Sökstrategier och termer för att hitta vetenskaplig information relaterad till coronaviruset

Det finns numera många sidor på nätet som delar med sig av termer och sökstrategier för att hitta information om coronaviruset i olika vetenskapliga databaser.

Sidor om COVID-19 uppdateras löpande. Exempelvis tillkommer nya söktermer och förslag på strategier. Nedan följer några exempel på sökningar om det nya coronaviruset COVID-19.

CORD-19 Explorer

The Allen Institute for AI har i samarbete med ledande forskargrupper gjort en fulltextsökmotor för The COVID-19 Open Research Dataset. Där finns mer än 44 000 artiklar om coronaviruset och COVID-19. Mer än 29 000 är tillgängliga i fulltext.

LIVIVO

ZBMed Information Centre for Life Science har skapat en sökmotor över litteratur om COVID-19 / SARS-CoV-2. Den innehåller information om 50 000 dokument, bl.a. pre-prints från bioRXiv och medRXiv

En del sidor erbjuder färdiga, filtrerade sökningar som klickbara länkar. Australian Library and Information Association har utvecklat många sådana strategier baserade på PubMed, Nedan följer fyra exempel:

Personal and protective equipment
Medications
Emergency medicine
Staff education

Fler sökningar finns här.

Andra exempel på sådana sidor är Medical Library Association och National Library of Medicine.

En EBM-baserad tjänst är COVID-Evidence. Den bygger på samma principer som andra EBM-tjänster, bl.a. rigorösa sökningar efter kliniska prövningar. (Från University of Basel)

Pågående kliniska prövningar kan man hitta i databasen Clinicaltrials.gov.

Vill man göra egna sökningar måste en kombination av termer utarbetas. Terminologin omkring viruset varierar. Hur man kombinerar termerna i olika strategier kan tas från någon av de sidor som presenterar exempelsökningar. Eventuella anpassningar kan behövas, kontakta gärna biblioteket vid behov: biblioteket@liu.se.

En PubMed-sökning på enbart Covid-19 (inget annat och inga citattecken) ger en mappning till flera relevanta termer och är en utmärkt början.

En större sökning i PubMed kan bli:

((Coronavirus[MeSH Terms] OR Coronavirus Infections[MeSH Terms] OR coronavirus*[All fields] OR corona virus*[All fields] OR CoV[All fields] OR 2019-ncov[All fields] OR 2019ncov[All fields] OR nCoV*[All fields] OR covid19[All fields] OR covid-19[All fields] OR covid*[All fields] OR severe acute respiratory syndrome coronavirus 2[All fields] OR sars-cov*[All fields] OR “COVID-19”[Supplementary concept] OR “Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2”[Supplementary concept])) AND ((2019/12[PDAT] : 2030/01/01[PDAT]))

Följ länk till sökningen i PubMed här.

Nya termer introduceras kontinuerligt till PubMeds terminologi, se sidor från National Library of Medicine här.

Följande termer kan också övervägas:

Pneumonia, respiratory illness, respiratory tract disease, respiratory disease, respiratory symptoms, respiratory tract infections, respiratory infections, food-market, wild-life, sea-food, Wuhan, China, Chinese

I Google Scholar kan följande söksträng användas:

Utvecklad av Dr Wichor Bramer, Erasmus MC, Nederländerna.

Läs också våra andra blogginlägg som är matnyttiga nu!

Fria medicinska e-resurser i samband med Coronaviruset

E-resurser med öppen tillgång i samband med Coronaviruset

Skrivet av Joakim Westerlund, Medicinska biblioteket

Posted in corona and tagged , , , , , , .