Tröttare Àn tröttast

Postad i: AllmÀn den 28 March, 2017 av liofa930

0 people like this post.

JodĂ„, telefonen har plingat sĂ„ det blev jobb bĂ„de igĂ„r och idag. Det Ă€r ju bra, för pengarna behövs verkligen.  Om du funderar pĂ„ att plugga sĂ„ gör det, nu, att plugga samtidigt som man har barn som behöver bĂ„de det ena och andra Ă€r ibland vĂ€ldigt kĂ€mpigt. Jag har hört att Ă€ven de barnlösa studenterna kĂ€nner sig fattiga, men har lite svĂ„rt att förstĂ„ det. Hur som helst, jag försöker finputsa lite pĂ„ tentan nu innan det Ă€r dags att kvĂ€llsa djuren och sjunka ner i soffan. En text Ă€r ju aldrig klar, man kan alltid fylla pĂ„ lite, dra bort lite, förtydliga och förkorta. Inte vet jag om det blir bĂ€ttre, men vill sjĂ€lvklart att den ska vara sĂ„ bra som möjligt nĂ€r jag skickar in den imorgon, speciellt nĂ€r vi fĂ„tt sĂ„ lĂ„ng tid pĂ„ oss. Ska bli spĂ€nnande med nya kursen, Politiska system i jĂ€mförande perspektiv. Jag har blĂ€ddrat lite i kursdokumenten och hittat en bok pĂ„ blocket, den hĂ€r kursen börjar inte förrĂ€n v. 15 men det lilla inhoppet med samhĂ€llskunskap kĂ€nns bara förvirrande. Antar att det Ă€r av schematekniska orsaker, men det blir lika rörigt varje gĂ„ng nĂ€r man börjar en kurs, gĂ„r en vecka för att sedan börja en ny kurs, hur tusan ska man minnas början sen nĂ€r första kursen fortsĂ€tter 8:e maj?? Äh, det löser sig vĂ€l i Ă„r ocksĂ„, nu Ă€r det fokus pĂ„ de dĂ€r politiska systemen som ska jĂ€mföras. Litteraturlistan Ă€r enorm, har ingen aning om vi ska lĂ€sa allt, men det handlar mycket om EU vilket kĂ€nns aktuellt med tanke pĂ„ Brexit och stĂ€ngda grĂ€nser, spĂ€nnande…Ser fram emot att lĂ€ra mig en hel del nytt, har aldrig varit bra pĂ„ det dĂ€r med EU sĂ„ det mesta lĂ€r nog vara nytt för mig.


 


Jag vill inte vara inne!

Postad i: AllmÀn den 26 March, 2017 av liofa930

0 people like this post.

lammunge

AssÄ, hur ska man kunna sitta inne nu, nÀr lammungarna skuttar i hagen, fjÀrilarna har börjat flyga, solen skiner, trÀdgÄrden vill ha pyssel, veden ska fixas och hela vÀrlden ropar: Kom ut!!

NÀ, inte Àr det lÀtt inte, men eftersom jag behöver jobba sÄ mycket som möjligt sÄ ska hemtentan bli klar den hÀr helgen, fast vi har till onsdag natt pÄ oss. Jag tror det ska gÄ vÀgen, fÄr vÀl gÄ in och putsa pÄ den under veckan innan det Àr dags för inlÀmning. Sedan tar den lÄnga vÀntan vid, vÀntan pÄ resultatet, det Àr alltid lika svÄrt att veta hur det gÄr nÀr man gör hemtenta. Vid en  salstenta Àr det betydligt lÀttare att rÀkna poÀng, det Àr kortare, men fler, frÄgor med mer konkret innehÄll för det mesta. PÄ de senaste salstentorna visste jag redan nÀr jag gick dÀrifrÄn ett det gick Ät skogen första gÄngen men att jag med stor sÀkerhet klarade det andra gÄngen. Hemtentor Àr större, mer text ska skrivas, det krÀver mer analys, tillÀmpning av teorier, jÀmförande mellan olika teorier och sÄ egna slutsatser pÄ det. Fler fallgropar och utlÀmnad till en examinators tolkningar. Tro mig, ifall du inte redan visste, alla bedömer texter olika, det gÄr aldrig att veta innan vilken sorts text just den hÀr examinatorn föredrar, ska det vara mycket eget, mest referenser, kortfattade sammandrag eller uttömmande svar inom nÄgra fÄ omrÄden. Man vet inte, det Àr bara att chansa och hoppas det gÄr vÀgen, det vÀrsta som kan hÀnda Àr ju bara en omtenta, inte hela vÀrlden. Jag tror ÀndÄ att jag kommer att fÄ godkÀnt, och det Àr jag nöjd med, sociologi Àr sÄ stort, vet inte alls om jag fÄtt med det som förvÀntats av mig.

Men nu tar jag rast och njuter av lite mer sol, sedan hoppas jag pÄ ett sms i morgon som sÀger att jag ska jobba.


 


Rörigt nu

Postad i: AllmÀn den 22 March, 2017 av liofa930

0 people like this post.

Vi har ju nÄgra fÄr och igÄr nÀr vi kom hem sÄ hittade vi tvÄ döda lamm och ett levande i boxen, mamman ville inte lÄta ungen dia, och ungen ville inte dia, sÄ det blev en orolig natt med mjölkande av sparkande tacka och matande av litet lamm.

SÄ, trött som en gnu Àr det nu dags för sista seminariet, det gÄr som det gÄr, sen kommer hemtentan ut som vi har en hel vecka pÄ oss att att skriva. Det kÀnns verkligen lyxigt efter de korta hemtentorna under svenskan men vem vet, det kanske Àr enormt stora och svÄra frÄgor, jag hÄller tummarna att det gÄr vÀgen. IgÄr hade vi debatt om barnfattigdom och jag skulle givetvis argumentera för att det inte finns barnfattigdom i Sverige, inte helt lÀtt, men som vanligt kan jag gÄ igÄng pÄ nÀstan vilket Àmne som helst sÄ jag gjorde mitt bÀsta för att pÄstÄ nÄgot som helt stred mot min övertygelse. Visst, vi ser inte svÀltande barn pÄ vÄra gator, men vi ser vÀldigt mÄnga som far illa och jag blev faktiskt chockad nÀr jag fick höra att lÀrarna Àr det yrkesgrupp som Àr sÀmst pÄ att göra orosanmÀlan, för de Àr rÀdda om relationen till förÀldrarna. Det hÀr Àr svÄra frÄgor, och det Àr verkligen inte alltid som socialen gör det bÀsta jobbet heller, men som lÀrare ser vi barnen hela dagarna, fem dagar i veckan, om inte vi anmÀler nÀr barn far illa, vem ska göra det dÄ?? Det kostar inget att ringa ett samtal, men det kan vara den avgörande skillnaden för ett barn.

Ja, sen Ă€r dĂ„ den hĂ€r kursen slut, och jag kĂ€nner mig inte klar, men det Ă€r bara att ladda för nya kursen, ett litet pass samhĂ€llskunskap och sedan politik, livet rullar vidare…

 

 

 


 


FÄr man kidnappa en förelÀsare?

Postad i: AllmÀn den 17 March, 2017 av liofa930

0 people like this post.

Eller nĂ„gra stycken, liksom ta en grupp samtidigt, köra ivĂ€g dem till en öde ö och bara diskutera, samtala och frundera i flera dagar? Är det ok? I sĂ„ fall vill jag knycka sprĂ„ksociologen, nationalekonomen och de “vanliga” sociologerna och sedan se vad som hĂ€nder. Jag ska vĂ€l inte tjata mer om att det gĂ„r alldeles för fort, det Ă€r bara att acceptera och gilla lĂ€get, man hinner inte grĂ€va pĂ„ djupet, mĂ„nga kurser ska hinnas med och mĂ„nga teorier ska bankas in – han sa sĂ„ och han sa sĂ„ – men jag sörjer det likvĂ€l. Det Ă€r som smĂ„, smĂ„ smakbitar av en trerĂ€ttersmeny dĂ€r du inte ens hinner skymta huvudrĂ€tten förrĂ€n resterna av efterrĂ€tten bĂ€rs ut, jag Ă€r inte fĂ€rdig, jag Ă€r inte mĂ€tt pĂ„ lĂ„nga vĂ€gar. TyvĂ€rr misstĂ€nker jag att man inte fĂ„r kidnappa förelĂ€sare heller, sĂ„ jag fĂ„r vĂ€l helt enkelt vara nöjd med det jag fĂ„tt höra hittills och ladda inför hemtentan som kommer ut pĂ„ onsdagen efter de tvĂ„ sista seminarierna.

Dagen spenderades som vanligt pÄ en liten skola dÀr jag ska jobba varje fredag terminen ut i en liten trea. Det Àr jÀttekul, smÄ gulliga barn fulla av energi, frÄgor och Äsikter. Tempot Àr högt och skratten mÄnga, synd att det bara Àr en dag i veckan.

Trevlig helg pÄ er!


 


Ibland ser jag skrÀp-tv ocksÄ

Postad i: AllmÀn den 16 March, 2017 av liofa930

0 people like this post.

Fast inte Parneviks som vi fick se en snutt av pÄ förelÀsningen igÄr. NÀ, den enda dokussÄpa jag ser Àr Farmen, kÀnner mig mest hemma i den miljön och under sociologistudierna sÄ funkar dessa program suverÀnt som studieobjekt. Det finns ju annars gott om möjligheter att studera mÀnniskor i grupp i dagens tv-utbud; ung och bortskÀmd ger mig rysningar, lyxfÀllan ger mig magsÄr, tonÄrsbossen ger mig mardrömmar och Parneviks fÄr mig att somna men Farmen Àr hemma pÄ nÄgot sÀtt.  Visst, jag erkÀnner direkt att jag skrockar förnöjt och skadeglatt i soffan nÀr jag ser hur deltagarna försöker hantera lie, yxa och sÄg men inser att allt Àr svÄrt nÀr man inte kan det. Just att slÄ med lie Àr betydligt svÄrare Àn det ser ut och verkligen inget man lÀr sig pÄ en kafferast. Men, hur som helst, sociologistudier pÄ farmen Àr intressant. HÀr ser vi inga akademiker eller överklass, bara lÄgklassade mÀnniskor som gör sitt bÀsta för att hitta sin plats i en frÀmmande grupp av mÀnniskor som alla slÄss om en plats i den ÄtrÄvÀrda finalen och chans till de 500 000 kr som vinnaren tar hem, förutom Àran (kÀndisskapet) förstÄs. Efter sprÄksociologin Àr det intressant att studera sprÄk och ordval dÀr bÄde den Àldsta och yngsta gÀrna anvÀnder ett grovt sprÄk med könsfokus, ur ett maktperspektiv kan man snabbt konstatera att det inte behöver vara den som talar mest som har högst status och hur olika deltagarna kommunicerar dels med varandra och dels talar till tittarna nÀr de andra inte hör. Det hÀr med strukturer och sociala system blir tydligt i en grupp dÀr ingen kan lÀmna, inga intryck utifrÄn kommer in, det blir ett samhÀlle i samhÀllet dÀr anpassning kontra individualism blir explosionsartad. Alla klarar inte anpassningen och explosionerna Àr smÄtt underhÄllande att se. Ofta undrar jag hur det skulle vara att leva sÄ, i en liten grupp med mÀnniskor du inte valt och utan möjlighet att ringa kompisar för att prata av sig. Intressant Àr det i vilket fall som helst.

 


 


Liona Fahlström

Hej!
Jag gÄr tredje Äret pÄ lÀrarprogrammet 7-9, sv/samhÀll och Àr 47 Är. Min blogg handlar givetvis om skolan som jag belyser ur alla perspektiv dÄ jag pluggar hÀr pÄ LiU, har barn i grundskola och gymnasium samt jobbar extra som vikarie 1-9. Förutom skolans vÀrld skriver jag om sÄnt som berör mig, bÄde högt och lÄgt. Hoppas du finner lÀsningen givande!


Sök i bloggen

Sidor

Kategorier

Mest bloggat omArkiv

MetadataDetta är en personlig webbsida och information framförd här representerar inte Linköpings universitet. Se även Policy för www-publicering vid Linköpings universitet.

This is a personal www page. Opinions expressed here do not represent the official views of Linköpings universitet. Please refer to Linköpings universitets wwwpolicy.Lionas blogg drivs av WordPress