LiU-alumners databas hjÀlpte till att kartlÀgga ParadislÀckan

Postad i: Alumner den 15 November, 2017 av Maria Karlberg

1 people like this post.

Databasföretaget Neo4j hjÀlpte journalister att kartlÀgga miljontals dokument i den sÄ kallade ParadislÀckan, som visar hur storföretag och förmögna personer har placerat pengar i skatteparadis för att slippa betala skatt. Företagets grundare Àr LiU-alumnerna Emil Eifrem och Johan Svensson. Deras tekniska lösning bidrog Àven till avslöjandena av de sÄ kallade Panamadokumenten.

LÀs ocksÄ artikeln LiU-alumner bidrog till Pulitzerpris


 


Högre lön för utbytesstudenter

Postad i: AllmÀnt den 14 November, 2017 av Elisabet Wahrby

0 people like this post.

Utbytesstudenter verkar ha lÀttare att etablera sig pÄ arbetsmarknaden och fÄr Àven högre inkomster Àn bÄde andra utlandsstuderande och studerande i Sverige. De Àr Àven duktiga pÄ att betala av studielÄnen. Det visar en rapport frÄn Centrala studiestödsnÀmnden, CSN, och Statistiska centralbyrÄn.

Cirka 50 000 studenter ingÄr i undersökningen som utgÄr frÄn de som studerat mellan 2007 och 2009, av dem cirka 9 000 utbytesstudenter.
Utbytesstudenterna tjÀnade i genomsnitt 412 700 kr Är 2015, jÀmfört med 309 400 kronor för studenter som enbart studerat i Sverige. Studenter som lÀst utomlands utan nÄgot utbytesprogram fick ocksÄ en jÀmförelsevis högre inkomst, 326 800 kronor.
Utlandsstuderande har betydligt högre studieskulder men de Àr ocksÄ bÀttre pÄ att betala tillbaka skulden som i genomsnitt lÄg pÄ 300 000 kronor, alltsÄ nÀstan dubbelt sÄ mycket jÀmfört med de som studerat i Sverige.

Majoriteten av de som lÀst utomlands bosÀtter sig efter det i Sverige, men jÀmfört med studenter med enbart svenska utbildningar Àr det en högre andel som vÀljer att bosÀtta sig utomlands. Storbritannien, USA och Norge Àr dÄ de populÀraste lÀnderna.

LÀs hela undersökningen pÄ CSN:s hemsida


 


Fem I-plomerades

Postad i: AllmÀnt den 13 November, 2017 av Elisabet Wahrby

0 people like this post.

Studenterna pĂ„ programmet Industriell ekonomi delar Ă„rligen ut ”I-plom” till examinatorerna pĂ„ de fem kurser pĂ„ programmet som fĂ„tt bĂ€st utvĂ€rderingar av studenterna. Vid I-sektionens höstmöte den 7 november delades Ă„ret I-plom ut.
Pristagare var:
Fredrik Stahre (IEI/Logistik- och Kvalitetsutveckling) – Supply Chain logistics
Fredrik Persson (IEI/Produktionsekonomi) – Produktionsledningsprojekt
Daniel Axehill (ISY) – Reglerteori
Mehdi Tarkian (IEI/Maskinkonstruktion) – Produktmodellering
Tomas Svensson (ISY) – Elektronik kandidatprojekt


 


LiU bÀst pÄ att hÄlla kvar ekonomstudenter

Postad i: AllmÀnt den 31 October, 2017 av Elisabet Wahrby

0 people like this post.

Linköpings universitet Ă€r det lĂ€rosĂ€te som Ă€r bĂ€st pĂ„ att hĂ„lla kvar sina studenter pĂ„ civilekonomprogrammet. Termin sex Ă€r fortfarande 84 procent kvar. Det kan jĂ€mföras med LinnĂ©universitetets 59 procent. Det skriver tidningen Civilekonomen och hĂ€nvisar till en rapport frĂ„n UKÄ. Att det Ă€r fĂ€rre kvar pĂ„ termin fem Ă€n termin sex beror pĂ„ att de som Ă„ker som ”freemover” pĂ„ en utlandstermin mĂ„ste ta studieuppehĂ„ll, men kommer tillbaka till termin sex.
LÀs hela artikeln pÄ Civilekonomen


 


Hos Kronofogden i onödan

Postad i: AllmÀnt den 26 October, 2017 av Elisabet Wahrby

0 people like this post.

Fyra av tio med studielÄnsskulder hos Kronofogden har sÄ lÄga inkomster att de kan ha rÀtt att skjuta pÄ Äterbetalningen till CSN. Men fÄ kÀnner den möjligheten. DÀrför satsar CSN pÄ mer information och uppsökande verksamhet för att upplysa lÄntagarna om nedsÀttning.
LÀs CSN:s pressmeddelande hÀr


 
Notiser drivs av WordPress