En söndag pÄ universitetet

Postad i: Att lÀsa fysik (kandidatexamen), Kandidatarbete, SjÀlvstudier den 28 May, 2017 av tobfj630

0 people like this post.

Hej!

Det Àr söndag, och jag sitter i skolan och smÄpluggar lite. Egentligen hade jag inte tÀnkt göra det idag, jag hade nÄgra kortare Àrenden relaterat till skolan som jag tÀnkt göra, exv att fÀrdigstÀlla min powerpoint till framlÀggningen av examensarbetet pÄ fredag.

Men jag upptÀckte igÄr att jag hade glömt min laddare till datorn i skolan i fredags, sÄ det var bara att pallra sig hit ÀndÄ för att kunna anvÀnda datorn.

Nu Àr presentationen klar, och jag sitter och petar pÄ lite olika grejer. Delvis Àr det tenta i vetenskapsteori pÄ torsdag, men jag har ocksÄ öppnat tvÄ nya dokument för reflektion över examensarbetet respektive ett mini-projekt i kosmologi som Àr frivilligt för att höja betyget. Jag hade frÄn början tÀnkt skippa det senare, det Àr ÀndÄ ganska oviktigt med betyg pÄ universitetet. Men i och med att jag blivit antagen till en vetenskapsvecka i Spanien i sommar, dÀr ett av studiebesöken kommer att ske vid det underjordiska laboratoriet i Canfranc dÀr man jobbat just med att försöka detektera mörk materia tÀnkte jag att jag kunde skriva just om det: att detektera mörk materia.

Men samtidigt har jag ocksÄ en inlÀmningsuppgift kvar att göra i Kosmologi, och tÀnkte nog försöka sokusera pÄ frÀmst framlÀggningen och vetenskapsteorin i veckan, sÄ vi fÄr se. Efter framlÀggningen Àr det exakt en vecka kvar till deadline för mini-projektet och inlÀmningsuppgiften, sÄ det fÄr bli lite beroende pÄ hur jag kÀnner dÄ tror jag.

 

Hursomhelst. Med undantag för den just nÀmnda veckan sÄ Àr alltsÄ den veckan som kommer nu min sista pÄ kandidatexamen, förutsatt att jag blir godkÀnd pÄ examensarbetet (det Àr redan i princip givet eftersom min handledare lÄtit mig gÄ vidare till framlÀggning) och klarar tentan pÄ torsdag (kan hÀnda att jag inte gör det, men jag tror att jag gör det). Om det inte vore för att jag redan vet att jag lÀser masterexamen hÀr till hösten sÄ hade det alltsÄ kunnat vara min sista vecka pÄ universitetet allt som allt.

 

Fort var det gjort!

 

// Tobias


 

Taggar:  -  -  -  - Vetenskapsteori

Postad i: Att lÀsa fysik (kandidatexamen), SjÀlvstudier, Studieteknik den 25 May, 2017 av tobfj630

0 people like this post.

Hej!

 

Som lite halv-prokrastinering (= att skjuta saker man inte orkar göra framför sig) sitter jag istÀllet och fokuserar pÄ att förbereda mig inför nÀsta veckas tenta i vetenskapsteori. Vi fick precis tillgÄng till en ex-tenta, dvs en tenta som tidigare getts i kursen, för att se sÄ att vÄra förberedelsestudier ligger i ungefÀr rÀtt nivÄ i förhÄllande till kraven som stÀlls frÄn examinatorn. Det ser vÀl ganska bra ut, och lite halv-osÀkert. SvÄrt att sÀga. Men jag kör pÄ och lÀser i varje fall.

 

Skärmavbild 2017-05-25 kl. 15.28.34

 

 

Det roliga Ă€r att trots att jag var vĂ€ldigt skeptisk till allt detta i början av min lĂ€sning den hĂ€r veckan (“hur kan man prata sĂ„hĂ€r mycket om ingenting?”) sĂ„ mĂ„ste jag erkĂ€nna att jag hĂ„ller pĂ„ att falla för det hela lite. Lite lite. Det Ă€r klart att jag hela tiden fattat, framförallt eftersom jag lĂ€ste filosofi pĂ„ gymnasiet, att det finns en poĂ€ng i att ha klart för sig vad vetenskap faktiskt handlar om, eller snarare just att det verkligen inte Ă€r sjĂ€lvklart och givet vad det Ă€r för nĂ„got. Men det börjar sĂ€tta sig djupare nu. Vad Ă€r egentligen ett bevis för en teori? Vad Ă€r tillrĂ€ckliga ‘bevis’ för att du ska kĂ€nna dig trygg att sĂ€tta dig i den första ubĂ„ten som konstruerats, den första rymdraketen, eller sĂ€tta din tilltro till att lĂ„ngt dĂ€rnere pĂ„ picometerskalan sĂ„ finns det en grej som heter elektroner? (“jag lovar”)

 

Det gĂ„r fram och tillbaka frĂ„n dag till dag huruvida jag tror att jag faktiskt kommer bli en vetenskapsman. Tydligt Ă€r dock att jag kommer jobba nĂ„gonstans dĂ€r stora mĂ€ngder kunskap och förhĂ„llning till ny data kommer behövas. Åtminstone tror jag det nu. Och jag kĂ€nner faktiskt att den hĂ€r kursen förbereder mig. Jag kĂ€nner att jag mognar pĂ„ nĂ„gon nivĂ„ och inser vitsen av kritik inför vĂ„rt eget tĂ€nkande kring kunskap.

KÀnner mig lite mer vetenskaplig pÄ nÄgot vis.


 

Taggar:  -  -  - Röd dag

Postad i: Att lÀsa fysik (kandidatexamen), Fritid, Kandidatarbete, Universitetet den 25 May, 2017 av tobfj630

0 people like this post.

Hejsan!

Idag Ă€r en sĂ„n dĂ€r skum dag, nĂ€r man vaknar upp och istĂ€llet för den vanliga “morgonsoffan” som jag brukar kolla pĂ„ pĂ„ morgonen för att fĂ„ lite nyhetsuppdateringar istĂ€llet vĂ€cks av röster frĂ„n en finlandssvensk version av “Äntligen hemma”. Redan dĂ€r Ă€r det ju nĂ„got skumt, tar nyheterna pĂ„ svt ledigt en vanlig random torsdag liksom?

Sen tog jag mig upp till skolan för att fortsÀtta jobba med powerpointen till min framlÀggning om nu bara drygt en vecka, men dÄ var dörren lÄst in till fysikhuset, en solklar indikation pÄ att det Àr nÄgon slags röd dag. Sen gÄr det upp för mig. Kristi himmelsfÀrd, just det!

SÄ otroligt fÄnigt ÀndÄ, det finns inte en enda student som bryr sig om röda dagar, det Àr tentavecka nÀsta vecka och dÄ pluggar man i regel.

Gud, jag börjar sjÀlv bli lite stressad. Det har slagit mig att Àven om jag Àr förberedd pÄ att presentera mitt examensarbete nÀsta fredag sÄ mÄste jag ju faktiskt ocksÄ vara beredd pÄ att försvara det. Svara pÄ frÄgor. SÄ det Àr hög tid att börja lÀsa in sig pÄ lite av den litteraturen som jag lÀste i början av arbetet men som jag nu lite har börjat glömma bort. Man jobbar ju inte aktivt med teorin för alla delar av arbetet vid alla tillfÀllen.


 

Taggar:  - 3 veckor

Postad i: Uncategorized den 21 May, 2017 av tobfj630

0 people like this post.

Hej!

Nu Àr det söndag, och det Àr mer eller mindre precis 3 veckor kvar pÄ min utbildning till en kandidatexamen i fysik. Sjukt!

Det ser ut att bli en ganska lugn vecka, med lite guldklimpar pÄ fritiden sÄ som lite klÀttring, ett efterlÀngtat skype-samtal pÄ torsdag och lite annat smÄtt och gott.

Helgen har varit trevlig, bÄde förgylld och förpestad av den extrema vÀrmeböljan. Jag slutar aldrig bli förvÄnad över vad dessa sydmarker kan frambringa i termer av temperatur redan i maj, det har varit typ 30 grader varmt! Sjukt! (igen). Just som jag unnat mig ett par nya, snygga jeans sÄ gÄr det typ inte att ha dem pÄ sig.

IgÄr var jag och sÄg den nya Alien-filmen, vilken har varit nÄgot av en hÄllpunkt för mig den hÀr vÄren. Hela tiden har jag vetat att den har legat framför mig, som en skatt och ett mÄl. NÀr jag ser den Àr det i princip klart. Och nu har jag sett den. Som en ganska hÀngiven fanboy till i synnerhet Alien och Aliens (1 och 2:an i serien) sÄ Àr jag tyvÀrr inte riktigt nöjd med filmen, men jag var nog instÀlld pÄ det och Àr medveten om att jag Àr svÄrflörtad.

 

SkolmĂ€ssigt Ă€r det nu dags att delvis börja avsluta presentationen av kandidatarbetet som Ă€r om knappt tvĂ„ veckor, men Ă€ven att börja förbereda sig för tenta i vetenskapsteori. Vi brukar kalla det senare att “lĂ€sa kattboken” för att det Ă€r en katt pĂ„ framsidan av kurslitteraturen. SĂ„ ja, att förbereda presentationen och lĂ€sa kattboken Ă€r vad jag kommer göra i veckan.

 

Vi hörs snart igen!

 

// Tobias

 

 


 


Kosmologi, stÀdning & konsert

Postad i: Att lÀsa fysik (kandidatexamen), Fritid den 18 May, 2017 av tobfj630

0 people like this post.

Hej!

Det har varit en hĂ€ndelserik dag, jag har precis kommit till sista punkten innan jag gĂ„r och lĂ€gger mig. Min pappa sover över i lĂ€genheten inatt, eftersom han passade pĂ„ att förlĂ€nga en tjĂ€nsteresa med en natt sĂ„ att han kunde vara med och lyssna pĂ„ nĂ€r jag sjöng konsert med Linköpings studentsĂ„ngare pĂ„ en sk “Crusellkonsert” nu ikvĂ€ll (ett Linköpingsfenomen). Dagen har i övrigt bestĂ„tt i att stĂ€da lite inför det, och annars av att fortsĂ€tta med att renskriva kosmologiuppgifterna som har deadline pĂ„ mĂ„ndag (förra inlĂ€gget). Nu Ă€r jag faktiskt klar med det! VĂ€ldigt skönt att ha det bakom sig 🙂

 

Och som en parentes: Himmel vad varmt det var i Linköping idag! 26° och sol, som vĂ€rsta julidagen. Jag satt ironiskt nog och renskrev  just uppgiften om medeltemperaturen pĂ„ universums materia efter den sĂ„ kallade rekombinationen (nĂ€r universum slutade vara het plasma och istĂ€llet blev typ vĂ€teatomer och fotoner separat) och fick att den idag borde vara 2,7 milliKelvin. Sen var följdfrĂ„gan huruvida det var en bra modell för dagens universum. Det svarade jag att det Ă€r det inte, eftersom modellen försummar att materia efter ett tag grupperar ihop sig pga gravitation och bildar stjĂ€rnor som ju har fusionprocesser i sig som avger en massa vĂ€rme. Jag funderade pĂ„ att sĂ€ga att “clearly” kan det inte vara en bra modell dĂ„ jag i skrivande stund sitter i kalsonger för att stĂ€vja den kraftiga vĂ€rmeutvecklingen i en lĂ€genhet pĂ„ 3:e vĂ„ningen. Men jag bestĂ€mde mig för att det blir lite för intimt och skrev nĂ„gonting mer distanserat 😉

 

Imorgon ska jag skifta fokus till att förbereda presentationen av mitt examensarbete nu nÀr kosmologin Àr temporÀrt fÀrdig. Sen blir det helg och bio dÀr jag ska se den nya Alien-filmen (sÄÄÄÄ hypad..!). Blir gött!

 

Godnatt!


 

Taggar:  -  - Tobias Fjellström

Jag heter Tobias och Àr en 25-Ärig ex-norrlÀnning som lÀser kandidatprogrammet Fysik & Nanovetenskap vid Linköpings universitet. I den hÀr bloggen kommer jag försöka förmedla bitar av hur det Àr att vara student, vad en blivande fysiker har i huvudet och pÄ schemat, sÄvÀl som försöka ge en bild av vad som kan hÀnda under fritiden nÀr böcker och pennor vilar.

Har du en frÄga, om mitt program, om studier generellt, eller nÄgot helt annat som du tror att jag kan hjÀlpa dig med? DÄ gÄr det jÀttebra att frÄga mig! Skriv antingen hÀr i kommentarsfÀltet eller slÀng ivÀg ett mail till tobfj630@student.liu.se sÄ försöker jag svara sÄ snart jag kan!


Sök i bloggen

Sidor

Kategorier

Mest bloggat om

Analytisk mekanik Elektromagnetism Fritid Kandidatarbete Kosmologi Linköpings StudentsÄngare Omtenta Programmering Rapport Simuleringar Skriva Sommarblogg Sommarjobb Stress Sömn Tenta Tentaperiod

Arkiv

MetadataDetta är en personlig webbsida och information framförd här representerar inte Linköpings universitet. Se även Policy för www-publicering vid Linköpings universitet.

This is a personal www page. Opinions expressed here do not represent the official views of Linköpings universitet. Please refer to Linköpings universitets wwwpolicy.Tobias blogg drivs av WordPress