Alla dessa invandrare…

Postad i: Allmän den 17 May, 2017 av liofa930

Igår satt vi på medborgarkontoret i Skäggetorp och fick lära oss mycket intressant om stadsdelen och till slut sjönk det in i min lilla hjärna hur många som bor där i den mångkulturella smäldegeln, nämligen fler än i hela min hemkommun Åtvidaberg som har lite drygt 11 000 invånare. Man tror det bor ca 12 000 personer i Skäggetorp även om ingen vet exakt, folk kommer och går, en del gömmer sig, andra bor inneboende hos släkt och vänner. När jag studerar statistiken över inkomst och arbetslöshet är det inga upplyftande siffror direkt, skolresultaten är inte heller några glädjande dokument att traggla sig igenom, mediabevakningen över området sker huvudsakligen på det nattsvarta området, tja, summa summarum, det känns ganska tungt. Den trevliga damen på medborgarkontoret är däremot full av tillförsikt inför framtiden, med bygge av villor i området kommer andra samhällsklasser att flytta in i området och kommunikation kan uppstå mellan klasserna. Tjohoo vad kul.

Samma dag som vi sitter och lär oss om Skäggetorp delas en artikel på fb som återigen får mig att fundera på varför det här med integration ska vara så förbaskat svårt. Visst, vi har lite olika kulturer och religioner, vi pratar olika språk och lever efter varierande normer men vi är ju alla människor och det finns inget som heter ursvensk (eller urnorsk eller urvadduvill), vi är alla en salig blandning och det borde ha sjunkit in i våra tröga skallar vid det här laget. Enligt forskarna kom de första människorna knallande söderifrån till våra breddgrader  för sisådär tiotusen år sen, några år senare kom nästa folkvandring från nuvarande Ryssland och promenerade ner från norr och människorna blandade sig med varandra, tja sedan kom en  grupp bönder strosande från Turkiet och Syrien och lärde svennarna att bruka jorden istället för att flacka runt med jakt och plock. Varför i jösse namn inbillar vi oss att det finns något ur?? Vi har alltid vandrat runt och blandat oss med varandra, vilken idiot tror det är logiskt med taggtråd och murar?

Läs gärna artikeln här och ta sen en tur till grannen som inte bor närmast, det kan bli trevligt!

Liona Fahlström

Hej!
Jag går tredje året på lärarprogrammet 7-9, sv/samhäll och är 47 år. Min blogg handlar givetvis om skolan som jag belyser ur alla perspektiv då jag pluggar här på LiU, har barn i grundskola och gymnasium samt jobbar extra som vikarie 1-9. Förutom skolans värld skriver jag om sånt som berör mig, både högt och lågt. Hoppas du finner läsningen givande!

Lionas blogg drivs av WordPress