Helt otroligt!

Postad i: Hem-hemma, Livet den 26 July, 2017 av Mathilda

1 people like this post.

Blir inte mĂ„nga ord sagda hĂ€r, sommartid. Har blogg-semester. Viktigt med Ă„terhĂ€mtning, det vet man ju? Har dock bĂ„de slutat jobba för sommaren och ingen omtenta. Tankar i banor om “för mycket semester” Ă„terkommer dĂ„ jag suttit 6h framför Netflix tre dagar i strĂ€ck. Mitt enda pĂ„gĂ„ende projekt gĂ„r ut pĂ„ att sĂ€nka min vilopuls med löptrĂ€ning. DessvĂ€rre har det projektet pĂ„gĂ„tt sen 2014 och inte givit nĂ„gra tydliga (inga alls) resultat.

Tar mycket promenader. Ofta blir de kortare Ă€n vad jag tĂ€nkt. Är mycket lĂ€ttdistraherad, hinner ofta inte mer Ă€n 300m. “Åh, vilken fin bĂ€nk! Vilken utsikt! HĂ€r stannar jag“. Eller som hĂ€romdagen nĂ€r jag efter 15 min stöter pĂ„ en ambulans. Pausar podden, stannar upp vid sidan om vĂ€gen och bara iakttar hĂ€ndelseförloppet. Sirenerna ljuder, vĂ€rlden stannar upp, bilarna saktar in och kör snabbt som vinden ur vĂ€gen för den gula bilen. Helt KOMMUNIKATIONSLÖST och utan tveksamheter bara viker bilisterna av ifrĂ„n sin rutt. För att nĂ€r ambulansen passerat stilla Ă„tergĂ„ till att bli en trafikerad 50-vĂ€g i Mellansverige.

Vilket land. VILKA mÀnniskor! VILKET samarbete! FANTASTISKT!

BĂ€st att jag gĂ„r hem igen och bearbetar detta“.


 

Taggar:  - IVA-slang

Postad i: Hem-hemma, MedicinÀrt, Sommarjobb den 18 July, 2017 av Mathilda

1 people like this post.

IVA-sköterskan: Han har 44 i andningsfrekvens, 89% i saturation pÄ 15 liter reservoarmask och ett pCO2 pÄ 3,2.

NarkoslÀkaren: Jahapp. Ja, men dÄ fÄr det bli sÄ.

IVA-sköterskan: Bli…?

NarkoslÀkaren: Burken*. Han mÄste in i burken. Dra upp lÀkemedlen sÄ krökar** vi ned honom och slangar pÄ***.

—–

*Burken: respiratorn.

**Kröka ned: söva.

***Slanga pÄ: sÀtta diverse nÄlar, katetrar och tuber.


 

Taggar:  - Work

Postad i: Hem-hemma, Sommarjobb den 6 July, 2017 av Mathilda

1 people like this post.

“Mathilda, vilken termin gĂ„r du nu?”

“Oj, vad snabbt tiden gĂ„r. Vet du vad du ska bli?”

“NarkoslĂ€kare?”

Tillbaka pÄ jobbet. Kul! VÀlfungerande klinik. Men det vet ni. NÀr en intensivvÄrdsavdelning har tvÄ överbelÀggningar (hur Àr det ens möjligt?) och narkoslÀkarna kommer till salarna för att lösa av undersköterskorna för lunch, dÄ vet man vilken sorts arbetsplats man har. En helt fantastisk sÄdan.

Stötte Ă€ven pĂ„ den lĂ€kare jag hade som handledare under min infektionsplacering hĂ€r i Eskilstuna. Han konsultade pĂ„ IVA. “NĂ€men hej Mathilda, jobbar du hĂ€r?”, sa han. Mannen kom alltsĂ„ ihĂ„g mig. Extremt ovĂ€ntat. MEN jag Ă€r ju i och för sig en EXTREMT karismatisk person. Inget jag kan styra över. Folk glömmer inte en sĂ„n som mig.

Har precis gĂ„tt av tvĂ„ nattpass och tanken Ă€r nu att jag ska sova. TyvĂ€rr hittade jag detta tumblr-konto, sĂ„ lĂ€r inte sova Ă€n pĂ„ ett tag. ALLTSÅ. BĂ€sta jag sett!!!!!! KAN INTE SLUTA LÄSA HJÄLP MIG??!!


 

Taggar:  - Raki!

Postad i: Hem-hemma den 25 June, 2017 av Mathilda

1 people like this post.

Har alltsĂ„ varit i Grekland! Kanonkul. Framförallt kanonvarmt. Har en kĂ€nsla av att jag kan vara född i fel land. Att jag egentligen Ă€r grek. Älskar olivolja. Och vem vill inte gĂ„ i pension nĂ€r man Ă€r 50? Är grek i sjĂ€len. Minus ciggmissbruket.

Var en spĂ€nnande resa! Fick Ă„teruppliva en man. Typ, nĂ€stan. Han ramlade ihop. Svimmade. Okej, det var ett blodtrycksfall. Knappt ett fall. Han reste sig efter 10 sekunder. Men under de 10 sekunderna var jag redo att plocka fram HLR-skillsen, precis dĂ€r vid poolen. Men blev alltsĂ„ inget. En fellow semesterfirare gav rĂ„det att mannen skulle “take a small glass of raki”. Jag höll inte med och rekommenderade istĂ€llet vatten. Gick med en gnutta besvikelse tillbaka till solstolen.

Haj.

DSC_0774


 

Taggar:Det Àr G

Postad i: LĂ€karprogrammet, Sommarjobb, T7 den 16 June, 2017 av Mathilda

2 people like this post.

HALLÅ! En hĂ€ndelserik tid sen sist. Tar det kronologiskt:

  1. Skrev tentan.
  2. Klarade tentan.
  3. SlÀppte alla hÀmningar under tentafest.
  4. MĂ„dde piss dagen efter tentafest.
  5. For till Södermanland.
  6. Började jobba.
  7. Jobbade tre nÀtter.
  8. MÄdde piss dagen efter jobbat tre nÀtter.

Vilket tar oss till nutid. Är ENORMT lĂ€ttad att tentan gick vĂ€gen. SĂ„hĂ€r i efterhand Ă€r minnena ifrĂ„n tillfĂ€llet ytterst vaga. NĂ„got med ett barn som hade svĂ„rt att andas. En frĂ„gvis man med katarakt och en mycoplasmapneumoni. Minns en viss irritation över bildkvaliteten i tentan. Kan till och med ha varit sĂ„ att jag la en liten skriftlig kommentar om detta. “Ja, JAG ser i alla fall inte vad detta ska förestĂ€lla för kroppsdel!!!!”. Är bra pĂ„ konstruktiv kritik.

Var kul att vara tillbaka pÄ jobbet. Har jÀvligt kul dÀr. Underbart. Och intressant. IntensivvÄrd Àr en klass för sig. Det Àr en speciell kÀnsla att sitta och snickesnacka med narkoslÀkaren klockan 03:30 pÄ morgonen i vÀntan pÄ att en dödssjuk patient ska svara pÄ behandling. Ska dock inte pÄstÄ att jag arbetat ihjÀl mig dessa tre nÀtter. Folk var rÀtt lugna.

Sitter i detta nu och övervÀger om jag ska ge sömnen en chans eller ej. Man hinner stÀlla om dygnet ganska rejÀlt genom att vara vaken tre nÀtter i rad. Och med tanke pÄ att jag Äker till Arlanda kl 03:00 inatt kÀnns det aningen hopplöst att ens försöka sova. Dygna? I think so.

MÄste ju börja förbereda mig för framtida jourpass. Bara tvÄ Är kvar nu. Hehe.


 

Taggar:  -  -  - Mathilda Altis

Mathilda, 24-Ă„rig före detta Eskilstunabo, rapporterar live ifrĂ„n termin 7 pĂ„ lĂ€karprogrammet och allt som hör dĂ€rtill. Klagar för mycket, tĂ€nker för mycket, skrattar för mycket – följ med pĂ„ resan.

FrÄga, tipsa eller bara hÀlsa, antingen i kommentarsfÀltet eller skicka ivÀg ett mail till matal290@student.liu.se


Sök i bloggen

Sidor

Kategorier

Mest bloggat om

anatomi basgrupp förelÀsning hÀlsa IVA Linköping Livet LÀkarprogrammet neurologi Pluggis Sommarjobb T5 T6 T7 Tanzania US

Arkiv

MetadataDetta är en personlig webbsida och information framförd här representerar inte Linköpings universitet. Se även Policy för www-publicering vid Linköpings universitet.

This is a personal www page. Opinions expressed here do not represent the official views of Linköpings universitet. Please refer to Linköpings universitets wwwpolicy.Mathildas blogg drivs av WordPress