Undervisning i distansläge. Hur kan biblioteket hjälpa?

Just nu sker undervisning på distans och med hjälp av olika digitala lösningar. För en del känns det ovant för andra är det vardagsmat. Bibliotekets resurser och tjänster kan underlätta din distansundervisning på flera sätt. Här är några tips:

Har du koll på hur du får använda och dela andras texter och verk vid digital undervisning?
Så här säger vårt avtal med Bonus Copyright Access .

Nu behöver studenterna söka information hemifrån i större utsträckning. Hjälp dem att bättre förstå vad som betraktas som vetenskapliga källor.
Använd t.ex. bibliotekets film eller artikeln på vår webb.

Studenterna kan också behöva hjälp med sin sökteknik för att hitta relevanta, tillförlitliga källor?
Här finns bibliotekets film om effektiv sökteknik och databassökningar.

Bibliotekets ämnesguider ska också vara en hjälp att finna lämpliga källor både från akademin och myndigheter och organisationer och kan vara extra aktuell när studenterna sitter hemma på sin kammare. Ämnesguider

Behöver du påminna studenterna om vad som gäller ifråga om just upphovsrätt och plagiering?
Hänvisa dem till NoPlagiat självstudieguide. Om du vill kan du också bädda in guiden i en kursaktivitet i Lisam. Kontakta biblioteket@liu.se så får du hjälp med det.

Har du studenter som behöver hjälp med sitt engelska skrivande?
Academic English support och Biblioteket samarbetar kring workshops om akademiskt skrivande på engelska och vi har beslutat att genomföra dem digitalt via zoom.  För mer information kontakta britt.omstedt@liu.se

Har du stött på problem med åtkomsten till artiklar när du arbetar hemifrån?
Har finns allmänna råd om att arbeta med biblioteket online.

Upplever dina studenter att det är tufft med läsningen under distansläget?

Med TorTalk går det att lyssna på all text på datorskärmen samt e-böcker, låsta PDF-filer och text på inskannade bilder. TorTalk är en talsyntes som är ett bra hjälpmedel för personer som behöver läs- och skrivstöd men även för den som vill variera sin studieteknik eller som har ett annat modersmål än svenska. Studenter och anställda vid Linköpings universitet kan ladda ned TorTalk till sin egen dator och det laddas ner helt kostnadsfritt via MinIT.

Skrivet av Britt Omstedt, bibliotekarie, Campus Norrköpings bibliotek
Posted in distansläge, undervisningsstöd.