Ökade utgifter för FoU

Postad i: AllmÀnt den 13 July, 2018 av Elisabet Wahrby

0 people like this post.

Utgifterna för forskning och utveckling (FoU) i Sverige ökade mellan 2015 och 2017 i fasta priser. Det visar preliminÀra uppgifter frÄn SCB. Offentlig sektors utgifter ökade mest i relativa termer, 16 procent. Företagssektorn stod dock för den största absoluta ökningen med FoU-relaterade utgifter för 8,8 miljarder kronor.

LÀs hela publikationen pÄ SCB:s webbplats


 


LiU-alumn bÀste svensk i EM i mountainbikeorientering

Postad i: AllmÀnt den 10 July, 2018 av helja35

0 people like this post.

I fredags (6 juni) inleddes EuropamÀsterskapet i mountainbikeorientering med en lÄngdistans. En av deltagarna var LiU-alumnen Marcus Jansson, som med sin sjÀtteplats blev bÀste svensk. EM avgörs i Budapest, Ungern, och Marcus Jansson cyklade i mÄl 8 minuter och 49 sekunder efter segrande tjecken Vojtech Ludvik.

.

 


 


Ida KÄhlin klÀttrar pÄ vÄrdens maktlista

Postad i: Institutionen för samhÀlls- och vÀlfÀrdsstudier, Medarbetare den 29 June, 2018 av karso12

0 people like this post.

Ida KĂ„hlin, universitetslektor vid Institutionen för samhĂ€lls- och vĂ€lfĂ€rdsstudier (ISV) och förbundsordförande för Sveriges Arbetsterapeuter, Ă€r med pĂ„ tidningen Dagens Medicins lista över de mest inflytelserika inom hĂ€lso- och sjukvĂ„rden. Hon har klĂ€ttrat till plats 43 pĂ„ listan (frĂ„n plats 51–100 Ă„r 2017). I januari fick hon Dagens Medicins stora debattpris.


 


Fredrik Heintz EU-expert inom AI

Postad i: Institutionen för datavetenskap, Medarbetare den 26 June, 2018 av karso12

0 people like this post.

Fredrik Heintz, docent vid Institutionen för datavetenskap, har blivit utsedd att ingĂ„ i EU-kommissionens expertgrupp inom artificiell intelligens – High-Level Expert Group on AI.
Gruppen har som uppdrag att stötta implementeringen av EUs AI-strategi, vilket innebÀr att formulera rekommendationer om etiska, legala och samhÀlleliga aspekter av AI. Gruppen ska Àven vara styrgrupp för den europeiska AI-alliansen, interagera med andra initiativ, hjÀlpa till att stimulera en dialog med olika intressenter, samla in synpunkter och ta hÀnsyn till dessa i sina analyser och rapporter. I gruppen ingÄr ett 50-tal personer frÄn akademi, företag och organisationer.
https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/high-level-group-artificial-intelligence


 

Taggar:SprÄket hinder för CSN-lÄn

Postad i: AllmÀnt den 11 June, 2018 av Elisabet Wahrby

0 people like this post.

Bristande kÀnnedom om samhÀllet och sprÄksvÄrigheter Àr de frÀmsta anledningarna till att personer med utlÀndsk bakgrund vÀljer att inte ta studielÄn. Det visar en ny undersökning frÄn CSN. BenÀgenheten att lÄna hos inrikes födda med förÀldrar födda i Sverige Àr 74,2 procent. Motsvarande siffra för utrikes födda Àr 50,3 procent. CSN har djupintervjuat 20 person med utlÀndsk bakgrund och ett tydligt svar frÄn dem Àr att det finns en okunskap om svenska samhÀllsinstitutioner och att det skapar en tveksamhet att ta studielÄn.
LÀs hela rapporten pÄ CSN:s webbplats

 


 
Notiser drivs av WordPress