Vetenskapsteori

Postad i: Att lÀsa fysik (kandidatexamen), Fritid, Kandidatarbete, SjÀlvstudier den 29 March, 2017 av tobfj630

0 people like this post.

Hej pÄ er!

Av nÄgon anledning Àr det segt att komma igÄng och skriva nu. Men det Àr pÄ det stora hela bra med mig.

Jag lĂ€ser nu en ny kurs, som Ă€r obligatorisk för mitt program och som heter “Vetenskapsteori”. Ytterligare en kurs utöver Kosmologin som stjĂ€l tid frĂ„n min egen forskning till mitt examensarbete Ă€r inte bra, men kursen som sĂ„dan Ă€r ganska sorglös. Vetenskapsteori Ă€r en filosofisk vetenskap, dĂ€r vi stĂ€ller oss frĂ„gor om hur vi egentligen kan veta nĂ„gonting överhuvudtaget. Hur bevisar man nĂ„gonting? Detta för en in pĂ„ ett par, i min mening, ganska överteoretiserade modeller (‘Induktivism’, ‘Falsifikationism’, ‘Kuhns paradigmer’). Men jag har Ă„ andra sidan alltid varit en person som gillar att tĂ€nka abstrakt och skapa generaliserande modeller, sĂ„ jag tycker det Ă€r ganska kul. Ni kan inte ens börja förstĂ„ hur skönt det Ă€r att för en gĂ„ngs skull lĂ€sa en kurs dĂ€r det handlar om att förstĂ„ filosofiska resonemang som man lĂ€ser i en bok! Med text liksom, endast. Inga matematiska modeller eller sĂ„nt trams som jag kommit att vĂ€nja mig vid (och i och för sig tycka ganska bra om).

Jag tror att folk som Ă€r naturvetare tenderar att tycka att kursen Ă€r lite töntig, men jag gillar den. Idag frĂ„gade jag lĂ€raren vad som egentligen menas med att nĂ„gonting Ă€r ‘logiskt’. Kurslitteraturen verkar nĂ€mligen ta ganska hĂ„rt pĂ„ vad det egentligen innebĂ€r. Om vi i en serie experiment mĂ€rker att metall A utvidgar sig nĂ€r den vĂ€rms upp, och att metall B ocksĂ„ gör det, och sedan alla metaller upp till 1000+ experiment sĂ„ Ă€r det tydligen inte logiskt att alla metaller beter sig pĂ„ det sĂ€ttet. Det Ă€r rimligt, och de flesta skulle nog sĂ€ga att det Ă€r logiskt att det Ă€r sĂ„, men i filosofins strikta anvĂ€ndning av ordet Ă€r det tydligen inte logiskt. Jag sa att det kanske Ă€r en dum frĂ„ga nĂ€r jag stĂ€llde den, men lĂ€raren sa att det var det inte alls, och raljerade sedan i 10 minuter kring vad det egentligen innebĂ€r. Kul!

 

I kandidatarbetet, dvs ett sjÀlvstÀndigt slutarbete för utbildningen som jag jobbat med sedan i februari, ser det fortsatt ut ungefÀr sÄhÀr:

 

Skärmavbild 2017-03-29 kl. 17.45.20

 

Jag har det med andra ord fortfarande bra men krÄngligt i en liten bubbla dÀr fysik och programmering möts, och dÀr jag vÄndas i oÀndligheten för huruvida jag egentligen fÄr dem att mötas. Idag har jag gjort 42 grafer över hur riktningen pÄ ljuset som kommer ut ur mina nanopyramider verkar vara (strÄlar ljuset Ät ett och samma hÄll, uppÄt/sidorna/nedÄt?). Det ser ut som i bilderna nedan, bland annat.

 

Skärmavbild 2017-03-29 kl. 17.58.19

 

Det vi ser Àr alltsÄ en genomskÀrning av pyramid-dioden som alstrar ljuset, i den schematiska bilden med pilen i nedre halvan av bilden. Ovanför den ser vi istÀllet hur ljuset sprider sig kring samma plan, tÀnk er att pyramiden satt i mitten av cirkeln sÄ fÄr ni typ en bild av hur det fungerar. Det gÄr inte riktigt att förmedla hur resultaten verkar, för det Àr pÄ riktigt kaos. En liten förÀndring av nÄgon parameter verkar kunna fÄ enorma effekter pÄ hur ljuset strÄlar, och jag Àr lÄngt ifrÄn att förstÄ vad det Àr jag egentligen fÄtt fram. Men jag har nÄgra tankar och kommer sÀkerligen kÀnna att de landar sÄ smÄningom. I nulÀget kvarstÄr det lite programmerande för att fÄ upp ytterligare tvÄ visualiseringar av datan. Efter det Àr det nog faktiskt dags att lÀgga sjÀlva experimenterandet pÄ hyllan och gÄ in helt och fullt i analys och rapportskrivande. Det kÀnns bra, och ligger ungefÀr i tiden som jag planerade mitt arbete frÄn början.

 

SÄ nu hÄller vi tummarna för att ingenting krÄnglar!

Skulle gÄtt pÄ bio ikvÀll, men kompisen ville kolla pÄ hockey istÀllet, sÄ det ser ut att bli en skön hemmakvÀll istÀllet. Behöver laga mat och lÀgga mig i tid (sommartiden förstörde allt..) sÄ det blir nog egentligen bra. Ha det fint sÄ hörs vi!

 

// Tobias

 


 

Taggar:  -  -  -  - Bostadskö

Postad i: Boende, Fritid den 26 March, 2017 av tobfj630

0 people like this post.

Hej!

 

Det har varit galet mycket den hÀr veckan, sÄ har faktiskt helt glömt bort att skriva. Det mÄste som hÀnt har varit positiva grejer pÄ fritiden, körframtrÀdanden och spelkvÀllar, men icke desto mindre har det varit fullt upp! Nu ska jag ivÀg till mitt gamla kollektiv och fira annandag vÄffla typ, men framförallt bara hÀnga och ha det bra.

 

För att förmedla nÄgot kortare till er utöver att inget dramatiskt har hÀnt pÄ pluggfronten och att jag ska skriva ordentligt till veckan, sÄ vill jag uppmana er som söker utbildningar i Linköping att stÀlla er i bostadskö hos framförallt studentbostÀder och stÄngÄstaden. Det finns andra lösningar som att tex fixa bostad hos hyresvÀrdar utan kösystem (sÄ har jag gjort, bor i en 1a i SkÀggetorp). Men det Àr lite mindre förutsÀgbart, stÀll er i köerna jag nÀmnde ovan sÄ har ni en start, om ni inte redan (förhoppningsvis) tÀnkt pÄ det.

 

Hörs pÄ mÄndag!


 


Tillbaka

Postad i: Uncategorized den 19 March, 2017 av tobfj630

0 people like this post.


Hej!

Jag hoppas att ni har det bra, och haft en bra helg. Jag hoppas ocksĂ„ att det kĂ€nns lugnt för er som vĂ€ljer och funderar nu nĂ€r det Ă€r dags att söka till högskolan inför hösten. Även jag mĂ„ste ta tag i det dĂ€r och söka masterprogram till hösten..

 

Jag har iaf haft en hÀrlig helg dÀr jag varit uppe och hÀngt med en gammal vÀn i PiteÄ dÀr han pluggar till musiklÀrare. Jag sitter nu pÄ bussen ner till UmeÄ dÀr jag ska ta ett nattÄg till Stockholm och dÀrifrÄn vidare till Linköping imorgon förmiddag. Ska dÀrför fatta mig lite kort, för skriver detta pÄ min telefon.

 

Mitt kandidatarbete har haltat till igen, jag upptĂ€ckte tvĂ„ fel i koden jag programmerat och Ă€r nu tvungen att starta om allt, i princip, igen. Det ligger lite kĂ€nslor och lurar under locket relaterat till det dĂ€r som ni sĂ€kert förstĂ„r, men det Ă€r inte mycket att göra. Ärliga misstag kan man inte klandra sig för i evighet, utan det Ă€r bara att jobba vidare.

 

Jag tror jag ska ge er lite mer tips pĂ„ hur man kan tĂ€nka kring det hĂ€r med att vĂ€lja ett fysikprogram, nu i veckan. Dels ett gammalt inlĂ€gg, om varför jag valde fysik – sen ska jag skriva ihop nĂ„gonting nytt om detta angĂ„ende ‘hur smart man behöver vara’ för att kunna lĂ€sa fysik. Hur Ă€r det matematiken osv?

 

Men just nu vill jag mest pÄminna att ni bör stÀlla er i bostadskö sÄ snart ni bara kan, och önskar er sen en god natt. Jag ska guppa fram lÀngs Norrlandskusten ett par timmar nu och försöka njuta av det!

 

Ta hand om er,

// Tobias


 


SÄ rÀtt och sÄ fel. (Tips inför utbildningsvalet!)

Postad i: Uncategorized den 16 March, 2017 av tobfj630

0 people like this post.

Hej pÄ er igen!

Jag har överlevt en natt pĂ„ tĂ„get upp till Älvsbyn, dĂ€r jag tillsammans med nĂ„gra sökanden till musikhögskolan (lĂ„t oss inte vara fördomsfulla, men musiker Ă€r lĂ€tta att kĂ€nna igen pĂ„ klĂ€dstil och sĂ€tt att prata. Och om de bĂ€r pĂ„ kontrabasar..) klev av och tog buss 32 till PiteĂ„.

Nu sitter jag i min kompis kök och skriver till er. Vi Ă€r i samma hus som jag bodde i för 6,5 Ă„r sedan fast inte i samma lĂ€genhet. Min vĂ€n pluggar till musiklĂ€rare hĂ€r, men det var faktiskt hĂ€r som jag började min akademiska bana ocksĂ„, nĂ€r jag direkt efter studenten kom in pĂ„ en 3-Ă„rig utbildning i ljudteknik pĂ„ musikhögskolan hĂ€r. Att vara hĂ€r igen kĂ€nns… speciellt. Jag har en stark lĂ€ngtan tillbaka till Norrland, men just PiteĂ„ Ă€r förknippat med sĂ„ starka kĂ€nslor av besvikelse efter det som hĂ€nde hĂ€r. Dessutom kan jag idag kĂ€nna lite Ă„lderskris över att vara pĂ„ ett stĂ€lle dĂ€r jag funnits och verkat i mitt vuxna liv – och sĂ„ Ă€r det redan nĂ€stan 7 Ă„r sedan! Det kĂ€nns som att kliva in i ett hus dĂ€r man kĂ€nt folk, men att de sedan lĂ€nge flyttat dĂ€rifrĂ„n.

 

Vi ska ta vid hĂ€r. Vad var det som hĂ€nde hĂ€r? Jag skrev ett ganska lĂ„ngt inlĂ€gg för ett Ă„r sedan som handlade om min vĂ€g till fysikutbildningen i Linköping frĂ„n det att jag tog studenten 2010, och tĂ€nkte inte Ă„teruppfinna hjulet utan ska lĂ€nka er till det. Budskapet jag vill förmedla Ă€r detta: NĂ„gra av er kommer vĂ€lja fel. Ni kommer inte hamna pĂ„ ‘rĂ€tt’ stĂ€lle. Och det Ă€r omöjligt att veta innan vad som Ă€r rĂ€tt för en, om det Ă€r som man tĂ€nkt eller om det Ă€r nĂ„gonting man inte kommit pĂ„ Ă€nnu. Om ni snubblar runt lite och Ă€r förvirrade sĂ„ ska ni förhoppningsvis veta efter inlĂ€gget att ni inte Ă€r ensamma! Och om det Ă€r nĂ„got jag lĂ€rt mig av mitt eget snubblande sĂ„ Ă€r det att man gör rĂ€tt i att bara följa hjĂ€rtat och inte tĂ€nka sĂ„ mycket. Men som ni kommer mĂ€rka sĂ„ tog det ett par Ă„r för mig att hitta dit.

 

Det ni gör för att lÀsa detta inlÀgg Àr att ni följer lÀnken nedan:

Att vÀlja rÀtt utbildning: min berÀttelse.

InlÀgget Àr som sagt ett Är gammalt, men i princip stÀmmer det mesta fortfarande. Jag kanske vet lite mer vad jag har framför mig nu Àn vad jag visste dÄ, men det spelar ingen större roll. LÀs och ta till er!

 

Ta hand om er,

 

// Tobias


 

Taggar:Era frÄgor! (lÄngt inlÀgg)

Postad i: Att lÀsa fysik (kandidatexamen), Universitetet den 15 March, 2017 av tobfj630

0 people like this post.

Hej pÄ er!

Först lite grand om lÀget med mig:

Jag har det kolossalt bra just nu. Jag skĂ€ms men njuter sĂ„ ‘in i bĂ€ng’. Jag sitter pĂ„ ett nattĂ„g norrut och ska hĂ€lsa pĂ„ en kompis frĂ„n min hemstad … i PiteĂ„. “Ska du vidare nĂ„gonstans efter Älvsbyn?”, frĂ„gade konduktören. “Jag ska till PitĂ€”, sa jag och förundrades över det dĂ€r med dialekter… 😉

SÄ jag sitter alltsÄ och har pÄbörjat en vÀldigt lÄng resa, och datorn har fÄtt följa med och stÄr uppe i utrymmet nÀrmast taket och tuggar vidare med sina berÀkningar. Jag rÀknar med att plugga Àven nu nÀr jag Àr borta, men mer om denna resa tar vi senare, nu ska vi fokusera pÄ annat. Detta kommer bli ett lÄÄÄÄngt inlÀgg.

 

Som jag nÀmnde i det förra inlÀgget sÄ fick jag frÄgor om programmet ifrÄn en av er. Ganska typiska frÄgor som sÀkert mÄnga av er undrar över. Jag gör alltsÄ helt ogenerat sÄ att jag tar mitt vÀldigt lÄnga svar och publicerar alltsammans hÀr sÄ att ni kan se det. Jag kommer under de nÀrmaste dagarna ocksÄ peka er vidare till andra saker jag skrivit om att lÀsa pÄ universitetet, och varför man vÀljer just fysik. Men en sak i taget. Nu kör vi rollspel hÀr. Ni lÄtsas att ni precis mailat mig med frÄgorna

  • Varför ska man vĂ€lja Fysik & Nanovetenskap?
  • Hur Ă€r kontakten med lĂ€rarna?
  • Varför Linköping?

och hĂ€r kommer svaret… (hĂ€ng med nu, det kommer bli invecklat fort)

 

***

Hej!
Vad kul att du övervÀger Fysik & Nanovetenskap!
Innan jag börjar prata om vad som gör Fysik & Nanovetenskap speciellt skulle vilja introducera civilingenjörsutbildningen Teknisk Fysik (Kallas ofta “Y-programmet”, jag kommer skriva sĂ„), vilket Ă€r ett program som till vĂ€ldigt stor del liknar Fysik & Nanovetenskap (Kallas “FyN”, jag kommer skriva sĂ„) och som folk ofta velar mellan nĂ€r de ska vĂ€lja nĂ„got med fysik. PĂ„ Y Ă€r det obligatoriskt med 5 Ă„rs studier. Du har lite mindre valmöjlighet kring exakt vilka kurser du vĂ€ljer, men du har Ă€ndĂ„ stor möjlighet att lĂ€sa mycket fysik eller matematik beroende pĂ„ vilken masterprofil du vĂ€ljer (de sista tvĂ„ Ă„ren). De lĂ€ser ocksĂ„ nĂ„got mer matematik Ă€n oss, och har fler “tekniska” kurser som de mĂ„ste lĂ€sa.
Men Àr du intresserad av bÄde fysik och matte och dessutom kan tÀnka dig teknik och att bli ingenjör sÄ Àr det ett vÀldigt bra program. Jag vill ha det sagt för att kunna svara pÄ din första frÄga:
Varför ska man vÀlja FyN?
IMG_2150
 
Enligt mig sĂ„ Ă€r FyN ett sĂ€tt att vĂ€ldigt snabbt lĂ€sa in djupa kunskaper i fysik. Man fĂ„r samma kompetens som programmet Y har i fysik, fast pĂ„ ett Ă„r kortare tid -> Resultatet blir att man efter bara tvĂ„ Ă„r har tagit sig igenom alla grundkurser i fysik och har fritt fram att vĂ€lja 4-5 kurser under det tredje Ă„ret pĂ„ utbildningen helt fritt (sĂ„ lĂ€nge man ser till att man i slutet av de 3 Ă„ren har minst 90 högskolepoĂ€ng fysikkurser, det krĂ€vs för att kunna ta examen). MĂ„nga anvĂ€nder den friheten till att lĂ€sa fysikkurser pĂ„ masternivĂ„, dvs avancerade kurser redan under vĂ„rt 3:e Ă„r. PĂ„ det viset kan man bli vĂ€ldigt djup inom fysik, och kan vĂ€lja att antingen bli vĂ€ldigt specialiserad eller vĂ€ldigt bred. I Linköping Ă€r forskarna/lĂ€rarna bĂ€st just pĂ„ material- och nanofysik (dvs saker pĂ„ de riktigt smĂ„ skalorna), sĂ„ det finns stor möjlighet att bli vĂ€ldigt duktig pĂ„ det. Man kan ocksĂ„ anvĂ€nda sina valbara kurser under 3e Ă„ret till att lĂ€sa helt andra grejer, en i min klass lĂ€ser just nu Industriell ekonomi, och jag har lĂ€st extra programmering – för att nĂ€mna nĂ„gra exempel.
IMG_2944
JĂ€mför vi mot vad Y-programmet gör under sina 3 första Ă„r sĂ„ ser man att fysikkurserna Ă€r likadana, men att de har mer tekniska kurser och nĂ„gon extra matematikkurs som de mĂ„ste ha, eftersom deras titel ‘civilingenjör’ har mer detaljerade krav pĂ„ sig Ă€n vĂ„r ‘naturvetenskaplig kandidatexamen’ har. De har alltsĂ„ nĂ€stan inga valbara kurser och kan inte börja profilera sig och fördjupa sig pĂ„ samma sĂ€tt som vi kan. GĂ„r man Y fĂ„r man istĂ€llet vĂ€lja sin egen vĂ€g genom att vĂ€lja en masterprofil som passar en. Tar en Y:are en profil som Ă€r fysikinriktad sĂ„ blir de vĂ€ldigt lika vad vi FyN:are blir om vi lĂ€ser till en 2-Ă„rig masterexamen efter de 3 Ă„ren som vĂ„r utbildning Ă€r. Men dĂ„ Ă€r grejen att vi ju har försprĂ„ng i och med att vi kunde börja profilera oss mot avancerad fysik redan under vĂ„rt 3:e Ă„r.
Skärmavbild 2016-12-16 kl. 00.44.44
VĂ€nder man pĂ„ det sĂ„ kan en som gĂ„r FyN bli ganska lik en ingenjör genom att lĂ€sa till tekniska kurser, exv programmering och annat som ingenjörerna lĂ€ser. Det Ă€r dock svĂ„rare att gĂ„ den vĂ€gen, man kan aldrig bli civilingenjör annat Ă€n genom att ha gĂ„tt igenom ett sĂ„nt program frĂ„n start till slut. Det kan vara en viss nackdel för oss som inte blir ingenjörer just att inte fĂ„ den titeln, men det brukar inte i slutĂ€nden ge problem – de flesta fysiker verkar hitta jobb antingen pĂ„ universitet/högskolor som forskare eller inom industrin eller som lĂ€rare, för att bara nĂ€mna det jag sjĂ€lv hört. Tror mĂ„nga hamnar lite var som helst egentligen, fantasin sĂ€tter grĂ€nserna. Vi Ă€r sĂ„ pass bra pĂ„ matematik/teknik/analys att vi Ă€r ganska generellt bra att ha dĂ€r problem behöver lösas, och det tror jag Ă€ven gĂ€ller för matematiker.
Men för att konkretisera ner det till ett kort svar: Man ska gĂ„ FyN för att pĂ„ kort tid fĂ„ bli vĂ€ldigt bred eller djup inom framförallt fysik, Ă€ven om det finns möjlighet att grena ivĂ€g lite grand. Programmets stora fördel Ă€r att en ‘naturvetenskaplig kandidatexamen’ inte stĂ€ller sĂ„ detaljerade krav pĂ„ exakt innehĂ„ll – utan man har stor frihet att vĂ€lja och vraka bland det som intresserar en. Vill man lĂ€sa masterexamen efter FyNs 3 Ă„r sĂ„ Ă€r det lĂ€tt att fortsĂ€tta hĂ€r i Linköping, eller varsomhelst i Sverige eller i princip stora delar av vĂ€rlden som har samma universitetssystem som vi.
Nackdelen med programmet Ă€r att det inte ger nĂ„gon titel, exv ‘ingenjör’, utan man blir helt enkelt de kunskaperna man behĂ€rskar och inte mer. GĂ„r man istĂ€llet Y har man en mer tydlig arbetsmarknad, men troligtvis hittar alla ett kul jobb till slut, som FyNare kan man dock behöva marknadsföra sig sjĂ€lv lite mer innan man fĂ„r sitt första jobb.
IMG_2826
 
 
Hur Àr kontakten med lÀrarna?
 
Den Àr jÀttebra! MÄnga av kurserna under de första Ären, exempelvis alla vÄra matematikkurser och de flesta grundlÀggande fysikkurserna, lÀser vi med ingenjörsklasser och det kan ibland vara 100-150 studenter i en förelÀsningssal. DÄ kan det vara lite svÄrt att fÄ kontakt med lÀrarna, om man inte Àr modig och vÄgar stÀlla frÄgor trots att alla andra hör vad man sÀger. DÀremot sÄ gÄr det i princip alltid jÀttebra att komma fram i pausen pÄ förelÀsningen, pÄ lektionen, eller komma förbi en lÀrares kontor om man vill frÄga om saker eller be om hjÀlp eller diskutera nÄgot. Det Àr en av de coolaste grejerna med att gÄ pÄ universitetet, att ha alla dessa experter inom sina omrÄden som oftast Àr vÀldigt glada att fÄ hjÀlpa till och dela med sig av vad de kan.
PÄ FyN blir det vÀldigt bra kontakt med lÀrarna framförallt under 3:e Äret, nÀr man börjar kunna lÀsa masterkurser i fysik. DÄ blir klasserna mindre, och kurserna ges alltid av aktiva forskare, och i takt med att man sjÀlv blivit ganska duktig pÄ fysik och matematik sÄ Àr det lÀtt att börja frÄga och diskutera mer med lÀrarna. Ibland kan man vara sÄ fÄ som 5 studenter pÄ ett seminarium med en professor, och dÄ kan det verkligen bli bra diskussioner.
Jag kÀnner idag att jag, utan att ha anstrÀngt mig alls i princip, kÀnner ett tiotal forskare pÄ universitetet inom olika fysikomrÄden som vet vad jag heter och vad jag gÄr för, vilket sÄklart kan vara en jÀttemöjlighet för om man senare vill gÄ vidare med forskarstudier!
NÀr jag skriver mitt kandidatarbete just nu jobbar jag i nÀra samarbete med en aktiv forskare som jag trÀffar flera gÄnger i veckan och fÄr personlig vÀgledning av!
IMG_3559
IMG_3283
Varför Linköping?
 
Den frĂ„gan har jag svĂ„rare att svara pĂ„, folk har sĂ„ olika förvĂ€ntningar pĂ„ en stad beroende pĂ„ varifrĂ„n de kommer. Jag som kommer frĂ„n en vacker hĂ„la vid Norrlandskusten upplever Linköping som en bekvĂ€m storstad med allt man behöver men utan det klaustrofobiska pulsandet som Stockholm eller Göteborg har. Kommer man frĂ„n nĂ„gon större stad som Stockholm kan man tycka att Linköping Ă€r litet, Ă€ven om det Ă€r bortom mitt förstĂ„nd 😉
MĂ„nga studenter Ă€r överens om att Linköping har ett vĂ€ldigt bra sĂ„ kallat “studentliv”. Det kan ocksĂ„ det betyda vĂ€ldigt mycket. För mĂ„nga kan det handla om att det i princip alltid finns en fest att gĂ„ pĂ„, och mĂ„nga vĂ€ldigt stora fester dĂ€r hundratals eller tusentals studenter frĂ„n olika program Ă€r med. Är man som jag mer introvert Ă€n att kĂ€nna sig lockad av det sĂ„ finns det fortfarande massor med grejer att göra som Ă€r möjliga just för att det finns ett konstant flöde av nya studenter. Jag sjunger exempelvis i en vĂ€ldigt bra manskör, och Ă€r man intresserad av musik finns det ett enormt utbud av körer/orkestrar att gĂ„ med i. Det finns spelföreningar, dans, politik och allt annat möjligt som jag inte har koll pĂ„. Jag har börjat trĂ€na klĂ€ttring nu, och det finns möjlighet att utöva i princip vilken sport som helst tror jag. MĂ„nga uppskattar “Campushallen”, en stor trĂ€ningsanlĂ€ggning pĂ„ universitetsomrĂ„det med jĂ€ttebra utbud av olika gruppass.
En del i det hĂ€r bra “studentlivet” Ă€r att universitet ligger en bit utanför centrum, i nĂ€rheten av ett par bostadsomrĂ„den dĂ€r de flesta studenterna bor. Vi har nĂ€stan som en egen liten stadsdel, och Ă€r inte spridda över halva stan som det exv Ă€r i Uppsala (om jag förstĂ„tt det rĂ€tt). Detta kan ge en hĂ€rlig sammanhĂ„llning, med nĂ€ra hem till studiekamrater eller till samlingar av olika slag.
IMG_3188
***
Det var det hörrni! Jag hoppas nÄgon hittade sig nÄgonting klokt dÀr. Jag förstÄr om det blev mycket snack om poÀngkvoter och masterlinjer dÀr i början, men ni kommer komma in i tÀnket snart!
Imorgon ska jag lÀnka er vidare till lite mer tips inför ert val av högskoleutbildning, men till dess: Ha det fint och ta hand om er!
// Tobias


 

Taggar:  -  - Tobias Fjellström

Jag heter Tobias och Àr en 25-Ärig ex-norrlÀnning som lÀser kandidatprogrammet Fysik & Nanovetenskap vid Linköpings universitet. I den hÀr bloggen kommer jag försöka förmedla bitar av hur det Àr att vara student, vad en blivande fysiker har i huvudet och pÄ schemat, sÄvÀl som försöka ge en bild av vad som kan hÀnda under fritiden nÀr böcker och pennor vilar.

Har du en frÄga, om mitt program, om studier generellt, eller nÄgot helt annat som du tror att jag kan hjÀlpa dig med? DÄ gÄr det jÀttebra att frÄga mig! Skriv antingen hÀr i kommentarsfÀltet eller slÀng ivÀg ett mail till tobfj630@student.liu.se sÄ försöker jag svara sÄ snart jag kan!


Sök i bloggen

Sidor

Kategorier

Mest bloggat om

Analytisk mekanik Elektromagnetism Fritid Kandidatarbete Konsert Laboration Linköpings StudentsÄngare Nanovetenskapligt projekt Omtenta Programmering Simuleringar Sommarblogg Sommarjobb Stress Sömn Tenta Tentaperiod

Arkiv

MetadataDetta är en personlig webbsida och information framförd här representerar inte Linköpings universitet. Se även Policy för www-publicering vid Linköpings universitet.

This is a personal www page. Opinions expressed here do not represent the official views of Linköpings universitet. Please refer to Linköpings universitets wwwpolicy.Tobias blogg drivs av WordPress