“Sexism Ă€r en myt”

Postad i: Livet den 27 April, 2017 av Mathilda

1 people like this post.

LÄt oss diskutera Paradise Hotel. Det mÄ vara sÄ att jag varje gÄng jag ser detta program, förlorar ett signifikant antal hjÀrnceller. Men lÄt oss dÄ ocksÄ komma ihÄg att det finns personer som professionellt Àgnar sig Ät att slÄ andra mÀnniskor medvetslösa inför publik. DÀr tappar man antagligen ocksÄ ett signifikant antal hjÀrnceller. Och för egen del ser jag hellre pÄ Paradise Hotel Àn Àgnar mig Ät det senare.

Hur som helst. Paradise Hotel tenderar att illustrera nutida attityder och beteenden pÄ ett exceptionellt sÀtt. Damer och herrar, lÄt mig exemplifiera 2017 Ärs typiska, smyg-kvinnofientliga 23-Äring:

Deltagare #1 – Du Ă€r en feminin kille, okej? Jag Ă€r en mer maskulin kille, liksom. Fattar du? Vi Ă€r vĂ€ldigt olika dĂ€r.

Deltagare #2 – Ja, det Ă€r vi.

NÄgra sekunders kÀbbel senare

Deltagare #1 – Din stil och ditt sĂ€tt att prata… en fjolla liksom.

Deltagare #2 – Jaha, okej…

KĂ€bbel, kĂ€bbel, kĂ€bbel… KĂ€bbel. 

Deltagare #1 – Den dagen du sa till mig att jag var kvinnoförnedrande, dĂ„ brast det för mig.

Deltagare #2 – Men du ÄR ju det?

Deltagare #1 – Vet du varför du tycker det? För att du ÄR en kvinna? *hĂ„nfnitter* Det Ă€r det som Ă€r grejen. Du Ă€r en jĂ€vla KVINNA. Kvinna. Kvinna!

Jahapp. SÄ sitter man dÀr. Som kvinna, kvinna, kvinna. Och bara VAD I HELVETE menar han? Det lÄter LITE som att han försöker anvÀnda mitt kön som ett tecken pÄ svaghet? Eller? Vad tycker ni? Konstigt. NÀr jag egentligen Àr ganska sÀker pÄ att han skulle vara rejÀlt sugen pÄ att vara lika smart, snygg och rolig som mig. En kvinna. KVINNA!!!!

Sitt ner i bÄten, deltagare #1. 


 

Taggar:KASAM

Postad i: Livet, MedicinÀrt, T7 den 23 April, 2017 av Mathilda

1 people like this post.

Kommer pÄ mig sjÀlv med att ha för mig konstiga saker, ibland. Exempelvis Àr min favoritaktivitet pÄ fina vÄrdagar (som denna) att besöka den kyrkogÄrd jag bor intill. Och i avsaknad av gravsten att besöka, kan en undra varför jag Àgnar mig Ät detta. Jo, jag vill ÀndÄ hÀvda att det Àr flera anledningar: 1) Fina blommor. I mitt nÀsta liv ska jag bli florist. 2) Total avsaknad av ljud. Alla ska vara sÄ förbannat högljudda annars. Men inte pÄ kyrkogÄrdar. Och bibliotek. 3) Att vara pÄ en kyrkogÄrd, och lÀsa namn pÄ folk som dog för snart 100 Är sedan, fÄr en att inse vissa saker. Dels att namn verkligen kommer igen, och dels att en INTE ska vara sÄ random att ha en konventionell gravsten nÀr en sjÀlv kastar in handduken. TÀnker mig en annorlunda geometrisk form. Eventuellt med en inbyggd godisautomat för den som vattnar blommorna. Ja/nej?

I fredags hade vi en förelĂ€sning om rehabiliteringsmedicin. Ett nĂ„got avlĂ€gset Ă€mne, det medges, men Ă€ndĂ„ jĂ€vligt intressant rent existentiellt. Och en pĂ„minnelse om hur förbannat subjektivt hĂ€lsa faktiskt Ă€r. Just i fredags diskuterades hur olika mĂ€nniskor hanterar ryggmĂ€rgs- och hjĂ€rnskador. Hur en person som Ă€r tetraplegiker, med respiratorbehov och personlig assistans 24h om dygnet, kan uppge att den bĂ„de Ă€r lycklig och har hĂ€lsa. Samtidigt som en person med mĂ„ttliga handikapp efter en ryggmĂ€rgskada – noll invaliditet enligt försĂ€kringskassan – kan vara suicidal. FörelĂ€saren i frĂ„ga var Richard Levi, god vĂ€n med Claes Hultling. En smĂ€rre kĂ€ndis inom svensk medicin. För den som behöver motivation och perspektiv pĂ„ livet rekommenderar jag denna dokumentĂ€r. HĂ€lsa Ă€r, som sagt, i mĂ„ngt och mycket en upplevelse snarare Ă€n ett tillstĂ„nd. Fan, vad viktigt det Ă€r att komma ihĂ„g det, Ă€ndĂ„. 


 

Taggar:  -  -  - Arbetsmedicin hittills…

Postad i: LÀkarprogrammet, MedicinÀrt, T7 den 19 April, 2017 av Mathilda

1 people like this post.

*Diskussion om alternativa vĂ€gar runt blodtransfusionsvĂ€grande patienter. EPO – erytropoetin, stimulerar av röda blodkroppar – kommer pĂ„ tal.*

Klasskamrat: EPO skulle vÀl dÄ klassas som vÀldigt dyrt, och hur lÄngt ska man gÄ i kostnader för att en patient vÀgrar en viss behandling?

FörelÀsare: Aeeh, EPO, Àr det sÄ himla dyrt?

Klasskamrat: Jo, det var det i detta scenario i alla fall, men…

FörelÀsare: Det tror jag inte pÄ. EPO tar jag ju innan VÀtternrundan, sÄ dyrt Àr det inte.

Detta följs av ett obekvÀmt skratt i salen, och statistiken pÄ googlingar i hur man anmÀler dopingbrott steg med 150%. 


 

Taggar:  -  - LKPG

Postad i: LĂ€karprogrammet, T7 den 16 April, 2017 av Mathilda

1 people like this post.

Glad pĂ„sk, kompisar! SjĂ€lv har man inte mĂ„lat ett enda Ă€gg, letat ett enda pĂ„skĂ€gg eller pyntat ett enda ris. Sjukt ohĂ€ngiven pĂ„skfirare. Är i vilket fall pĂ„ hemmaplan, Ă„terigen. De kommande tvĂ„ veckorna i Linköping Ă€r teoriveckor – tjoho! Tema arbetsmedicin. Vad ÄR ens det? Återkommer i frĂ„gan.

OM jag förstĂ„tt saken rĂ€tt Ă€r det TVÅ dagar kvar till sista ansökningsdag till höstens antagningar. Hur mĂ„nga nervösa smĂ„ gymnasister sitter dĂ€r ute nu, rĂ€ck upp en hand! För den snabbtĂ€nkte Ă€r det ingen nyhet att jag började lĂ€karprogrammet pĂ„ vĂ„rterminen. Men anekdotiskt kan jag berĂ€tta att jag sökte höstterminen, ocksĂ„. TyvĂ€rr kom jag inte in. 94e reserv, eller nĂ„got sĂ„dant. Började jobba fulltid som brevbĂ€rare istĂ€llet (saknar det, fan). NĂ„gon vecka in pĂ„ terminen fick jag dock ett samtal att jag kommit in pĂ„ reservplats, och dĂ€r och dĂ„ var tvungen att tacka ja eller nej. ÄndĂ„ jĂ€vligt elakt! Noll betĂ€nketid. IntrĂ€ngd i ett hörn, typ. Hade ju redan skrivit pĂ„ anstĂ€llningsavtal, och ett statligt företag Ă€r inte ett företag man jĂ€vlas med i första hand. DĂ€rför tackade jag snĂ€llt nej till en plats i HT13-klassen. NĂ„gon jĂ€vel i den klassen Ă€r alltsĂ„ skyldig mig ett fett TACK. Heh.

Lycka till allihopa. Och kom ihÄg att Linköping Àr bÄde hemtrevligt, blommigt och festligt. Kom hit!


 

Taggar:  - VÄga vÀgra UV-ljus

Postad i: LĂ€karprogrammet, T7 den 10 April, 2017 av Mathilda

1 people like this post.

Det Ă€r pĂ„skvecka och jag har officiellt passerat min egen blekhetsgrĂ€ns. Det Ă€r nĂ„got Ă€ckligt med mig nĂ€r jag blir blek. Folk ryggar tillbaka, fĂ„r svĂ„rt att titta mig i ögonen. Det tĂ€r pĂ„ ens sjĂ€lvkĂ€nsla. En genomsnittsmĂ€nniska hade kanske i denna situation gĂ„tt ett par vĂ€ndor pĂ„ nĂ€rmaste solarium – men inte jag. För jag har tagit till mig hudlĂ€karnas skrĂ€mselpropaganda och VÄGRAR lĂ€gga mig i en melanom-sĂ€ng. IstĂ€llet tog jag mig idag till Apoteket och köpte ACO brun-utan-sol-lotion. Nu ska jag bli brun och frĂ€sch! (LĂ€s: orange och genomskĂ„dad). Gör sĂ„ ni med!

TvĂ„ dagar kvar pĂ„ radiologen! Ska inte ljuga – fy helvete vad jag lĂ€ngtar till pĂ„sk och 4-dagars ledigt. Men det Ă€r Ă€ndĂ„ nĂ„got speciellt med radiologin. Det hĂ€r att vara den första som ser hjĂ€rntumören. Eller den första som ser massiva tumörer i levern pĂ„ en patient som söker för sketen magont. Man Ă€r liksom alltid först pĂ„ bollen, och kan se hela hĂ€ndelseförlopp rulla ut framför en. LĂ€skigt och coolt pĂ„ samma gĂ„ng.


 

Taggar:  - Mathilda Altis

Mathilda, 24-Ă„rig före detta Eskilstunabo, rapporterar live ifrĂ„n termin 7 pĂ„ lĂ€karprogrammet och allt som hör dĂ€rtill. Klagar för mycket, tĂ€nker för mycket, skrattar för mycket – följ med pĂ„ resan.

FrÄga, tipsa eller bara hÀlsa, antingen i kommentarsfÀltet eller skicka ivÀg ett mail till matal290@student.liu.se


Sök i bloggen

Sidor

Kategorier

Mest bloggat om

anatomi basgrupp förelÀsning hÀlsa IVA Linköping Livet LÀkarprogrammet neurologi Pluggis Sommarjobb T5 T6 T7 Tanzania US

Arkiv

MetadataDetta är en personlig webbsida och information framförd här representerar inte Linköpings universitet. Se även Policy för www-publicering vid Linköpings universitet.

This is a personal www page. Opinions expressed here do not represent the official views of Linköpings universitet. Please refer to Linköpings universitets wwwpolicy.Mathildas blogg drivs av WordPress