Skriv så jag fattar!

Postad i: Allmän den 10 September, 2017 av liofa930

Åh, så underbart att höra på p1 där några ambitiösa doktorander undersökt 700 000 vetenskapliga artiklar och slår fast det jag sagt hela tiden, det skrivs allt krångligare, helt i onödan. Vad är vitsen med att skriva något om människor som läser inte förstår vad man skrivit? Varför krångla till det med onödigt långa ord och meningar, varför skriva så styltigt och “fint” bara för att det ska framstå mer seriöst? Dessutom så sprider det sig ner i åldrar och utbildningar, redan på gymnasiet försöker elever skriva så knöligt och omständligt som möjligt, bara för att liksom. Doktoranderna som gjorde den omfattande studien kan självklart inte ge svar på varför det blivit så här, men gissar på att den som skriver vetenskapliga artiklar försöker gå in  i den förväntade rollen, man skriver som man tror man ska skriva. Sedan blir det givetvis rundgång; andra läser det tillkrånglade och fortsätter krångla till sitt egna språk….Helt i onödan och dessutom förstör det bara utgångsmotivet med artikeln som väl ändå måste vara att så många som möjligt ska kunna läsa, förstå och ta till sig det skrivna. Lyssna gärna på programmet här , artikelforskningen börjar 30 min in, men har du tid så är ju p1 alltid lärorikt och intressant.

Söndag och pluggdag, den här kursen innehåller många vetenskapliga artiklar som ska manglas genom min hjärna, och tro mig, jag håller med doktorander på KI, de är sällan lättlästa!

Liona Fahlström

Hej!
Jag går tredje året på lärarprogrammet 7-9, sv/samhäll och är 47 år. Min blogg handlar givetvis om skolan som jag belyser ur alla perspektiv då jag pluggar här på LiU, har barn i grundskola och gymnasium samt jobbar extra som vikarie 1-9. Förutom skolans värld skriver jag om sånt som berör mig, både högt och lågt. Hoppas du finner läsningen givande!

Lionas blogg drivs av WordPress