Läkaresällskapet prisar LiU-professor

0 people like this post.

Professor emeritus Chris Anderson, verksam vid Institutionen för klinisk och experimentell medicin (IKE), har av Svenska Läkaresällskapet belönats med Ellis och Ivar Janzons pris 2019. Han får utmärkelsen ”för hans innovativa och tvärvetenskapliga forskning inom hudfysiologi och mikrodialys med frågeställningar inom hudbarriär, hudreaktivitet och psoriasis”.

0

Fler sökande till LiU:s internationella kurser våren 2020

0 people like this post.

Linköpings universitet är en av landets fyra lärosäten som fått fler sökande i första hand till vårens internationella utbildningar jämfört med förra året.
För LiU:s del är det bara internationella kurser som ges under vårterminen och till dem har studenter från inte mindre än 46 länder har sökt, flest från Irak och Iran. 143 sökande har valt LiU som första alternativ vilket innebär en ökning på 8 procent. För landet som helhet ligger motsvarande siffra för de internationella kurserna på 4 procent. Nästa steg i antagningsprocessen är urvalet och sökande till landets internationella kurser kan vänta antagningsbesked den 10 oktober.

Till UHR och ansökningsstatistiken

0

Elva LiU-forskare om lyckan och den mänskliga existensen

0 people like this post.

Med Kjell O. Lejon, professor på Institutionen för kultur och kommunikation (IKK), som redaktör funderar elva forskare vid LiU på begreppet lycka i en ny bok. De vrider och vänder på lyckan ur elva infallsvinklar utifrån fyra disciplinära perspektiv: filosofiska, konstvetenskapliga, religionsvetenskapliga och socialantropologiska.

Längtan efter lycka präglar många mänskliga uttryck. Är den en känsla? Ett välbefinnande? Kan den bli beständig – i så fall, hur? I boken Tankar om lycka (Carlssons) medverkar förutom Kjell O. Lejon konstvetarna Niclas Franzén, Anna Ingemark, Kerstin Lind, Karin Ström Lehander och Gary Svensson, socialantropologerna Björn Alm och Åsa Nilsson Dahlström, religionsvetaren Fredrik Gregorius samt filosoferna Martin Berzell, András Szigeti och Fredrik Stjernberg. Samtliga är verksamma vid IKK.

0

Bronsplats för Linköpings Studentsångare i internationell tävling

0 people like this post.

Llangollen International Musical Eisteddfo i Llangollen som hålls i Wales är en av världens största musiktävlingar med 50 000 besökare. Varje år tävlar cirka 4 000 personer från hela världen i olika kategorier. Vid tävlingen, som pågick den 1-7 juli, kammade Linköpings Studentsångare hem bronsmedaljen i manskörssklassen.
Styckena kören framförde var Vuojhna Biegga av Jan Sandström som bygger på en samisk jojk av Johan Märak, samt vinnarstycket från Linköping Studentsångare Composition Award 2016, At Teasdale’s av Cecilia Damström.

– Det känns fantastiskt att få det här prestigefyllda priset.  Det är såklart också extra roligt att vi är en aktiv del i arbetet med att sätta Sverige på världskartan inom körkonst, säger Christina Hörnell, director musices vid LiU och dirigent för Linköpings Studentsångare.

Lyssna på Studentsångarnas tävlingsbidrag

0

Plats 23 för Ida Kåhlin på Dagens Medicins ”Maktlista”

0 people like this post.

”Jag är glad men samtidigt ödmjuk inför min placering på listan, med makt kommer ansvar” säger LiU:s Ida Kåhlin. Det var för tre år sedan som Ida bubblade in på Dagens Medicins lista över sjukvårdens hundra mäktigaste personer och i år har hon klättrat upp till plats 23. “Det är som  ett kvitto över vilken formell eller informell makt man har i sjukvårdsvärlden i Sverige. Den är en väg in i vissa miljöer där man kan skapa viktiga kontakter. Den ökar ens möjligheter att driva sitt arbete framåt och att få göra skillnad i Sveriges hälso- och sjukvård”.  Läs en längre intervju med Ida Kåhlin.

 

0