Om Utställning som forskningskommunikation på Linköpings universitetsbibliotek

Människan i medicinen – en utställning som nu går in på sista månaden på Medicinska biblioteket, Campus US. Posterutställningen har skapat insikter om medicinsk humaniora och visar upp forskning från ett antal forskare på institutionen Tema. Jelmer Brüggemann har som drivande kraft tillsammans med Medicinska biblioteket skapat en utställning för besökande medicinstudenter och forskare på Campus US. Under början av mars vandrar utställningen över till Campus Vallabiblioteket i Studenthuset och kan ses där fram till terminsslutet vt20. I höst kommer Människan i medicinen till biblioteket på Campus Norrköping!

Bild från Människan i medicinen på Medicinska biblioteket, utställning november 2019 - mars 2020

Bild från Människan i medicinen på Medicinska biblioteket, utställning november 2019 – mars 2020

Utställningar som forskningskommunikation på biblioteket är en av de verksamheter som utvecklas på LiU biblioteken för att föra fram forskningen på LiU. Genom att visa upp forskning i utställningar som kommunicerar mer direkt når man en bredare publik än vanligtvis inom det egna forskningsområdet. Nästa utställning på Medicinska biblioteket invigs den 7 april och kommer att lyfta det nu mer än 30-åriga samarbetet med Moi University i Kenya.

Genom arbetet med utställning får forskaren möjlighet att sätta den egna forskningen i en annan kontext, pröva kontakter med nya och kanske oväntade grupper utifrån och finna nya kontaktytor. Den typen av forskningskommunikation stärks nu inom Linköpings universitetsbibliotek, (LiUB). Man har under senaste åren ökat kompetensen och utvecklat den utställningsverksamhet som redan finns hos biblioteken på LiUB.

Många forskare upplever det som berikande att få in nytt ljus på forskningen. Exempel på det är t ex utställningar som Tjejer & teknik som forskaren Ulrika Sultan och bibliotekarien Maria Svenningsson skapat tillsammans  – just nu finns utställningen att se i biblioteket på Campus Norrköping.

Bild från Tjejer & teknik på Vallabiblioteket i Studenthuset, Campus Valla augusti 2019 – februari 2020

Forskaren kan meritera sig ytterligare med utställningen genom att lägga till den i DiVA i form av konstnärlig output. Vilket man kan se prov på här då biblioteket på Campus Norrköping producerat en välbesökt utställning: Tåg i tid(en) som i skapades då Linköpings universitet  stod värd för den internationella forskningskonferensen Rail Norrköping 2019. Här finns information om hur man utför en sådan dokumentation i DiVA.

Bild från Tåg i tid(en) på Campus Norrköpings bibliotek 2019

Linköpings universitet har dessutom infört ett bidrag, VFN (Verifiering för nyttiggörande) som man som forskare kan söka bl a för att kunna uppmuntra spridning av sina forskningsresultat till en bredare publik och i olika media som t ex en utställning.

Fler utställningar på LiUB – fler utställande forskare sökes!
Nu är förhoppningen att fler forskare ska vilja och kunna ställa ut sin forskning med hjälp av biblioteket på Linköpings universitet. De utställningsarenor som finns är Studenthuset/biblioteket i Valla, Campus Norrköpings bibliotek samt Campus US bibliotek.
En av de stora inspiratörerna för utställningsverksamheten på LiUB hämtas från Forskarnas galleri – en mångårig och framgångsrik utställningsverksamhet som drivs av biblioteket (Orkanenbiblioteket) på Malmö Universitet.

Skrivet av Catrin Petersson, bibliotekarie LiUB

Kontaktpersoner/utställning Linköpings universitetsbibliotek:
Kerstin Annerbo
Catrin Petersson
Maria Svenningsson

Posted in forskningsstöd, utställningar and tagged , , .