Kandidatexamen

Postad i: Uncategorized den 23 July, 2017 av tobfj630

0 people like this post.

Hej!

 

Det blev konstigt nu, jag har inte skrivit här på nästan 2 månader. I förra inlägget var jag i den absoluta slutfasen på vårterminen, mitt examensarbete och hela min utbildning. Det var lite att stå i och bloggandet föll bort. Sen blev det sommar och jag har gjort en hel massa roliga grejer såsom att klättra utomhus på massor av Östergötlands klipphällar med vänner från Linköpings klätterklubb, och besökt Spanien på en internationell vetenskapsvecka.

Men det kändes lite konstigt att efter att ha skrivit här i närmare 2 år inte göra ett riktigt avslut.

För jag tror nämligen att det här är slutet för mitt bidrag till fysikbloggen, eftersom jag nu inte längre kommer gå på programmet. Jag började skriva när jag gick i 2:an och har visat er vad jag gör och tänker på under varje vecka från dess fram till min sista. Hur antiklimaktiskt det vore i så fall att inte berätta att det nu är klart! Jag har min kandidatexamen. I varje fall i princip, det återstår en liten mindre detalj att jag måste agera opponent på någon annas examensarbete, men det har jag inte kunnat göra än eftersom ingen annan i klassen ännu är färdig med sina examensarbeten. Mitt eget examensarbete presenterade jag framgångsrikt och fick mycket beröm för min insats trots att det varit periodvis ganska jobbigt och känts väldigt osäkert om resultaten skulle gå att lita på.

 

Så är min kandidatexamen färdig. Det tog mig 3 år, precis som det är tänkt. Det har varit tre väldigt roliga år. Det har också varit otroligt arbetsamt. I perioder så att man nästan dukade under, och i mer stabila perioder mer ett skönt tuggande där solida rutiner som att gå till skolan och plugga hela dagar 8-17 har räddat mig. Utöver något annat har jag fixat på grund av mina klasskamrater som alltid funnits där och slitit bredvid en, erbjudit diskussion och gjort fritiden mer meningsfull.

 

Jag satt igår kväll hemma i min uppväxtstad Härnösand och hängde med gamla gymnasiekompisar. En av mina gamla grannar har läst en masterutbildning i stadskunskap och berättade om hur hon praktiserat på FN, och hur hon kunnat känna sig som en viktig del i en kedja av insatser som försöker göra världen till en bättre plats. Just där och då kunde jag undra lite varför jag läst fysik, och inte något “viktigare” 😉

 

Men utöver såna tillfällen är jag väldigt stolt och glad över mina fysikstudier. Det betyder något för en att ha tagit sig igenom något så svårt som det stundom varit med all matematik och den svarta magi som verkar hålla ihop några av fysikens teorier. Jag är stolt över vara en av de som bryr sig om detaljerna, elektronerna och energiflödena som styr naturen, och otroligt tacksam att det finns utbildningar för såna som oss.

Nu blir det kanske ett avslut för bloggen, och definitivt för kandidatutbildningen Fysik & Nanovetenskap, för min del. Däremot fortsätter historien redan i höst med att jag läser vidare på masterutbildningen som också heter Fysik & Nanovetenskap, och är den naturliga fortsättningen på min kandidatexamen. Här i Linköping förstås! Det innebär 2 års fortsättningsstudier. Börjar ni plugga på kandidatprogrammet kanske vi ses någon gång i korridorerna i Fysikhuset!

 

Tack till er som läst någon gång, kommenterat och ställt frågor. Jag önskar er lycka till med era egna vägar i livet, utbildningsval eller annat.

 

// Tobias

 

 


 

Kommentera!

Tobias Fjellström

Jag heter Tobias och är en 25-årig ex-norrlänning som läser kandidatprogrammet Fysik & Nanovetenskap vid Linköpings universitet. I den här bloggen kommer jag försöka förmedla bitar av hur det är att vara student, vad en blivande fysiker har i huvudet och på schemat, såväl som försöka ge en bild av vad som kan hända under fritiden när böcker och pennor vilar.

Har du en fråga, om mitt program, om studier generellt, eller något helt annat som du tror att jag kan hjälpa dig med? Då går det jättebra att fråga mig! Skriv antingen här i kommentarsfältet eller släng iväg ett mail till tobfj630@student.liu.se så försöker jag svara så snart jag kan!


Sök i bloggen

Sidor

Kategorier

Mest bloggat om

Analytisk mekanik Elektromagnetism Fritid Kandidatarbete Kosmologi Linköpings Studentsångare Omtenta Programmering Rapport Simuleringar Skriva Sommarblogg Sommarjobb Stress Sömn Tenta Tentaperiod

Arkiv

MetadataDetta är en personlig webbsida och information framförd här representerar inte Linköpings universitet. Se även Policy för www-publicering vid Linköpings universitet.

This is a personal www page. Opinions expressed here do not represent the official views of Linköpings universitet. Please refer to Linköpings universitets wwwpolicy.Tobias blogg drivs av WordPress