Det här måste jag ju gå på!

Postad i: Allmän den 19 April, 2017 av liofa930

I morgon är det en lunchföreläsning om grön ekonomi och kanske rentav av medborgarlön, vad häftigt! Äntligen kan vi kanske se ljuset ur den här mörka arbetstunneln vi befunnit oss i alldeles för länge.  Det är Carl Schlyter, fd europaparlamentariker som ska prata, och det passar ju ännu mer perfekt nu när jag studerar EU igen, dessutom är föreläsningen i samma hus som jag ska vara i efter lunch, kul, då vet jag vad jag gör imorgon. Har du inget viktigare för dig så tycker jag du ska komma dit, C1 kl 12.30!

Annars ramlar livet på ungefär som vanligt, förkylningen vill inte släppa greppet helt även om jag anar slutet på skiten, igår hade vi seminarium om EU och det var väl intressant, även om ämnet är tämligen torrt. Frågan är ju varför vi är så ointresserade av frågan, och okunniga. Vare sig vi vill eller ej så är ju EU extremt viktigt för alla oss som är medlemmar, lagarna och reglerna påverkar mer än vi tror på alla nivåer, trots att det känns som att de där som bestämmer sitter så långt borta och inte har med oss att göra. Vi konstaterade igår att det är bara när det dyker upp en fråga som verkligen berör som vi vaknar till, som med de krokiga gurkorna och snuset, annars lunkar vi på och gitter knappt gå och rösta. En orsak som nämndes igår var den historiska, att vår egen demokrati, våra partier och valsystem, vuxit fram under lång tid med djupa rötter i våra folkrörelser, de sitter liksom i vår ryggmärg. EU kom mycket senare, kom utifrån med redan fastlagda institutioner och demokratiska spelregler som vi inte alls känner oss hemma i eller förstår. Tror det ligger väldigt mycket i det, och som en annan sa igår; vi vet att vi kan dra om vi tröttnar, vi kan välja att lämna EU; men vi kan liksom inte välja att lämna Sverige, inte så länge som vi bor kvar, och denna dörr som finns där gör vårt engagemang lite halvhjärtat.

Ja, det finns mycket att fundera över, men nu ska jag försöka förstå kopplingen mellan islam och demokrati……

Liona Fahlström

Hej!
Jag går tredje året på lärarprogrammet 7-9, sv/samhäll och är 47 år. Min blogg handlar givetvis om skolan som jag belyser ur alla perspektiv då jag pluggar här på LiU, har barn i grundskola och gymnasium samt jobbar extra som vikarie 1-9. Förutom skolans värld skriver jag om sånt som berör mig, både högt och lågt. Hoppas du finner läsningen givande!

Lionas blogg drivs av WordPress