Sent omsider

Postad i: Uncategorized den 28 September, 2017 av Rebecka Vahlgren

0 people like this post.

Hej!

Pga omstĂ€ndigheter sĂ„ svĂ€var LiU:s studentbloggar pĂ„ ostadiga framtidsmoln – vi vet Ă€nnu inte riktigt vad som hĂ€nder men troligtvis kommer den hĂ€r bloggen inte finnas kvar sĂ„ lĂ€nge till. Universitetet behöver en uppfrĂ€schning vad gĂ€ller det digitala och vi Ă€r out of date (inte sĂ„ farligt som det lĂ„ter, det kommer sĂ€kert bli superbra nĂ€r allt har fallit pĂ„ plats). Kanske hörs vi frĂ„n universitets hĂ„ll i andra format, det Ă„terstĂ„r att se. Men rĂ€ds ej! Vill ni lĂ€sa om mina fortsatta Ă€ventyr pĂ„ lĂ€karprogrammet, denna höst frĂ„n Honolulu, Hawaii, sĂ„ klicka in pĂ„ lĂ€nken HÄR.

Puss och hoppas vi ses Àven framöver!


 


Peace out

Postad i: Rebecka den 25 February, 2017 av Rebecka Vahlgren

1 people like this post.

17409525_10208690416793446_491642304_n

Solen skiner över Linkan och jag passar pĂ„ att ta cykeln ut till Eklandskapen för att knalla omkring en stund. Borta Ă€r alla tankar pĂ„ överhĂ€ngande plugg och annat som lyckas nĂ€stla sig in i min tankeverksamhet nĂ„got oftare Ă€n vad det borde. Det hĂ€r Ă€r sĂ„dana tillfĂ€llen nĂ€r jag “laddar om batterierna”, som det sĂ„ kĂ€ckt kallas, lyssnar till vinden i mitt relativt korta hĂ„r och inbillar mig att sommaren analkas bara för att jag ska fĂ„ bĂ€ra solglasögon. Jag Ă€lskar verkligen solglasögon. Och matsĂ€ck. SĂ€rskilt matsĂ€ck.


 


ST?

Postad i: Rebecka den 21 February, 2017 av Rebecka Vahlgren

1 people like this post.

Den stĂ€ndiga frĂ„gan jag alltid fĂ„r av mĂ€nniskor i min nĂ€rhet (Ă€ven av totala frĂ€mlingar) Ă€r vilken specialistlĂ€kare jag vill bli. Ingenting fĂ„r mig att sucka högre inombords. SjĂ€lvklart finns det vissa alternativ som vĂ€ger tyngre Ă€n andra just nu, men valet av specialitet Ă€r fortfarande sĂ„ otroligt lĂ„ngt bort – jag kommer hinna bli en ny mĂ€nniska flera gĂ„nger om personlighetsmĂ€ssigt innan det Ă€r dags att ta det beslutet. SĂ„. DĂ€rför var det en otrolig lĂ€ttnad att lyssna pĂ„ en av förelĂ€sarna under helgens NH med IFMSA i Uppsala (se föregĂ„ende inlĂ€gg). FörelĂ€saren i frĂ„ga var legitimerad lĂ€kare, men hade valt att inte specialisera sig direkt efter AT (allmĂ€ntjĂ€nstgöring – nĂ„got som alla lĂ€karkandidater i Sverige mĂ„ste genomgĂ„ för att fĂ„ sin legitimation). IstĂ€llet bejakade hon sitt intresse för vildmarksliv och bergsbestigning, tog nĂ„gra kurser i vildmarksmedicin (yep, det Ă€r en stor grej utomlands och Ă€r pĂ„ uppgĂ„ng Ă€ven i Sverige!) och började implementera dessa intressen i sitt yrke. Numer jobbar hon som lĂ€kare för en grupp som ska t.ex. bestiga Kilimanjaro eller klĂ€ttra i berg i Nepal, och som behöver ha medicinsk kunskap pĂ„ plats under expeditionen. Hon berĂ€ttade om det stora ansvaret att vara ensam lĂ€kare pĂ„ en grupp om ca 25 personer, och hur svĂ„rt men nödvĂ€ndigt det Ă€r att kunna ta beslut pĂ„ höga höjder (kan den hĂ€r personen med tecken pĂ„ hjĂ€rnödem fĂ„ gĂ„ upp de sista 100 metrarna till toppen, eller ska hen skickas ner sĂ„ fort som möjligt?). Jag satt mest och kĂ€mpade för att hĂ„lla hakan uppe frĂ„n golvet. Wow alltsĂ„. TĂ€nk, vad mĂ„nga möjligheter det hĂ€r yrkesvalet för med sig. Inte sĂ„ dumt Ă€ndĂ„.


 


Vad Ă€r vĂ€l en kvĂ€ll pĂ„ Östgöta nation?

Postad i: studentliv den 19 February, 2017 av Rebecka Vahlgren

1 people like this post.

17350961_10208690417113454_341512926_n

I helgen har jag huserat pĂ„ min kompis Alices soffa i Uppsalas innerstad. Det var dags för IFMSA:s medlemmar att samlas för Nationell Helg pĂ„ Akademiska Sjukhuset, för att trĂ€ffas och utbyta erfarenheter, lyssna till intressanta förelĂ€sare och gĂ„ pĂ„ spĂ€nnande workshops (jag missade allihop eftersom jag sjĂ€lv höll i en om klimatförĂ€ndringar och hur de pĂ„verkar vĂ„r hĂ€lsa). Temat var PĂ„ lördagskvĂ€llen vankades det storslagen och högljudd sittning med djurtema pĂ„ Östgöta Nation. Alice hovade och alla var löjligt glada kvĂ€llen lĂ„ng. För tillfĂ€llet sitter jag med trötta ögon pĂ„ tĂ„get tillbaka till Linkan, ett MasterCard och en halsduk fattigare, men otroligt nöjd med hur helgen föll ut. SlĂ€ngde just ett getöga pĂ„ nĂ€sta veckas schema; fri förmiddag imorgon! Ibland önskar jag att jag kunde vara student för evigt.


 

Taggar:  -  - BG-kladd

Postad i: LĂ€karstudier den 15 February, 2017 av Rebecka Vahlgren

0 people like this post.

17392987_10208690420713544_197078391_n

Det hÀr med ögat Àr inte lÀtt alltsÄ. Surroundsystem Àr inte bara nÄgot som finns i biosalongen och Svenssons vardagsrum, utan Àven inuti vÄra ögon. Det rÀcker förresten inte med surroundsystem, utan flera tusen pyttesmÄ enheter samverkar tillsammans för att vi ska kunna avgöra skillnad pÄ ljus och mörker, pÄ rött, blÄtt och gult. Det Àr nÀr jag inser sÄdana hÀr saker, som pÄ gÄrdagens basgrupp med schematiska bilder över tappar och stavars funktion, som jag övervÀldigas av hur cool kroppen faktiskt Àr. Supercool, skulle jag till och med strÀcka mig till att pÄstÄ.


 


Rebecka Vahlgren

SkĂ„netösen som Ă€r expert pĂ„ att komma precis lagom försent. I denna ruta kommer jag att ta med er pĂ„ förelĂ€sningar om lungmekanik, varvat med Ă„terkommande besök pĂ„ cafĂ© Örat och kulinariska hopkok nĂ€r CSN har lite för mycket mĂ„nad kvar.

Har du nÄgra frÄgor om lÀkarstudier eller livet som student? Kanske hÄller du inne pÄ nÄgot som du tycker att jag borde ta upp i bloggen? LÀgg en kommentar pÄ ett inlÀgg, alt. slÀng ivÀg ett mejl till rebva558@student.liu.se


Sök i bloggen

Sidor

Kategorier

Mest bloggat om

anatomi dissektion engagemang finsittning IFMSA laboration LIVH lucia lÀkarstudent musikhjÀlpen NH nolle-p NZ PBL T3 T4 tenta-p

Arkiv

MetadataDetta är en personlig webbsida och information framförd här representerar inte Linköpings universitet. Se även Policy för www-publicering vid Linköpings universitet.

This is a personal www page. Opinions expressed here do not represent the official views of Linköpings universitet. Please refer to Linköpings universitets wwwpolicy.Rebeckas blogg drivs av WordPress