Coronatider: Jobba hemma med biblioteket!

**This blog post is also available in English**

en riktig corona

Den här sidan kommer att hållas uppdaterad med aktuell info om tillgänglighet till bibliotekets tjänster under Corona-krisen. Ny information i rött.

Senast uppdaterat: 2020-05-19 kl 10:08

Det virtuella biblioteket är öppet som vanligt

* Du kommer åt alla bibliotekets e-resurser såsom vetenskapliga artiklar, databaser och e-böcker. Krånglar det?  Gå via databaslistan eller fråga i “fråga biblioteket”-chatten. Se vidare “biblioteket online”
* Du kan söka artiklar och böcker, reservera och låna om precis som vanligt.
* Du kan kontakta biblioteket via Zoom. https://liu-se.zoom.us/j/67166405861
Öppet 10 – 12, må – fr.
(Zoom-konto eller LiU-ID nödvändigt).
Från 20 april testar biblioteket infodisk via Zoom.

Komma i kontakt med oss

* Du kan nå ditt bibliotek på telefon 08.00-17.00 måndag -fredag
(CNB: 011-36 30 60 / MB 013-28 19 91 / Vallabibl: 013-28 19 10)
* Vi svarar på e-post (biblioteket@liu.se) så snart vi kan 08.00-17.00 måndag -fredag
* Du kan chatta med oss 10.00-16.00 måndag -fredag

Öppettider fysiska bibliotek

* Våra fysiska bibliotek är öppna 12.00-15.00 måndag – fredag. Stängt lördag – söndag.
Från 27 april: följande entréer är öppna för allmänheten:
CNB – Besöksingång Kåkenhus: Bredgatan 33, Norrköping
Vallabiblioteket – Entrédörrar vid Corson, Studenthuset Campus Valla
MB – Ingång 65, Universitetssjukhuset
Studenter kommer in i byggnaderna vardagar (dvs inte helger) kl. 7.45 – 17.00 med kort och kod.

* Vallabiblioteket i Studenthuset: Bokmagasinet på plan 1 är stängt för besökare. Litteratur därifrån beställer du fram via bibliotekets hemsida precis som vanligt, och hämtar sen på plan 3. Lån från Bokmagasinet måste reserveras i förväg. Om du före kl. 10 reserverar en bok som finns inne i Bokmagasinet försöker vi ha den framme för avhämtning kl. 12 när vi öppnar.
* LiU-kort ger dig tillträde till biblioteksbyggnaderna i enlighet med LiUs regelverk.
* DigiMaker-Valla och DigiMaker-CNB är fortfarande öppna men inte bemannade.
Hinner du inte hämta reserverade böcker under öppettiderna?
Mejla eller ring så hittar vi en lösning på det problemet. Undantagsvis kan men efter överenskommelse hämta på andra tider. Är du LiU-anställd? Hör av dig till ditt bibliotek. Kanske kan lånet skickas via internpost till ditt kontor inom LiU.

Information om böcker och dina lån

* Lånetid för Kursreferens ökas till 3 dagar.
* Antalet möjliga omlån utökas. För student och andra gäller nu 15 omlån och för LiU-anställd gäller 25 omlån, givetvis förutsatt att ingen har reserverat boken.
* Du kan återlämna lånade böcker i biblioteken. Du kan också skicka tillbaka böcker via post (vadderat kuvert): Linköpings universitetsbibliotek,  581 83 Linköping.
* Inga nya förseningsavgifter för ej återlämnade böcker och vi skickar inga nya fakturor. Det betyder att du som är sjuk, eller rädd att bli det, inte behöver komma till biblioteket om ditt enda ärende är att återlämna en bok. Detta gör vi tillfälligt fr o m 17 mars för att hindra spridning av Coronaviruset. Gamla avgifter ligger kvar, men inga nya avgifter kommer till. För fjärrlån gäller särskilda regler. Om du kan ska du givetvis lämna tillbaka böcker du har lånat!
*Automatiska omlån. Från 1 april börjar vi göra automatiska omlån. Det innebär att om den bok du lånat kan förnyas får du en ny 21 dagars låneperiod när den föregående låneperioden löper ut, utan att behöva göra något själv. Du kommer då heller inte få någon avisering om att du behöver låna om. Detta gör vi för att undvika onödiga biblioteksbesök i coronatid. Automatiska omlån omfattar vanliga hemlån, men inte kursreferens-böcker eller fjärrlån.

11+
Posted in Allmän, e-resurser, forskningsstöd, studentpåbibblan and tagged , , , , .