med hjälp av dess etiska ramverk (de fyra principerna). Ta också själv ställning till problemen och anför dina argument.

 


 


Lugn start på veckan

Postad i: Studentlivet, vardagen den 14 October, 2014 av Karolina

2 people like this post.

Efter en fartfylld helg med en massa flängande och en massa folk så tog jag mig en ganska så lugn måndag för att ladda upp inför idag när jag får min hemtenta i etik (vi får den nu i eftermiddag efter vår föreläsning). Så jag började dagen med att göra klart en seminarieuppgift som jag ska redovisa idag, sen mötte jag upp Bambi för en promenad runt Stångån. Som ni ser var Thea också med såklart. Efter det så städade jag upp lite här hemma och sen åkte jag ut till Tornby och handlade lite nya grejer till lägenheten (bland annat ett soffbord som jag spanade in på Åhlens i Bollnäs) så nu är det höstfint här hemma!

Tycker det är rätt skönt att städa och fixa inför att man får en hemtenta, då är man liksom lite mer mentalt redo. (Och det blir svårare att skjuta på skrivandet “för jag måste bara städa upp det där först” vilket annars är en klassiker).

Nu ska jag slänga i mig lite lunch innan det är dags för seminarie och sen ska jag möta upp Björn för en liten runda på stan.

IMG_2941


 


Mot Bollnäs!

Postad i: Studentlivet, vardagen den 9 October, 2014 av Karolina

1 people like this post.

Just nu sitter jag på tåget påväg mot Bollnäs! Min mormor bor nämligen där :) Däruppe stannar jag tills lördag, sen åker jag med morsan hela vägen hem till Småland och sen åker jag och Robin tillsammans tillbaka till Linkan på söndag. Ett himla flängandes kan tyckas men då är det när man vill hinna träffa alla man tycker om :)


 


Karolina Bergman

Karolina Bergman
Hejsan!

Jag heter Karolina och går sista året här på Linköpings universitet.Till sommaren planerar jag att vara färdig gymnasielärare inom svenska och religion.

Här får ni chansen att hänga med mig genom sista året i studentlivet och ända fram i mål! Här kommer ni får ta del av hur man bäst klarar sig som student, efter fyra år har jag nämligen samlat på mig en hel del tips och tricks som kan underlätta, och kanske till och med förgylla, studentvardagen.

Har ni några frågor är det bara att slänga in en kommentar under ett inlägg eller maila mig på: karbe238@student.liu.se.


Sök i bloggen

Sidor

Kategorier

Mest bloggat omArkiv

MetadataDetta är en personlig webbsida och information framförd här representerar inte Linköpings universitet. Se även Policy för www-publicering vid Linköpings universitet.

This is a personal www page. Opinions expressed here do not represent the official views of Linköpings universitet. Please refer to Linköpings universitets wwwpolicy.karolinas blogg drivs av WordPress