Bloggen flyttar!

Postad i: IKT-studion den 27 March, 2013 av Anna Söderström

0 people like this post.

Successivt kommer denna blogg avslutas och flyttas över till IKT-studions blogg.


 

Tipsa dina vänner:     Share on Twitter     E-mail


Passiviteten – Facebooks nya utmaning

Postad i: Omvärldsspaning den 3 September, 2012 av Anna Söderström

1 people like this post.

Och så var de plötsligt där. De sponsrade länkarna inbäddade i flödet du ser när du loggar in på Facebook.

*paus för reaktion*

Har du ens tänkt på dem? Är du ens inloggad tillräckligt ofta för att se vad som skett? Reaktionen har på sätt och vis uteblivit och däri ligger Facebooks viktigaste utmaning för framtida utveckling. Användarnas passivitet. Användarnas benägenhet att bara rycka på axlarna och faktiskt bry sig om andra, betydligt viktigare saker.

Webben och dess sociala utveckling blomstrar. Det är kanalerna som kommer och går, som likt Lunarstorm, dansar rätt många somrar men sen är så stendött att det läggs ner. Nu har dessutom Facebook krav på vinst från aktieägare som köpt väldigt högt prissatta aktier och vill se sin investering bli just en god investering.

Tidigare förändringar i Facebook har skapat reaktioner, det har twittrats som bara den om uppdateringar och grupper har om och om igen startats med titlar som “Vi som vill ha tillbaka det gamla Facebook”. Facebooks hantering av upphovsrätt och sekretessinställningar har flera gånger behandlats i media. Nu kan det på sin höjd komma en trött liten statusuppdatering om “den jobbiga nya tidslinjen”. Men det är bara en person, som inte orkar bry sig tillräckligt för att starta en protestgrupp.

Facebooks användare har slutat bry sig! Nästa steg blir att sluta dela med sig av innehåll, för att successivt nästan glömma bort att logga in för att överhuvudtaget ta del av informationen. Det är inte så konstigt att Facebook i nuläget, istället för att utveckla en egen applikation, raketen Instagram (en mobil fototjänst för iPhone och nu även Androidtelefoner som ger användarna möjlighet att dela enbart bilder med varandra, bilder som går att redigera med hjälp av toningar, raster och filter). Frågan som hängt i luften sen uppköpet har varit hur Facebook nu ska använda denna tjänst? Det är inte första gången “jättar” inom sociala medier köper upp populära uppstickare. Frågan är om detta köp kommer engagera de egna användarna igen?

Det ska bli intressant att följa hur vi använder eller inte använder Facebook framöver för vårt fortsatta sociala samspel på webben.


 

Tipsa dina vänner:     Share on Twitter     E-mail

Taggar:  - Föreläsningsarkivet på Slideshare

Postad i: IKT-studion, Inspiration den 15 February, 2012 av Anna Söderström

1 people like this post.

I arbetet med IKT-studion och även i nära samarbete med Kommunikationsavdelningen har vi under 2011/2012 hållit ett antal föreläsningar där begreppet sociala medier belysts utifrån lite olika perspektiv. Vi har föreläst för universitetsinformatörer, studenter som söker jobb, studievägledare, blivande kulturentreprenörer, webbredaktörer på filosofiska fakulteten och studenter vid Systemvetenskapliga programmet. I ett försök att samla dessa, använder vi Slideshare för att kunna distribuera de presentationer som använts.

Välkommen att bläddra igenom våra föreläsningar: IKT-studion Slideshare.

Kort om Slideshare: På Slideshare kan du ladda upp powerpoints, pdf:er och även lägga till manus och ljud om du så önskar. Det går att “bädda in” ett fönster med en presentation på samma sätt som man t ex kan “bädda in” ett filmklipp från YouTube på en vanlig Polopoly-sida.


 

Tipsa dina vänner:     Share on Twitter     E-mail

Taggar:  -  - Internetdagarna – intryck från en konferens

Postad i: Inspiration den 30 November, 2011 av Anna Söderström

2 people like this post.

Förra veckan besökte jag Internetdagarna och tog med mig en hel del intryck och funderingar tillbaka. Ett bra sätt att samla ihop dem blev genom att tagcloud (se ovan), även kallat etikettmoln med det som av någon anledning fastnade lite mer än det andra.


 

Tipsa dina vänner:     Share on Twitter     E-mail


Det “nya” Facebook

Postad i: Hur gör jag? den 26 September, 2011 av Anna Söderström

3 people like this post.

De senaste dagarna har diskussionerna kring förändringarna i Facebook gått heta i olika forum. Under en period på Twitter dominerade inlägg med #f8 flödet och genast började funderingar florera kring vad folk vill visa och inte visa på Facebook. Ett rykte som dock baseras på en viss missuppfattning spreds fort.

Du kanske har sett statusuppdateringar i stil med:

“Vore najs om du kunde redigera vilken information du och resten av världen kan se om mig under “Prenumererar”. Avmarkera gärna “Kommentarer och gilla-markeringar” & “Annan aktivitet”. Du hittar “Prenumerera” genom att ställa pekaren över mitt namn.”

Till saken hör att det som sker är att du inte längre får några uppdateringar från den personen i ditt eget flöde. Det justerar inte vad den personen eller du själv delar vidare till alla andra.

Är du orolig över vem som kan se vad måste du gå in under Sekretessinställningar. Du hittar dem till höger, högt upp på sidan.

Där kan du sen ställa in vem som ser vad av det du skriver, postar, taggar, och kommenterar på Facebook. Det många missar är att det i grundinställningarna oftast är en rätt öppen tillvaro, tills du själv gått in och redigerat.

Så, se över hur du delar saker vidare, då kommer det kännas lite lugnare i båten, när förändringarna som ska ske gradvis de kommande månaderna sköljer över oss.


 

Tipsa dina vänner:     Share on Twitter     E-mail

Taggar:  -  - Webb, IKT och sociala medier

Anna
Den här bloggen handlar om kommunikation, främst den som sker med hjälp av webben. Fokus ligger på det som kallas sociala medier och IKT/ICT (informations- och kommunikationsteknik) och hur det går att relatera till verksamhet på Linköpings universitet.

Vi som skriver här heter Anna Söderström (IKT-studion), Sara Råsberg (Kommunikationsavdelningen/TFK) och Linnea Björk Timm (IKT-studion).Sök i bloggen

Sidor

Kategorier

Mest bloggat om

14 saker 14saker 23 things bambuser bibliotek blogg chat Facebook forskarbloggar livestreaming policy RSS Slideshare streaming Tweetdeck Twitter wikipedia

ArkivLänkar

Tipsa dina vänner!

  Share on Twitter     E-mail

MetadataDetta är en personlig webbsida och information framförd här representerar inte Linköpings universitet. Se även Policy för www-publicering vid Linköpings universitet.

This is a personal www page. Opinions expressed here do not represent the official views of Linköpings universitet. Please refer to Linköpings universitets wwwpolicy.Sociala medier vid LiU drivs av WordPress