14saker: #7 Bild, ljud och video

Postad i: 14 saker den 27 April, 2011 av Sara

0 people like this post.

Webben har förändrat användandet av bilder, ljud och video radikalt ur flera aspekter. Några av de mest märkbara är distribution- och produktionskanalerna. Det som tidigare var möjligt för en mycket liten skara människor är idag något som alla kan göra, dela med sig av och ta del av.
Idag är mycket av materialet som finns på webben amatörmässigt och av betydligt lägre kvalité än det som produceras av mediebolag. Huruvida detta är bra eller dåligt kan naturligtvis diskuteras.

Bild
Bilder på internet är ett lite klurigt kapitel. Det är lätt att tro att man kan använda allt man hittar på nätet, men fullt så enkelt är det inte. De allra flesta bilder är skyddade av upphovsrätten, vilket innebär att man får titta på bilden och även spara den för privat bruk, samt länka till bilden i sitt sammanhang (t ex länka till sidan där bilden finns). Där tar det dock stopp, för man får t ex inte återpublicera bilden på en blogg eller hemsida.

Det finns dock gott om bilder med alternativa licenser som t ex Creative Commons-licenser (CC-licenser). Om upphovsrätten är all rights reserved så är CC-licenser some rights reserved. Samtliga CC-licenser tillåter att du sprider bilder med CC-licenser vidare, t ex genom återpublicering av dem, så länge du följer de övriga kraven i licenserna. Mer om CC-licenser finns på Creative Commons hemsida.

Det finns flera sätt att hitta CC-licensierade bilder, vilket vi kommer att gå igenom på fredag. Ett av sätten är att besöka Flickrs avancerade sökgränssnitt http://www.flickr.com/search/advanced/ och välja Only search within Creative Commons-licensed content. Det finns över 180 miljoner bilder med CC-licens där och antalet växer stadigt.

På nätet finns det flera tjänster för bilduppladdning och lagring. Flickr är en av de största men t ex googles Picasa Web Albums är också populärt, liksom Pixbox.

Video
Det har varit möjligt att se video via internet i princip sedan starten i mitten på 90-talet. Rapport var tidigt ute och sände via ”datornätverket internet” redan 1995.

I takt med att uppkopplingsmöjligheterna blev bättre expanderade användandet av video online, speciella siter och programvara som möjliggör streaming (direktsändning), redigering mm. har utvecklats och blivit tillgängliga för gemene man. Nedan tas några av dessa upp.

I princip alla kan idag producera egna videoklipp, föreläsningar mm. och lägga upp på webben. Det enda du behöver är en dator och internet samt programvara som möjliggör upptagning av video. De flesta datorer har idag inbyggd webcam och ett förinstallerat (det ingår när du köper datorn) video-upptagningsprogram. Det finns även en mängd gratisprogramvara tillgängligt på nätet. Det är en djungel kort sagt. I och med den nya generationens mobiltelefonis intåg på marknaden med start för några år sedan har produktionen och konsumtionen av videosekvenser ökat ytterligare.

YouTube (Länk till www.youtube.com) är den största webbplatsen för video-klipp och finns i ett 20-tal länder. Youtubes slogan är “Broadcast Yourself” (ungefär sänd [dig] själv) vilket speglar företagets idé: att tillhandahålla möjlighet för videouppladdning. Besökare uppmuntras att registrera ett konto och själva ladda upp videosekvenser. Man behöver dock inget konto för att titta på andra användares filmer. Siten lanserades i februari 2005. YouTube visar dagligen över 1 miljard videoklipp. Läs mer om YouTube (wikipedia) är en gratis programvara som ger dig möjlighet att streama direkt via din telefon eller dator. Du sänder alltså live från din dator eller telefon direkt till en valfri webbplats eller ditt facebook-konto.
Bambuser är ett nordiskt företag med huvudkontor i Malmö.

Bambuser

Vimeo är en video community, alltså en site där folk kan dela sina hemmasnickrade videos av alla del slag. Siten har i princip samma upplägg som youTube men här får du inte ladda upp komersiella videos. Tanken är att det endast är användarnas material som ska finnas på siten. Det finns möjlighet att betygsätta videoklippen som läggs upp.

SVTplay Under de senare åren har även tv-kanalerna börjat lägga ut sitt material på webben. Genom play-kanaler kan man se olika program online, något som har blivit mycket populärt, via datorn eller mobilen. Vanligtvis publiceras programmen efter eller i samband med att de sänds och ligger sedan ute under en begränsad tid.
SVT har en egen play-kanal som är gratis att ta del av. Där lägger de ut större delen av det material de producerar och köper in.  

Ljud
Även ljud distribueras naturligtvis via nätet på olika vis, både i utbildande och underhållande syfte. Till stora delar kan ljudkulturen på webben jämföras med videokulturen. Vanligtvis streamar (strömmar) man ljud via olika plattformar och programvaror och såväl företag som privatpersoner har möjlighet att lägga upp och ta del av material.

Podsändingar (även kallat Podradio) är ett sätt att publicera radiosändningar och ljudfiler via internet. Tekniken är billig eller helt gratis vilket gör att privatpersoner och kommersiella företag har liknande förutsättningar för att sända podradio.   

Spotify är ett svenskt företag med en online-musiktjänst för att streama musik över Internet. Som användare lyssnar kan du lyssna all den musik som företaget har avtal med (ca: 1/6 av musikbranschen). Användaren har själv möjlighet att välja att ta del av tjänsten antingen gratisversionen som innebär att du mellan låtarna får höra reklam eller betalversionen (och reklamfria) där du abonnera på tjänsten.  
Företaget startades i april 2006 och har knutit avtal med några av världen största musikproducenter.

SR – Sveriges Radio har en välutvecklad produktion och distribution via podsädningar. De sänder i princip alla sina program via www.sr.se samt att de gör podradio-versioner som ligger upp med möjlighet att ladda ner dem under en längre tid.

Last.fm är en tjänst som uppfunnit ett eget ord för vad de gör. Ordet är scrobbling och det betyder att man sparar information om vilken musik en användare på last.fm har lyssnat på och informationen visas på användarens last.fm-sida. Man kan gå tillbaka i historiken och få statistik över vilka artister och låtar man lyssnar mest på. T ex som den här användaren: http://www.lastfm.se/user/LadyFrost/charts?subtype=artists De allra flesta musikuppspelningsprogram har stöd för att scrobbla till last.fm, t ex Spotify. Det man behöver för att använda tjänsten (som är gratis) är ett konto hos last.fm. När man scrobblat ett litet tag kan man sedan lyssna på radio på sidan med musik som påminner om det man scrobblat in.

jamendo.com samlas stora mängder musik med Creative Commons-licenser. Här kan man både ladda ner och lyssna direkt över nätet. Artisterna är jämförelsevis okända, här hittar man inte Rolling Stones eller Amy Diamond, men man kan hitta gott om bra musik om man vill prova något nytt.


 

Tipsa dina vänner:     Share on Twitter     E-mail

Taggar:


Kommentera!

Webb, IKT och sociala medier

Anna
Den här bloggen handlar om kommunikation, främst den som sker med hjälp av webben. Fokus ligger på det som kallas sociala medier och IKT/ICT (informations- och kommunikationsteknik) och hur det går att relatera till verksamhet på Linköpings universitet.

Vi som skriver här heter Anna Söderström (IKT-studion), Sara Råsberg (Kommunikationsavdelningen/TFK) och Linnea Björk Timm (IKT-studion).Sök i bloggen

Sidor

Kategorier

Mest bloggat om

14 saker 14saker 23 things bambuser bibliotek blogg chat Facebook forskarbloggar livestreaming policy RSS Slideshare streaming Tweetdeck Twitter wikipedia

ArkivLänkar

Tipsa dina vänner!

  Share on Twitter     E-mail

MetadataDetta är en personlig webbsida och information framförd här representerar inte Linköpings universitet. Se även Policy för www-publicering vid Linköpings universitet.

This is a personal www page. Opinions expressed here do not represent the official views of Linköpings universitet. Please refer to Linköpings universitets wwwpolicy.Sociala medier vid LiU drivs av WordPress