Vetenskapsteori

Postad i: Att läsa fysik (kandidatexamen), Självstudier, Studieteknik den 25 May, 2017 av tobfj630

Hej!

Som lite halv-prokrastinering (= att skjuta saker man inte orkar göra framför sig) sitter jag istället och fokuserar på att förbereda mig inför nästa veckas tenta i vetenskapsteori. Vi fick precis tillgång till en ex-tenta, dvs en tenta som tidigare getts i kursen, för att se så att våra förberedelsestudier ligger i ungefär rätt nivå i förhållande till kraven som ställs från examinatorn. Det ser väl ganska bra ut, och lite halv-osäkert. Svårt att säga. Men jag kör på och läser i varje fall.

Skärmavbild 2017-05-25 kl. 15.28.34

Det roliga är att trots att jag var väldigt skeptisk till allt detta i början av min läsning den här veckan (“hur kan man prata såhär mycket om ingenting?”) så måste jag erkänna att jag håller på att falla för det hela lite. Lite lite. Det är klart att jag hela tiden fattat, framförallt eftersom jag läste filosofi på gymnasiet, att det finns en poäng i att ha klart för sig vad vetenskap faktiskt handlar om, eller snarare just att det verkligen inte är självklart och givet vad det är för något. Men det börjar sätta sig djupare nu. Vad är egentligen ett bevis för en teori? Vad är tillräckliga ‘bevis’ för att du ska känna dig trygg att sätta dig i den första ubåten som konstruerats, den första rymdraketen, eller sätta din tilltro till att långt därnere på picometerskalan så finns det en grej som heter elektroner? (“jag lovar”)

Det går fram och tillbaka från dag till dag huruvida jag tror att jag faktiskt kommer bli en vetenskapsman. Tydligt är dock att jag kommer jobba någonstans där stora mängder kunskap och förhållning till ny data kommer behövas. Åtminstone tror jag det nu. Och jag känner faktiskt att den här kursen förbereder mig. Jag känner att jag mognar på någon nivå och inser vitsen av kritik inför vårt eget tänkande kring kunskap.

Känner mig lite mer vetenskaplig på något vis.

Taggar:  -  -  -

Tobias Fjellström

Jag heter Tobias och är en 25-årig ex-norrlänning som läser kandidatprogrammet Fysik & Nanovetenskap vid Linköpings universitet. I den här bloggen kommer jag försöka förmedla bitar av hur det är att vara student, vad en blivande fysiker har i huvudet och på schemat, såväl som försöka ge en bild av vad som kan hända under fritiden när böcker och pennor vilar.

Har du en fråga, om mitt program, om studier generellt, eller något helt annat som du tror att jag kan hjälpa dig med? Då går det jättebra att fråga mig! Skriv antingen här i kommentarsfältet eller släng iväg ett mail till tobfj630@student.liu.se så försöker jag svara så snart jag kan!

Analytisk mekanik Elektromagnetism Fritid Kandidatarbete Kosmologi Linköpings Studentsångare Omtenta Programmering Rapport Simuleringar Skriva Sommarblogg Sommarjobb Stress Sömn Tenta Tentaperiod

Tobias blogg drivs av WordPress