Du kan, om du verkligen ger dig fasiken pÄ det

Postad i: AllmÀn den 27 May, 2017 av liofa930

0 people like this post.

FörlÄt att jag tjatar, men sÄ fort jag hör nÄgon över typ trettio sÀga att hen Àr för gammal för att börja plugga tar jag fram mig sjÀlv som motbevis. Livet Àr sÄ himla lÄngt, varför bara ge upp och lÄta dagarna gÄ i vÀntan pÄ döden, eller vad? Jag förstÄr inte vad alla Àr sÄ rÀdda för som att livet gÄr att planera och förutsÀga, det rullar pÄ i full fart och min tanke Àr att vi ska göra det bÀsta av det, hjÀlpa varandra och bli sÄ bra som vi bara kan, som mÀnniskor, inte som prylsamlare.

Nu har vi Àntligen fÄtt resultatet frÄn terminens sista tenta och dÄ kan jag konstatera att jag lyckats fÄ vg pÄ allahopa, vilket Àr minst sagt fantastiskt för min gamla hjÀrna som mÄste lÀra nytt hela tiden, men det gÄr, och kan jag sÄ kan du, sluta skylla pÄ Äldern, att du glömt hur man pluggar, att du inte kan komma ihÄg eller förstÄ en massa nytt. HjÀrnan Àr en fantastisk konstruktion, Àven om den gÄr lite lÄngsammare med Ären sÄ gör den nya kopplingar hela tiden och slutar aldrig utvecklas om du vÀljer att utmana den.

Har ju en sista kurs kvar, samhÀllskunskap med stadsdelsvandring och skapandet av ett lÀromedel, men det blir ingen mer tenta, sÄ jag kÀnner hur sommarlovet Àr strax inom rÀckhÄll med ett lÄngt, roligt sommarjobb.


 


Godmorgon

Postad i: AllmÀn den 26 May, 2017 av liofa930

0 people like this post.

Solen, fĂ„glarna och tuppen vĂ€ckte mig vid femtiden, men vad gör vĂ€l det nĂ€r livet Ă€r sĂ„ underbart och jag ska ivĂ€g till mitt nya jobb. Eftersom det Ă€r lite ont om lĂ€rarjobb under sommaren sĂ„ ska jag jobba pĂ„ ett hem för ensamkommande flyktingungdomar i sommar, och det kĂ€nns sĂ„ kul, givande och sorgligt pĂ„ samma gĂ„ng. Vet inte hur det kommer att bli nĂ€r en del fĂ„r avslag och tvingas Ă„tervĂ€nda, men det blir desto större glĂ€dje nĂ€r andra fĂ„r sitt efterlĂ€ngtade PUT. Migrationspolitiken Ă€r helt galen i det hĂ€r landet, men jag kan inte göra sĂ„ mycket Ă„t det just nu, mer Ă€n att försöka rösta bra nĂ€sta Ă„r och under tiden göra tillvaron sĂ„ bra som möjligt för de jag arbetar med pĂ„ hemmet. Jag var ju dĂ€r hĂ€romveckan pĂ„ en introduktionsdag och givetvis blev det en del plugghjĂ€lp inför nationella prov i svenska, kan inte lĂ„ta bli att förundras över hur ambitiösa killarna var, hur de kĂ€mpade med att förstĂ„ och hur de antecknade allt jag sa, frĂ„gade och ville verkligen lĂ€ra sig. För hundrafemtielfte gĂ„ngen undrar jag vad vi har gjort med de svenska barnen som Ă€r sĂ„ skoltrötta och mest rycker pĂ„ axlarna Ă„t plugg och kunskap. FrĂ„gor och kommentarer som: ” Varför mĂ„ste jag kunna det hĂ€r? Jag ska bli bla bla bla sĂ„ jag behöver inte veta det hĂ€r.  Äh, det Ă€r gĂ„r att googla om man behöver veta nĂ„got” , Ă€r liksom vardagsmat. Desto mer intressant att lĂ€sa om Einstein och hans pĂ„stĂ„dda dĂ„liga skolresultat som inte alls stĂ€mmer överens med verkligheten, Ă€ven om han inte var nĂ„gon snĂ€ll mönsterelev sĂ„ var han ambitiös och förstod tidigt vikten av kunskap och bildning, inte bara inom naturvetenskapliga Ă€mnen, Ă€ndĂ„ hör vi ofta om att skolan inte Ă€r sĂ„ viktig, se pĂ„ Einstein….Ja, se pĂ„ honom och grĂ€v ner dig i böckerna, utan kunskap stĂ„r vi tomma och försvarslösa för allehanda populistiska strömningar i samhĂ€llet, redo att hoppa pĂ„ första bĂ€sta trumpen som kommer med enkla lösningar pĂ„ all vĂ€rldens problem.

Men nog om detta, dags att bege sig till jobbet, hoppas du fÄr en kanonhelg!


 


Vattentunnorna Àr tomma

Postad i: AllmÀn den 24 May, 2017 av liofa930

0 people like this post.

Första vĂ„ren hĂ€r i min stuga hörde jag vĂ„rvattnet dĂ„na i bĂ€cken intill nĂ€r snön och isen smĂ€lte sĂ„ vattnet forsade fram. Vid stallet kom det upp vatten och bildade rĂ€nnilar nerför vĂ€gen, nĂ„got som alltid hĂ€nt varje vĂ„r enligt de som bodde hĂ€r innan. De senaste Ă„ren har jag varken hört nĂ„got dĂ„nande vatten eller haft vatten rinnande utmed stallet, det oroar mig. Förra Ă„ret hade inte nĂ€rmaste bonden hö att sĂ€lja sĂ„ jag fick Ă„ka lĂ„ngt för att hitta mat till djuren, nu Ă€r jag rĂ€dd att det blir lika torrt i Ă„r. Larmrapporterna duggar pĂ„ istĂ€llet för regnet, varningar om lĂ„gt grundvatten och tips om hur vi kan spara pĂ„ vattnet men det dĂ€r har jag alltid gjort, vattnar med regnvatten och sĂ„ kallat grĂ„vatten, tĂ€cker odlingarna med halm för att minska avdunstningen och vattnar aldrig grĂ€smattan. Vad mer kan jag göra? Hoppas att klimatförĂ€ndringen gĂ„r att hejda, att flygresorna blir extremt dyra och importerat kött belĂ€ggs med straffskatt istĂ€llet för att vara sĂ„ billigt sĂ„ vi hellre köper mrsa-flĂ€sk frĂ„n Danmark och nöt frĂ„n feedlots istĂ€llet för det inhemska med strĂ€ngare lagar, att vi Ă€ter mer grönt efter sĂ€song och att alla överhuvudtaget tĂ€nker till. Men hur stor Ă€r den chansen, vi alla vill ju leva nu, ha kul, koppla av, Ă€ta billigt och det dĂ€r med vattnet Ă€r sĂ€kert överdrivet…..

NÀ, idag Àr jag ledig, jag ska njuta av solen och hoppas pÄ regn medan jag fortsÀtter plantera och pyssla ute.


 


Och dÀr swichade helgen förbi

Postad i: AllmÀn den 21 May, 2017 av liofa930

0 people like this post.

Sommaren damp ner i naturen som exploderade i grönt och blommor i en skönhet som nÀstan gör ont i sjÀlen. Nattsömnen förintas av frenetiska fÄglar och ljuset som förtrollar och hÄller kvar mig utomhus sÄ lÀnge som det bara Àr möjligt, hur ska man kunna sova nÀr mörkret Àntligen gett vika och allt pulserar av liv?
Helgen försvann i ett virrvarr av studentbalsvackra son och flickvĂ€n, stadsgofika med dotter och kompisar, ved, trĂ€dgĂ„rd, hĂ€stkörtur och besök av god vĂ€n som alltid stannar alldeles för kort tid. SjĂ€lvklart varvade jag allt med lĂ€sning och undersökande av stadsdelar i Linköping inför vĂ„r redovisning av SkĂ€ggetorp. Men alla dessa torra fakta sĂ€ger sĂ„ lite om mĂ€nniskorna bakom, det Ă€r siffror som visar pĂ„ lĂ„ga löner, nior som lĂ€mnar skolan utan gymnasiebehörighet, hög arbetslöshet och lĂ„g utbildningsnivĂ„ pĂ„ de vuxna. Men allt som finns dĂ€r bakom, kĂ€nslor och tankar, drömmar och mardrömmar, driv och uppgivenhet, kĂ€rlek och vĂ€nskap. Detta grĂ€vande i fakta fĂ„r mig att fundera pĂ„ hur mina barndomssiffror skulle ha sett ut om nĂ„gon granskade….Förmodligen bedrövliga, men de visar inte pĂ„ all den kĂ€rlek, frihet, trygghet, vĂ€nskap, stöd och uppmuntran som ocksĂ„ fanns dĂ€r, det Ă€r lurigt, det dĂ€r med siffror och statistik.

Imorgon Àr det jobbdags, och sommarlovet hÀnger pÄ lÄset, sen Àr det bara tre smÄ terminer kvar innan jag Àr fÀrdigutbildad lÀrare, mÀrklig kÀnsla som ingen siffra i vÀrlden kunde ha visat nÀr jag var barn för bara nÄgra Är sedan.


 


Alla dessa invandrare…

Postad i: AllmÀn den 17 May, 2017 av liofa930

0 people like this post.

IgĂ„r satt vi pĂ„ medborgarkontoret i SkĂ€ggetorp och fick lĂ€ra oss mycket intressant om stadsdelen och till slut sjönk det in i min lilla hjĂ€rna hur mĂ„nga som bor dĂ€r i den mĂ„ngkulturella smĂ€ldegeln, nĂ€mligen fler Ă€n i hela min hemkommun Åtvidaberg som har lite drygt 11 000 invĂ„nare. Man tror det bor ca 12 000 personer i SkĂ€ggetorp Ă€ven om ingen vet exakt, folk kommer och gĂ„r, en del gömmer sig, andra bor inneboende hos slĂ€kt och vĂ€nner. NĂ€r jag studerar statistiken över inkomst och arbetslöshet Ă€r det inga upplyftande siffror direkt, skolresultaten Ă€r inte heller nĂ„gra glĂ€djande dokument att traggla sig igenom, mediabevakningen över omrĂ„det sker huvudsakligen pĂ„ det nattsvarta omrĂ„det, tja, summa summarum, det kĂ€nns ganska tungt. Den trevliga damen pĂ„ medborgarkontoret Ă€r dĂ€remot full av tillförsikt inför framtiden, med bygge av villor i omrĂ„det kommer andra samhĂ€llsklasser att flytta in i omrĂ„det och kommunikation kan uppstĂ„ mellan klasserna. Tjohoo vad kul.

Samma dag som vi sitter och lÀr oss om SkÀggetorp delas en artikel pÄ fb som Äterigen fÄr mig att fundera pÄ varför det hÀr med integration ska vara sÄ förbaskat svÄrt. Visst, vi har lite olika kulturer och religioner, vi pratar olika sprÄk och lever efter varierande normer men vi Àr ju alla mÀnniskor och det finns inget som heter ursvensk (eller urnorsk eller urvadduvill), vi Àr alla en salig blandning och det borde ha sjunkit in i vÄra tröga skallar vid det hÀr laget. Enligt forskarna kom de första mÀnniskorna knallande söderifrÄn till vÄra breddgrader  för sisÄdÀr tiotusen Är sen, nÄgra Är senare kom nÀsta folkvandring frÄn nuvarande Ryssland och promenerade ner frÄn norr och mÀnniskorna blandade sig med varandra, tja sedan kom en  grupp bönder strosande frÄn Turkiet och Syrien och lÀrde svennarna att bruka jorden istÀllet för att flacka runt med jakt och plock. Varför i jösse namn inbillar vi oss att det finns nÄgot ur?? Vi har alltid vandrat runt och blandat oss med varandra, vilken idiot tror det Àr logiskt med taggtrÄd och murar?

LÀs gÀrna artikeln hÀr och ta sen en tur till grannen som inte bor nÀrmast, det kan bli trevligt!


 


Liona Fahlström

Hej!
Jag gÄr tredje Äret pÄ lÀrarprogrammet 7-9, sv/samhÀll och Àr 47 Är. Min blogg handlar givetvis om skolan som jag belyser ur alla perspektiv dÄ jag pluggar hÀr pÄ LiU, har barn i grundskola och gymnasium samt jobbar extra som vikarie 1-9. Förutom skolans vÀrld skriver jag om sÄnt som berör mig, bÄde högt och lÄgt. Hoppas du finner lÀsningen givande!


Sök i bloggen

Sidor

Kategorier

Mest bloggat omArkiv

MetadataDetta är en personlig webbsida och information framförd här representerar inte Linköpings universitet. Se även Policy för www-publicering vid Linköpings universitet.

This is a personal www page. Opinions expressed here do not represent the official views of Linköpings universitet. Please refer to Linköpings universitets wwwpolicy.Lionas blogg drivs av WordPress