THE END

Postad i: Uncategorized den 26 October, 2017 av Mathilda

2 people like this post.

Hello cyperspace-dudes. Jag har verkligen varit en riktigt djÀvul som undanhÄllit information. Sedan ett bra tag tillbaka (vi snackar sommartid) har LiU lagt om sin approach vad gÀller sociala medier. Detta har inneburit att vi bloggers fallit bort, och bloggarna lagts ned. Sad, I know.

Denna sida kommer alltsÄ att försvinna inom kort. Tack för att ni lÀst. Det har varit kul. Kanske ses vi igen. NÄgonstans mÄste man ju ventilera?

Kram <3


 


OmvÀnd psykologi

Postad i: LÀkarprogrammet, MedicinÀrt, T8 den 27 September, 2017 av Mathilda

2 people like this post.

Åh, vad jag ÄLSKAR att ha teoriveckor. Nice att bara sitta tillbakalutad och ha nĂ„gon som förklarar saker för en. Utan att man ens behöver frĂ„ga. FörelĂ€sarna Ă€r Ă€ven roliga. För det mesta omedvetet. Fick följande episod berĂ€ttat för oss:

FörelÀsare: Vilken tror ni Àr den vanligaste intoxen vi ser pÄ akuten?

Studenter: *tystnad*

FörelÀsare: Jag kan ge er en ledtrÄd genom att sÀga att det Àr nÄgon alla i det hÀr rummet nÄgon gÄng har tagit.

Ensam student: …MARIJUANA!

FörelÀsare: Ah, nej, paracetamol var rÀtt svar. Men tack för att du delar med dig!

Förutom intoxer har vi hittills hunnit prata om anemier, blödningar, koagulationsrubbningar, hjÀrtinfarkter, njurstenar, samt brÀnnskador. AngÄende det sistnÀmnda rÄder jag er alla att INTE googla escharotomy. AlltsÄ att INTE göra detta.

NEJ, sa jag?! LĂ„t bli!


 

Taggar:  -  - International

Postad i: LĂ€karprogrammet, Livet, T8 den 25 September, 2017 av Mathilda

2 people like this post.

I ett trÄngt, mörkt rum, med ST-lÀkare, patient och ögonmikroskop som enda vittne: 

ST-lÀkare: Ja, men dÄ var vi nog klara hÀrinne.

Jag: Gick ju superbra.

Tystnad. Patienten vÀnder sig mot mig och ler ett slugt leende. 

Patient: Är du indisk?

Förvirrad blick utbyts mellan lÀkare och mig. 

Jag: Om jag Àr ifrÄn Indien? Haha, nej, det Àr jag inte.

Patient: Nehe, oh, förlĂ„t mig… Bangladesh?

Nej.

Patient: Pakistan?

Nope.

Patient: Iran?

NĂ€.

Jag: Hehe, nĂ€. AlltsĂ„… Sverige.

Besvikelsen i patientens ögon var pÄtaglig. Varför kan jag inte bara vara Iranier för?


 

Taggar:  -  - ER

Postad i: LÀkarprogrammet, MedicinÀrt, T8 den 17 September, 2017 av Mathilda

2 people like this post.

Det Àr ett faktum: akuten Àr superkul. 5 av 5 toasters. Aldrig varit med om att dagarna gÄtt sÄ fort! Faktorer som kan ha spelat in i min upplevelse: 1) Folk var jÀvligt roliga. 2) Just denna vecka var akuten dubbelbemannad pÄ lÀkarfronten. 3) Jag kunde alltsÄ vÀlja att gÄ med pÄ vilka patienter jag ville utan ens ett spÄr av huvudansvar. Parallellt kunde jag ocksÄ fÄ valfri undervisning av jouren.

Imorgon ska jag till kirurgakuten. KĂ€nns lite halvdant. Jag totalbondade med en patient i förra veckan och LOVADE och SVOR pĂ„ att inte bli kirurg. Det sista personen i frĂ„ga ropade Ă„t mig i korridoren var “KOM IHÅG: INTE KIRURG!!!!!”. DĂ€rav kĂ€nner jag nu att det kan bli svĂ„rt att ta till mig det kirurgerna sĂ€ger. Har ju avlagt ett löfte. Ska inte ha nĂ„got med dom att göra. Stelt.

I övrigt Ă€r patientklientelet pĂ„ akuten en salig blandning av mĂ€nniskor. Man förundras över hur olika uppfattning folk har över NÄR man faktiskt ska söka akuten. I ena Ă€nden har vi “jag-har-varit-lite-yrslig-av-och-till-i-en-mĂ„nad-bĂ€st-jag-söker-akuten-idag-mĂ„ndag-morgon-klockan-07:30”-mĂ€nniskorna. De Ă€r lite störande. I andra Ă€nden ser vi “jag-har-senaste-veckan-tilltagande-andningssvĂ„righeter-och-benödem-sĂ„-att-jag-inte-lĂ€ngre-kan-gĂ„-till-köket-men-det-Ă€r-sĂ€kert-inget”-folket. De Ă€r nĂ€stan ÄNNU mer störande.

Haj.


 

Taggar:  - VC vecka 1

Postad i: LÀkarprogrammet, MedicinÀrt, T8 den 2 September, 2017 av Mathilda

2 people like this post.

BÄde denna termin och förra terminen lÀrde jag mig vÀldigt mycket om mÀnniskor under mina vÄrdcentralsplaceringar.

Framförallt: folk “har inte tid”. Ofta har de inte tid att ens VARA pĂ„ vĂ„rdcentralen – helst ska besöket gĂ„ pĂ„ under 5 minuter. Och allra minst har de tid att vara sjuka. De mĂ„ste ju jobba. Att vara borta ifrĂ„n jobbet i tvĂ„ dagar skulle, i mĂ„nga fall, leda till en lokal apokalyps och förödelse i klass med andra vĂ€rldskriget.

Än mindre har folk tid med att Ă€ndra sin livsstil. Varför skulle det behövas, va? Vi har ju en sjukvĂ„rd i detta land som Ă€r i vĂ€rldsklass! “Nu fĂ„r ni fixa detta, för jag mĂ„ste kunna jobba fattar ni vĂ€l!!!!”. SjĂ€lvklart, vĂ€nta ska jag bara hĂ€mta det dĂ€r pillret som botar din artros-slitna knĂ€led, KOL och kĂ€rlkramp. Det ligger i samma lĂ„da som det rosa enhörningsglitter vi anvĂ€nder för att fixa vĂ€rldsfred.

NĂ€men. Kan man inte vara borta ifrĂ„n sitt arbete i ett par förkylningsdagar per Ă„r utan att hela verksamheten raserar, dĂ„ vill jag Ă€ndĂ„ pĂ„stĂ„ att NÅGOT inte stĂ„r rĂ€tt till. Och botemedlet stavas inte penicillin.


 

Taggar:  -  - Mathilda Altis

Mathilda, 24-Ă„rig före detta Eskilstunabo, rapporterar live ifrĂ„n termin 7 pĂ„ lĂ€karprogrammet och allt som hör dĂ€rtill. Klagar för mycket, tĂ€nker för mycket, skrattar för mycket – följ med pĂ„ resan.

FrÄga, tipsa eller bara hÀlsa, antingen i kommentarsfÀltet eller skicka ivÀg ett mail till matal290@student.liu.se


Sök i bloggen

Sidor

Kategorier

Mest bloggat om

anatomi basgrupp förelÀsning hÀlsa IVA Linköping Livet LÀkarprogrammet neurologi Pluggis Sommarjobb T5 T6 T7 T8 Tanzania US

Arkiv

MetadataDetta är en personlig webbsida och information framförd här representerar inte Linköpings universitet. Se även Policy för www-publicering vid Linköpings universitet.

This is a personal www page. Opinions expressed here do not represent the official views of Linköpings universitet. Please refer to Linköpings universitets wwwpolicy.Mathildas blogg drivs av WordPress