Den vetenskapliga communityn: first contact!

Postad i: Att lÀsa fysik (kandidatexamen), Kandidatarbete, Universitetet den 16 February, 2017 av tobfj630

0 people like this post.

HallÄ!

Även den hĂ€r veckan har börjat dra sig mot sitt slut, och jag ska vara Ă€rlig och sĂ€ga att jag Ă€r lite stressad över mitt kandidatarbete! Jag fortsĂ€tter att pĂ„ olika vis förlora tid som borde gĂ„tt Ă„t till att jobba med mitt projekt. I tisdags var det ju att soffan skulle inspekteras och att det sedan var arbetsmarknadsmĂ€ssa pĂ„ skolan. Idag var det att jag gjorde mig av med soffan pĂ„ annat vis, och som gentjĂ€nst hamnade i att hjĂ€lpa kompisen som har bil med att tvĂ€tta nĂ€mnd bil efter att vi kört soffan till kĂ€llsorteringen.

 

Imorgon Àr sista dagen pÄ en tre veckor lÄng period som i min planering för kandidatprojektet var tÀnkt att avslutas med att jag har en fÀrdig modell för min 3D-pyramider som arbetet handlar om. Saken Àr att jag inte riktigt Àr fÀrdig med dem.. Jag har i perioder pinnat pÄ ganska bra, och har vÀl en helt ok version! I nulÀget ser de ut sÄhÀr (3D frÄn sidan):

 

Back-etched

 

Mycket vackert osv. Jag Àr ju sÄklart stolt över vad jag har, det involverade mycket matte och klurande för att komma till detta, och strukturen pÄ lagren som ni ser Àr modellerad efter verkliga system, dÀr jag utgÄtt frÄn vetenskapliga artiklar och försökte följa de recept som de presenterar för hur en sÄn hÀr struktur byggs i verkligheten.

Problemet Ă€r att verkligheten, som sĂ„ ofta Ă€r fallet, inte riktigt följer modellen. Min struktur Ă€r matematisk och ideal, verkliga pyramider har ett annat utseende. Gör jag en annan konfiguration av pyramiden, en sĂ„ kallad “as-grown”, sĂ„ ser det ut sĂ„hĂ€r:

 

As-grown

 

Den hĂ€r Ă€r liksom upp-och-ner jĂ€mfört med den ovan. Substratet som den vĂ€xt ur Ă€r det ljusare blĂ„a lagret som Ă€r runt dess topp. Det mörkblĂ„a Ă€r vakuum. Grejen Ă€r att pyramiden mest blir tomrum! Det Ă€r det som Ă€r problemet, det ska inte vara sĂ„, och Ă€ndĂ„ följer jag liksom “receptet”. Det finns dĂ„ mekanismer som jag inte riktigt fĂ„r med i mitt program, och som jag nu behöver hitta sĂ€tt att fĂ„ med. Och en dag Ă„terstĂ„r för detta… Damn.

 

Det coola Àr dock att jag och min handledare pratade om att jag ju helt enkelt skulle kunna maila nÄgon av de artikelförfattare och fysiker som jobbar med dessa typer av strukturer nere i Europa. Eftersom jag inte Àr den som Àr den slÀngde jag alltsÄ ihop ett mail till en professor och fysiker som verkar jobba pÄ ett IrlÀndskt universitet och frÄgade om han hade nÄgra bilder pÄ riktiga pyramider, kluvna pÄ mitten och dÀr den faktiska tjockleken pÄ lagren syns. Och fastÀn jag ju bara Àr en enbarmlig liten kandidat-student sÄ svarade han, och fort gick det! Eftersom jag var ute och tvÀttade bilar och gjorde massa strunt som jag inte borde göra under studietid hann jag inte svara förrÀn under eftermiddagen, men stÄr nu i kontakt med hans kollegor, som han menade skulle kunna hjÀlpa mig. Det som slÄr mig med lite hÀpnad Àr just villigheten att hjÀlpa till, ingen notion om att försöka hÄlla inne pÄ sitt eget material utan han strÀckte genast ut handen. Sjukt coolt! Och det Àr min allra första kontakt med den riktiga vetenskapsvÀrlden utanför universitetet tror jag, rÀtt hÀftigt att jag sÄ direkt blev inslÀppt i leken.

Sen ska jag vÀl i rÀttvisans namn sÀga att han pÄ nÄgon nivÄ kÀnner min handledare och att jag sa att jag jobbade under hans vingar, sÄ det kanske Àr lite vÀnskapen mellan dem som gjorde det sÄ enkelt.

Hursomhelst, nu hoppas jag pĂ„ hjĂ€lp frĂ„n dem, och att jag imorgon kan komma nĂ„gon vart mot slutet pĂ„ modelleringen. NĂ€sta vecka Ă€r ju tanken att vi ska gĂ„ vidare och börja med sjĂ€lva simuleringen – sjĂ€lva fysiken!

 

Ha det fint!

// Tobias


 

Taggar:  - “Alla hĂ€r behöver fysiker…”

Postad i: Uncategorized den 14 February, 2017 av tobfj630

0 people like this post.

“…man mĂ„ste berĂ€tta det för dem bara”. SĂ„ sa en tidigare fysikstudent som nu jobbar pĂ„ rymdföretaget RUAG space till mig idag pĂ„ LARM,  Linköpings universitets arbetsmarknadsdagar. Men en sak i taget, det har varit en lĂ„ng dag.

Jag tog en TV-bÀnk utifrÄn gatan idag, mina grannar tycker tydligen att det Àr ansvarsfullt att lÀgga saker som man inte vill ha i en hög i mitten av bostadsomrÄdet. Visst kan man tycka att det kanske borde finnas en container för sÄnt i sÄ fall, mer Àn nuvarande 1 dygn/mÄnad, men jag fattar inte hur sjÀlviska folk Àr. Hursomhelst, jag tog en tv-bÀnk som nÄgon övergett. FÄr se hur lÀnge jag behÄller den, men den Àr Ätminstone bÀttre Àn den lilla pallen jag nu har för min skÀrm till mitt tv-spel.

Dagen fortsatte sedan i ÄteranvÀndandets anda nÀr myrorna kom förbi och kollade pÄ min gamla soffa som jag vill bli av med, en relik frÄn kollektivet jag bodde i förut. TyvÀrr var de ganska petiga och sÄg de flÀckar som fortfarande skymtar efter att jag tvÀttat den som tillrÀckliga skÀl för att inte ta den. Happ. SÄ nu fÄr jag slÀnga den istÀllet, vilket Àr lite knÀppt. Men sÄ blir det.

I skolan var det idag alltsĂ„ arbetsmarknadsdag. Jag kom egentligen till skolan efter mötet med myrorna för att prata med min handledare för kandidatarbetet – jag kommer inte lĂ€ngre dĂ€r jag stĂ„r nu. Vi sa dock i klassen att vi skulle gĂ„ och prata lite med företagen pĂ„ mĂ€ssan.

Det tog lite lĂ€ngre tid Ă€n jag trodde, framförallt för att det var roligt. De allra flesta företagen sĂ€ger att de letar efter ingenjörer, och förutsĂ€tter ocksĂ„ att det Ă€r det man pluggar tills man sĂ€ger att man Ă€r naturvetare och de blir förvirrade och börjar improvisera. Men mitt sjĂ€lvförtroende Ă€r större kring min profession nuförtiden Ă€n förra Ă„ret och jag argumenterade med de flesta företagen om varför min kompetens överlappar mĂ„nga av ingenjörernas, och fick nĂ„gra bra samtal. Vet inte direkt om nĂ„got kommer komma ut av det, men har ett par leads att kolla upp för sommarjobb nu, bland hos RUAG som jag nĂ€mnde inledningsvis. BĂ„de de och Linköpings kommun hade nĂ„gra frestande erbjudanden om extraarbete under terminen som jag ska kolla upp. RUAG vill ha studenter som kan jobba pĂ„ ett projekt med andra studenter under en hel vecka med lön för tiden. LĂ„ter svinkul! Linköpings kommun var dessutom vĂ€ldigt intresserade av oss som kan fysik och matte för vikarier till skolorna. Åtminstone jag som gĂ€rna ser att pedagogik blir en del av mitt framtida yrkesliv tyckte det var kul att de var sĂ„ entusiastiska!

Nu ska jag typ göra slut med min kör, kÀnner att det blivit för mycket pÄ sista tiden under min fritid. Var tydligen sÄ övertaggad (tycker det kÀnns jobbigt att ta det beslutet) att jag kom en hel timme tidigt till repet och mötet dÀr jag ska ta upp att jag vill avsÀga mig mina ansvar i kören. SÄ nu fick ni en lite tidigare uppdatering Àn vanligt eftersom jag sitter sysslolös..

Ta hand om er sÄ hörs vi snart igen!

// Tobias


 


Bra land vi har!

Postad i: Universitetet den 12 February, 2017 av tobfj630

0 people like this post.

Hej!

Bara en liten parentes: Satt och kollade pÄ Dokument utifrÄn (tror jag det hette) och Ät lite popcorn i ett förnekande av att jag mÄste sova och ge upp den hÀr helgen. Det har blivit lite av en rutin för mig med en politikstund pÄ söndagkvÀllarna, för det gÄr ju först Aktuellt, och sedan Agenda. PÄ senaste tiden tycker jag det kÀnns vÀldigt meningsfullt att ha lite koll pÄ vad som hÀnder, och har en ny telefon som Àr tillrÀckligt snabb (till skillnad frÄn den förra som jag plÄgade till döds i ytterligare ett förnekande av att marknaden ska fÄ bestÀmma nÀr jag köper nya prylar) för att kunna ha appar med nyhetsuppdateringar och notiser nÀr det hÀnder grejer. Det Àr rÀtt gött!

Menmen, det handlade om universitetsstudier ikvÀll, och framförallt om studieavgifter. LÀser man pÄ om en kurs pÄ exempelvis Linköpings universitet sÄ kan man se att det finns en summa pengar, ofta runt ikring 20 000 kr som mÄste betalas för vissa utbytesstudenter, beroende pÄ om de kommer frÄn ett icke-EU-land eller nÄgot i den stilen. I mÄnga lÀnder gÀller denna typ av avgifter Àven för inhemska studenter, och tydligen Àr det en generell trend som gÄr igenom vÀrlden nu att land efter land inför denna typ av avgiftsbelagda högskolestudier, sÄ att studerande Àr förknippat med att ta dyra lÄn och att hela tiden behöva ha det vÀldigt klart i huvudet exakt hur man ska tjÀna pengar pÄ sina studier för att kunna bli kvitt lÄnen efterÄt. Detta samtidigt som sjÀlva högskolorna drar in rÀtt sÄ vÀsentliga mÀngder pengar, medan som de undervisande lÀrarna, lektorerna, i mÄnga fall inte fÄr del av de ökade vinsterna pÄ att driva framgÄngsrika universitet.

AlltsÄ de flesta av oss som pluggar hÀr tar ju ocksÄ lÄn. Men i Sverige Àr studierna gratis, och vi fÄr till och med statligt bidrag pÄ 3000-ish/mÄnad för att kunna studera.

Jag Ă€r inte sĂ„ politiskt bevandrad, och ska heller inte anvĂ€nda den hĂ€r bloggen till sĂ„nt. Men jag vill bara sĂ€ga att jag tycker det Ă€r bra som vi har det i Sverige pĂ„ den punkten. Riktigt bra – var vore jag annars?

Godnatt!


 

Taggar:  -  - JĂ€kt-helg.

Postad i: Att lÀsa fysik (kandidatexamen), Boende, Fritid, Kandidatarbete, SjÀlvstudier den 12 February, 2017 av tobfj630

0 people like this post.

Mina damer och eehhe… Hej!

Det Àr söndag och jag försöker febrilt fÄ alla pÄbörjade trÄdar att gÄ ihop innan det Àr dags att sova och dra igÄng nya veckan. PÄ tisdag kommer det folk ifrÄn en second-hand affÀr i stan och ska förhoppningsvis hÀmta min gamla soffa för försÀljning. Ska dÀrför nu innan lÀggdags vispa ihop ett eget möbelschampo och försöka fÄ bort nÄgra av de skönhetsflÀckar som finns, sÄ att de förhoppningsvis verkligen tar soffan och inte tycker att den Àr för dÄlig för att sÀljas, för dÄ blir jag fast med den tills jag kan fixa en bil med slÀp..

Det kÀnns som att jag haft grejer pÄ gÄng hela helgen, fastÀn tanken var att jag skulle ta det rÀtt lugnt i helgen. Men det blev lite lugnet som gjorde stöket, för pÄ min lediga lördag köpte jag grejer för att renovera mitt köksbord, och la i princip hela eftermiddagen pÄ att slipa ner ytan för att kunna mÄla, och fick inte sÄ mycket annat gjort eftersom det var mycket fÀrg att fÄ bort. I och med att jag kÀnde mig sÄ ledig passade jag ocksÄ pÄ att trÀffa vÀnner och annat folk sÄ att jag har varit borta varenda kvÀll och suttit pÄ utestÀllen och druckit öl. Med min introverta natur kÀnns det dÀrför nÀstan inte som att jag fÄtt vila, men allt har sin tid och det har varit en bra helg.

Jag har suttit större delen av söndagen och rĂ€ttat svarsenkĂ€ter till tĂ€vlingen Teknik8:an, ett extrajobb jag tagit pĂ„ mig. Inte dödsroligt om jag ska vara helt Ă€rlig, det blir förbaskat mekaniskt, och efter 3-4 timmar har jag hunnit igenom ungefĂ€r en tredjedel av alla papprena… milda himmel det kommer ta tid! (…den vane matematikern observerar att det lĂ€r ta mer eller mindre 12 timmar).

 

Till veckan har jag inte jÀttemycket speciellt för mig, som hör till vanligheterna i dessa dagar dÄ jag skriver kandidatarbete. Det blir just det, lite pillande med mitt pyramidprojekt som ni kan lÀsa om i tidigare inlÀgg, och kanske lite inlÀmningsuppgifter i Kosmologi. Jag ska försöka ta mig ivÀg och klÀttra nÄgon dag, onsdag/torsdag eftersom jag Àven köpte mig klÀtterskor nu i lördags.

 

Vi lÀr mÀrka.

Just det, i veckan Àr mÄlet att sitta ner i skolan kl 8 varje morgon utom tisdag (eftersom soffan ska hÀmtas dÄ). Det mÄste bli ett slut pÄ detta eviga försovande!

Ha det bra med er sÄ hörs vi!

 

// Tobias

 


 

Taggar:  - AvsÀga sig saker, & klÀttring

Postad i: Att lÀsa fysik (kandidatexamen), Fritid, Kandidatarbete, SjÀlvstudier den 9 February, 2017 av tobfj630

0 people like this post.

Hej!

Det gĂ„r rĂ€tt bra nu! Jag har haft en presentation som jag var lite spĂ€nd över – och det gick bra! Jag har dessutom sagt till en person att jag vill avsĂ€ga mig ett ansvar som jag nu har, sĂ„ att jag kommer ha mindre att göra pĂ„ fritiden nĂ€sta termin (pĂ„ ett bra sĂ€tt, mer tid för sĂ„nt som jag inte hinner nu). Det tog mig mycket mod att vĂ„ga sĂ€ga det, men det gick ju strĂ„lande efter det – nu Ă€r den bollen i rullning.

Dessutom var jag och klÀttrade igÄr! Det finns en klÀtterhall av storlek mindre, men ÀndÄ med vÀldigt mycket att göra, alldeles i nÀrheten av universitetet. Jag har av nÄgon anledning aldrig varit dÀr och testat, men igÄr hittade jag mig dit med nÄgra ur klassen. Och det var nog det roligaste jag haft sen jag vet inte nÀr! Jag ska faktiskt slÄ pÄ stort och skaffa mig skor och nÄgon typ av periodkort pÄ hallen, det kÀnns sÄ pass sjÀlvklart att jag ska ge mig hÀn Ät nÄgonting som Àr sÄ roligt och som dessutom Àr en hÀlsoinvestering. Kul!

 

Idag har jag annars suttit och fortsatt med jobbet kring datorprogrammet som ska rita pyramider. Större delen av dagen gick Ät till att röka ut ett fel i koden som jag inte kunde hitta. Jag Àr bÄde lite sur pÄ mig sjÀlv för att det tog sÄ lÄng tid, och att jag inte gjorde rÀtt frÄn början, men slutresultatet blev (som det ju ofta blir) att jag omarbetade allt frÄn grunden i jakten pÄ felet och landade med ett program som nu Àr mycket mer generellt och lÀttöverskÄdligt Àn det jag hade. Nu kan jag till och med rita vilken pyramid som helst, inte bara den sorten som jag behöver för kandidatarbetet. Det kom som en biprodukt!

Nu Àr jag i alla fall vÀldigt nÀra att kunna börja koppla mina pyramider till verkligheten, vi fÄr se om det blir redan imorgon eller till veckan.

Generellt sett har det varit en bra vecka, men jag har förlorat mycket tid till försovningar och till planering av presentationen jag höll i onsdags (extraarbete). SĂ„ jag Ă€r lite stressad över att jag lĂ€gger för lite tid pĂ„ skolan, och fĂ„r nog vara beredd att lĂ€gga lite tid pĂ„ det under söndagen för att hinna ikapp. Men det tar vi dĂ„! Ha en bra fredag imorgon, min dag börjar nere pĂ„ stan med att jag ska ge blod Ă„t de behövande (aka fĂ„ en gratis “swedish grace”-skĂ„l för ett nĂ„lstick i armen – rĂ€tt sjysst deal!).

 

// Tobias


 

Taggar:  -  -  -  -  -  - Tobias Fjellström

Jag heter Tobias och Àr en 25-Ärig ex-norrlÀnning som lÀser kandidatprogrammet Fysik & Nanovetenskap vid Linköpings universitet. I den hÀr bloggen kommer jag försöka förmedla bitar av hur det Àr att vara student, vad en blivande fysiker har i huvudet och pÄ schemat, sÄvÀl som försöka ge en bild av vad som kan hÀnda under fritiden nÀr böcker och pennor vilar.

Har du en frÄga, om mitt program, om studier generellt, eller nÄgot helt annat som du tror att jag kan hjÀlpa dig med? DÄ gÄr det jÀttebra att frÄga mig! Skriv antingen hÀr i kommentarsfÀltet eller slÀng ivÀg ett mail till tobfj630@student.liu.se sÄ försöker jag svara sÄ snart jag kan!


Sök i bloggen

Sidor

Kategorier

Mest bloggat om

Analytisk mekanik Elektromagnetism Fritid Kandidatarbete Konsert Laboration Linköpings StudentsÄngare Nanovetenskapligt projekt Omtenta Programmering Sommarblogg Sommarjobb Stress Stresshantering Sömn Tenta Tentaperiod

Arkiv

MetadataDetta är en personlig webbsida och information framförd här representerar inte Linköpings universitet. Se även Policy för www-publicering vid Linköpings universitet.

This is a personal www page. Opinions expressed here do not represent the official views of Linköpings universitet. Please refer to Linköpings universitets wwwpolicy.Tobias blogg drivs av WordPress